Social kissing: twee is meer dan genoeg Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Wat is dat toch, dat als je mekaar totaal niet kent, soms elkaar wel kent maar absoluut niet mag, of elkaar zelfs grondig haat maar toch drie keer aflikt? Dat kussen op de wang zou een vorm van beleefdheid zijn maar in Kusje veel gevallen is het verre van dat, afgrijselijk kan het zelfs zijn.

Zie je het voor je? Ongeschoren, de hele dag gewerkt, stinkend naar de zweet, broodje shoarma net achter de kiezen en dan ziet hij ineens jou staan, die oude bekende, een buurvrouw of vage collega. Smak, drie vette stinkende lebbers om je oren, als het even meezit kun je meegenieten van zijn lunch waarvan hij een deel op je wangen achterlaat.
Ja, het wordt anders als er een vorm van genegenheid om de hoek komt kijken, maar dan kun je de kus altijd later op de avond nog repeteren tot je een ons weegt.

Maar dan heb je ook nog van die feestjes, vooral als opa jarig is, dan komt 'tout la famille' die ouwe sok het beste wensen terwijl ze eigenlijk denken 'wanneer rot je eens je kist in, oud lijk'. En maar smakken met opa, het liefst met wat consumptie erbij dat hij oproggelt van onder zijn gebit. Alle tantes willen je ook nog wel even aan de borst(en) drukken, 'wat een lekker ventje ben je toch', en baf, vliegen er weer drie kletsnatte smakkerds richting je gelaat. Alsof ze je ter plekke op willen slurpen.
Er is geen ontkomen aan, tegenstribbelen helpt niet en protesteren al helemaal niet, dan wordt je al snel bestempeld als 'outcast', "ze wil niet eens even lekker knuffelen met d'r favoriete oom". Alsof je een verzoekschrift in drie-voud hebt ingediend om te worden aangerand door een troep bejaarden.

Maar dan 'vrienden onder elkaar'. Ik krijg inmiddels al zoenen van de vriendjes van mijn zoon, het moet niet gekker worden. En dan is er nog niets gedronken, gerookt, gespoten of geslikt. Dat komt allemaal nog, vrees ik.
Nee, zo vroeg in de avond blijft het bij plakwerk. Even lekker bacillen uitwisselen, "jij nog een verkoudheidje of heb je recent al vlektyfus gehad?" In de kroeg is het niet anders, is het niet bij het binnenkomen, dan toch zeker bij het weggaan. Mensen die je niet of nauwelijks kent, misschien zelfs voor het eerst en het laatst ziet vinden het nodig je te bewateren.

Alsof je nog niet genoeg vocht tot je hebt genomen.

Lippendienst

En wat ook ergerlijk is, sommigen kunnen niet zo lang hun adem inhouden, vinden het nodig uit te ademen op het moment dat jouw mond die van hen passeert om de andere wang te belippen. Die kortademigheid zou Smakkerd op de wang strafbaar gesteld moeten worden, wat kun je wel allemaal niet binnen krijgen en weet jij veel wat die mond een paar uur daarvoor heeft uitgevreten, je vraagt immers niet "waar is die bek van jou vandaag geweest"?
Maar ze raken met hun lippen wel bijna die van jou!
Je hebt ze ook die het verschil tussen links en rechts niet weten, jij begint op de ene wang maar laten zij nou hetzelfde denken, voor je het weet heb je een frontale confrontatie te pakken, een natte hanglap die nog net niet jouw edele mondje inglijdt. Nee, ik moet er allemaal niets van hebben.

Tijd voor actie
Afschaffen is een te lange weg te bewandelen, 'die hards' blijf je houden'. En waar anders dan in Amsterdam kun je beginnen? Wij zijn trendsetters en eigenwijs, we weten het allemaal beter en zelfs import Amsterdammers hebben we zover weten te krijgen dat ze Amsterdam 'je van het' vinden.
Dus we gaan het volgende eens proberen in te voeren: twee in plaats van drie kussen. Het scheelt slijtage aan de nek, de kans op bacteriën, walging en misverstanden. En denk eens aan de tijdbesparing, scheelt toch een derde, tel uit je winst!
Er was eens een tijd dat er in Amsterdam twee kussen werden gegeven, of dat uit luiheid was of omdat men toen meer aan de persoonlijke hygiëne dacht weet ik niet maar oh, wat wens ik mij dat oude tijden zouden herleven.

Niet de eerste actie tegen het drie keer zoenen

In 1994 begon een oude non uit Hengelo een actie tegen het drie keer zoenen. Zij vroeg een fabrikant een button te fabriceren met de tekst 1x = genoeg; 2 x mag. De Telegraaf wijdde er een stukje aan: "Een kus is iets moois, en mag niet ontaarden in een oppervlakkig gewoontegebaar. Drie keer langs andermans wangen flodderen stuit me tegen de borst. Als ik vroeger mijn moeder of zusters kuste, was dat een gebaar van oprechte liefde en geen loos gebaar."

En zo is het maar net!

Maar hoe is het elders?
We laten de Fransen maar beter buiten beschouwing, die zoenen niet twee of drie keer maar zelfs vier keer, daar komt geen eind aan, voor seks is in zo'n relatie geen tijd meer. De Zwiters vinden minder dan drie Social kissing keer onbehoorlijk, die zijn waarschijnlijk bedwelmd door die Zwitserse tenenkaasjes dus moeten we die flabberwangen ook maar vier keer tegenkomen, nou, voor mij even geen Zwitserland.

De skandinaviërs hebben het al koud genoeg, die zitten niet te wachten op speeksel dat kan opvriezen, die geven je een hand en wegwezen. De Spanjaarden houden het bij tweemaal, maar dat kan te maken hebben met dat ze daar wat klein van stuk zijn, het kost meer moeite bij je opponent te komen. De Engelsen denken over alles anders dan wij op het continent dus daar wordt eveneens tweemaal gezoend. Ze beginnen wel steevast aan de verkeerde kant, net alsof ze in de auto zitten dus pas op voor 'indringers'.
Amerikanen tenslotte geven graag een ferme 'handshake', daar wordt vaak ook letterlijk een 'shake' mee bedoeld. Als het even tegenzit ligt je arm uit de kom, maar zoenen, nee, dat doen ze liever niet.

Oh ja, ik mag onze zuiderburen niet vergeten, die hebben een trend ingezet, ze kussen bij voorkeur nog maar één keer. Nou, laten wij als Amsterdammers dan maar de gulden middenweg kiezen en het zoenen beperken tot twee. Gevoelsmatig weet je zelf wel welke wang als eerste aan de beurt is, je tijdelijke zoenpartner biedt er vanzelf wel een aan, gewoon afwachten en als het meezit wordt er niet gesproeid.

Ik zeg: één kus is genoeg, twee als het moet, drie is teveel.

Naschrift 1 september 2012

Bovenstaand stukje schreef ik vóór de zomer van 2011, er is dus weinig terechtgekomen van mijn pogingen, nu vertoef ik regelmatig in Spanje dus met mij komt het wel goed, daar lebberen ze nog steeds stevig en intens, maar maximaal tweemaal. Mensen in mijn omgeving zijn er inmiddels aan gewend dat ik die derde smakkerd weiger te ontvangen en te geven, maar toegegeven, ik sta op een eenzaam plekkie.

Maar er is hoop!
Niemand minder dan Glennis Grace (link) heeft het helemaal gehad met het gesmak, en zij kan het weten want Glennis komt nogal eens iemand tegen in haar vak en zeg nou zelf, wie wil Glennis nu niet even aan de wang drukken. Maar lieve mensen, het moet een wederzijds genoegen zijn en als Glennis op haar Twitter account (@GlennisGrace) zegt:

Oke als je ook zo een hekel hebt aan het geven van die drie verplichte zoenen RT!!! Ik ben er klaar mee!
en
Maar dan trekken ze me weer terug voor die andere twee! Heb het zo gehad ermee haha!

...tja, misschien is het toch tijd voor een nieuwe poging.
Laat ons Mokummers dan maar weer eens het voortouw nemen, ik zeg: social kissing!


Vervolg

De handkus
Iemand wees me erop dat je ook een handkus zou kunnen geven maar ach, dat is weer zo typisch Frans. En, ook daar hoort een etiquette bij. Je geeft alleen vrouwen een handkus, want je weet, Franse mannen zoenen elkaar ook, maar niet op de hand. Maar die handkus is ook maar alleen bedoeld voor getrouwde vrouwen en dan nog is deze traditie voornamelijk 'gewoon' in Zuid-Frankrijk.
Echter, als je de bedoeling hebt een Franse dame (getrouwd of niet) het hof te maken dan zoen je haar ook echt op de hand. Is dat niet je bedoeling dan zoen je de hand niet echt, je doet alsof. Weet dus waar je aan begint!

De luchtkus
Jaha, die bestaat echt. De Amerikanen hebben daar een handje, uh, mondje van. Ik schreeef al dat Yankees liever je arm eraf trekken dan dat ze zoenen maar als het dan toch moet, uit beleefdheid, dan draaien ze hun hoofd zover om dat je bijna oorvet tegenkomt. Ze zoenen dan lucht en verwachten dat jij dat ook doet.

Filmpje
Beeldmateriaal genoeg, als je zoekt naar 'de kus'. Maar we krijgen les, van Amerikanen, twee nieuwslezers van ABC belichten 'social kissing'.


...I rest my case...

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Fietstaxi Amsterdam

Gelukkig kwam hij telkens op tijd tot het besef dat de realiteit hard kan zijn en zwaaide dan haast moeiteloos af een straatje in. Stoepen en de rijbaan? Dat maakte voor onze Michael Schumacher niet uit, alles is gelijk en aan rode stoplichten doen we ook niet.

We waren in no-time thuis, minutenwerk. Wel even twintig euri aftikken. Daarmee sloten we dag (nacht eigenlijk) duur af maar ach, de gehele dag had ik mijn zakken al flinke lopen legen dus dat kon er ook nog wel bij. Het maakte de dag compleet, we hebben het er nog over.

>>> .....lees hier meer over de fietstaxi.....

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2023 MokumsNL