Sakelicious Mail Jopie Loos Deurmat


Amsterdam kent veel bijzondere ondernemingen, Mokums wil daar graag meer aandacht voor vragen. Onderaan staat een overzichtje van de bedrijven die tot nu toe zijn opgenomen!

AMSTERDAM


Amsterdam is sinds het begin der tijden een echte ondernemersstad. Sterker nog, zonder ondernemers was Amsterdam nooit de stad geworden die het vandaag is. Ondernemers zijn het fundament waarop de stad is gebouwd. Deze sterke traditie heeft geleid tot een zeer gezond ondernemersklimaat in de hoofdstad en zorgt ervoor dat Amsterdammers blijven ondernemen en hun succes danken aan onze mooie stad.

Er zijn al vele grote ondernemers uit Amsterdam voortgekomen, denk aan Freddy Heineken, Joop van den Ende en horecaondernemer (waaronder de Escape) Ton Poppes. Daarnaast heeft Amsterdam tegenwoordig ook een zeer grote aantrekkingskracht op buitenlandse bedrijven die zich hier vestigen.

Het ondernemerschap is nog steeds zeer populair en zal dat altijd blijven. Ieder jaar startten weer nieuwe eenmanszaken en MKB's die de strijd aangaan met het zelfstandig ondernemen en daar moeten we trots op zijn! Mokums wil graag alle aspecten van onze fantastische stad laten zien en begint daarom met de nieuwe rubriek: Amsterdam Ondernemersstad. Hierin leggen we interessant bedrijfjes onder de loep om te laten zien hoe divers de stad eigenlijk is.


Sakelicious | Japanse dranken | Amsterdam ondernemersstad


Onbekend maakt onbemind, Nederlanders zijn boeren en wat de boer niet kent dat 'mot ie niet'. Maar Amsterdammers willen alles weten en eten en een lekker borreltje op zijn tijd glijdt er ook wel in. Sake
Met zo'n tweehonderd nationaliteiten in de stad is het niet zo gek dat er veel invloeden zijn, op ons doen en laten, taalkennis en op wat we eten en drinken.

Sushi? Wie is dat?
Japanse hapjes zijn lekker, het heeft even geduurd maar restaurants als Sapporo, Yamazoto, Kaiko en Kobe zijn waanzinnig populair geworden en wie kent niet de Japanse supermarkt Meidi-Ya. Sushi is niet langer zomaar een trendy hapje, het is gewoon ontzettend lekker. Maar er is meer! De vraag naar de heerlijke dranken in de Japanse restaurants nam zo toe dat er eindelijk een winkel is die hierin voorziet.

In de Nieuwe Amstelstraat is Sakelicious gevestigd, de eerste Japanse slijterij in Europa! Amsterdam heeft dus weer eens een primeur te pakken en daar schrijft Mokums graag over; nieuw, apart en liefst nog lekker ook. Twee bevlogen jongens (Ilias en Tim) die geen zin hadden om achter een bureau te kruipen en dachten: "we beginnen een winkel en gaan verkopen wat iedereen lekker vindt maar (nog) nauwelijks kent", een Japanse slijterij zou en moest het worden.

De Nieuwe Amstelstraat ken ik voornamelijk van waar die begint, op de hoek van de Amstel, café 't Hooischip (link), veel verder ben ik nooit gekomen maar deze keer wilde ik langs het Joods Historisch Museum dus sloeg ik Joop over toen al snel mijn aandacht getrokken werd door Sakelicious. Een goed verzorgde en fraai ingerichte winkel, Jopie dus naar binnen want ik zag al snel dat het om Japanse dranken ging. Maar wat deed het woord 'whisky' daar tussen?
De jongens zijn hun eigen personeel, met hart en ziel hebben ze de winkel ontworpen, met hand en tand verdedigen ze hun concept, ervan overtuigd dat het aan gaat slaan.
En waarom ook niet?

De drank

Bij Japanse drank denken we gelijk aan 'sake', de opgewarmde witte rijstwijn. Lekker, maar net als dat er meer dan alleen glûhwein wordt gedronken in de Alpen en omgeving, drinken Japanners ook wel eens wat anders dan sake. En dat alles is nu in één winkel te koop. Wat te denken van een biertje van brouwerij Asahi, zeg maar het Heineken van Japan. Maar uiteraard gaat het assortiment verder dan dat.
In Japan wordt meer Whisky gestookt dan waar ook ter wereld, Japanners zijn er gek op en weten de binnenlandse merken zeer te waarderen. Sakelicious verkoopt merken als Hibiki, Niki en Hakushu. Zegt je natuurlijk geen bal, net als dat het voor mij ook lekkere hapjes hadden kunnen zijn maar toen ik even nipte begreep ik wel waarom Japanners niets van de Europese merken moeten hebben.
Hetzelfde doen ze met likeur en wijn maar het aanbod sake moet natuurlijk breed zijn want de in Nederland woonachtige Japanners zijn net zo verwend als wij, de een drinkt het zus en de ander zo.

Sake proeverij
Sakelicious heeft een mooie ruimte bij de winkel waar sake-proeverijen georganiseerd worden maar op locatie schijnt ook mogelijk te zijn. Het proeflokaal is geschikt voor rond de 10 deelnemers, Ilias en Tim vertellen u over de geschiedenis van de sake en er kunnen zeven verschillende sake's worden geproefd met een passend hapje erbij.

Wat is sake?
Japanse sake is gemaakt van rijst, het proces heet fermentatie dus niet distillatie. Je spreekt dan ook van brouwen, niet van stoken of distilleren. Wel heeft sake veel weg van wijn, het alcoholpercentage ligt doorgaans iets hoger dan bij wijn: tussen de 14% en 18%. Sake rijpt 6 tot 24 maanden in grote tanks op lage temperaturen.
Dat sake altijd warm gedronken wordt is een fabel, de meeste sake is juist lekkerder als je hem koud drinkt. Een advies geeft Sakelicious u uiteraard graag, 1.800 brouwerijen in Japan leveren 10.000 verschillende sake's.

Japanse relatiegeschenken

Uniek vond ik de relatiegeschenken, echt weer eens wat anders. U kunt zelf een pakket samenstellen of de jongens een budget geven zodat zij een verrassend fraai en uniek kado voor uw relaties of personeel maken.
Naast dranken kunt u ook authentiek Japans glas- en aardewerk in een pakket opnemen.

U kunt, net als veel Japanners schijnen te doen, via de webwinkel van Sakelicious bestellen maar doe net als ik en loop eens binnen bij ze, vraag ze het hemd van het lijf want ze weten er ontzettend veel en amusant over te vertellen.

Mokums heeft geen enkele binding met Sakelicious en is ook niet betaald voor deze pagina, Jopie juicht het toe dat jongeren nieuwe dingen durven te ondernemen en in dit geval is het nog erg lekker ook.

Sakelicious
Nieuwe Amstelstraat 111
Telefoon: 020 - 208 99 50

Kent u ook een bijzonder Amsterdams bedrijf, laat het ons weten!
Deze rubriek heeft geen commerciële doelstelling en is dus niet bedoeld als advertentieruimte.

MAIL DE WEBRING

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER
Naam    Soort bedrijf   
Amsterdamsche Schoenmaker Ambachtelijke winkel
Badjassenwinkel Van klassiek tot sjiek
Beestenwinkel Als er een dier op staat is het hier te koop
Bierkoning Bier, bier en nog eens bier
Bierbroertjes Bierbitterballen
Brouzje Champagne importeur
Chique de Friemel Winkel van Sinkel
Christmas Palace 365/ 365 Kerstwinkel
Condomerie Voorbehoedsmiddelen (en meer)
Duiker Transport
Einde van de Wereld Zalen | restaurant | exposities
Emaillekeizer Naambordjes en wat al niet meer
Formocha Theewinkel
Greenbox Museum. Zeer klein, apart en wereldbekend
Guus van den Berg Ambachtelijke schoenmaker
Harar Coffee Lekkere koffie voor thuis
Holtkamp Garnalenkroketten
Jacob Hooy Drogist (en veel meer dan dat)
Kesbeke Zuur en meer
Knopenwinkel Knopen en meer
Kwekkeboom Taartjes en kroketten
Latei Brocante. koffie en muziek
Linde (van der) IJS
Louman (Frans) Slagerij
Oudemanhuispoort Boekhandel
Museumfoto Jouw gezicht in een bekend schilderij
Prael Brouwerij, café
Quartier Putain Coffeeshop, geen drugs, wel koffie
Sakelicious Proeverij en winkel Japanse dranken
Sal Meijer Joodse broodjeszaak
Ship Chandlers Warehouse Restaurant
Stoot je hoofd niet Patat, frikandellen en aanverwante producten
Urnenwinkel Urnen en herinneringsartikelen
Van Dobben Broodjeszaak
Vleminckx Patatzaak
Uw unieke bedrijf?                      Kan hier ook staan! Het kost u niets                      


copyright 2024 MokumsNL