Tom uit Denver, Colorado, USA Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Het is erg leuk om te lezen dat MokumsNL door oud-Amsterdammers zeer gewaardeerd wordt. Mijn eigen ervaringen en die van andere Mokummers is de basis van deze site. Ik kan me goed voorstellen dat je in den vreemde altijd een bepaald heimwee gevoel blijft houden. Zo ook Tom uit de Amerikaanse staat Colorado.

De Rockies
Nederlanders tref je overal aan, als je ergens op vakantie bent is het haast onontkoombaar, je ontmoet altijd medelanders. Zo ook in de Rocky Mountains. In Denver, Colorado is een Nederlandse club zeer actief (NASR Netherlands American Society of the Rockies.) Er wonen ongeveer 3,000 Nederlanders en Nederlandse ex-pats.

Denver, er wonen zo'n 600.000 mensen in deze hoofdstad van de Amerikaanse staat Colorado waar het slaan van munten voortkomt uit de goudrijke bodem die hier veel welvaart gebracht heeft. Leuk detail is dat de Nederlandse regering op het eind van de Tweede Wereldoorlog een bedrijf uit Denver opdracht gaf munten te slaan die het Duitse zinken geld moest vervangen zodra de geallieerden de nazi's verdreven hadden.

Tom aan het woord

Beste Jopie,

Met heel veel plezier lees ik graag je website Mokums.nl vanuit mijn huidige woonplaats in Colorado. Na 43 jaar een ras-echte Amsterdammer te zijn geweest heeft de liefde me 11 jaar geleden hierheen 'gedreven'.
Het lijkt wel therapeutisch om mijn geheugen te pijnigen om met iets op de proppen te komen voor Mokums! Het moet dat beetje heimwee zijn dat soms de kop op steekt. Judy ligt elke keer helemaal dubbel als ik in zo'n vlaag luidkeels met de Amsterdamse liedjes aan het mee balken ben. Je begrijpt, mijn talenten liggen ergens anders.

Nog elk jaar komen Judy, mijn Amerikaanse vrouw, en ik terug naar Mokum om mijn ouders en de stad te bezoeken. In december is het weer zo ver. Op de website droom ik graag even weg bij tijden van welleer en de ook voor mij zo bekende plekjes. Ik heb verschillende kranten wijken gehad in de tijd en daardoor op pleken geweest die nu nog maar weing mensen kennen.

Een van de meest bijzondere herinneringen liggen voor mij bij snackbar 'Stoot je hoofd niet' (redactie: op de Elandsgracht.) Ik zat op de Streekschool voor Consumptive beroepen destijds. Ook het beroemde bankje met plaquette ter nagedachtenis aan een overleden jongen herinner ik mij. Helaas kon ik dat bij ons laatste bezoek niet terug vinden en begrijp nu waarom.
Om toch een stukje van Amsterdam bij me te hebben heb ik er het volgende op bedacht (zie foto) compleet met Holland vlaggetjes, gemaakt tijdens een bijeenkomst met een kleine 200 medelanders in Denver ter ere van het EK voetbal.

Aangezien ik veel vrije tijd heb vanwege een schaatsongeluk heb ik meer dan genoeg tijd om over de website te zwerven momenteel. Na vier maanden revalideren ga ik volgende week maandag proberen of ik weer aan de slag kan. Op een zo, voor mij uiterst plezierige manier kom ik allerlei dingen tegen die ikzelf, bij gebrek aan dagenlijkse contacten met Amsterdammers, al weer geheel vergeten was.
Veel is er veranderd lees ik maar heb ik ook zelf ondervonden en toch is er veel hetzelfde. De Amsterdamse humor bij voorbeeld. Hier in het Amerikaanse waar humor van een ander soort heerst (ons bekend als "weinig gevoel voor"... hebbend) moest men toch danig aan de mondigheid en vaak scherpe uitspraken van ondergetekende wennen.

Dubbelzinnigheid wordt eerst met 'oh and ah''... beantwoord maar als snel gewaardeerd en met een "dat je dat durft...' aangevuld. Het beste voorbeeld van een voor mij onschuldige vraag als Amsterdammer en vrijdenkend mens was op een party met vrienden en een stel onbekenden. Er waren twee, voor ons onbekede, heren aanwezig waar Judy en ik het erg goed mee konden vinden.
Toen er een stilte viel vroeg ik langs mijn neus weg of ze bij geval ook levens partners waren waarop een ieder geschokt mijn kant op keek. Na elkaar een blik van verstandhouding te hebben geggunt beaamde de oudste dit en werd er opgelucht adem gehaald. "Dat je dat hebt durfen vragen", was het meest gehoorde commentaar.
Maar goed, daarvoor ligt je hart op je tong, toch? Nu men meer mijn gedachtengang kan volgen wordt de openheid zelfs gewaardeerd al heeft dat me in mijn proffesionele leven wel eens wat moeilijkheden opgeleverd.

Ondanks dat er altijd een stukje Amsterdam in mijn hart blijft zitten is het leven hier toch ook goed. Ik heb een andere wereld leren kennen en hou nu dus van beiden. Het een is niet noodzakenlijk beter dan de ander. Ze zijn gewoon anders. Wat ik mis is het water, de grachten en de zee maar hiervoor in de paats heb ik de Rockie Mountains, de vlakke Prairie met zijn enorme open ruimte in ruil gekregen die allebij op een klein uurtje rijden liggen.
Verder vraagt men mijn vaak wat ik mis. Het is misschien een kromme gedachte maar ik antwoord altijd:" Wat ik niet kan krijgen, kan ik ook niet missen". Ten dele waar natuurlijk want zodra op Hollandsche boden stormen mijn vrouw en ik bij de eerste gelegenheid een FEBO binnen om ons te goed te doen aan een aantal croquetten. Judy is een ras echte Yankee die nooit in het buitenland geweest was voor onze ontmoeting maar binnen haar eerste uur in Holland was ze zwaar verslaafd aan deze populaire fastfood snack.

Het geluk wil dat we ze soms in een grote box kunnen bestellen van een maatschappij uit de USA. Kort gezegd:"Een aardige poging". Voor het bijdragen aan je website heb ik wat hulp nodig aangezien veel herinneringen aan het vervagen zijn. Dit heb ik met name bemerkt toen een vriend uit Amterdam ons kwam bezoeken met zijn vrouw nadat we 25 jaar geleden het contact hadden verloren.
Leve het internet! Het ene woord haalde het andere uit en voor we het wisten kwam de zon weer op...

Ook het Vondelpark hoort onlosmakenlijk bij mijn jeugd in Amsterdam. De foto van muurtje met water en knotwilg is genomen vlak bij het Groot Melkhuis. De volgende twee vind ik getuigen van Amsterdamse humor die, naar ik uit eigen ervaring kan bevestigen, uitstekend dienst doet. Beiden genomen in 't Blauwe Theehuis in het Vondelpark.
De overzicht foto is genomen vanuit het torentje van Metz & Co. De foto van de fiets moet van een echte Amsterdammer zijn.

Mazzel en broge (voor de hele misjpoge)

Tom

(onderstaande foto's zijn van Tom)

Tijdens het EK waar Tom met Nederlandse vrienden de wedstrijden van Oranje volgde.


Deze fiets moet van een echte Amsterdammer zijn, aldus Tom.
Dat denk ik ook!


De volgende vind Tom getuigen van Amsterdamse humor die, sprekend uit zijn eigen ervaring, uitstekend dienst doet in de VS.
Genomen door Tom in 't Blauwe Theehuis in het Vondelpark.


De overzicht foto is genomen vanuit het torentje van Metz & Co.


Ook het Vondelpark hoort onlosmakenlijk bij Toms' jeugd in Amsterdam.
De foto van muurtje met water en knotwilg is genomen vlak bij het Groot Melkhuis.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Pedro van Raamsdonk

Boksschool Albert Cuyp is jarenlang een begrip geweest en bracht grote boksers voort, waaronder Pedro van Raamsdonk. Onlangs mailde hij mij en toen dacht ik, het wordt tijd voor een portret van wat toch een groot bokser is geweest, maar die we helaas een beetje aan het vergeten zijn.

Pedro stuurde mij een leuke anekdote en een foto.

In 1979 werd van Raamsdonk voor het eerst kampioen van Nederland bij de senioren en in 1988 als beroepsbokser Europees kampioen.

>>> ...lees meer over Pedro...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL