Kees Houtman Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Ingezonden bijdrage van Ron
Ron heeft met Cees in de klas gezeten, zijn vader en die van Cees kenden elkaar eveneens, die waren ooit buren.
Bron: De oorlog in de Amsterdamse onderwereld door Bart Middelburg en Paul Vugts (Amsterdam, 2006)

Cees 'Woody' Houtman (1959-2005)

Cornelis Dirk Houtman was al heel jong een gewiekste crimineel met een voorliefde voor onorthodoxe methoden, en met een wijdvertakt netwerk in de onderwereld. Zijn officiële opleiding beperkte zich tot de ambachtsschool, maar in de misdaad maakte hij al vroeg carrière. Kees Houtman Eerst met wat diefstallen, gewapende overvallen en voorzichtige hasjhandel, maar begin jaren tachtig al met een geoliede organisatie van overvallers waarvan latere zwaargewichten uit de Amsterdamse onderwereld deel uitmaakten, zoals Sam Klepper en John Mieremet.

Houtman-bende
De bende heeft in de loop der jaren verschillende benamingen gehad: eerst Kinker-bende, maar dat werd al snel de Houtman-bende, naar de primus inter pares die de organisatie strak leidde. Wanneer de groep met het grotere werk is begonnen en hoe vaak de bende heeft toegeslagen, heeft de recherche nooit kunnen achterhalen. Wel dat het de leiders heel lang lukte met grote regelmaat opzienbarende kraken te zetten en overvallen te plegen, zonder zelf gepakt te worden. Aanvankelijk sloegen ze steeds toe in Amsterdam en omgeving, maar gaandeweg breidden ze hun werkterrein fors uit.

Aan de groep werden in totaal minimaal 41 gewapende overvallen in Nederland en België toegeschreven, gepleegd van 1982 tot 1986. De bende had het volgens de onderzoekers gemunt op zeker 20 geldtransporten, 15 banken en postkantoren, 2 posttreinen, 3 vertegenwoordigers in sieraden en 1 juwelier. De totale buit werd, in die jaren die zijn onderzocht, geschat op een slordige 12,3 miljoen gulden.

Midden jaren tachtig viel de Houtman-bende vanzelf uiteen, en gingen de kernleden ieder hun eigen weg; Klepper en Mieremet sloten zich aan bij Bruinsma, Kees Houtman dook de hasjhandel in.

Eigen weg
Houtman beschikte al over een eigen netwerk van contacten, onder wie Charles Zwolsman die in de loop van de jaren tachtig groot in hasj ging handelen. Al meteen toen de recherche Zwolsman in het vizier kreeg, werden contacten tussen Zwolsman en Houtman vastgesteld. Bij gelegenheid handelde Houtman overigens ook met de Bruinsma-clan, via zijn oude vrienden Klepper en Mieremet. Met Mieremet zou hij ook later nog contact onderhouden.

Houtman zetten een florerende hasjlijn op van Zuid-Europa en Marokko naar Nederland, waarvoor hij een loods gebruikte in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Eind jaren negentig deed Houtman ook wel zaken met de organisatie rond Cor van Hout, nadat die zijn straf voor de Heineken-ontvoerding had uitgezeten en vervolgens gebrouilleerd was geraakt met zijn oude vriend Willem Holleeder. Houtmans contact liep steevast via hun goede, wederzijdse vriend Thomas van der Bijl.

Naast zijn hasjhandel, begaf Houtman zich in de loop van de jaren negentig steeds meer in onroerend goed. Houtman ging ook in de horeca. Hij bestierde een restaurant in Amstelveen, een hotel in Amsterdam en een jachthaven in het Amsterdamse Bos. Hij financierde ook Van der Bijls aanschaf van het onder penoze populaire café De Hallen in 2003.

Problemen
Naar eigen zeggen bouwde hij de hasjhandel af na de eerste liquidaties in 2000. Het werd te link, het was niet leuk meer, en voor het geld hoefde Houtman het ook niet meer te doen. Uiteindelijk bracht de onderwereld Houtman toch in de problemen.

Het begon ermee dat Houtman in 2004 een pand kocht in de Rivierenbuurt. Hij kocht het gewoon van een makelaar. Willem Holleeder zag de aankoop als brutaal verraad: het pand behoorde tot de nalatenschap van de geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra, een erfenis waar Holleeder en ook zijn aartsrivaal John Mieremet allebei aanspraak op maakten. Van de Endstra-panden bleef je af. Nadat Houtman duidelijk was gemaakt dat het pand besmet bezit was, verkochten ze het pand weer snel terug aan de makelaar, met verlies. Het was al te laat. Holleeder liet het beeld niet meer los dat Houtman hem een kunstje had willen flikken, kennelijk ten faveure van Mieremet.

Inmiddels waren Houtmans vroegere vrienden en compagnons uit de Houtman-bende George 'Jappie' van Kleef en René van Deene overgelopen naar Holleeder, en deden nu klussen voor hem. Holleeder perste met hulp van die twee oude vrienden Houtman af. Houtman kreeg namelijk een boete van 1 miljoen euro vanwege de ruzie rond het pand in de Rivierenbuurt. Na een aanvankelijke weigering, heeft Houtman uiteindelijk maar betaald.

Tegen acht uur 's avonds op 2 november 2005 reed Houtman in zijn auto naar zijn villa in Osdorp. Daar aangekomen, werd Houtman van achter de heg geroepen door twee mannen. Ze schoten een automatisch wapen op hem leeg, zes kogels waren raak. Houtman zou 'vier of vijf' keer hebben teruggeschoten, roepend: "Deze zijn voor jullie, vuile kankerkoppen!" Hij kon nog naar binnen strompelen, waar hij in de hal, voor de ogen van zijn dochter, in elkaar zakte en overleed.

Op de dag van Houtmans begrafenis, op 10 november, werd door zijn vrienden wraak genomen. Twee mannen op een fiets namen George van Kleef met een automatisch wapen onder vuur voor zijn woonboot bij het Amsterdamse Bos. Van Kleef was op slag dood.

Nog een artikel over Cees wat in Vrij Nederland stond.
Eveneens ingezonden door Ron.

Kees Houtman, de makelaar

Cees had de uitstraling van een lieve, hard werkende man, hij leek een beetje op Al Bundy. Zeker geen harde crimineel. De Amsterdamse vastgoedhandelaar Peter Petersen is nog steeds verbouwereerd over het lot van zijn collega Kees Houtman, de 'grote onbekende' in het rijtje liquidaties van vorige week. Maar de schijn heeft ook Petersen bedrogen. VN bezit een proces-verbaal van de Criminele Inlichtingen Eenheid Amsterdam-Amstelland, gedateerd op 19 juni 2003, waarin een politie-informant meldt dat 'C.D. Houtman nog regelmatig grote partijen softdrugs vanuit Marokko, via Spanje, Nederland binnentrekt'. Het verbaal is afkomstig uit een onderzoek naar dubieuze geldtransacties en witwaspraktijken waarin Houtman een belangrijke rol speelt.

De 45-jarige Kees Houtman stierf vorige week woensdag na een aanslag voor zijn villa in Amsterdam-Osdorp. Het duurde even voordat duidelijk werd dat de ras-Amsterdammer niet alleen een loopbaan in de bovenwereld had, maar ook in de internationale criminele scene.

Die carrière begon in de Amsterdamse Kinkerbuurt, waar hij in de jaren tachtig al optrok met zijn leeftijdgenoot Johnny Mieremet en diens maatje Sam Klepper. 'Toen ik hoorde dat Mieremet in Thailand was vermoord, schoot meteen de Kinkerbuurtbende door mijn hoofd,' zegt een Amsterdamse oud-rechercheur tegen VN. 'We hadden nog een naam voor die bende. Daar kon ik niet opkomen.' Een dag later viel het kwartje: de Houtmanbende.

Het drietal werd 'De Denkers' genoemd. Ze lieten anderen het vuile werk doen. Jongens waren het toen, maar geen aardige jongens. Ze deden hondsbrutale overvallen waarbij zwaar geweld niet werd geschuwd. Met militaire precisie werden berovingen op postkantoren en geldauto's voorbereid. Houtman had daarbij een leidende rol, vertelt de politieman. Geen zee ging hen te hoog. De bende had zelfs haar oog laten vallen op de Nederlandsche Bank, een onneembare veste. Maar De Denkers waren niet voor één gat te vangen. Met behulp van een hoogwerker zou het moeten lukken, dachten ze. De operatie werd voortijdig 'stukgemaakt' door de politie. De bendeleiders zelf kon justitie niets maken, die zagen hun kapitaaltje groeien. Volgens een politieschatting zouden Houtman en zijn kornuiten in vier jaar tijd zo'n twaalf miljoen gulden hebben buitgemaakt. Geld dat daarna werd geïnvesteerd in de hasjhandel.

In de jaren negentig kwam de politie Houtman tegen in de kringen rond godfather Klaas Bruinsma. Ook de latere makelaar werd verdacht van smokkel van softdrugs. Het ging soms hard tegen hard in het wereldje: het politieregister meldt over Houtman dat hij zich in die tijd schuldig maakte aan 'diefstal en/of afpersing met geweld'.

Daarna was het tijdenlang stil rond Houtman, die zich op de huizenmarkt stortte. Hij was niet aangesloten bij de 'nette' makelaarsvereniging NVM. Houtman werkte in een ander circuit, zegt NVM-directiesecretaris André Drok. Het vastgoedwereldje waarin hij opereerde, maakt ook geen gebruik van makelaars. Zulke mensen kunnen geen pottenkijkers gebruiken.

Dat hij graag in het verborgene opereerde, blijkt ook uit de aan hem toegeschreven coffeeshop Risky Business. Hoewel in het circuit bekend is dat Houtman de eigenaar was, staat de onderneming aan de Bos en Lommerweg niet op zijn naam. Wel had de inwoner van Osdorp huizen op zijn naam in Amsterdam en bedrijfspanden in Almere, onder andere eentje waarin tot voor kort een massagesalon werd gedreven. Een van de projecten in Amsterdam had Houtman samen met Peter Petersen, de vastgoedman die tevens zaken deed met Willem Endstra, vlak voor diens dood. VN kreeg deze week een brief van een crimineel die beweerde dat ook Houtman investeringen had samen met de vermoorde vastgoedbaron Endstra. Houtman kwam de afgelopen jaren ook - al beweerde zijn familie van niet - weer regelmatig zijn jeugdvriend Mieremet tegen. It's a small world.

Hoewel Houtman anno 2005 voor zijn buren een modelburger leek, had hij blijkbaar toch wat te vrezen. Drie jaar geleden vroeg hij bij zijn stadsdeelraad een vergunning aan om zijn terrein extra te mogen beveiligen. Tegelijkertijd werden voor alle ramen en deuren van zijn villa zware rolluiken bevestigd.

Houtman zou ook wel degelijk betrokken zijn geweest bij dubieuze transacties. Op 16 mei 2003 om 09.43 uur werd op het centraal station in Amsterdam een witwasser aangehouden. In korte tijd had de man fikse bedragen aan Engelse ponden en Zweedse kronen gewisseld. Uit nader onderzoek van de politie bleek dat de man na de geldtransacties veelvuldig contact had met het bedrijf van Kees Houtman, alias 'Cees Coffee'. De verdachte wilde niet tegen de politie zeggen wie zijn opdrachtgever was. Misschien is degene die dat geld aan mij heeft gegeven wel niet de eigenaar ervan, zei hij. Ik ben bang voor die personen en zal hun namen nooit noemen. Ik word dan zo uit het leven gehaald. Of mijn naaste familie wordt wat aangedaan als ik iets zeg.

Drie kranten-artikelen over Kees Houtman, eveneens ingezonden door Ron.

De Telegraaf zondag 1 oktober 2006

De Telegraaf zaterdag 14 april 2007

De Telegraaf datum mij onbekend

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Cursus Plat Amsterdams

===E ===
Eendenbier: gracht (-enwater)
Eisjedies: vreemd gaan ('met de vrouw van een ander', dank Jacques)
Emmeren: doorzeuren
Etterlijer: als je echt een hekel aan iemand hebt omdat hij zuigt
Euri: euro

>>> HET GEHELE ALFABET PLAT AMSTERDAMS

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2023 MokumsNL