Slagerij Louman
Amsterdam kent veel bijzondere ondernemingen, Mokums wil daar graag meer aandacht voor vragen. Onderaan staat een overzichtje van
de bedrijven die tot nu toe zijn opgenomen!
AMSTERDAM
Amsterdam is sinds het begin der tijden een echte ondernemersstad. Sterker nog, zonder ondernemers was Amsterdam nooit de stad geworden die
het vandaag is. Ondernemers zijn het fundament waarop de stad is gebouwd. Deze sterke traditie heeft geleid tot een zeer gezond
ondernemersklimaat in de hoofdstad en zorgt ervoor dat Amsterdammers blijven ondernemen en hun succes danken aan onze mooie stad.
Er zijn al vele grote ondernemers uit Amsterdam voortgekomen, denk aan Freddy Heineken, Joop van den Ende en horecaondernemer (waaronder de
Escape) Ton Poppes. Daarnaast heeft Amsterdam tegenwoordig ook een zeer grote aantrekkingskracht op buitenlandse bedrijven die zich hier
vestigen.
Het ondernemerschap is nog steeds zeer populair en zal dat altijd blijven. Ieder jaar startten weer nieuwe eenmanszaken en MKB's
die de strijd aangaan met het zelfstandig ondernemen en daar moeten we trots op zijn! Mokums wil graag alle aspecten van onze fantastische
stad laten zien en begint daarom met de nieuwe rubriek: Amsterdam Ondernemersstad. Hierin leggen we interessant bedrijfjes onder de loep
om te laten zien hoe divers de stad eigenlijk is.
Louman | Slager | Amsterdam ondernemersstad
De commotie rondom paardenvlees leidde tot een run op paardenbiefstuk, paardenslagers konden het vlees niet meer aanslepen na de enorme vraag die er
ontstond nadat bekend was geworden dat veel bedrijven het niet zo nauw namen met de term 'rund'. En dan is er nog 'rund' en rund'. Daar weet Frans Louman
alles van maar mijn kennismaking met hem had een andere reden.
Het verhaal begint bij Klaas, die ken ik al decennia, weliswaar had ik hem lang niet meer gezien toen ik in 2011 weer met hem in contact kwam, maar deze
vent die ik uit mijn jeugd ken was nog steeds dezelfde aardige jongen, een balletje kan raar rollen, hij reageerde na MokumsNL te hebben ontdekt.
Sindsdien testen wij regelmatig de bitterballen in verschillende kroegen en trekken we flink wat ouwe koeien uit de sloot. Bij Klaas op de gracht
woonden destijds vier mooie meiden, Dikke Dirk hield van gezelligheid.
Klaas vertelde me dat Frans Louman met een van hen getrouwd is, nou, mazzelaar dus, zei ik nog, die Frans heeft verstand van goed vlees, dat blijkt
maar weer.
Maar Louman kwam ter sprake doordat we het over gehaktballen hadden. Helaas kan ik zonder iemand te beschadigen de anekdote die toen over tafel rolde
hier niet ventileren maar geloof mij, er zou iemand van zijn voetstuk vallen als ik dat wel deed.
Louman dus. De man die in hartje Jordaan, op de hoek van de Goudsbloemstraat, een prachtige winkel heeft. "Mijn vlees is raszuiver rundvlees", zegt
Frans. Maar straks meer over Frans en zijn winkel en vele specialiteiten.
Ik sprak laatst iemand die een documentaire wil maken waarin de
WILLEMSSTRAAT een rol speelt, ze
vroeg mij of de Willemsstraat nog altijd zo rebels is als toen en "hoe staat het met de oranjegezindheid". Ik moest het antwoord schuldig blijven, of de Jordaan
oranjegezind is vraag ik me in mijn hart sterk af, volgens mij zijn ze daar een beetje te nuchter voor. Ik dus op naar de Willemsstraat, niet mijn favoriet
maar eerlijk is eerlijk, toch een nette straat.
Ik schoot er wat dames aan, toch al mijn favoriete 'merk' van het menselijke ras maar in de Jordaan, het hart van de stad, ben je zo een kwartier verder als
je even staat te ouwenelen met deze of gene. Volgens de meesten wonen er meer yuppen dan Jordanezen, en toch is het gezellig. 's Avonds in de zomer komt
iedereen even op straat beppen, alleen heeft het bakkie leut plaats gemaakt voor een wijntje.
"Dat de Noord Jordaan vroeger veel armer was dan de Zuid Jordaan merk je nu niets meer van", aldus Frans Louman, het is misschien ook wel daarom dat er in
'het Noorden' meer communisten en socialisten woonden dan in het 'chique Zuiden'.
Als de Kroning va WA is hoef je van de Willemsstraat niets bijzonders te verwachten, Frans kende het verhaal van de Gouden Koets en waarom de Willemsstraat
heet zoals die heet en natuurlijk hoorde hij ooit van zijn opa dat Wilhelmina door de straten werd getrokken door een paar sterke mannen die de paarden
hadden uitgespand.
"Maar verder, nee, hier gaat niets bijzonders gebeuren, er staat al genoeg op stapel in de stad", aldus de slager.
Kwaliteitsslager T.F.M. Louman
Frans wil zijn klanten laten genieten van een heerlijke biefstuk, mooie entrecôte of smaakvol sucadelapje. Dat zou voor iedere slager de ultieme
uitdaging moeten zijn. Kwaliteitsslager wordt je niet zomaar, dat is een vak apart. Frans haalt zijn vlees niet van over de grens, daar gelooft hij niet in,
"ik moet zien wat ik verkoop", kortom, de beste kwaliteit en van goede komaf dus".
Frans scharrelt regelmatig tussen het vee dat in Twente bij een aantal boeren staat, hij eist het mooiste vlees dat afkomstig is van runderen die
speciaal gefokt en gemest zijn om de kwaliteit van het vlees en niet om snel geld te kunnen maken met een doorgefokt en doorvoed dier.
De dieren van de Twentse boeren lopen het grootste deel van jaar in de weilanden rondom de boerderijen maar grazen ook steeds vaker in natuurgebieden
van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De kalveren blijven na de geboorte bij hun moeder en krijgen moedermelk. Op de boerderij verblijven de dieren
in grote open stallen, op een dik bed van stro, met veel frisse lucht.
Frans neemt zelf poolshoogte of het de beesten naar de zin wordt gemaakt en goede voeding zoals hooi, maismeel en tarwe krijgen. Het goede leven dat deze
dieren hebben gehad proeft u terug in de smaak van het vlees.
Bijna 125 jaar
In 1890 opende Louman de deuren, van vader op zoon is de traditie voortgezet. Louman verkoopt ambachtelijke worstsoorten, tongstrelende gehaktballen maar
natuurlijk ook Jordaans gehakt, een half-om-half specialiteit, waar zijn klanten speciaal een blokje voor om lopen. Dit gehakt wordt het meest gebruikt voor
een ouderwetse gebraden bal gehakt bij de stamppot.
Louman is een ambachtelijke slager met een keur aan heerlijke vleesspecialiteiten van het rund, kalf, varken en lam. Bij ieder stuk vlees geeft Frans graag
advies want hoe lekker een stuk vlees ook is, als je niet weet hoe je het moet bakken, braden of sudderen gaat er toch wat verloren.
Weetje
De slagerij achter noemt Frans zijn 'atelier', daar worden de mooiste dingen gemaakt. Frans is van de derde generatie Louman, Michael die met zijn dochter
Judith is getrouwd is in opleiding, dat zit voorlopig dus wel goed.
Ik had een leerzame middag bij Frans in de winkel, met graagte beveel ik hem bij je aan.
Ambachtelijke Slagerij T.F.M Louman
Goudsbloemstraat 76
Telefoon: 6 22 07 71
Kent u ook een bijzonder Amsterdams bedrijf, laat het ons weten!
Deze rubriek heeft geen commerciële doelstelling en is dus niet bedoeld als advertentieruimte.
MAIL DE WEBRING