Mart Smeets neemt lang afscheid Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Is het nou een gevalletje van 'jammer, wat zullen we die man gaan missen', of 'hehe, had dat niet wat eerder gekund'. Mart Smeets is een vakman, maar is aan de eindsprint begonnen, een bergetappe, dat dan weer wel. Hij kan orakelen alsof een Intercity achter zijn broek aan zit en improviseren Mart Smeets kan hij al bijna net zo briljant als Nivo Nihil.
Is het nou omdat ik Mart Smeets een keer heb zien lopen in de Beethovenstraat en hem toen geen enkele vorm van arrogantie kon aanmeten of is Smeets straks inderdaad een gemis? Hij woonde kort in Amsterdam en heeft er ook wel iets mee dus besteedt MokumsNL toch even aadacht aan hem.

Ik neig naar 'hij zal gemist worden' al was het maar omdat ik Douwe Egberts niet zo pruim. Beste vent hoor, leuke vrouw ook, die gelukkig haar eigen carrière heeft want Tommie boy is zo vaak niet thuis, en helaas, dat wordt alleen maar erger Janke, want Tom zal de leemte die gaat vallen als opperbabbelaar Smeets de pleiterik maakt deels op moeten gaan vullen want zelfs mijn Carrie 'denkt' dat Tom populair is en verstand van sport heeft.
Nou ja, ik ben hier niet om de man van de talentvolle Janke Dekker (familie van?, ongetwijfeld, maar niet die ik bedoel waarschijnlijk) af te vallen, daar is ie zelf veel te goed in.

Terug naar Martinus
De avondetappe is een alleraardigst programma dat ik helaas niet altijd zie om de doodeenvoudige reden dat ik Smeets meerdere keren per week niet trek, het programma krijgt een talkshow luchtje en ik kijk liever naar weinigdiepgaande sportprogramma's waar af en toe nog eens aan een oorlel wordt getrokken. Het is me allemaal wat te braaf wat Smeets doet in zijn Franse one-man-show.
Smeets zal dit programma deze zomer nog doen, dat pre-fiets-programma dus maar officieel nam de grote man afscheid met de Olympische Spelen (2012, Londen) dus dat tripje nam hij nog net even mee. Smeets is 65, het ultieme moment om te stoppen, voor de huidige generatie ouderen.

Hoewel Martinus Jan in Arnhem is geboren besteed ik toch graag aandacht aan hem, al was het dus maar voor die ene keer dat ik hem zag en bijna kon aanraken. Het zijn toch de hoogtepuntjes die het leven in de grote stad zo verrukeluk maken.
Maar Smeets is Amsterdammer geworden, dat zie je, dat merk je, dat ervaar je. Smeets is Ajacied, dat kan toch haast niet anders. Toch? Wel enfin, Smeets is geboren in 1947 en even dacht ik dat hij sinsdien ook aan Studio Sport was verbonden maar dat is een misvatting, ik draaide wat cijfertjes om, het was in 1974 dat Smeets als ex-sportman werd binnengehengeld als tegenwicht voor al het voetbalgeweld en de top voetbal-verslaggevers. Wie kent ze niet? De Herman Kuiphofs, Heinze Bakkers, Eddy Poelmannetjes, Theo Reitsmas, Rik De Saedeleers, oh nee, dat is een Belg, maar ook leuk, en de legendarische Hugo Walker (komt dat schoooooooooooooot.)

Smeets is professioneel basketballer geweest en niet onverdienstelijk ook. Grotere faam maakt hij dus door het presenteren, maar ook zijn boeken vinden gretig aftrek bij een groot publiek, Smeets weet altijd handig in te spelen op actualiteiten of maakt die zelf.
Bekend zal zijn dat Smeets een 'vriend' was van Lance Armstrong, de fietsende ex-kankerpatiënt die tijdens zijn operatie niet verdoofd werd maar per ongeluk een commercieel virus ingespoten kreeg waardoor hij vanaf zijn rentree in de wielersport over een super verkooptalent bleek te beschikken en mede daardoor net zo omstreden werd als Mart Smeets die ook vaak verweten wordt zijn riant betaalde job bij de publieke omroep te misbruiken voor andere doelen, die van zichzelf dan met name.

Smeets maakte een documentaire over Armstrong en schreef gelijk ook maar een boekje over de Amerikaan. Van oud-sporter Smeets zou je verwachten dat hij fel gekant zou zijn tegen doping en ten strijde zou trekken tegen Lance Armstrong deze vorm van sportverdwazing, maar uitgerekend de meerdere malen van doping beschuldigde Amerikaan wed door Smeets voor het voetlicht gehaald.
Mart zou ook meerdere malen de doping in de sport hebben gebagatelliseerd door te roepen dat 'het volk' niet geïnteresseerd zou zijn in doping. Het tegendeel is waar denk ik want laat het grote publiek hun sterren niet vallen als een baksteen zodra er doping, in welke vorm dan ook, in het spel is?

Inmiddels is Armstrong van zijn voetstuk gevallen en heeft hij het gebruik van doping toegegeven.

Maar Smeets zelf overleefde alle tsunami's die telkens de kop opstaken, en dat is toch ook wel een kwaliteit. Een eigenschap die voortkomt uit de talenten van Smeets. Hij schrijft en praat lekker maar heeft ook een behoorlijke portie dossierkennis als hij met gasten praat. Jack van Gelder heeft dat ook maar die ontleend zijn autoriteit, eerder dan Smeets, aan het meehuilen met de sport.
Smeets vaart zijn eigen koers, durft ook kritische vragen te stellen en onomwonden respons te verlangen, hij is niet gelijk tevreden met ieder antwoord dat hij krijgt.

Biografie
Tijd dus voor een (auto-) biografie want Smeets heeft vast wel vaak zijn tong afgebeten en zal ongetwijfeld wat stof op kunnen doen laaien als hij zijn gedachten en herinneringen aan pen en papier toevertrouwt. Smeets wil echter geen 'verhaal' over zichzelf schijven, daarom is Bert Hiddema er maar mee aan de gang gegaan, alleen, Smeets is natuurlijk wel kritisch. Hiddema publiceerde wel vaker biografieën waar de 'slachtoffers' zich niet zo in herkenden. Smeets dacht slim te zijn door met de auteur af te spreken, de twee sessies hebben voor Hidddema de eindjes wel aan elkaar geknoopt, Smeets spreekt dat tegen. Het boek kwam er toch.
Ondanks de 200 feitelijke onjuistheden, aldus Meester Smeets.

Of Smeets een held is? Helden zijn onomstreden, vallen nooit van hun voetstuk en worden tot in lengte van jaren gedragen door hun fans. Dat zal Mart niet overkomen. Zelf heeft hij ook geen helden. Ja, direct na een evenement associeerde Smeets zichzelf met de meest uitzonderlijke wielrenner, schaatser of voetballer en niet per definitie met de beste.

Weetje 01
Mart Smeets is ooit ontslagen door de NOS omdat hij bij herhaling de leiding af had gevallen. Maar omdat er een kwaliteitsvent nodig was om de Olympische Spelen van 1984 in goede verslagbanen te leiden werd de ontslagprocedure gerekt. Niet iedereen bij de NOS was ervan overtuigd dat je je beste speler moest opofferen dus werd Smeets in genade aangenomen, wel moest hij voortaan zijn klep houden, we machten toch met smart op een autobiografie van Mart.

Weetje 02
Mart en vrouwen is net zoiets als Mart en schaatsen. Het wordt dus desastreus als Mart een schaatsende vrouw tegen het fraaie lijf loopt want Ria Visser viel ooit voor de charmes van Mart. Niet dat het langer dan een dag duurde maar toch, Smeets mag trots zijn op dit litteken.
Het werd hem niet kwalijk genomen. Pijnlijk moment was wel toen Ria vele jaren later gevraagd werd hoe 'het' was. "Moet niet bijzonder zijn geweest want ik kan het me niet goed herinneren", u weet, ik ben een vrij vertaler, maar de strekking klopt.

Enkele aan Mart Smeets toegeschreven uitdrukkingen
Even boodschappen doen
Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen
Met het bord op schoot
We schrijven plaats, jaartal
We kijken er graag naar"


Een levende legende, toch wel hoor.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Duivelseiland

Net als de driehoek in de Jordaan geen echte driehoek is kun je van Duivelseiland al helemaal niet spreken van een eiland, er is zelfs geen water te bekennen in de buurt, nou ja goed, de Hobbemakade dan. Net als de driehoek en bijvoorbeeld de Staalbuurt en de Helmersbuurt, is Duivelseiland een stukje afgesloten gebied, als je de straten als grens neemt.

In vroeger tijden, zo rond 1897, was hier wel veel water en in dat water creëerde men een stuk grond door zand op te spuiten.

>>> DUIVELSEILAND AMSTERDAM

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL