André Hazes is de baas Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


André Gerardus Hazes werd op 30 juni 1951 geboren in de Gerard Doustraat te Amsterdam. Voor de niet-Amsterdammers, de Gerard Doustraat ligt in de Pijp, een echte Amsterdamse volksbuurt.

Andre Hazes


Johnny Kraaykamp
Het is lente 1959, Andréis nog maar zeven jaar en zingt zoals altijd op de Albert Cuyp de sterren van de hemel als op een dag Johnny Kraaykamp Sr. langsloopt. Hij regelt met Hazes Sr. dat 'kleine Dré' komt optreden in de eerste aflevering van de weekendshow die de oude Kraay toen maakte met Rijk de Gooyer. Het televisiedebuut van Andreë Hazes is een feit.
Samen met Johnny Kraaykamp zingt Andrë twee nummers 'Droomschip' en 'Guanita'. De wereld zal dan nog dik vijftien jaar moeten wachten alvorens Andrë herontdekt wordt.

Willy Alberti

In 1976 schrijft Andrë 'Eenzame Kerst', hij hoopt dat Willy Alberti het wil inzingen maar die vond dat André dat zelf maar moest doen. Met de hulp van Willy kreeg André het nummer op single, het werd een grote hit. Andrë was opnieuw ontdekt.

Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren
De straf die ik verdiend heb zit ik uit
Ik stal voor ons gezin
maar dat had toch geen zin

Want jij viert nu kerstfeest met een ander
Hoe heb je mij zo snel kunnen vergeten?
Waarom zit er nu een ander op mijn stoel?
Ik ben zo eenzaam hier, in die koude kille cel

Het zou vier jaar duren voordat André het echte grote succes te pakken kreeg. 'Een beetje verliefd' werd in 1981 een knaller van jewelste, gevolgd door veel optredens en platen. Hazes heeft meer dan veertig (!) hits gescoord.
Andre Hazes In 1989 nam André 'Dit is wat ik wil' op, een blues/ rock album met favoriete numers van André zelf. Het werd een redelijk succes doordat André een ster was maar het publiek hoefde hier geen vervolg op.

Een andere André
De documentaire 'Zij gelooft in mij' uit 2000 toonde André zoals hij werkelijk was, een grote mond maar een klein hartje. Drinken deed hij om zijn zwakheden en zorgen te vergeten. In de pers kwam hij er steeds slechter van af.
Toch besluit André een nieuw kunstje, hij doet in 2002 mee aan de verkiezingen in zijn woonplaats De Ronde Venen en wordt prompt in de gemeenteraad gekozen, enkele maanden later staat hij die zetel alweer af doordat er van alle kanten kritiek op hem wordt geleverd.

André wil wel maar zijn lijf is op
In een uitzending van Barend & Van Dorp ziet Nederland André voor de laatste maal, hij hoort slecht en de onzekerheid straalt van hem af. Hij vreest dat hij op een gegeven moment niet meer zal kunnen optreden en zingen.
Later dat jaar, we schrijven 2004, Spanje, André krijgt steeds meer last van zijn gehoor, hij gaat terug naar Nederland en wordt met hoge koorts en een zware longontsteking in het ziekenhuis opgenomen waar hij na twee dagen op 23 september 2004 aan een hartstilstand overlijd.

27 september 2004, ArenA
In de Amsterdam Arena namen fans, familie en artiesten afscheid van André. Boze tongen beweren dat Ajax niet zijn club was maar Feyenoord. Bij de afscheidswedstrijd van Van Hanegem hoorde ik dat André ook zeggen maar een oud buurman van André laat mij op 23 juni 2011 weten: "...van huis uit was André een honderd procent DWS'er. Uiteindelijk door opheffing van die club werd hij supporter van AJAX..." Feyenoorder was hij dus voor een paar minuten [|:-)
De F-side eerde Andreé ook terecht tijdens zijn laatste tocht op 27 september 2004 naar de middenstip van de Arena.

André is driemaal getrouwd geweest en heeft vier kinderen die in leeftijd maximaal 21 jaar met elkaar verschillen.
De weduwe van André, Rachel, en zijn kinderen houden zijn naam en image levend.

Pas na zijn dood scoorde André Hazes nummer één hits: 'Zij gelooft in mij', 'Blijf bij mij' (duet met Gerard Joling) en 'Bedankt mijn vriend' (duet met Dré Jr.) Er wordt wel eens beweerd dat hij met 'Eenzame kerst' op één heeft gestaan maar dat klopt niet, dat nummer reikte tot aan de vijfde plaats. Een minder belangrijke hitlijst zette hem wel op de eerste plek, vandaar waarschijnlijk de verwarring.
Na zijn dood werd 'Eenzame kerst' opnieuw uitgebracht maar toen reikte het nummer slechts tot aan de negende plek.


Klein begonnen maar fijn gebleven
André was op en rond het Rembrandstplein een graag geziene gast want als hij de microfoon pakte gebeurde er wat. Meerdere malen heb ik hem achter de toog van de Rembrandt bar zien zingen maar ook in de toenmalige discotheek 'The Toy Shop' op de wallen.
Ik herinner me nog een leuke anekdote uit The Toy Shop. André was razend populair, het publiek stond op hem te wachten totdat hij het uiterst kleine podium zou betreden, zijn fans stonden op de tafels, het was een drukte van jewelste. 'Een beetje verliefd' werd ingezet en iedereen zong het nummer, maar waar was de grote kleine man?
Die kwam vanaf de andere kant en liep met een glas bier in de ene en de microfoon in de andere hand tussen het publiek door naar het podium, iedereen was door het dolle heen en de avond kon niet meer stuk. Het werd erg laat en het was enorm gezellig.

Zijn populariteit trok steeds meer publiek en kaartjes gingen tegen woekerprijzen van de hand. Uiteindelijk werden de concerten in The Toy Shop door de brandweer verboden.
Het was het begin van het grote werk voor André. Achteraf kun je misschien wel stellen dat het plezier er toen voor hem een beetje vanaf ging en het grote geld binnenkwam. Een duivels dilemma voor iemand die van zijn vak hield, maar ook nervositeit kende.

Jaren later zou ik André nog eens terugzien, in het vliegtuig naar Spanje. Met in de ene hand zijn Rachel en de andere een blikje Heineken, want ook van vliegen hield André niet, maar deed het uiteindelijk wel. Hij had veel voor anderen over. Willy een nummer gunnen, optreden in kleine café's voor 50 fans, met het vliegtuig naar Spanje, zo was André, gewoon André

Weetjes
André heeft met zijn eerste vrouw, Annie, in de Bestevaerstraat gewoond, het verhaal gaat dat het nummer 'n Vriend, door Andreé geschreven werd toen hij werkte in café de Krommert. De tekst zou autobiografisch zijn.

Rachel, zijn laatste vrouw, was fan van hem en stond vaak vooraan tijdens concerten.

Caroline mailde me deze herinnering aan André: Wat mischien wel leuk is om te weten is dat hij vroeger rond 1978 elke zondagavond als DJ in café de Posthoorn stond. Die was in de Kinkerstraat niet ver van de Jan Pieter Heijestraat. Was altijd stamp vol, elke zondag.

Eddy BarHij gelooft in mij

In 2012 ging de musical 'Hij gelooft in mij' in première met Martijn Fischer als de baas en Chantal Janzen als zijn vrouw. Deze musical is de meest succesvolle Nederlandse musical aller tijden.

Het stuk werd zeer goed door publiek en pers ontvangen en is alleen in DeLaMar te zien geweest.


BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Ajax is Mokum maar is dat ook andersom?

Als Ajax wint kent het veel aanbidders, als het verliest wat minder. Dat is niet alleen opportunisme maar heeft ook veel te maken met de samenstelling van de bevoling in Amsterdam.

Saamhorigheid is iets wat zich tussen culturen afspeelt maar als je verliest deel je het verdriet maar met jezelf. Dat is in essentie waarom een grote stad evenveel voor- als tegenstanders heeft van, in dit geval, een voetbalclub.

>>> meer over Ajax...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2023 MokumsNL