Ship Chandlers Warehouse Mail Jopie Loos Deurmat


Amsterdam kent veel bijzondere ondernemingen, Mokums wil daar graag meer aandacht voor vragen. Onderaan staat een overzichtje van de bedrijven die tot nu toe zijn opgenomen!

AMSTERDAM


Amsterdam is sinds het begin der tijden een echte ondernemersstad. Sterker nog, zonder ondernemers was Amsterdam nooit de stad geworden die het vandaag is. Ondernemers zijn het fundament waarop de stad is gebouwd. Deze sterke traditie heeft geleid tot een zeer gezond ondernemersklimaat in de hoofdstad en zorgt ervoor dat Amsterdammers blijven ondernemen en hun succes danken aan onze mooie stad.

Er zijn al vele grote ondernemers uit Amsterdam voortgekomen, denk aan Freddy Heineken, Joop van den Ende en horecaondernemer (waaronder de Escape) Ton Poppes. Daarnaast heeft Amsterdam tegenwoordig ook een zeer grote aantrekkingskracht op buitenlandse bedrijven die zich hier vestigen.

Het ondernemerschap is nog steeds zeer populair en zal dat altijd blijven. Ieder jaar startten weer nieuwe eenmanszaken en MKB's die de strijd aangaan met het zelfstandig ondernemen en daar moeten we trots op zijn! Mokums wil graag alle aspecten van onze fantastische stad laten zien en begint daarom met de nieuwe rubriek: Amsterdam Ondernemersstad. Hierin leggen we interessant bedrijfjes onder de loep om te laten zien hoe divers de stad eigenlijk is.


Ship Chandlers Warehouse | Amsterdam ondernemersstad


Wow, de oudste winkel van Amsterdam, daar willen wij wel meer van weten. Rob Kuijlenburg zette me op het spoor en zeker, de oudste winkel van Amsterdam mag niet ontbreken!

In een van de kelders onder een huis aan de Gelderse kade 8 staat het voor eeuwig in een steen gebeiteld, het jaartal 1624. Maar de winkel is eigenlijk de enige plek die door de jaren heen zijn authenticiteit heeft behouden en daarmee zelfs in Nederland uniek is want helaas, de tijd heeft veel geweld gedaan aan het uiterlijk van veel prachtige winkels.
Ship Chandlers Warehouse diende om de schepen van bevoorrading te voorzien, voordat zij over de wereldzeëen uit voeren. Het verhaal gaat dat kapiteins van schepen persoonlijk de orders plaatsten. De goederen lagen boven in het pakhuis en werden met kleine boten naar de klant gebracht.

Tientallen jaren stond het huis leeg, het had haar functie verloren toen de haven verplaatst, de handel verlegt en de bevoorrading gemoderniseerd werd. De huidige eigenaar kocht het huis twintig jaar geleden en trof er, naast een hoop stof en spinnenwebben, een praktisch onaangetast pand aan dat hem meer en meer ging fascineren waarop hij besloot het in ere te herstellen.

Met het aantrekken van chef-kok Dave Viersma werd de laatste stap gezet om in het pand te dineren, eerder al repte ik over 'geheime restaurants', dit plekje kan er zo onder gerankschikt worden want het is bij het grote publiek niet bekend, maar bij de incrowd niet minder populair. Er is een aparte rookruimte dus op straat staan met je drankje en pafje is hier niet nodig.
Gasten verlaten de avond met een glimlach en een belofte "niet verder vertellen", maar u kent MokumsNL. Het is overigens geen goedkope aangelegenheid, per persoon bent u tussen de 115 en 150 Euro kwijt, het minimaal te besteden bedrag per (privé) diner bedraagt 2.550 Euro. Wijnen en koffie zijn inclusief. Dat dan weer wel.

Kent u ook een bijzonder Amsterdams bedrijf, laat het ons weten!
Deze rubriek heeft geen commerciële doelstelling en is dus niet bedoeld als advertentieruimte.

MAIL DE WEBRING

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER
Naam    Soort bedrijf   
Amsterdamsche Schoenmaker Ambachtelijke winkel
Badjassenwinkel Van klassiek tot sjiek
Beestenwinkel Als er een dier op staat is het hier te koop
Bierkoning Bier, bier en nog eens bier
Bierbroertjes Bierbitterballen
Brouzje Champagne importeur
Chique de Friemel Winkel van Sinkel
Christmas Palace 365/ 365 Kerstwinkel
Condomerie Voorbehoedsmiddelen (en meer)
Duiker Transport
Einde van de Wereld Zalen | restaurant | exposities
Emaillekeizer Naambordjes en wat al niet meer
Formocha Theewinkel
Greenbox Museum. Zeer klein, apart en wereldbekend
Guus van den Berg Ambachtelijke schoenmaker
Harar Coffee Lekkere koffie voor thuis
Holtkamp Garnalenkroketten
Jacob Hooy Drogist (en veel meer dan dat)
Kesbeke Zuur en meer
Knopenwinkel Knopen en meer
Kwekkeboom Taartjes en kroketten
Latei Brocante. koffie en muziek
Linde (van der) IJS
Louman (Frans) Slagerij
Oudemanhuispoort Boekhandel
Museumfoto Jouw gezicht in een bekend schilderij
Prael Brouwerij, café
Quartier Putain Coffeeshop, geen drugs, wel koffie
Sakelicious Proeverij en winkel Japanse dranken
Sal Meijer Joodse broodjeszaak
Ship Chandlers Warehouse Restaurant
Stoot je hoofd niet Patat, frikandellen en aanverwante producten
Urnenwinkel Urnen en herinneringsartikelen
Van Dobben Broodjeszaak
Vleminckx Patatzaak
Uw unieke bedrijf?                      Kan hier ook staan! Het kost u niets                      


copyright 2024 MokumsNL