Waar moet het heen met Amsterdam? Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Komt het nog goed met de stad? Gaat het eigenlijk wel zo slecht als sommigen ons willen doen geloven? Groeit de stad ondanks de crisis? Groeien andere 'wereldsteden' niet harder? Doen we wel genoeg aan ons imago? Voelt iedereen die de stad bezoekt zich er wel thuis? Komt men terug?

www.mokums.nl
In het voorjaar van 2010 nam ik een beslissing die er nu verder niet toe doet maar die wel de basis legde voor deze website.

Ik kan Amsterdam niet loslaten, waar hem dat in zit weet ik eigenlijk niet want in veel opzichten Mokumse Jopie Loos vind ik Barcelona een stad met meer en betere kwalificaties. Misschien is het het water waarvoor ik in steden als Antwerpen, Parijs en ook Barcelona het openbaar vervoer moet nemen. In Amsterdam is het overal om je heen.

Maar ook de architectuur van Amsterdam is ongeëvenaard. Trap-, klok, hals- en lijstgevels, het is er allemaal. Nu loop ook ik niet de gehele dag met mijn hoofd omhoog maar zeg nou zelf, het is toch erg 'Anton Pieckerig' allemaal. Waar zie je dat?

Schooljaren
Tot mijn grote vreugde heb ik in praktisch alle stadsdelen mogen wonen. Van de Pijp ging het naar het centrum waar ik in de Waterloopleinbuurt opgroeide. De kleuter- en lagere school doorliep ik aan de Groenburgwal, nog altijd een van de mooiste grachtjes van Amsterdam.
Voor de MAVO mnoest ik de buurt uit, de Jordaan in. Ik heb dat nooit als een straf gezien. Sterker nog. Als ik 'groot' ben keer ik terug naar waar misschien wel mijn belangrijkste opvoedingsjaren lagen: de Laurier- en Elandsgracht.

Werkzaam leven
Ik bespaar je de details maar uiteindelijk bleek ik toch die 'loner' te zijn. Te eigenwijs voor een baas en misschien wel te dom voor een eigen bedrijf. Er kwam meer bij kijken maar klagen mag ik niet hoor, laat dat duidelijk zijn.
Het Internet is wel mijn ding geworden. Dat vertaalt zich onder meer in het willen herschrijven van alles wat over Amsterdam ging, gaat en zal gaan.

De Canon van Amsterdam
Omdat ik meer over Amsterdam wilde weten (vragen als, wie was Anne Frank precies) hielden me bezig maar ook waarom zoveel straten 'gracht' heten. Liep er dan ooit water doorheen? En wat is er waar van het verhaal dat Amsterdam ouder is dan wordt beweerd maar korter stadsrechten heeft dan wordt aangenomen?
De Canon van Amsterdam poogt antwoorden te geven maar ik blijf enerzijds met vragen zitten en anderzijds mis ik wat, sommige zaken worden totaal niet behandeld.

De Canon is goedbedoeld maar soms bewust een bepaalde kant opgestuurd. Als je iets zoekt over waarom het Waterlooplein het Waterlooplein niet meer is, waarom de Nederlandse Bank in Amsterdam en niet, zoals meer voor de hand ligt, in Den Haag, staat en waar de driehoek ligt, kom je niet veel verder.
In deze site herschrijf ik de Canon, ik voeg veel 'weetjes' toe. Misschien zijn er wel meer mensen die willen weten wat het palingoproer of wie Aletta Jacobs was.

Mokumse Jopie Loos of hopeloos?
Ach. Wie ben ik om mezelf te typeren. Ik hoop dat er behoefte is aan een 'ander' geluid over Amsterdam, ik schurk tegen de politiek aan maar heb geen behoefte mensen weg te zetten. Daar zijn genoeg platforms voor.
Ik maak deze site in mijn eentje, elke dag een toevoeging en over een jaar staat er iets waarvan ik hoop dat als je de moeite neemt hem door te lopen je meer over Amsterdam weet. De Barcelonezen weten veel van hun stad en zeggen 'de stad heeft me zoveel te bieden, iedere dag is een feest'.
Zo zouden Amsterdammers ook moeten denken maar zeuren zit ons natuurlijk een beetje in het bloed. Nou ja, een beetje.

De toekomst
Als de Amsterdammers (en dat zijn diegenen die vetrokken zijn en zij die er nu wonen) meer van hun stad weten gaan ze er meer van houden en misschien ook wel anders mee om. Maar ook 'denken' ze dan misschien mee met de beleidsbepalers, gaan we ook echt invloed uitoefenen.
Beppe Grillo uit Italië gaat dit allemaal niet ver genoeg, die probeert direct invloed uit te oefenen door via het Internet raadszetels te bemachtigen. Ik zie dat hier ooit ook nog wel gebeuren, de kieswet moet wat worden aangepast maar ach, dat is een kwestie van tijd en goede wil.

Er zou veel luchtiger omgesprongen moeten worden met de 'voors en tegens' van de inwoners. In bedoel daarmee dat het nu voor één man mogelijk is om een bouwproject jaren stil te leggen met als eindresultaat dat het er toch komt maar dat de te bouwen huizen wel 50% duurder zijn dan in de oorspronkelijke plannen.
Een jaarlijks spektakel kan ineens niet meer op die 'vaste en perfecte locatie' door allerlei regelgeving van een ambtenaar die ook wat te doen moet hebben en zo ook werk creëert voor die andere ambtenaar die er op toe moet zien dat de regeltjes worden nageleefd.

Ik pleit voor een luchtiger beleid. Minder stadsdelen of misschien wle helemaal opheffen. Weeg alles tegen elkaar af, neem een beslissing, kijk hoe het uitpakt en baseer daar (ver) nieuw (d) beleid op. Niet van alles verzinnen maar kijk eens rond. Niet in China maar ga eens naar Mercè, het jaarlijks terugkerend feest in Barcelona waarvoor de stad straten afzet, nagenoeg alle winkels drie dagen lang gesloten zijn en Spanjaarden, Catalanen en toeristen door elkaar lopen, zonder enige wanklank.

Kijk ook in steden als Parijs wat er voor kinderen gedaan wordt. Ik mis zoveel in Amsterdam als ik me verplaats in een 'oudere' of 'jongere'. Is inlevingsvermogen dan zo moeilijk op het stadhuis?

Terug naar loos
De naam is niet zomaar gekozen. Ik schreef ooit een boekje voor school over het Waterlooplein, ik noemde dat 'Wat is er loo s plein'.
Dat 'loos' is gebleven en ach, is 'Jopie' niet een pracht pseudoniem voor iemand die geen typische Amsterdamse naam heeft maar wel dagelijks zijn mening wil ventileren?
En ik ben een Mokummer dus dat 'Mokumse' is snel verklaard.

Aangenaam: Mokumse Jopie Loos!

Doe ermee wat u wil!
Deze site heeft drie invalshoeken:
   1. de geschiedenis (her-) vertellen van Amsterdam
   2. wat maakt Amsterdam zo bijzonder
   3. hoe kan de stad uitgroeien tot een 'echte' wereldstad


In diverse media zult u bijdragen van mij aantreffen als 'Jopie Loos' of 'Mokumse Jopie Loos'. Mijn doel is straks wonen en werken in de door mij zo geliefde buurt die ik als opgroeiende puber leerde kennen en Amsterdam zien uitgroeien tot een stad waar iedereen zich thuisvoelt en hoeren en jointjes niet als eerste genoemd worden als je een buitenlander spreekt.

Wat ik als eerste zou doen?
Stadsdelen opheffen en één groot ziekenhuis met apotheek, klein EHBO posten in de wijken. AT5 samenvoegen met RTV Noord-Holland en op de satelliet zetten, de vrije ether in. De hele wereld kan dan meegenieten van hoe mooi de stad is. Dat er dan ook nog wel het nodige aan de programmering zal moeten gebeuren is een open deur.

Maar ook daarvoor moeten de beleidsmakers van nu maar eens rondneuzen op de schotel. Steden als Barcelona, Parijs en München presenteren zich daar al jaren.
Ook zou ik een burgerraad oprichten die maandelijks twee vertegenwoordigers kunnen sturen naar een raadsvergadering.

Tenslotte
Deze site is ook bedoeld als platform voor een ieder die wat kwijt wil. Zo mag iedereen die linkt naar www.mokums.nl een eigen pagina vullen of bijdragen leveren.
Ik hoop dat er op een bepaald moment een document is gevormd waar zowel bestuurders als bewoners en bezoekers van onze mooie stad wat aan hebben. Amsterdam kan alleen groeien als de diversiteit en leefbaarheid toeneemt en regels er zijn voor (en niet tegen) de mensen. Maar dat er ook en vooral ruimte is voor experimenten.

Mijn devies
Luister naar elkaar, doe er snel wat concreets mee, kijk hoe het uitpakt en baseer daar de toekomst op. Niet andersom!

NAAR DE STARTPAGINA VAN WWW.MOKUMS.NL

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Kees Houtman

Houtman zou ook wel degelijk betrokken zijn geweest bij dubieuze transacties. Op 16 mei 2003 om 09.43 uur werd op het centraal station in Amsterdam een witwasser aangehouden. In korte tijd had de man fikse bedragen aan Engelse ponden en Zweedse kronen gewisseld.

Uit nader onderzoek van de politie bleek dat de man na de geldtransacties veelvuldig contact had met het bedrijf van Kees Houtman, alias 'Cees Coffee'.

>>> meer over Kees Houtman...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL