Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Laat mij nou lang gedacht hebben dat de Nederlandse popgroep De Dijk (link) vernoemd was naar de Haarlemmerijk maar dat blijkt Haarlemmerdijk dus niet zo te zijn. De Dijk refereert aan de Zeedijk.

Nel de Jager
Nel ken ik niet persoonlijk, ook al woon ik in de buurt waar zij zo mee aan de gang is, de Haarlemmerbuurt. Een van de leukste buurten waar Jopie gewoond heeft en ik kan als stadsnomade een goed vergelijk maken. Nel kom je vanzelf tegen want ze is op het Internet overal aanwezig, haar Twitter account NETEVENLEUKER verveelt nooit.

Nel is altijd bezig met haar vak (winkelstraatmanager/bedrijfsadviseur) en heeft een grote rol gespeeld bij de uitverkiezing van de Haarlemmerstraat. -dijk tot leukste winkelstraat van Nederland.
Haagse Nel (dat dan weer wel) verkaste in 1985 naar de hoofdstad en is sinds 1987 winkelstraatmanager van de Haarlemmerbuurt en de Utrechtsestraat. Nel heeft het virus van Amsterdam (gevraagd en ongevraagd advies geven) en vindt dat daar waar er een wil is er altijd een weg is.
Nel de Jager is op 8 augustus (2012) te gast in het Radio1 NCRV programma Casa Luna (twitter.)

Terug naar de Haarlemmerstraat
Als je op de Munt begint loop je de Kalverstraat in, via de Dam, het verlengde is de Nieuwendijk, je steekt vervolgens de Nieuwezijdsvoorburgwal over om via de Korte Nieuwendijk (heet zo in de volksmond maar bestaat officieel niet) de Haarlemmerstraat in te gaan. Halverwege gaat de straat over in de dijk. Je merkt er niets van, je gaat alleen een brug over.

De Haarlemmerstraat was vroeger 'no go'. En vroeger is lang geleden dus we houden het bij het heden. De Haarlemmerstraat heeft alles wat een praktische winkelstraat moet hebben. Winkeltjes met het meest uiteenlopende aanbod, eten uit vele culturen, gezellige cafés, een sfeervolle bioscoop, Blokker, Albert Heijn en coffeeshops.

Alles is 'gezellig'
Als ik zeg dat de Haarlemmerstraat (want zo noemen we het gehele traject hier in de buurt) zo'n leuke straat is dan vraagt men wel eens, waarom dan? Eigenlijk puur omdat het zo gezellig aandoet. Dat komt volgens mij omdat de pandjes allemaal zo klein zijn dat er geen ruimte is voor hele grote winkels. Daardoor zijn de huren ook betaalbaar (ook dat vaart echter mee op de populariteit van de buurt) en is er dus gelegenheid voor speciaalzaken om zich hier te vestigen.

Locatie
De Haarlemmerbuurt loopt vanaf het eind van de Korte Nieuwendijk tot aan de Haarlemmerpoort. Als je lekker doorloopt ben je er in zeven minuten doorheen. Bekijk je het winkelaanbod goed, gebruik je er een lunch en loop je via de andere zijde weer terug, dan ben je minstens een halve dag onder de pannen.

Haarlemmerplein Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk

Op het plaatje (met dank aan Google) zie je de Haarlemmerpoort. Als je op het Centraal Station bent neem je bus 18, 21 of 22, die stopt op het plein (vierde halte.) Lopend vanaf het Centraal Station (drie minuten) begin je aan de andere kant.
Het water aan de onderkant is de Brouwersgracht. Dat is het begin van De Jordaan.

Gezellig dus
Waaruit blijkt die gezelligheid? Het publiek wat hier samenkomt is een mix van studenten, buurtbewoners en Jordanezen (oude en nieuwe.) Door het diverse aanbod weet iedereen zijn weg te vinden op een klein stukje stad.
In de Jordaan, hoe leuk ook, is er geen winkelstraat te vinden die zo divers is. De Negen Straatjes?, de Elandsgracht?, de Hazenstraat? Zeker, leuke winkelstraten, maar veel van hetzelfde. In de Haarlemmerstraat zitten bijvoorbeeld twee cadeauwinkels dicht bij elkaar. De een is duurder dan de ander, maar beiden draaien goed.

Zo ook is het met kaas, er zijn twee in kaas gespecialiseerde winkels, ze zijn uitwisselbaar maar bij de een vind je net dat stukje kaas of lekkere stokbrood wat de ander weer niet heeft. Wat vis betreft hetzelfde. Of je haalt het aan de kop van de Haarlemmerstraat, of op het Haarlemmerplein of je gaat precies op de helft van de straat naar de altijd drukke wiswinkel. The Movies

En wijn? Precies hetzelfde. Er is een Gall en Gall die geduchte concurrentie heeft van een kleine winkelier maar er is ook een vestiging van 'The Grape District'. Nog een voorbeeld? De Coffee Company biedt je prima koffie en wifi maar er is ook een theewinkeltje waar je kan proeven of je gaat er naar de koffie speciaalzaak of een van de vele lunchrooms.

Er zijn diverse hotels, sigarettenzaken, twee witgoedwinkels en een heerlijke platenwinkel waar je zowel nieuwe als tweedehands platen en cd's kunt kopen. De mannen weten alles en anders zoeken ze het voor je op. En koop je niks? Geen probleem, ze helpen je altijd graag verder.

Filmpie pakken?
Een van mijn favoriete plekjes in de stad ligt voor mijn deur, maar dat is niet de voornaamste reden waarom ik zo graag in The Movies (link) kom. Deze bioscoop vertoont alleen kwaliteitsfilms binnen een aanbod waaruit iedereen een keus kan maken. Het feest begint al als je je kaartje koopt, de kassa alleen al ademt de sfeer van vroeger uit.

En daar is niets mis mee, er is voldoende modernisme in de stad, geniet gewoon eens van een lekker ouderwetse bioscoop met tapijt tot je enkels en waar je je wijntje nog gewoon mee de zaal in mag meenemen.

Parkeren? Kan, maar beter van niet.
In de Haarlemmerstraat kun je parkeren, absurd vind ik zelf voor zo'n mooie kleine straat maar goed, het is nu eenmaal niet anders. Ook in de omringende straten kun je parkeren maar het tarief is stevig in Amsterdam Centrum.
Voor hetzelfde geld zet je je auto in de garage van de Bijenkorff of de Prins Hendrikkade, in luttele minuten loop je naar de Haarlemmerstraat.

Omdat het Centraal Station op ademafstand ligt raad ik je aan Amsterdam gewoon per trein te doen. Goedkoper dan dat je aan benzine en parkeergeld kwijt bent en je zit relaxt want geloof me, met de auto door Amsterdam werkt zelfs mij op de zenuwen.

Verdwenen! Maar nieuw in de plaats.
Ook in de Haarlemmerstraat worden de ondernemers ouder, een opvolger is er niet altijd.
Onderstaand winkeltje is kopje ondergegaan. Diverse oorzaken.
Winkel van Sinkel Amsterdam


Advies?
Nee, daar waag ik me niet aan. Je zult snel genoeg zien waar je wilt zijn. Omdat alles te koop is (ja echt, er is zelfs nog een potten en pannen winkel) en er van bijna iedere winkelsoort twee zijn zul je hetzelfde plezier beleven aan de Haarlemmerrstraat als dat wij al vele jaren hebben.


MEER FOTO'S VAN DE HAARLEMMERSTRAAT en - DIJK

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie

In 1999 ging het instituut onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) uitmaken.

Inmiddels (eveneens in 1999) heet het RIOD het NIOD en heeft als voornaamste taak het opsporen en archiveren van informatie over de Tweede wereldoorlog en het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. Aan de hand van de bevindingen wordt er gepubliceerd.

>>> ...lees meer over het NIOD...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL