Auto rijden? Denk ook hieraan! Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Thuis denken we vaak aan onze welzijn en veiligheid. In veel huishoudens hangen rookmelders en onze kinderen waarschuwen we niet met Waar is mijn witte auto gebleven? vuur te spelen. Waarom nemen we in de auto dan nog zo weinig voorzorgsmaatregelen?

Overmacht te slim af zijn, het is simpel
Je kunt niet op alles voorbereid zijn maar schade of overlast ten gevolge van een ongeluk beperken kan veel ellende besparen. Ik geef u een paar tips die ik zelf toepas en waarvan ik bij meerdere gelegenheden al eens baat heb gehad, ondanks de ellende die tegenslag altijd met zich meebrengt.

Autogordel
Bewezen is dat letsel beperken na een ongeval alleen mogelijk is als u een gordel draagt. Een ongeval komt altijd onverwachts waarop u zich nauwelijks kunt instellen dus is het dragen van een autogordel het enige middel waarop u wel invloed heeft.
De airbags doen automatisch de rest. Ook voor passagiers op de achterbank is het dragen van een autogordel bij wet verplicht.

Vorst? Handrem eraf!
Als je de auto in de eerste versnelling zet staat hij net zo vast als dat je de handrem erop zet. Alleen, als het vriest kan je handrem vastvriezen, kom je niet weg en moet je misschien wel een half uur de motor laten draaien.
Dat zal je niet gebeuren als je de handrem eraf laat en de auto in een versnelling zet. En natuurlijk heb je een krabbertje in je auto en een busje slotontdooier thuis.

Water
Leg twee of drie liter water in afgelosten plastic flessen in de kofferbak van uw auto. Geen kraanwater want dat bederft, voor een paar dubbeltjes koopt u bronwater zonder prik in de winkel. Met drie liter water kunnen vier mensen 24 uur zonder eten.
Als uw auto met water gekoeld wordt en u komt met een oververhitte motor te staan kunt u ook hiervoor bronwater gebruiken. Tijdens de zomermaanden droogt u sneller uit, als u in een file terechtkomt kan water uw uithoudingsvermogen en reactievermogen met ettelijke factoren verhogen.

Warme deken
Met een tweepersoons deken kunt u vier personen warm houden, mocht u stranden. Dat kan in een sneeuwstorm zijn maar ook in een warm land waar de nachten kil zijn.
Ook kunt u met een deken bijstand verlenen aan gewonden bij een ongeval.

Knijpkat
Vroeger had je niet anders. een zaklantaarn voor in huis zonder batterij. Waarom in hemelsnaam ooit de zaklantaarn op batterijen is uitgevonden is mij een raadsel want de knijpkat ging jaren mee en Extra benzine in je auto vergte slechts een eenmalige investering.
Momenteel zie je op de markt en winkels als Xenos voor een paar Euro de knijpkat weer in de schappen liggen. Voor in de auto een ideale oplossing om, als u gestrand bent, licht te hebben en de accu te sparen.
Mocht u 'pech onderweg' hebben en het is donker dan kunt u onder de motorkap kijken met het lampje. Veiliger en handiger dan met een aansteker.

Veiligheidshamer
Zeker als u met uw auto in het water beland is het nauwelijks mogelijk het glas van uw autoramen te breken omdat de druk van het water dit belet. Met een veiligheidshamer lukt dit wel. Deze zijn voor onder de tien euro overal te koop.
Als iemand ingesloten zit in een brandende auto en zelf niet bij kennis is kunt u met uw veiligheidshamer de ramen inslaan en assistentie verlenen.

IJsvorming?
Als je ijs op je ramen hebt kun je krabben of de verwarming aanzetten, je kunt er ook voor zorgen dat je ramen schoon zijn, vorst hecht eerder en langer aan een vies raam.

Autopapieren en andere waardevolle spullen
Verspreid uw spullen niet over de gehele auto. Als u gewend bent uw huissleutels, autopapieren en portefeuille in de auto te leggen, doe dit dan zoveel mogelijk op één plek. U hoeft bij een ongeluk waarbij u direct uw auto moet verlaten (brand of te water) slechts van éé plek uw spullen te pakken.

Eten
Het is moeilijk voor te stellen maar zeker als u op vakantie bent met de auto en een lang stuk rijdt kunt u het idee hebben over vijftig kilometer niet langer dan een uur te hoeven doen maar zeker in bergachtig gebied haalt u soms niet meer dan een kruissnelheid van dertig kilometer per uur.
Het is dan handig als u water heeft maar ook wat koekjes.
De bekende Sultana koekjes zijn er ook in goedkopere varianten. Voor een euro heeft u dan voldoende crackers met wat suikerrijke vulling om vier personen een dagdeel door te helpen zonder knagende maag.

Extra benzine
Als u een jerrycan met vijf liter inhoud van deugdelijk materiaal koopt en daar vier liter brandstof in doet kunt u minstens veertig kilometer verder rijden als u zonder benzine komt te staan. Tijdens warme dagen zet brandstof uit. Vul daarom de jerrycan met niet meer dan 80% van de capaciteit.
Als iemand gestrand is en zonder benzine staat kunt u die een hele grote dienst bewijzen door te helpen, dat geeft u zelf ook weer een goed gevoel.

Waxinelichtjes
Voor een paar dubbeltjes heeft u tien waxinelichtjes, uw auto zal er niet op rijden maar het zal u verbazen welke enorme voordelen het wel kan hebben.
Een middenklasse auto kunt u met tien waxinelichtjes gedurende 24 uur van binnen warm houden. Handig als u door een groot ongeluk of een sneeuwstorm op de snelweg gestrand bent en de accu en benzine wilt sparen.
Bovendien geeft een waxinelichtje 's avonds licht, dubbel voordeel dus.

Veilgheidshesje
In veel landen is het bij je hebben van een oranje of groen hesje verplicht. Je moet dit dus niet alleen aantrekken als je pech langs de weg hebt maar het ook kunnen tonen als je wordt aangehouden.
In veel landen ben je verplicht er voor iedere passagier maar in ieder geval voor de bijrijder er een bij je te hebben dus stop er minstens twee bij je als je op vakantie gaat.

Parkeerschijf
Tja, in Amsterdam is het gelijk de knip trekken maar in veel steden kun je nog met de blauwe parkeerschijf terecht. Als je hem niet hebt krijg je een bon en anders parkeer je dus gratis. Zo'n schijf kost hooguit twee Euro en je kunt er je leven lang mee doen.

Sneeuwkettingen
Mocht u richting de sneeuw gaan dan zijn sneeuwkettingen onontbeerlijk. Dat weten de meesten wel. Maar tijdens de barre winters van 2009 en 2010 bleek dat ook in Nederland veel auto's vast kwamen te zitten en niet meer verder konden, vaak doordat de banden doorslipten.
Als u sneeuwkettingen heeft kunt u die omleggen waardoor de kans dat u zichzelf wel 'vlot' trekt aanzienlijk groter is.

Krik en reserveband
Hoe vaak komt het voor dat u een lekke band heeft? Niet echt vaak. Juist daarom is het zaak dat u jaarlijks controleert of uw krik nog wel goed functioneert en dat u weet hoe die werkt. Dat moeten uitvinden op het moment dat u in de penarie zit is een stuk stressverhogender dan wanneer u precies weet wat u moet doen.
Als u een nieuwe auto heeft zal het met de reserveband wel goed zitten maar dan heb ik nieuws. Sommige nieuwe auto's worden zonder reserveband uitgeleverd. U heeft dan de beschikking over een spuitflesje waarmee u een snelreparatie kunt uitvoeren.
Dat helpt echter niet bij flinke schade aan een band. U kunt dan een beroep doen op autoservice maar stel dat u in een afgelegen gebied bent of het is 's avonds laat?
Overweeg om zelf een reserveband aan te schaffen en die tijdens vakanties mee te nemen.

Alcoholtester
Jaha, als je in Frankrijk rondtuft en je wordt aangehouden voor een controle dan moet je ook een blaaspijpje bij je hebben om te testen of je alcohol hebt gedronken, heb je hem niet bij je dan krijg je direct al een boete. Bij pompstations kun je ze kopen dus denk hieraan als je de grens overgaat.

Medicijnen en contactlensen
Vervelend misschien om in dit soort zaken te gaan voorzien maar stel dat u buiten bewustzijn raakt na een ongeval, dan is het handig voor uw redders als zij weten dat u bepaalde medicijnen gebruikt of contactlenzen in heeft.
Stel een briefje op en bewaar dat achter uw kenteken. U hoeft er dan verder nooit meer aan te denken maar het kan wel van pas komen.

Pleisters
Leg een kleine verbandtrommel in de achterbak. Pleisterspray of een verbandje komen geheid een keer van pas.

Plassen
Je kunt niet zomaar overal snel een plasje doen. Zeker als u in de file staat is dat zelden mogelijk. Er zijn zakjes te koop die voor Reserve autosleutels zowel mannen als vrouwen een goede uitvlucht vormen. Leg zo'n pakje in de auto en wie weet zult u ooit eens denken, 'dat was een goede tip van Jopie'.

Toiletpapier
Wel eens naar de plee geweest langs de snelweg? De Fransen kunnen er wat van maar wat dacht u van Spanje en Portugal? Als u al een toilet vindt is het er smerig en papier ontbreekt altijd. Een rolletje in uw auto komt vroeg of laat van pas.
Ook als u pech heeft en u moet een beetje sleutelen aan uw auto komt een stukje papier goed van pas.

Kopie bescheiden
Een kopie van uw paspoort, rijbewijs en autopapieren is niet rechtsgeldig maar stel dat u ze verliest door diefstal en u heeft een kopie in uw auto verborgen dan is het 'beter iets dan niets'.
Zeker in een land waar u de taal niet machtig bent is het slim om een kopie bij u te hebben als u aangifte doet, dat 'praat' zoveel makkelijker.

Reservesleutels
Ik heb ooit eens de sleutels in de auto laten zitten en de deur in het slot gegooid. Het kan echter ook dat uw kind per ongeluk de deuren afsluit terwijl u nog buiten staat. Door een reservesleutel aan de buitenkant van uw auto te verstoppen voorkomt u dat u de ramen moet inslaan.
Ik verstopte de sleutel achter een achterlicht waarvan ik door twee parkertjes los te schroeven een plaatje kon verwijderen. Maar u kunt het ook achter uw gril doen of met ijzerdraad aan de onderkant van uw auto, bijvoorbeeld waar uw trekhaak begint. Er is altijd wel een plekje te vinden.

Tegenwoordig heeft mijn Carrie altijd een resevesleutel in haar tas, wel zo makkelijk en de kans dat een of andere gek de reservesleutel aan de buitenkant van de auto vindt is niet aanwezig.
Als u sleutels heeft met een transponder om te starten wordt het wel heel gemakkelijk, u koopt er simpelweg een zonder chip, dan kan men wel uw auto in maar hem niet meenemen, mochten ze de sleutel Voetgangers hebben altijd voorrang aan de buitenkant van uw auto vinden.

Geld
Verstop ergens in uw auto vijftig euro. Hiermee kunt u tanken, eten, slapen en zelfs met het hele gezin de bus nemen als u uw geld kwijt bent of vergeten bent.

Alcoholtest
Let op, in Frankrijk is het vanaf 2012 vrplicht om zelf een blaaspijpje bij u te hebben zodat, als u wordt aangehouden, direct een blaastest kunt doen. Vanaf 2013 wordt er een boete opgelegd als u het blaaspijpje niet kunt tonen. Alle benzinestations in Frankrijk verkopen ze.

Winterbanden
In Nederland is het niet verplicht om winterbanden onder uw auto te zetten in de winter, in sommige andere landen wel. Let dus op voordat je naar een land gaat waar het verplicht is. In Duitsland mag je met zomerbanden rijden tijdens vorstperiodes maar als je een ongeluk krijgt en je hebt zomerbanden dan ben je de klos.

Zebrapaden
In Nederland en Frankrijk scheurt iedereen zomaar even over zebrapaden heen, terwijl zodra iemand ook maar aansalten maakt om over te steken je als automobilist moet stoppen. In Spanje werkt dat anders, als iemand een zebrapad nadert, dus nog niet eens een voet op de we heeft gezet, wordt je geacht te stoppen.
Sommige Spanjaarden zijn het zo gewend dat ze als voetganger voorrang hebben dat ze niet eens goed opletten, jij bent als automobilst altijd (ALTIJD) schuldig aan een ongeluk met een voetganger dus neem geen enkel risico en stop als je een zebrapad nadert en er iemand 'dreigt' over te steken.

Sneeuw isloeert
Als er een flink pak sneeuw is gevallen en je hoeft niet weg met de auto kun je de sneeuw op je auto beter laten liggen dan dat je het eraf haalt. Als het namelijk hard gaat vriezen of waaien is dat kouder voor je auto dan dat je de laag sneeuw laat liggen.

Tenslotte
Er zijn veel voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen, zeker als u op vakantie gaat moet u aan van alles denken. Bovenstaande tips zijn bedoeld om permanent voorbereid te zijn op onverwachte omstandigheden.
Bovenstaande zaken nemen niet echt heel veel plaats in maar zullen op een gegeven moment hun doel bewijzen. Een gewaarschuwd mens telt voor velen.

Heeft u een goede tip? Graag! Ik zet hem er gelijk bij.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Happy ending massage

Dit gebeurde voor een winkel waar ze onder andere sjaals verkochten. Mijn vrouw en een bewaker van een andere winkel gingen daar naar binnen om wat doeken of een sjaal te vragen. Dat kon niet, "dat wordt vuil en kan dan niet meer verkocht worden".

Ondertussen had een meisje haar jas uitgedaan en over de jongen gelegd want die lag in zijn t-shirt en spijkerbroek op het koude ijs.

>>> ...Amsterdam weigert de Kalverstraat ijsvrij te maken...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2023 MokumsNL