Joodse broodjeszaak
Amsterdam kent veel bijzondere ondernemingen, Mokums wil daar graag meer aandacht voor vragen. Onderaan staat een overzichtje van
de bedrijven die tot nu toe zijn opgenomen!
AMSTERDAM
Amsterdam is sinds het begin der tijden een echte ondernemersstad. Sterker nog, zonder ondernemers was Amsterdam nooit de stad geworden die
het vandaag is. Ondernemers zijn het fundament waarop de stad is gebouwd. Deze sterke traditie heeft geleid tot een zeer gezond
ondernemersklimaat in de hoofdstad en zorgt ervoor dat Amsterdammers blijven ondernemen en hun succes danken aan onze mooie stad.
Er zijn al vele grote ondernemers uit Amsterdam voortgekomen, denk aan Freddy Heineken, Joop van den Ende en horecaondernemer (waaronder de
Escape) Ton Poppes. Daarnaast heeft Amsterdam tegenwoordig ook een zeer grote aantrekkingskracht op buitenlandse bedrijven die zich hier
vestigen.
Het ondernemerschap is nog steeds zeer populair en zal dat altijd blijven. Ieder jaar startten weer nieuwe eenmanszaken en MKB's
die de strijd aangaan met het zelfstandig ondernemen en daar moeten we trots op zijn! Mokums wil graag alle aspecten van onze fantastische
stad laten zien en begint daarom met de nieuwe rubriek: Amsterdam Ondernemersstad. Hierin leggen we interessant bedrijfjes onder de loep
om te laten zien hoe divers de stad eigenlijk is.
Sal Meijer | Kosher | Amsterdam ondernemersstad
Om bewijs te vinden dat Joden een broodje halfom niet afwijzen moeten we naar
de Scheldestraat 45 in Amsterdam Zuid. Daar zit al meer dan 30 jaar broodjezaak Sal Meijer. Hier staat het broodje halfom al vanaf de opening van
deze zaak op het menu.
Het is zaak dat de vleeswaren van de koe komen en volgens Joodse tradities zijn geslacht. Een keuken, restaurant of broodjeszaak dat onder toezicht
staat van het Rabbinaat mag een broodje halfom verkopen en zich toch een Joodse zaak noemen. Je zult dan altijd de toevoeging ORT aantreffen achter
de naam van de zaak.
ORT staat voor 'Onder Rabbinaal Toezicht'.
Het vlees moet eventueel van een slager komen die eveneens ORT mag voeren ten teken dat hij kosjer (kosher) vlees verkoopt.
Joden die kosher willen eten houden zich aan een aantal wetten die samen komen in de Kasjroet. Ik ga niet alles opnoemen, maar enkele van de bepalingen
die hierin staan zijn:
Het verbod melk en vlees, samen te koken of te nuttigen. Een broodje halfom bij een Joodse broodjeszaak zal dan ook altijd zonder boter zijn.
De koe, schaap, geit, ree en hert zijn kosher, die kunnen gegeten worden maar paard, varken, haas en konijn niet. Bij vogels geldt dat
kip, gans en eend wel kosher voedsel zijn, maar zwaan, en reiger niet.
Van de vissen eet men ansjovis, baars, kabeljauw, haring en snoek, maar paling, kaviaar en zeewolf weer niet.
Vlees dat afkomstig is van koshere dieren maar niet kosher is geslacht is verboden.
Dit verklaart dus dat een broodje halfom wel degelijk door Joden gegeten mag worden. Het broodje halfom gaat dus eeuwen terug, de Joodse
broodjeszaken verkochten het al rond 1850 en Sal Meijer verkoopt het nog altijd en die staat onder Rabbinaal toezicht.
Dus het is halfom omdat het half het een en half het ander is, bovendien staat 'halfom' voor Joodse humor en 'het kan alle kanten uit'. Het is een
typisch Amsterdams broodje omdat het voor het eerst is opgedoken in Mokum en het is Joods omdat het de Joodse eigenaren van Amsterdamse
broodjeszaken waren die het broodje 'op de kaart' zetten.
Een broodje halfom wordt ook wel een 'broodje Amsterdam' genoemd.
Sandwichshop Sal. Meijer O.R.T.
Scheldestraat 45
Kent u ook een bijzonder Amsterdams bedrijf, laat het ons weten!
Deze rubriek heeft geen commerciële doelstelling en is dus niet bedoeld als advertentieruimte.
MAIL DE WEBRING