Pasquale Figaro Mail Jopie Loos Deurmat


Amsterdam kent veel bijzondere ondernemingen, Mokums wil daar graag meer aandacht voor vragen. Onderaan staat een overzichtje van de bedrijven die tot nu toe zijn opgenomen!

AMSTERDAM


Amsterdam is sinds het begin der tijden een echte ondernemersstad. Sterker nog, zonder ondernemers was Amsterdam nooit de stad geworden die het vandaag is. Ondernemers zijn het fundament waarop de stad is gebouwd. Deze sterke traditie heeft geleid tot een zeer gezond ondernemersklimaat in de hoofdstad en zorgt ervoor dat Amsterdammers blijven ondernemen en hun succes danken aan onze mooie stad.

Er zijn al vele grote ondernemers uit Amsterdam voortgekomen, denk aan Freddy Heineken, Joop van den Ende en horecaondernemer (waaronder de Escape) Ton Poppes. Daarnaast heeft Amsterdam tegenwoordig ook een zeer grote aantrekkingskracht op buitenlandse bedrijven die zich hier vestigen.

Het ondernemerschap is nog steeds zeer populair en zal dat altijd blijven. Ieder jaar startten weer nieuwe eenmanszaken en MKB's die de strijd aangaan met het zelfstandig ondernemen en daar moeten we trots op zijn! Mokums wil graag alle aspecten van onze fantastische stad laten zien en begint daarom met de nieuwe rubriek: Amsterdam Ondernemersstad. Hierin leggen we interessant bedrijfjes onder de loep om te laten zien hoe divers de stad eigenlijk is.


Pasquale Figaro | Barbier | Amsterdam ondernemersstad


Het Begijnhof is een oase van rust, je kunt er op diverse manieren komen, een daarvan is de Begijnensteeg, op nummer 10 zit een kapper maar dat woord wilde Pasquale, want zo heette de uitbater, niet Barbier horen. "Ik ben een herenhaarverzorger", zei hij altijd.
In 1965 kwam hij naar Nederland, sindsdien zat hij in de Begijnensteeg 10 een zijstraatje van de Kalverstraat dat op het Begijnhof uitkomt.

Haren zijn de antennes van de ziel
Pasquale Capone, hij was trots op zijn Italiaanse afkomst maar verknocht aan Amsterdam waar hij 16 vierkante meter tot zijn beschikking had om 'Pasqualisten' te ontvangen met thee, koekjes en zorg. Veel zorg, met hart, ziel en liefde gegeven.
De kleine baas was altijd spraakzaam zoals een Italiaan betaamt, maar ook een begrip in Amsterdam. Want iedereen kent Pasquale, zelfs tot over de landsgrenzen.

Zijn domein is een uithangbord van zijn gevoel en leven. Het hangt vol met krantenknipsels en vol trots toont hij aan een ieder de brief die hij van Tony Blair kreeg toen die nog premier van Engeland was. Pasquale was sociaal bewogen en maatschappijbewust en -kritisch.
Pasquale schreef in 1997 Nederlandse politici een open brief die hij ook aan een aantal Europese leiders stuurde. Niemand reageerde, behalve Tony Blair. Hij roemde Pasquale voor zijn inzicht van de micro-economie die vaak oh zo toepasbaar is op mega-economische processen.
De Volkskrant pikte het verhaal op en maakte foto's en een mooi artikel na een lang interview met Pasquale, alleen, het werd niet geplaatst. "Daar is geen interesse voor", vond de Volkskrant.

Barbier, geen kapper
Dat is toch hetzelfde! Hoor ik u zeggen. Daar denkt een kapper ook zo over, maar een barbier niet, die 'verzorgt' haar, knippen is doden. Een barbier scheert zijn klanten, knipt hun baard en als het nodig is verzorgt hij hun hoofdhaar. Dat kan betekenen dat hij het kapt, wast of kamt. Als het moet knipt hij het. Wat moet dat moet.
Het woord barbier is afgeleid uit het Latijns en betekent baard. 'Il barbiere di Siviglia' , de barbier van Sevilla, is een Italiaanse opera waar Figaro de barbier is, sindsdien staat de naam Figaro symbool voor het vak 'barbier'.

Daarmee is Paquale getypeert en snap je waarom hij een van de weinige barbiers van Nederland was. Zijn vak sterft uit want wie heeft er nog een baard tegenwoordig? En erger, wie neemt er nog de tijd om zich te laten verzorgen. De thee en de koekjes en het babbeltje waren verplicht, je maakte dan ook wel wat mee maar helaas, de tijd raasde ook Pasquale voorbij, hij overleed op 29 januari 2013.

2009, 62 jaar in het vak, bijna 47 jaar in Amsterdam
Bij monde van Lodewijk Asscher eerde Amsterdam de kleine grote Italiaanse barbier Pasquale. Pasquale pleitte voor behoud van het ambacht, de specialist die uitblonk in een vak dat hij met zijn handen uitoefent. Asscher Pasquale dronk een goed glas wijn met de denker en zal ongetwijfeld iets hebben opgestoken van de kijk die 'de barbier van Mokum' op de maatschappij had.

Reclame heeft Pasquale nooit nodig gehad. "Mijn reclame zit in mijn stoel".

Saluti Pasquale!

Pasquale is 77 jaar geworden


Kent u ook een bijzonder Amsterdams bedrijf, laat het ons weten!
Deze rubriek heeft geen commerciële doelstelling en is dus niet bedoeld als advertentieruimte.

MAIL DE WEBRING

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER
Naam    Soort bedrijf   
Amsterdamsche Schoenmaker Ambachtelijke winkel
Badjassenwinkel Van klassiek tot sjiek
Beestenwinkel Als er een dier op staat is het hier te koop
Bierkoning Bier, bier en nog eens bier
Bierbroertjes Bierbitterballen
Brouzje Champagne importeur
Chique de Friemel Winkel van Sinkel
Christmas Palace 365/ 365 Kerstwinkel
Condomerie Voorbehoedsmiddelen (en meer)
Duiker Transport
Einde van de Wereld Zalen | restaurant | exposities
Emaillekeizer Naambordjes en wat al niet meer
Formocha Theewinkel
Greenbox Museum. Zeer klein, apart en wereldbekend
Guus van den Berg Ambachtelijke schoenmaker
Harar Coffee Lekkere koffie voor thuis
Holtkamp Garnalenkroketten
Jacob Hooy Drogist (en veel meer dan dat)
Kesbeke Zuur en meer
Knopenwinkel Knopen en meer
Kwekkeboom Taartjes en kroketten
Latei Brocante. koffie en muziek
Linde (van der) IJS
Louman (Frans) Slagerij
Oudemanhuispoort Boekhandel
Museumfoto Jouw gezicht in een bekend schilderij
Prael Brouwerij, café
Quartier Putain Coffeeshop, geen drugs, wel koffie
Sakelicious Proeverij en winkel Japanse dranken
Sal Meijer Joodse broodjeszaak
Ship Chandlers Warehouse Restaurant
Stoot je hoofd niet Patat, frikandellen en aanverwante producten
Urnenwinkel Urnen en herinneringsartikelen
Van Dobben Broodjeszaak
Vleminckx Patatzaak
Uw unieke bedrijf?                      Kan hier ook staan! Het kost u niets                      


copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL