Slagerij Louman Mail Jopie Loos Deurmat


Amsterdam kent veel bijzondere ondernemingen, Mokums wil daar graag meer aandacht voor vragen. Onderaan staat een overzichtje van de bedrijven die tot nu toe zijn opgenomen!

AMSTERDAM


Amsterdam is sinds het begin der tijden een echte ondernemersstad. Sterker nog, zonder ondernemers was Amsterdam nooit de stad geworden die het vandaag is. Ondernemers zijn het fundament waarop de stad is gebouwd. Deze sterke traditie heeft geleid tot een zeer gezond ondernemersklimaat in de hoofdstad en zorgt ervoor dat Amsterdammers blijven ondernemen en hun succes danken aan onze mooie stad.

Er zijn al vele grote ondernemers uit Amsterdam voortgekomen, denk aan Freddy Heineken, Joop van den Ende en horecaondernemer (waaronder de Escape) Ton Poppes. Daarnaast heeft Amsterdam tegenwoordig ook een zeer grote aantrekkingskracht op buitenlandse bedrijven die zich hier vestigen.

Het ondernemerschap is nog steeds zeer populair en zal dat altijd blijven. Ieder jaar startten weer nieuwe eenmanszaken en MKB's die de strijd aangaan met het zelfstandig ondernemen en daar moeten we trots op zijn! Mokums wil graag alle aspecten van onze fantastische stad laten zien en begint daarom met de nieuwe rubriek: Amsterdam Ondernemersstad. Hierin leggen we interessant bedrijfjes onder de loep om te laten zien hoe divers de stad eigenlijk is.


Louman | Slager | Amsterdam ondernemersstad


De commotie rondom paardenvlees leidde tot een run op paardenbiefstuk, paardenslagers konden het vlees niet meer aanslepen na de enorme vraag die er ontstond nadat bekend was geworden dat veel bedrijven het niet zo nauw namen met de term 'rund'. En dan is er nog 'rund' en rund'. Daar weet Frans Louman Frans Louman | Kwaliteitsslager alles van maar mijn kennismaking met hem had een andere reden.

Het verhaal begint bij Klaas, die ken ik al decennia, weliswaar had ik hem lang niet meer gezien toen ik in 2011 weer met hem in contact kwam, maar deze vent die ik uit mijn jeugd ken was nog steeds dezelfde aardige jongen, een balletje kan raar rollen, hij reageerde na MokumsNL te hebben ontdekt. Sindsdien testen wij regelmatig de bitterballen in verschillende kroegen en trekken we flink wat ouwe koeien uit de sloot. Bij Klaas op de gracht woonden destijds vier mooie meiden, Dikke Dirk hield van gezelligheid.
Klaas vertelde me dat Frans Louman met een van hen getrouwd is, nou, mazzelaar dus, zei ik nog, die Frans heeft verstand van goed vlees, dat blijkt maar weer.
Maar Louman kwam ter sprake doordat we het over gehaktballen hadden. Helaas kan ik zonder iemand te beschadigen de anekdote die toen over tafel rolde hier niet ventileren maar geloof mij, er zou iemand van zijn voetstuk vallen als ik dat wel deed.

Louman dus. De man die in hartje Jordaan, op de hoek van de Goudsbloemstraat, een prachtige winkel heeft. "Mijn vlees is raszuiver rundvlees", zegt Frans. Maar straks meer over Frans en zijn winkel en vele specialiteiten.
Ik sprak laatst iemand die een documentaire wil maken waarin de WILLEMSSTRAAT een rol speelt, ze vroeg mij of de Willemsstraat nog altijd zo rebels is als toen en "hoe staat het met de oranjegezindheid". Ik moest het antwoord schuldig blijven, of de Jordaan oranjegezind is vraag ik me in mijn hart sterk af, volgens mij zijn ze daar een beetje te nuchter voor. Ik dus op naar de Willemsstraat, niet mijn favoriet maar eerlijk is eerlijk, toch een nette straat.
Ik schoot er wat dames aan, toch al mijn favoriete 'merk' van het menselijke ras maar in de Jordaan, het hart van de stad, ben je zo een kwartier verder als je even staat te ouwenelen met deze of gene. Volgens de meesten wonen er meer yuppen dan Jordanezen, en toch is het gezellig. 's Avonds in de zomer komt iedereen even op straat beppen, alleen heeft het bakkie leut plaats gemaakt voor een wijntje.
"Dat de Noord Jordaan vroeger veel armer was dan de Zuid Jordaan merk je nu niets meer van", aldus Frans Louman, het is misschien ook wel daarom dat er in 'het Noorden' meer communisten en socialisten woonden dan in het 'chique Zuiden'.

Als de Kroning va WA is hoef je van de Willemsstraat niets bijzonders te verwachten, Frans kende het verhaal van de Gouden Koets en waarom de Willemsstraat heet zoals die heet en natuurlijk hoorde hij ooit van zijn opa dat Wilhelmina door de straten werd getrokken door een paar sterke mannen die de paarden hadden uitgespand.
"Maar verder, nee, hier gaat niets bijzonders gebeuren, er staat al genoeg op stapel in de stad", aldus de slager.

Kwaliteitsslager T.F.M. Louman

Frans wil zijn klanten laten genieten van een heerlijke biefstuk, mooie entrecôte of smaakvol sucadelapje. Dat zou voor iedere slager de ultieme uitdaging moeten zijn. Kwaliteitsslager wordt je niet zomaar, dat is een vak apart. Frans haalt zijn vlees niet van over de grens, daar gelooft hij niet in, "ik moet zien wat ik verkoop", kortom, de beste kwaliteit en van goede komaf dus".
Frans scharrelt regelmatig tussen het vee dat in Twente bij een aantal boeren staat, hij eist het mooiste vlees dat afkomstig is van runderen die speciaal gefokt en gemest zijn om de kwaliteit van het vlees en niet om snel geld te kunnen maken met een doorgefokt en doorvoed dier.

De dieren van de Twentse boeren lopen het grootste deel van jaar in de weilanden rondom de boerderijen maar grazen ook steeds vaker in natuurgebieden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De kalveren blijven na de geboorte bij hun moeder en krijgen moedermelk. Op de boerderij verblijven de dieren in grote open stallen, op een dik bed van stro, met veel frisse lucht.
Frans neemt zelf poolshoogte of het de beesten naar de zin wordt gemaakt en goede voeding zoals hooi, maismeel en tarwe krijgen. Het goede leven dat deze dieren hebben gehad proeft u terug in de smaak van het vlees.

Bijna 125 jaar

In 1890 opende Louman de deuren, van vader op zoon is de traditie voortgezet. Louman verkoopt ambachtelijke worstsoorten, tongstrelende gehaktballen maar natuurlijk ook Jordaans gehakt, een half-om-half specialiteit, waar zijn klanten speciaal een blokje voor om lopen. Dit gehakt wordt het meest gebruikt voor een ouderwetse gebraden bal gehakt bij de stamppot.
Louman is een ambachtelijke slager met een keur aan heerlijke vleesspecialiteiten van het rund, kalf, varken en lam. Bij ieder stuk vlees geeft Frans graag advies want hoe lekker een stuk vlees ook is, als je niet weet hoe je het moet bakken, braden of sudderen gaat er toch wat verloren.

Weetje
De slagerij achter noemt Frans zijn 'atelier', daar worden de mooiste dingen gemaakt. Frans is van de derde generatie Louman, Michael die met zijn dochter Judith is getrouwd is in opleiding, dat zit voorlopig dus wel goed.

Ik had een leerzame middag bij Frans in de winkel, met graagte beveel ik hem bij je aan.

Ambachtelijke Slagerij T.F.M Louman
Goudsbloemstraat 76
Telefoon: 6 22 07 71Kent u ook een bijzonder Amsterdams bedrijf, laat het ons weten!
Deze rubriek heeft geen commerciële doelstelling en is dus niet bedoeld als advertentieruimte.

MAIL DE WEBRING

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER
Naam    Soort bedrijf   
Amsterdamsche Schoenmaker Ambachtelijke winkel
Badjassenwinkel Van klassiek tot sjiek
Beestenwinkel Als er een dier op staat is het hier te koop
Bierkoning Bier, bier en nog eens bier
Bierbroertjes Bierbitterballen
Brouzje Champagne importeur
Chique de Friemel Winkel van Sinkel
Christmas Palace 365/ 365 Kerstwinkel
Condomerie Voorbehoedsmiddelen (en meer)
Duiker Transport
Einde van de Wereld Zalen | restaurant | exposities
Emaillekeizer Naambordjes en wat al niet meer
Formocha Theewinkel
Greenbox Museum. Zeer klein, apart en wereldbekend
Guus van den Berg Ambachtelijke schoenmaker
Harar Coffee Lekkere koffie voor thuis
Holtkamp Garnalenkroketten
Jacob Hooy Drogist (en veel meer dan dat)
Kesbeke Zuur en meer
Knopenwinkel Knopen en meer
Kwekkeboom Taartjes en kroketten
Latei Brocante. koffie en muziek
Linde (van der) IJS
Louman (Frans) Slagerij
Oudemanhuispoort Boekhandel
Museumfoto Jouw gezicht in een bekend schilderij
Prael Brouwerij, café
Quartier Putain Coffeeshop, geen drugs, wel koffie
Sakelicious Proeverij en winkel Japanse dranken
Sal Meijer Joodse broodjeszaak
Ship Chandlers Warehouse Restaurant
Stoot je hoofd niet Patat, frikandellen en aanverwante producten
Urnenwinkel Urnen en herinneringsartikelen
Van Dobben Broodjeszaak
Vleminckx Patatzaak
Uw unieke bedrijf?                      Kan hier ook staan! Het kost u niets                      


copyright 2024 MokumsNL