Pilletje? Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Gekscherend maakte ik de opmerking dat je vroeger tabletten op de pillenbrug kon kopen en tegenwoordig tablets, zit nogal een verschilletje in, enige Pillenbrug overeenkomst is wellicht dat er van beiden een rustgevende werking uit kan gaan.

Maar al snel meldde iemand dat de pillenbrug zich op een geheel andere plek zou begeven dan ik verkondigde. Ik meen zeker te weten dat de Damstraat niet uit één, maar uit vier straten bestaat en van de Dam tot aan de Sint Antoniesbreestraat loopt. Je begint in de Damstraat, loopt vervolgende de Oude Doelenstraat in, die gaat over in de Oude Hoogstraat en het laatste stuk is de Nieuwe Hoogstraat.

Net zo zeker dacht ik te weten dat de roemruchte 'pillenbrug' zich tussen de Damstraat en de Oude Doelenstraat bevindt. Pip zei: "De beruchte, beroemde 'Pillenbrug' is niet gelegen aan de Damstraat, maar betreft de brug over de Ouderzijdsachterburgwal bij de Lange Niezel". Misschien haalde Pip daar zijn pillen, ik herinner mij iets anders. Maar Pip kreeg alsnog gelijk, dacht ik. Enkele oud-gedienden van bureau Beursstraat zeiden dat het bij de lange Niezel was, zoals Pip ook dacht, maar ik bleef volharden en zoeken, Simon de Waal gaf het verlossende antwoord.

Twee pillenbruggen?

Zeker, ik ben niet alwetend, dus heb ik er even wat literatuur op nageslagen. Zo deed de Technische Universiteit van Delft ooit onderzoek, die schreven in 1991:
De in de Damstraat gelegen brug over de Oudezijds Achterburgwal ging halverwege de jaren tachtig door voor 'pillenbrug'. Met behulp van een door plaatselijke winkeliers ingehuurde groep 'afsmijters' werd het gebruikers- en dealersgilde verdreven naar de brug over de Oudezijds Voorburgwal. Ook hier werd door de naburige middenstand een beroep gedaan op de 'afsmijters', zodat de pillenhandel nog verder in de richting van de Kloveniersburgwal opschoof.

Maar ook in tal van andere publicaties en stukken van de gemeente komt 'mijn' brug naar voren als de Pillenbrug. De brug die Pip bedoelt is brug 207, beter bekend als de Liesdelsluis waar de naam 'Niezel' van afkomstig is. Deze brug gaat ook over de Oudezijds Voorburgwal, maar dan ter hoogte van de Lange Niezel. Een stuk verderop dus. Ik vroeg Misha Nauman van politiepost Nieuwmarkt om hulp, als hij het niet weet, wie dan wel? Misha zei me dat het 100% zeker de brug bij de Niezel was, waarmee ik dus ongelijk kreeg en Pip gelijk.

Over 'mijn' pillenbrug is nog wel iets opmerkelijks te vertellen. Er staat al jaren een haringkraam, so far so good, maar ooit doken er ineens vier beelden op. De pret was van korte duur want eind 1986 werden de beelden onthoofd, daar zat de plaatselijke middenstand achter want die zagen met lede ogen aan dat ze als schuilpek dienden voor de pillenpushers die vanachter de beelden hun nering overdroegen in ruil voor harde munten die al snel weer werden omgezet in hard drugs.
Dit verhaal herinnerde een oud bewoner van de Oude Hoogstraat zich gisteren desgevraagd nog goed, er werden dus wel degelijk pillen verkocht op deze brug waaraan de ondernemers in de directe omgeving op wel zeer ludieke wijze een einde maakte.

Maar hé, wat zegt eigenlijk de Amsterdamse dienst die over de bruggen gaat?

De Pillenbrug is een andere naam voor de Varkensluis, brug 204 over de O.Z. Voorburgwal, die jarenlang een ontmoetingsplaats was voor junkies, daklozen en alcoholisten. Buurtbewoners sloopten de zitbank op deze brug. Ook werden er vier beelden geplaatst van Marti van der Loo. Toen er een bloemen- en een oliebollenkraam op de brug werden gezet, verplaatste de handel zich naar de volgende brug, de Paulusbroedersluis, brug 215. Toen daar vervolgens een zuurstokkenkraam werd neergezet, werd de ontmoetingsplek naar elders verplaatst.

...en dat is dus wel in de Oude Hooogstraat, nah ja, ik dacht, het is wel best zo. Maar Simon de Waal (link) ging toch nog eens navraag doen bij zijn (oud-)'collega's van bureau Warmoesstraat, en wat bleek? De pillenbrug was toch die in de Oude Hoogstraat en niet die ter hoogte van de Lange Niezel. Simon en Misha, bedankt! Het maakt de site accurater en mij minder een nep-Amsterdammer zoals Pip mij meermaals en behoorlijk eigenwijselijk betitelde.

Omtrent de restauratie van de beelden is veel te doen geweest, uiteindelijk mocht de kunstenares (Martie van der Loo) nieuwe beelden maken die ook zijn geplaatst, zie onderstaande foto. Daaronder de foto van de pillenbrug bij de Lange Niezel en de derde is weer de 'echte' pillenbrug van weleer.

De voormalige pillenbrug

Hoe werkte dat nou eigenlijk, met die pillen?

Het begon met een vervalst doktersrecept, er zijn in die tijd meerdere mensen aangehouden die vervalste recepten uitschreven voor onder andere valium, morfine, haldol en seresta. De 'handel' was goud want een pil kostte destijds nog geen gulden terwijl ze zeven keer over de kop gingen. We hebben het tegenwoordig wel eens over zorgfraude, dat was in die tijd echt niet anders, want de ZAO, hét Amsterdamse Ziekenfonds, bleef aan de pan hangen.

Toen er geen recepten meer doorkwamen werden de pushers vindingrijker, ze lieten stromannetjes pillen voorschrijven en kochten die vervolgens op, ook werden er recepten gekopieerd, als die dan bij een nachtapotheek werden ingewisseld vroeg de dienstdoende apotheker niet verder. De mazen zijn wat verfijnd de laatste jaren maar ze zijn er nog steeds, voorwaarde is tegenwoordig wel dat je ingeschreven moet staan bij een apotheek, maar daar is dan ook wel zo'n beetje alles mee gezegd.
En tenslotte is een apotheker een commercieel bedrijf die ook winst wil maken en zich geen verlengstuk van politie acht. Die hebben zelf door de gehele straat bewakingscamera's opgehangen, mocht er al eens wat voorvallen dan zijn de dienders zeer snel ter plaatse.

Dus...

De 'pillenbrug' is wel degelijk de brug over de Oudezijds Voorburgwal ter hoogte van de Lange Niezel en niet de brug die de Damstraat met de Oude Doelenstraat verbindt, daar worden alleen nog haringen en hotdogs verkocht en de politie houdt op zes meter boven de grond keurig een oogje in het zeil.

...en Pip?.. Tja, dat is een hardnekkige hoor, die Pip, laten we het er maar op houden dat er twee pillenbruggen waren en als iemand hier een referendum over wil houden, be our guest.BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

De Vriendschap, een lekker biertje

En tja, vrienden heb je natuurlijk zat als je thuis een proeverij gaat houden. Maar iedereen was ook nog eens enthousiast, dat smaakte dus naar meer. Maar de mannen hebben zo hun eigen drukke agenda, het blijft aanvankelijk dus bij 'uitproberen' totdat ze uit onverwachte hoek belangstelling krijgen.

Steeds vaker zie je lokale biertjes en er wordt, laten we het 'uit het circuit' noemen, ook bij Peter en Aart aan de deur geklopt, niet door de Voedsel- en Warenauthoriteit die willen weten wat de heren uitspoken, het is iemand uit de Amsterdamse horeca die positieve geluiden heeft gehoord over hun proefbrouwsels.

>>> Vriendschap

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente
WEBRING

copyright 2023 MokumsNL