Tatoeëren in Amsterdam Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Wat bezielt een mens om een verziering op zijn lijf aan te brengen die er nooit meer af kan? En waarom 'smaakt' een tatoeage altijd naar meer? Is het misschien dat je snel uitgekeken raakt op een 'plakplaatje' en er gelijk maar nog een bij moet?

Wat is een tatoeage nu eigenlijk precies, hoe werkt het?
Tatoeages zijn kleurveranderingen in de huid door kleurstoffen direct onder de opperhuid aan te brengen.
Tegenwoordig gebruikt men apparaten die met een naaldje en grote snelheid pigment in de huid spuiten.

Het versieren van de huid is al eeuwen een verschijnsel dat voorkomt. Al van ver voor de jaartelling zijn er overblijfselen gevonden van gebalsamde overledenen die tatoeages droegen.

Õzti
Dit is een in 1981 in de Italiaanse Alpen gevonden ijsmummie die zo'n 3000 jaar voor Christus geleefd zou hebben. Naast zijn kleding en een bijl van koper troffen ze op zijn lichaam meer dan vijftig De IJsman Otzi tatoeages aan.
Het verhaal gaat echter dat dit het gevolg zou zijn van een medische behandeling omdat het niet om echte voorstellingen zou gaan maar meer om inkervingen.

Waarom, waarom, waarom?
Typeert het de drager ervan niet te zeer? Prins Bernhard dacht van niet want hij is met afstand de bekendste Nederland met een tatoeage. Hoewel Arie Boomsma een goede tweede is.
In de oudheid dacht men dat naast de medicinale werking van een tatoeage het ook boze geesten op afstand kon houden. Christeren lieten zich in later dagen voorzien van een herkenningsteken dat alleen gelovigen mochten dragen.

Arie Boomsma
De tattoo van Arie Boomsma is opvallend en toch weer niet. Christenen lieten zich eeuwen geleden al met graagte versieren, Arie schoot misschien wel een beetje door. Of hij wist de betekenis niet helemaal van wat hij liet zetten.
Volgens mij heeft hij Sint Joris op zijn rug, de beschermheilige van Catalonië, de 'opstandige' provincie van Spanje in het Noordoosten.
De krans die om de afbeelding heen zit is een teken van verhevenheid, de drager voelt zich méér dan zijn omgeving. Dergelijke tatoeages werden gedragen door mensen met aanzien en macht in een door katholieken gedomineerde maatschappij.

Wellicht zit ik er helemaal naast, ik heb Arie mijn visie gezonden, mocht hij ooit reageren dan zet ik die er hier graag bij of rectificeer bovenstaande alinea.

Het zijn de zeelui die een geheel nieuwe betekenis gaven aan tatoeages. In elke haven waar zij aanmonsterden lieten zij een 'plakplaatje' zetten zodat zij op konden scheppen over de plaatsen waar zijn allemaal geweest waren.

Drie, vier of vijf punten tussen duim en wijsvinger
Er is veel onzin geschreven over het hoe en waarom van deze veel voorkomende tatoeage. Waarschijnlijk is dit zelfs de meestvoorkomende tatoeage en de tattoo die veel mensen als enige tattoo dragen.

Drie puntjes. Vier betekenissen
De eerste
Zwervers droegen deze tatoeage als teken van 'geloof, hoop en liefde', niet dat ze dat hadden maar meer dat ze dat verwachtten van iedereen die ze tegenkwamen. Een soort van bescherming dus.
De tweede
Deze sluit in feite een beetje aan op de eerste maar dan gedragen door vrijmetselaars en als je 'hip' wilde doen. Het betekent 'mijn krankzinnige leven'.
De derde
Mijn goede vriend Willem (helaas veel te vroeg overleden) gaf als reden van de drie puntjes op zijn hand dat hij vroeger een hekel aan de politie had. Dat was met de jaren behoorlijk afgevlakt maar de puntjes, tja, die zaten er en bleven er zitten.
De vierde
Zeventig procent van onze aardkloot bevat water, niet zo gek dus dat velen wel 'iets' met water hebben. Zeelui die alle oceanen bevaren hebben laten drie puntjes zetten tussen hun duim en wijsvinger voor de oceanen.
Deze drie wereldzeeën (oceanen) zijn:
de Stille (of Grote) oceaan
de Atlantische oceaan
de Indische oceaan
Nu klopt er iets niet aan dit verhaal want er zijn vijf wereldzeeën. Dat is als volgt te verklaren. De vierde en vijfde oceaan is de Noordelijke IJszee en de Zuidelijke IJszee maar daar werd geen handel mee gedreven, die oceanen kende men simpelweg niet, vandaar dat men het over drie wereldzeeën had.
Nu had Willem ook gevaren dus als hem gevraagd werd naar de drie stippen op zijn hand dan had hij altijd de 'keurige' uitleg achter de hand.

Vier puntjes
De meest voorkomende verklaring hiervoor is dat je in de gevangenis had gezeten, de stipjes staan dan voor de vier muren. Sommigen zeggen echter dat deze tattoo staat voor het bevaren van de vier grote oceanen als je de Noordelijke en Zuidelijke IJszee als één telt.
Beetje onlogisch dus.

Vijf puntjes
Hier geeft iedereen zijn eigen uitleg aan. Aantal jaren gezeten, voor een bepaalde leeftijd (16, anderen zeggen weer 18) in de lik te hebben gezeten of het aantal broers dat je hebt dat voor je opkomt als je ruzie krijgt.
Je ziet soms ook vijf puntjes in de vorm van een dobbelsteen, dus niet als een ster. Het schijnt dat Thomas Edison dat ook had. Nu heeft hij een graveermachine uitgevonden waarmee je kon tatoeren dus niet uit valt te sluiten dat hij zichzelf een paar keer als proefkonijn heeft gebruikt.

Herkomst woord tatoeëren
In de oudheid had men nog geen naalden dus werd met een scherp voorwerp de inkt (of een andere stof) onder de opperhuid aangebracht. Op Samoa (waar een nog altijd populaire techniek wordt gebruikt) Arie Boosma 'klopt' men de tattoo in de huid. Het Samoaanse woord voor kloppen is 'tatau'.

Is het veilig?
Dat ligt er maar net aan bij wie u een tattoo laat zetten en hoe u na het tatoeëren de wond, want dat is het in feite, verzorgt.
Op 1 juni 2007 is in Nederland het Warenwetbesluit tatoeëren van kracht geworden, er moet een vergunning zijn afgegeven die ook zichtbaar opgehangen dient te zijn in de ruimte waarin getatoeëerd wordt en dienen er een aantal hygiënerichtlijnen te worden nageleefd. De controle is streng.

De kleurstoffen dienen aan bepaalde samenstellingen te voldoen. Er is in het verleden gebruik gemaakt van kleurstoffen die voor de mens schadelijke stoffen bevatten. De kans op infecties blijft echter altijd aanwezig, volg daarom de aanwijzingen van de tatoeëerder goed op.
Ga naar je huisarts als je na tien dagen nog last hebt of de wond niet goed wil helen. Ga dan niet terug naar de tatoeëerder want die is geen arts.

Schimmige achterkamers of luxe salons, dat maakt niet uit
Het gevoel dat je hebt met de ruimte en degene die je gaat behandelen is belangrijker dan hoe de ruimte en de tatoeëerder eruit zien. Als je een rommelig buereau ziet of naalden die door elkaar liggen in een fraaie salon dan kun je beter maken dat je wekomt.

De ervaring leert dat als je bij een gerenommeerd artiest komt hij zijn vak altijd serieus neemt. Helaas zijn er ook veel beunhazen die freelance werken voor een shop waarvan je denkt dat 'het wel goed zit'. Achteraf verhaal halen is lastig want er wordt vaak gewerkt met mensen die een paar weken later weer ergens anders werken.

Waar?
Ik geef je een aantal adressen maar dat is geen enkele garantie dat je daar honderd procent waar voor je geld krijgt, ik heb geen ervaring met deze shops. De enige tatoeëerder die ik ken is Huub die voor mijn site een logo heeft ontwerpen.
Mokum Muiters Ik kom bij hem thuis en hij bij mij maar getatoeëerd heeft hij mij niet dus daar kan ik ook geen oordeel over geven, alleen dat hij een waanzinnig goede tekenaar is en afgaande op zijn werk als taoeëerder (wat ik gezien heb op foto's) zijn vak lijkt te verstaan.
Maar de overige adressen kunnen net zo goed en betrouwbaar zijn.

King Ferry Tattoo Palace Amsterdam Body-Art
Reguliersdwarsstraat 91
Telefoon: 020 - 638 44 48

House of Tattoos
Haarlemmerdijk 130
Telefoon: 020 - 330 90 46

Tattoo Peter
Nieuwebrugsteeg 28
Telefoon: 020 - 626 63 72

Dikke Dennis
2e Goudsbloemdwarsstraat 3
Telefoon: 06 - 440 35 198

Sakura Tattoo
Zeedijk 58A
Telefoon: 020 - 622 34 69

Mokum Muiters
Huub Kause
Prinsengracht
Telefoon: 06 - 294 32 317

Tygo Veldhoen (zoon van kunstenaar Aad Veldhoen)
Ceintuurbaan 416
Telefoon: 020 - 470 55 78

Hanky Panky Tattoo Studio
Oudezijds Voorburgwal 141
Telefoon: 020 - 627 48 48

Waar doe ik ideeën op?
Zorg dat je een goed plan hebt, wat voor soort tattoo, waar, hoe groot en wat is je budget. Doe nooit concessies aan wat je wilt door maar naar een goedkopere shop te gaan of een minder mooie tattoo te nemen want dan krijg je altijd spijt. Tribal
Luister naar anderen, als je vastbesloten bent een tattoo te nemen, ook al zegt je omgeving 'niet doen', bedenk dan dat het jouw leven is maar je er geen nadeel van mag ondervinden want dan wordt een tatoeage een zware last. In je werk moet het 'kunnen' of je moet de tatoeage kunnen verbergen.

Als je een idee hebt kan een echte tekenaar iets moois voor je maken, je betaalt vaak een aanbetaling en krijgt dan een concept. Als je daar tevreden mee bent wordt er een afspraak gemaakt en zal de tekening verder worden uitgewerkt. Zelden krijg je het volledige ontwerp want het risico dat je ermee naar een ander gaat is te groot.

Tatoeëerders hebben boeken met voorbeelden maar op het Internet valt er ook genoeg te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op Best Tattoo Sites (The Best Tattoo Sites on the Internet.)
Op Tattoo me now kun je zelfs een ontwerp uitprinten en ermee naar een shop stappen.
Maar besef wel dat alles wat je ergens ziet dus al eens gedaan is. Als je naar een toptekenaar als Huub Kause gaat weet je zeker dat je tattoo uniek in de wereld is.

Succes!

TATTOO MUSEUM

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Recept wentelteefjes

Allereerst iets grappis. Het word 'wentelteef' komt niet voor, 'wentelteefje' wel. Je zou dan zeggen dat het om een persoon gaat en 'je' achter een woord plaatsen zwakt de harde boodschap vaak af maar kan net zo goed juist een beledigende lading geven.

Als je iemand een boefje noemt is het haast liefkozend maar een politieagent 'agentje' noemen kan zomaar ineens een bon opleveren.

>>> ...Alles over wentelteefjes (twee variaties)...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL