Parken Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Ook wat parken betreft is Amsterdam goed bedeeld (28.) Maar ook hier geldt, veel van de parken zult u niet bezoeken omdat die zeer buurt-eigen zijn, ze liggen bijvoorbeeld te ver weg van mogelijke Parken in amsterdam vertrekpunten of ze zijn simpelweg niet aantrekkelijk genoeg.

Uitgangspunt van deze site is dat de belangrijkste plekken/ gebeurtenissen worden uitgelicht en dat u een idee krijgt waarom dat dat zo is.
Wat parken betreft noem ik andere parken wel maar ze staan niet in mijn toplijstje.

01. Vondelpark
Het bekendste park van Nederland (link) staat ook bij mij op de eerste plaats. Niet alleen omdat ik er al vanaf mijn jeugd kom en er om de hoek heb gewoond maar vooral omdat er werkelijk voor iedereen, ongeacht afkomst en leeftijd, iets te vinden is. En het Vondelpark ligt zo heerlijk centraal in de stad.

Als je op het Leidseplein staat ben je binnen vijf minuten in het Vondelpark. Loop je naar het eind dan passeer je stadsdeel West om te eindigen aan de Amstelveensweg waar stadsdeel Zuideramstel begint. Loop je weer terug dan kom je vanzelf langs straten als de Van Baerlestraat en de P.C. Hoofstraat.
De horeca in het park is zeer vrij, altijd gezellig. Ook voor kinderen is er voldoende te doen, ik denk dat dit een zeer kindvriendelijkpark is wat het Vondelpark mede tot het beste park van Amsterdam maakt.

De Vondelpark concerten zijn fameus, in de zomermaanden is er bijna iedere dag wel wat te doen. De groene weiden nodigen uit tot het maken van muziek, relaxen tot in de late uurjtes, een barbecue en een jointje.

02. Amsterdamse Bos
In de volksmond wordt dit 'Bosplan' genoemd omdat het park ooit door werklozen is aangelegd. Het Amsterdamse bos ligt echter niet in Amsterdam maar in Amstelveen, maar die plaats wordt ook steeds meer in één adem genoemd met Mokum.

Het park heeft grote groene weiden maar ook prachtige bossen met paden voor wandelaars, fietsers en paarden. Het park leent zich ook goed om te picknicken omdat je altijd wel een rustig plekje kunt vinden. Het park kan dagvullend zijn vanwege de grootte en diversiteit. De geitenboerderij is altijd zeer in trek maar in de zomer zijn er ook mogelijkheden om te zwemmen.
De Bosbaan loopt langs een deel van het park en wordt gebruikt voor roeiwedstrijden.

03. Sarphatipark
Dit park ligt op een zeer centrale plek, de Pijp bestaat namelijk uit twee delen, precies in het midden ligt deze oase. Het is geen groot park en om nou te zeggen dat het zo goed onderhouden wordt gaat wat ver maar het ligt, zoals gezegd, in een van de populairste buurten van Amsterdam: De Pijp.
De Ceintuurbaan, Ferdinandbolstraat en Van Woustraat grenzen praktisch aan dit park. De Albert Cuypmarkt is één minuut lopen.

04. Westerpark
Ik woon nu niet ver van het Westerpark en wat mij altijd opvalt aan het park is dat het zo weids is, er zijn geen bossen maar wel moerasgebieden, een kinderboerderij en een speelwijde met een kunstmatig aangelegd watertje voor de kinderen. In de zomer is dit zeer populair bij Amsterdamse gezinnen uit de weide omtrek.
Er worden veel concerten georganiseerd in het Westerpark (Westergasfabriek.) De horeca is ook goed zeer vertegenwoordigd in het Westerpark.

05. Wertheimpark Dit kleine en vrij onbekende park ligt vlakbij Artis en de Hortus Botanicus. Het is misschien niet eens de moeite van het vermelden waard maar ik heb er toch wel iets mee. Het is het enige park dat in het centrum Auschwitz monument van Jan Wolkers van Amsterdam ligt, zo'n vijf minuten lopen vanaf het Waterlooplein (link.)

De inmiddels overleden schrijver/ kunstenaar Jan Wolkers maakte in 1977 met gebroken spiegels een nieuw Auschwitz momument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van dit vernietigingskamp van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.
Het monument symboliseert de nimmer meer volledig te herstellen hemel. Vandalen hebben het monument meerdere malen vernield waarna het telkens hersteld werd.

06. Flevopark
Dit park is anders dan andere parken vanwege de inrichting. Het ligt aan de oostkant van Amsterdam en kenmerkt zich door een wat 'natuurlijker' aanblik. De Joodse begraafplaats maakt onderdeel uit van dit stadspark/ natuurgebied.

07. Oosterpark
Dit park kreeg nationale bekendheid toen er, mede door Hans Teeuwen, een monument voor de vermoorde Theo van Gogh (link) werd onthuld. Een van de ingangen is bij lijn 3 (link) waar je een halte voor het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis hebt.
Het Oosterpark is een rustpunt voor als je hier in de buurt bent.

08. Sloterpark
Rondom het meer dan vijftig jaar oude Sloterplas heeft zich een park gevormd dat zeer buurteigen is. Het ligt in de westelijke tuinsteden (Slotermeer, Geuzenveld, Slotervaart, Overtoomse Veld en Osdorp) en dient voor recreatie zoals zwemmem, roeien, zeilen en vissen.
Stadsdeel Nieuw-West maakt nu 'de dienst' uit maar dat zal weer veranderen als alle stadsdelen van Amsterdam worden opgeheven. Het park is met name geschikt om er te fietesen. Het is geen park waar ik kom maar ik noem het vanwege de functionaliteit.

09. Martin Luther Kingpark
Dit redelijk kleine park is voor Amsterdammers niet bijster interessant tenzij je in de buurt woont, het park ligt bij de Utrechtseweg in Amsterdam-Zuid.
Waarom dit park toch redelijk bekend is komt doordat het rondtrekkende theater De Parade (ook muziek en dans) hier ieder jaar neerstrijkt.

10.Amstelpark
In 1972 werd de Floriade (bloemententoonstelling) gehouden in Amsterdam, daarvoor werd het Amstelpark aangelegd. Het ligt in stadsdeel Zuid, het voormalige Buitenveldert. Het park loopt langs de ringweg van Amsterdam en gaat over in de Amstel.
Van hieruit kunt u fietsend of met de auto een fraaie rit langs deze rivier maken (link.) Het park zelf is buurteigen, het is er lekker fietsen, vooral als je dan een stukje Amstel meeneemt.

Tenslotte
Parken die veel functies (Sloterplas) bieden trekken vanzelf mensen aan. Maar centraal (Vondelpark, Sarphatipark) gelegen parken voorzien in even grote mate in een behoefte. Voor kinderen (Vondelpark, Westerpark) die met hun ouders een dagje Amsterdam doen is er voldoende keus in de nabijheid van de centrale stad.
Zoek je rust (Oosterpark, Wertheimpark) of een landelijke uitstraling (Flevopark) dan pak je de tram of een bus. Muziek (met name Vondelpark, Westerpark) zul je in alle parken van tijd tot tijd wel aantreffen.

Om het Vondelpark op de eerste plaats te zetten ben ik zeer subjectief te werk gegaan maar als je weet dat het park tegen het Centrum aanligt en zowel voor jongeren, kinderen, toeristen als ouderen een bestemming heeft maakt dat dit park ook naar objectieve maatstaven tot een topper.

Overige parken in Amsterdam zijn:
Baanakkerspark
Bijlmerpark
Bijlmerweide
Bilderdijkpark
Diemerpark
Erasmuspark
Eendrachtspark
Florapark
Gaasperpark
Gerbrandypark
Geuzenbos
Gijsbrecht van Amstelpark
Kasterleepark
Lange Bretten
Natuurpark Vrije Geer
Nieuwe Meer
Oeverlanden
Oostenburgerpark
Park Frankendael
Piet Wiedijkpark
Recreatiegebied de Hoge Dijk
Rembrandtpark
   ...lees verder...
Schellingwouderpark
Siegerpark
Vliegenbos
Volewijkspark

2011: Nieuw park
De Gemeenteraad heeft ingestemd met de aanleg van een nieuw park in Overamstel. Het park wordt onderdeel van de woonwijk in aanbouw: Amstelkwartier. In de brede bocht van de Amstel ten zuiden van de Omval hebben de werkzaamheden in de zomer van 2011 een aanvang genomen.

De gemeente 'trekt' dit project niet alleen, er zijn meerdere ontwikkelaars bij de bouw van de nieuwe woonwijk betrokken. Als het Amstelkwartier klaar is staan er 1.500 woningen, een basisschool, een hotel en dus een park met een open karakter, een speeltuin en veel ruimte voor recreatie.

Heb ik iets over het hoofd gezien of wil je de informatie aanvullen? Graag!
Mail mij en ik zet het erbij: MEEL

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Amstel

Als je met de auto langs de Amstel wilt begint je speurtocht het beste in Buitenveldert. Daar ga je bij 'de molen' de Amstel op.

Ga via de Europaboulevard naar het Amstelpark, aan het eind is een rotonde daar draai je zo de Amstel op, je vertrekpunt is de molen me top de hoek 'Het Kalfje'. Een café restaurant.

>>> Een dagje langs de Amstel

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL