Column: wat jij wilt Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Op deze pagina kan iedereen een ei leggen. Vrouwonvriendelijke, discriminerende of seksueel gekleurde boodschappen heb ik een boodschap aan, die lees ik, maar plaats ik dus niet. Voor de rest: leef je uit!

Ajax moet investeren in menselijkheid

Wat in het bedrijfsleven zo gewoon is lijkt in de sportwereld soms controversieel. Voor een kantoorbaan kijk je naar iemands sociale vaardigheden, intelligentie en vakmanschap. Immers, hij (of zij) moet berekend zijn op zijn taak, goed met anderen samen kunnen werken en sociaal en communicatief zijn tegenover zowel klanten, leveranciers als concurrenten.

Hoe anders is het in de voetballerij?
Behangen met gouden kettingen, openlijk uitkomen voor een muziekgenre die je echt niet aan minderjarigen wilt laten horen, je onmaatschappelijk gedragen, meer getatoeerde huid dan het origineel ooit was en scheuren in dikke auto's. En tijdens het werk? Je lekker misdragen door te schreeuwen en je collega's een oor aan te naaien.
"Hoort bij het voetbal", jaja, zal wel.

Taak van clubs

Bij het aannemen van personeel gaat het bedrijfsleven niet over één nacht ijs. Er is een salarisstaffel en soms is dat onderhandelbaar als je over uitmuntende kwaliteiten beschikt maar doorgaans schik je je in wat er wordt geboden. Een voetbalclub lijkt bij voorbaat al genegen om te marchanderen met de eigen wetten.
Mounir El Hamdaoui valt eigenlijk niets te verwijten, hij vroeg en kreeg. Ajax dacht wellicht 'dit is de laatste keer dat ons dit overkomt', maar waren het niet de broertjes De Boer zelf die ooit werk weigerden omdat ze hun zin niet kregen? Of dat terecht was of niet doet er niet eens toe, het feit dat Ajax zich vandaag de dag nog steeds de wetten laat voorschrijven door spelers is de grootste gotspe die ik me kan voorstellen.
Misschien is Ajax te gretig, willen ze te graag net die ene 'uitmuntende' speler, maar hoe goed is iemand eigenlijk? Stel dat je de meest talentvolle speler binnen je gelederen hebt maar hij is een onruststoker? Of een leugenaar? Iemand die rookt en drinkt en te zwaar is? Iemand die lak heeft aan anderen of de hele dag met een koptelefoon oploopt om zich goed te kunnen 'concentreren'?

Ajax moet kijken naar alle fascetten die nodig zijn om een compleet team samen te kunnen stellen. Nu denk je misschien alsof ik denk dat de club dat nu niet doet, maar niets is minder waar, het probleem zit hem in de uitzonderingen die worden gemaakt. En misschien ook wel de volgorde van kwaliteiten die gesteld en getest worden. Begin eens bij de sociale omgangsvormen, de intelligentie. Als blijkt dat iemand een extreem hoog salaris wil, moet je dat dan willen? Stoot je daarmee andere spelers die zich wel geschikt hebben niet voor het hoofd?

Salarisstructuur
Veel werknemers worden betaald naar werken. Ben je ziek dan krijg je vaak minder, presteer je ondermaats dan wordt je gedegradeerd of krijgt minder bonus. Daar schikt iedereen zich naar want daar zijn afspraken over gemaakt en wat voor de een geldt is ook op anderen van toepassing. Niet in de voetballerij. Daar betalen we de een meer dan de ander terwijl de prestatie soms ver achterblijft bij de verwachtingen.
Betaal een speler een basissalaris en beloon hem met premies. Zo kun je bankzitters meer betalen en worden ze gretiger want wie wil er nou niet die bonus? Misschien denken clubs dat ze dat zo al doen maar we weten beter, grootverdieners in de voetballerij zijn hun geld vaak meer dan waard, maar evenzovele keren ook niet.

Terug naar het rendement

De organisatie moet staan, zeker, maar tot welke prijs? Heb je meer trainers dan spelers nodig (bij wijze van spreken) als je toch steeds spelers bij andere clubs wegkoopt? En als dat dan betere spelers zijn kun je er nog vrede mee hebben maar koopjes als Pantelic en Bulykin inruilen voor duurdere vervangers, alleen maar omdat die jonger zijn, is toch de wereld op zijn kop? En laten we eerlijk zijn, de aankopen van de laatste jaren zijn geen echte hoogvliegers gebleken. Ze zijn zwak, ziek of misselijk of behalen het gewenste niveau niet, hoezeer ze ook hun best doen.

Als je ergens moet beginnen is het bij een visie die ook stand houdt. Ook vandaag (6 augustis 2012) blijkt maar weer eens dat je spelers wel kunt opleiden, maar als ze een zak geld zien de clubliefde laten voor wat het is. Ik hoor dan wel eens dat dat van alle dag is en zeker, het Bosman-arrest is een drama gebleken ook al had de Belg gelijk om naar de rechter te stappen.
Wat we ervoor terug hebben gekregen nekt kleine voetballanden. En dan denk ik gelijk KLEIN? We presteren met Oranje misschien nu even niet maar we hebben een naam die gestoeld is op prestaties. Ajax, maar ook andere Nederlandse clubs worden gevreesd, misschien niet door Madrid of Milan, maar er is meer rescpect dan we denken.

En toch kan het anders. Ik verwijs maar eens naar de spelers die uit landen komen die boven ons land liggen en vergelijk ze zelf maar eens met spelers uit zuidelijke landen. De Denen zijn haast onlosmakelijk verbonden met Ajax, ze zijn trouwer, zeuren minder en slaan niet zo op tilt als veel anderen.
Denen zijn rustig, intelligent, sociaal en zeker, vaak ook zeer talentvol. De mix bij Ajax moet bestaan uit een gedegen organisatie die uitgaat van zelf opgeleidde talenten, aangevuld met spelers van buiten, niet andersom. Een organisatie die steeds één doel voor ogen heeft en die ook uitstraalt komt als één man naar buiten, afwijkend gedrag zal dan vanzelf geisoleerd worden. Nu heb ik wel eens het gevoel dat Ajax rond de winterstop ontwaakt (was dat onder Blind ook al niet zo?) om met wisselend succes het tij te keren. Op nationaal niveau werkt dat, internationaal is het schip dan al gestrand.

De moraal van dit verhaal is dat Ajax met een gezond verstand meer in menselijkheid moet investeren, dan komt het rendement op alle terreinen vanzelf.

De schrijver van deze column wil niet met naam en toenaam genoemd worden vanwege andere belangen.

Reageren per mail?

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER
in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL