Bijzondere bedrijvigheid in Mokum Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


DIRECT NAAR HET OVERZICHT UNIEKE WINKELS!

Amsterdam heeft het. Dat was jaren geleden de slogan maar dat werkt natuurlijk altijd tegen je. Het suggereert namelijk nogal wat en er zijn toch behoorlijk wat dingen die ook ik mis in Amsterdam.

Maar in één ding kan Mokum wedijveren met alle grote steden ter wereld, unieke winkeltjes. De kleine zaakjes die speciale dingen verkopen die je haast nergens anders kunt vinden. Als je bijvoorbeeld de Haarlemmerstraat onder een vergrootglas legt snap je wat ik bedoel.
Daar kun je werkelijk van alles kopen. Van originele cadeautjes tot aan heerlijke mediterrane hapjes en Spaanse tapas aan toe.

Hieronder tref je een aantal plekjes aan in Amsterdam waar je bijzondere dingen kunt kopen. Ik geef gelijk aan welke richting je daarna op kunt gaan als je niet de gehele dag wilt shoppen.

Bijenkorf (Danrak/ Dam)
Als er één winkel is waar je van alles en nog wat kunt kopen maar ook niet-alledaagse dingetjes, dan is dat wel de Bijenkorf. Dit warenhuis met alure heeft een eigen parkeergarage maar er stoppen ook meerdere trams voor de deur.
U kunt na een bezoek alle kanten op, via de Damstraat richting Nieuwmarkt of het Waterlooplein, via de Kalverstraat naar de Munt en het Rembrandtplein, via de Warmoesstraat naar het Red Light District of via het Damrak naar het Centraal Station.

Damstraat
De Damstraat is een van de straten waar ik vroeger al graag kwam omdat je er gekke broeken en stoere laarzen kon kopen. Dat je er (toen) de lekkerste patat van Amsterdam kon halen was mooi meegenomen (letterlijk.)
De straat begint bij de Dam, rechts van Hotel Krasnapolsky. Bij de Oudezijds Voorburgwal, de straat gaat dan zonder dat je het merkt over in de Oude Doelenstraat, de Oude en de Nieuwe Hoogstraat.
Aan het eind kun je naar links naar de Nieuwmarkt of naar rechts richting het Waterlooplein.

Elandsgracht
Dit is typisch zo'n straat waar je nooit op uitgekeken raakt. Snackbar 'Stoot je Hoofd Niet' (stootje in de volksmond) zit er al dertig jaar, ik kan het weten want ik zat hier op school en wist de snackbar in de kelder blindelings te vinden.
Als je alle restaurants en café's hier wilt bezoeken ben je wel even bezig. Ook de Burgermeester is hier gevestigd, u raad het al, hier kunt u alleen hamburgers eten. De Elandsgracht ligt pal naast de Europarking garage en grenst aan de andere kant aan de Prinsengracht, daar kunt u een bezoekje brengen aan de museumboot. De 'Negen straatjes' en het 'Tiende straatje' liggen aan de Elandsgracht.

Haarlemmerstraat
Een van mijn favorieten. Maar ik woon dan ook om de hoek.
De Haarlemmerstraat is het verlengde van de Korte Nieuwendijk die weer het verlengde is van de Nieuwendijk en die is het verlengde van de Kalverstraat.
De Haarlemmerstraat gaat halverwege over in de Haarlemmerdijk, bij de Korte Prinsengracht. Aan de 'kop' van de Haarlemmerdijk is het Haarlemmerplein en daar staat, hoe kan het ook anders, de Haalemmerpoort. Daar kun je links via de Jordaan teruglopen of neem de bus naar het station of lijn drie.
De Haarlemmerstraat dateert van eind zestiende eeuw, de dijk van 1612.

Magna Plaza
Als u toch in de buurt van de Dam bent is een uitstapje naar dit voormalige postkantoor een 'must'. Het is een prachtig genouw waar u de mooiste kleding kunt kopen maar tevens cadeau- en beauty & health artikelen.
Ga na een bezoek rechts de Raadhuisstraat in richting Anne Frankhuis/ Westertoren/ Jordaan of loop als u Magna Plaza uitkomt rechtdoor, zo de Dam op, langs het Paleis.

Negen straatjes

P.C. Hooftstraat
"Even shoppen in de PC". Als je er de centen voor hebt moet je dat zeker doen maar ook als je wat minder bedeeld bent is het leuk toeven in de PC. Je kunt er heerlijke koffie drinken op een gezellig terrasje tegen normale (!) Amsterdamse prijzen.
De PC is de duurste winkelstraat van Nederland, het kan dan ook zomaar dat je een bekende Nederlander tegen het lijf loopt.
De straat begint bij het Vondelpark, deze ligt aan de 'lijn3 wandeling' zoals ik die gemaakt heb en waarvan ik denk dat u als niet-Amsterdammer de stad het beste leert kennen.
De straat kruist de v. Baerlestraat, dan begint ook het eigenlijke winkelgedeelte. De PC eindigt bij de Stadhouderskade maar het winkelgedeelte loopt slechts tot aan de Hobbemastraat die de PC eveneens kruist.
De straat is vernoemd de Pieter Corneliszoon Hooft.

Rokin
Het Rokin is het verlengde van het Damrak, net voorbij de Dam. Ik noem bewust het Damrak niet want of u passeert die toch wel als u vanaf het Centraal Station komt of u heeft er niets te zoeken want het aanbod is puur gericht op toeristen, zowel de hotels, restaurants als de souvenirshops.
Het Rokin is wat diverser hoewel er veel telefoonwinkels zitten. Het Rokin eindigt bij de Munt waar net (rechts) om de hoek de Klaverstraat begint of, als u naar links gaat u richting Nieuwmarkt loopt.
De optiebeurs is gevestigd aan het Rokin, evenals Vroom & Dreesman.
Magazijn De Gouden Bril is de oudste opticien van Nederland.

Spiegelkwartier
Wanneer u van antiek of moderne kunst houdt bent u hier aan het juiste adres. Er hebben zich hier rond de honderd specialisten verzameld die u van alles kunnen vertellen (en verkopen) op het gebied van antiek, art nouveau, ethnografica, aardewerk, delfts blauw, instrumenten, boeken, impressionisme, cobra, koper, oude prenten, religieuze kunst en horloges.
U begrijpt, ik heb niet alles op kunnen noemen.
Aan de ene kant loopt u zo naar het Rijksmuseum en aan de andere kant kunt u (links) richting Leidsestraat of rechts richting Vijzelstraat waar het Stadsarchief zit.

Staalstraat
Deze straat is voor mij ook heel bijzonder maar daar vertel ik later nog wel eens wat meer over. De Staalstraat is de vebindingsstraat tussen de Kloveniersburgwal en de Stopera, halverwege passeert u de Groenbrugwal wat volgens velen een van de mooiste grachtjes is van de stad. Aan het eind van de Groenbrugwal ziet u de Zuidertoren waarin het Nationaal Historisch Museum is gevestigd.
De Staalstraat is niet lang maar wel net een dorp. Een van de leukste eetcafés van de stad zit hier. Uniek is de Beestenwinkel waar u wel zeer unieke cadeau's kunt kopen. Bij Puccini koopt u bonbons als u toch in de buurt bent.

Tiende straat: Hazenstraat

Utrechtsestraat
Een gezellige straat maar met een groot nadeel, de tram raast er doorheen. Op het gebied van lifestyle, boeken en geschenken zul je hier wel slagen. Twee van de beste slagers van de stad zul je hier eveneens aantreffen. Er wonen ook wat bekende Nederlanders in de buurt en de kroeg met het vriendelijkste personeel van de stad (Oosterling) zit hier ook.
Aan de ene kant start je op het Rembrandtsplein, je loopt dan richting de Nederlandse Bank. Daar is de Albert Cuyp maar drie minuten van vandaan.

Warme buurt/ Warmoesstraat/ Zeedijk
Als u hier gaat 'winkelen' zult u waarschijnlijk trek in iets anders hebben dan in een hartig hapje of een bonbonnetje. Maar gewoon even flaneren en kijken hoe het er hier allemaal aan toe gaat is ook leuk.
De 'rosse buurt' van Amsterdam speelt zich voor wat de prostitutie betreft voornamelijk af rond het Oudekerksplein. Maar op de Zeedijk en in de Warmoesstraat zult u ook veel andere nering aantreffen. Speciaal zijn hier de Chinese eethuizen of bezoek proeflokaal de Ooievaar eens. Ook in 't Aepjen is een bezoekje meer dan waard, al was het maar vanuit historisch oogpunt.
Vanaf de Wallen loopt u of richting Oudemanhuispoort of richting Centraal Station.

Als u een suggestie heeft voor een leuke winkelstraat, mail mij dan. Ik realiseer mij dat ik mij erg op het centrum heb geconcentreerd maar dat is omdat ik niet verwacht dat iemand van 'buiten' gaat winkelen in de Jan Evertsenstraat, Rijnstraat of Overtoom.
Het gaat op deze pagina ook met name om de unieke winkeltjes in Amsterdam.

WEBRING AMSTERDAM

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Overzicht unieke winkels en bedrijven in Amsterdam?

Op deze onderstaande pagina staat een van de unieke bedrijven die ik gevonden heb ik Amsterdam. Maar er zijn er meer, onderaan die pagina zie je die in een overzichtje staan, dat breidt zich gestaag uit.

Het doel is simpel, Amsterdam nog populairder maken dan ze al is en de aandacht vestigen op ondernemers die echt iets bijdragen aan de promotie van de hoofdstad van Nederland. Het is niet de bedoeling er een advertentieruimte van te maken en daarom zijn er aan ene vermelding geen kosten verbonden.

>>> UNIEKE WINKELS AMSTERDAM

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente
WEBRING

copyright 2024 MokumsNL