Koffiehuizen Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Als je koffiehuis naar het Engels vertaald kom je gelijk in andere (lees: hogere) sferen terecht. Coffeeshops zijn niet meer uit het Amsterdamse straatbeeld weg te denken terwijl als je naar een echt ouderwets koffiehuis zoekt je het beste je Koffiehuis Amsterdam loupe kunt meenemen.

In een coffeeshop kom ik niet, ik wordt al high als ik door de Haarlemmerstraat loop, daar zitten wat coffeeshops bij elkaar die met name druk bezocht worden door toeristen. Die weten ze bijna blindelings te vinden, soms stoppen er taxi's voor de deur die de toeristen regelrecht vanaf Schiphol afgeleverd lijken te hebben.
Maar het koffiehuis, ja, dat heeft charme van weleer. Ik snap best dat de gemiddelde Amsterdammer die jonger dan 35 is daar weinig te zoeken heeft. Ik doe toch een poging.

Een van de verschillen is dat een koffiehuis 's morgens vroeg al open is en in de regel aan het eind van de middag de deuren weer sluit. Van oorsprong is een koffiehuis ook bedoeld voor de werkende mens die op de werkplek geen voorzieningen kent om een broodje te eten.
De koffiehuizen werden dan ook gezien als arbeidersketen, daar kwam je als 'gewoon' mens niet.

Het koffiehuis anno nu
In feite is er weinig veranderd. De inrichting van een koffiehuis is sober, de krant ligt op tafel, er komen werklui uit de buurt voor een kop koffie en om een broodje te eten. De koffie en het eten is er doorgaans goedkoper dan in andere horeca gelegenheden.
Vooral rond markten zijn er nog ouderwetse koffiehuizen omdat de marktlui vanzelfsprekend geen vaste plek hebben om te lunchen en ook geen bakken met geld neer willen tellen voor een bakkie troost (u weet wel; 'op de markt is uw gulden een daalder waard'.)

Op deze pagina wil ik een aantal (oud) koffiehuizen maar ook het moderne koffiestekkie bespreken. Voor suggesties moet je me maar even mailen, ik zet ze er dan gelijk bij. Als je een foto kunt meezenden is dat helemaal perfect.
Ik vermeld plekken waar ik vind dat je lekker kunt zitten en even van een goed bakkie kunt genieten, maar voor mij is de sfeer ook niet onbelangrijk.

De eerste die ik noem is geen koffiehuis meer, maar deze plek is zo mooi, die wil ik u niet onthouden.Aan het Kadijksplein zit Het Koffiehuis van den Volksbond, ik moet zeggen, voormalig koffiehuis, want inmiddels is dit een restaurant geworden, het opschrift boven de ingang herinnert nog wel uit de tijd dat arbeiders vol goede moed naar Amsterdam kwamen voor werk maar vaker aan de drank zaten dan werkten.
Maar de arbeiders die wel geluk hadden zaten hier ook omdat er op het werk niet meer gedronken mocht worden. In feite ontlenen de koffiehuizen hun bestaansrecht aan een drinkverbod.
Ook werden de salarissen aan het eind van de week vaak uitbetaald in het koffiehuis. De arbeiders kregen dan hun loonzakje.

Koffiehuis van den Volksbond
Kadijksplein 4
Telefoon: 020 - 622 12 09Waar ook een koffiehuis van de volksbond zit is in de Haarlemmerstraat. Deze plek is er speciaal voor dak- en thuislozen en mensen die van een zeer bescheiden inkomen rond moeten zien te komen. 's Middags is het er behoorlijk druk want de ballen gehakt vinden gretig aftrek.

Den Volksbond
Koffiehuis van den Volksbond
Haarlemmerstraat 146En dan nu gelijk een 'echte'. Bij Two for joy wordt de koffie nog iedere dag vers gebrand, er ligt 'hart en ziel' in wat men hier maakt. Zowel de koffie als de halpjes en de ambiance 'ademen' cultuur. Deze trendsetter staat hoog in de nationale 'beste koffie top tien'.

Als je hier niet bent geweest kun je eigenlijk niet meepraten.

2 for joy

Two For Joy Coffee Roasters
Frederiksplein 29
Telefoon: 020 - 330 67 35Achtereenvolgens:
Koffiehuis John
Broddje Mokum Koffiehuis Ko Jacob van Lennepstraat 59
Telefoon: 020 - 612 35 81

Koffiehuis Broodje Mokum
Rozengracht 26
Telefoon: 020 - 623 19 66

Volkskoffiehuis
Spaarndammerstraat 872
Telefoon: 020 - 686 22 86


Leuk, leuk, leuk. Maar wat net zo leuk is. U kunt Kaldi koffie overal drinken want Kaldi komt naar u toe met de mobiele koffiekar.

Kaldi
Herengracht 300
Telefoon: 020 - 428 68 54


Broodje Bert
Dit is een vreemde eend hoor. Bert is niet wat je denkt maar deze Bert staat voor mij voor de 'nieuwe Bert'. De broodjeszaak of het koffiehuis dat van eigenaar is gewisseld maar een ondernemer heeft Broddje Bert gekregen die een niet aflatende doortastendheid heeft het succes te continueren.

Ik bedoel dus de buitenlander die een Nederlandse zaak heeft overgenomen. In plaats van Bert zul je dus vaak een Joessef of Mohammed aantreffen. Ik vind dat een uitstekende zaak en mijn ervaring is dat ze minstens (!) net zo vriendelijk zijn als een Nederlandse uitbater.

Vandaar deze vermelding, ga gewoon eens langs, bij deze of een andere 'Bert'.

Broodje Bert
Singel 321
Telefoon: 020 - 623 03 82

...meer over broodje Bert...Het Smits Koffiehuis op het Stationsplein is al bijna honderd jaar een begrip in Amsterdam en ver daarbuiten omdat het het eerste is wat je ziet als je met de trein aankomt in Amsterdam (CS.)
Dit koffiehuis ontleend zijn ontstaan aan de stoomtram die de verbinding onderhield tussen Amsterdam en Noord-Holland.

Koffiehuis Smits
Smits Koffiehuis
Stationsplein 10
Telefoon: 020 - 623 37 77KHL - Koninklijke Hollandsche Lloyd dateert van 1917, de deftige voorzaal was voor hoger personeel van de rederij, de kale achterzaal voor het lagere scheepspersoneel.
KHL
Koffiehuis KHL Amsterdam
Oostelijke Handelskade 44
Telefoon: 020 - 779 15 75De Koffie Salon doet wat het suggereert. Koffie schenken die salonwaardig is. Het Parool dronk hier in 2010 de lekkerste koffie, nu is alles relatief, dus zeker een bakkie leut maar probeer het zelf eens zou ik zeggen.

En je laptop kun je thuislaten want WiFi is hier afgeschaft, men wilde geen veredeld Coffee Company filiaal worden. Doe er je voordeel mee!

de Koffie Salon
Utrechtsestraat 130
Telefoon: 020 - 330 43 14
1e C. Huygensstraat 82
Telefoon: 020 - 612 40 79De Nieuwe stek zit in één van Amsterdams bekendste straten, De Dapperstraat, waarin de Dappermarkt gehouden wordt, een van de leukste markten van Nederland. Ik meen in 2008 zelfs Dapperstraat uitgeroepen tot de beste markt. Wat mij betreft ook de gezelligste markt van Amsterdam.
Eigenaren Hans, Paul en Fred van De Stek staan voor je klaar in dit gezellige hollandse café dat overdag meer dienst doet als kofiehuis.

De Nieuwe Stek
Dapperstraat 92
Telefoon: 020 - 665 81 46Jaren vijftig sfeerte? Dan zit u hier goed. Koffiehuis De Hoek is vanaf 7.30 uur geopend. De gehele dag door worden er de beroemde 'De Hoek' appeltaarten gebakken. U bent gewaarschuwd! Er is ook een uitgebreide lunchkaart.

Koffiehuis De Hoek
Prinsengracht 341
Telefoon: 020 - 625 38 72Al lang niet meer de beste plek om koffie te drinken, al was het alleen al om het enorme aantal zombies om je heen dat met een headset op en laptop voor het hoofd je tafelgenoot is. Dat de Coffee Company Coffee Company hier nog altijd geen betere oplossing voor heeft gevonden is jammer. Soms zit iemand vier uur te Internetten op een kop thee, wij die voor een kwartiertje willen genieten van een bakkie leut is soms geen eens plaats.

Maar de koffie is wel lekker, niet goedkoop en je moet het zelf halen en de troep van een ander opruimen maar zeer zeker het vermelden en dus bezoeken waard.

Ik drink nergens zo vaak koffie als in een van de CC's. Mijn top tien van Coffee Companys

01. Haarlemmerdijk 62 - zit ik drie keer per week, minimaal, koffie zeer wisselend, bijles kan geen kwaad maar ik zit er gewoonweg 'lekker'
02. Rembrandtplein/ Amstelstraat - als je mazzel hebt heerlijke feautieuls om toeristen te spotten
03. Gelderlandplein 145 - lounchen, veel bejaarden maar heerlijke stoelen en 'space'
04. Plantage Muidergracht/ hoek Plantage Parklaan - gek tentje maar erg rustig
05. Berenstraat 6 - Jordaan, wat meer valt er te zeggen over deze mooie plek
06. Nieuwe Doelenstraat 24 - ook vlakbij de Staalstraat, chique
07. Beethovenstraat 43 - veel schoolgaande jeugd, giechelende grietjes, erg braaf deze buurt
08. Dam 10 - klein pokketentje, waardeloos terras maar eersteklas barristas, koffie altijd goed
09. Oude Doelenstraat 11 - mooie plek maar sfeerloos, dicht bij dochterlief dus toch in de top tien
10. Waterlooplein 129 - ach, waar ik ben opgegroeid, ik zit vaker bij de Gaeper in de Staalstraat maar toch noemenswaardig

Drama, een aparte vermelding waard: Kinkerstraat 330 - Turks clubuis geworden, personeel is zo belabberd dat wij hier enige tijd geleden zijn afgehaakt. Als ik langsloop heb ik geen enkele aandrang me te bedenken.

Espressobar Tazzina heeft heerlijke en latte macchiato. De nominatie voor de beste koffie van Amsterdam werd net niet verzilverd. De Brouwersgracht is een van de mooiste plekjes van Amsterdam en mede daarom een bezoekje meer dan waard.
Als je op zaterdag op maandagmorgen gaat kun je dit gezellig combineren met de markt (link.)

Espressobar Tazzina
Brouwersgracht 139
Telefoon: 020 - 330 46 49


Het kan verkeren. Wat in het ene land een hit is kan in Nederland geen poot aan de grond krijgen. Na verwoedde pogingen heeft het wereldvermaarde Starbucks dan eindelijk een paar vestigingen in Nederland maar wat gaat er toch mis met deze succesvolle keten als het om Nederland gaat?
Starbucks zit bijvoorbeeld op Schiphol en het Centraal Station, met name speelt het daarmee in op de behoefte van reizigers die Starbucks wel goed kennen. En uiteraard hoopt Starbucks toch eens de harten van de Nederlanders te kunnen veroveren. In 2011 begint de kruistocht in de Beethovenstraat (link.)

Starbucks

Ik denk dat een Amerikaans meisje, die naar haar mening over Starbucks gevraagd werd precies verwoordde waarom Starbucks bij ons niet aanslaat. "Ik kom in extase bij het idee dat ik hier (ze zat toen in Barcelona) aan een kop koffie zit en er in New York iemand dezelfde koffie drinkt op hetzelfde moment".

Tja, daar zijn wij toch een beetje te nuchter voor, doe maar gewoon. Het gaat dus niet om de koffie maar om 'het gevoel'. Als je dat deelt met anderen die op hetzelfde moment in 'jouw' Starbucks zitten dan kan ik me er wel iets bij voorstellen.
Maar Nederlanders willen niet ten koste van alles kwaliteit inleveren. En daarmee zeg ik niet dat de koffie van Starbucks niet lekker is want ik kan dat simpelweg niet weten. Nooit gedronken namelijk.

Starbucks Amsterdam Centraal Station Stationsplein Westhal
Starbucks Amsterdam Station Sloterdijk Orlyplein
Starbucks Amsterdam Airport SchipholVan onderstaande plekjes heb ik nog geen foto's

Nog zo'n historische plek met een fenomenale naam, maar een koffiehuis, nee, dat is het lang niet meer. Maar desondanks zeker de moeite van het bezoeken waard.
Haarlemsch Koffiehuis in Amsterdam
Prins Hendrikkade 36
Telefoon: 020 - 624 80 98Uitsmijters? Hier moet je zijn.
Gijsbrecht
Eerste Helmersstraat 174
Telefoon: 02 0- 612 20 87Hier wordt uitsluitend uitsluitend Ethiopische koffie geschonken en verkocht.
Buna Bet
Van Woustraat 74
Telefoon: 020 - 673 94 49Hier is alles rustig, lekker en redelijk geprijsd.
Zuivere Koffie
Utrechtsestraat 39
Telefoon: 020 - 624 99 99Het is wat het zegt te zijn, een koffiehuis. En ach, als je toch in de buurt bent.
De Markt
Albert Cuypstraat 122
Telefoon: 020 - 662 01 05Vooral in de zomer zit ik hier graag, op terras, dat dan weer wel.
Pico
Ferdinand Bolstraat 72
Telefoon: 020 - 629 32 89


En dan nog een aantal noemenswaardigen maar waar ik nog geen oordeel en/ of fotos van heb.

Barista
Spuistraat 122       
Screaming Beans      
Hartenstraat 12
Espressofabriek IJburg
IJburglaan 1489


En 'zelf doen' kan natuurlijk ook altijd nog, hier een aantal koffiewinkels waar je allerlei soorten koffie kunt kopen. In de meeste winkels kun je er koffie proeven ook.

Geels & Co.
Warmoesstraat 67
Telefoon: 020 - 624 06 83
Aan de Haarlemmerdijk in een 350 jaar oud pand vindt u 't Zonnetje. U vindt hier heerlijk geurende koffie, thee en kruiden.

't Zonnetje
Haarlemmerdijk 45
Telefoon: 020 - 623 00 58
Simon Levelt Al 200 jaar vormen thee en koffie de passie van de familie Levelt. Logisch dus, dat hun vakmanschap uitmuntend is. En zorg voor mens en milieu staat bij alle producten van Simon Levelt voorop.
U vind thier de lekkerste koffie en thee.

Simon Levelt heeft meer zo'n veertig winkels in Nederland waarvan zes in Amsterdam Voor elke smaak en elk moment van de dag heeft Levelt een passende koffie of thee. Afkomstig uit alle windstreken.

Simon Levelt
Prinsengracht 180
Telefoon: 020 - 624 08 23

Een van de zes andere vestigingen zit in de Bijenkorf

Aan de Warmoesstraat 102 is sinds 1828 thee- en koffiehandel Wijs en Zonen gevestigd. De winkel is inmiddels verhuisd naar de Zeedijk. Wanneer u hier binnenstapt komt een geurig aroma u tegemoet. Bij Wijs komt de koffie uit eigen branderij.
De bonen rollen uit de grote rode silo’s die achter de toonbank staan. Licht- en donkerbruine bonen, bij zwart af, al gelang naar uw smaak. Bovenop de ouderwetse kast staan hoge metalen bontgekleurde bussen waarin vroeger de thee uit China werd bewaard.

Op de foto rechts ziet u de winkel met een doorgang naar het koffiehuis gedeelte.
Daaronder het hofje.

Weetje
Hier woonde ooit Frits van de Wereld, ongekroonde koning van de Amsterdamse penose.

Wijs & Zonen, sinds 1792 Hofje van Wijs
Zeedijk 43
Telefoon: 020 - 624 04 36

...lees hier verder over Wijs...Reactie van Tom

Met veel plezier je artikel over de Amsterdamse koffiehuizen gelezen! Het koffiehuis dat het personeelslid van mijn vader placht te frekwenteren bestaat ook nog steeds! Koffiehuis John, Jacob van Lennepstraat 59. Ook ik heb daar een heel enkele keer gezeten maar meestal at mijn vader zijn meegebrachte lunch in de werkplaats.
Zal kijken of ik daar in december een bakkie kan doen met Judy. Je ziet, de planning is in volle gang en het zal druk worden.

Opa is al 35 jaar niet meer onder ons maar als kleinzoon van deze gerenomeerde koffie-en theehandelaar die ook zelf brandde en bij Levelt het vak had geleerd stuit Starbucks mij enorm tegen de borst. Men verkoopt daar geen koffie, men verkoopt smaken. Koffie met vanillesmaak, laat je nou toch even goed nakijken zeg!
Zo hebben ze een aantal combinaties waar caffeine in zit maar mijns inziens beslist geen koffie mogen heten. Starbucks gebruikt vanwege de popularitiet van de toegevoegde smaken dan ook de slechtste koffie.

Toen ik net in de US woonde probeerde ik zo links en rechts nog wel eens een mok koffie, kopjes kom je hier zelden tegen. Bij een van deze gelegenheden riep ik het bedienend personeel terug met de opmerking dat ik geen thee maar koffie had besteld.... Je kon verdorie de bodem van deze emmer warm slootwater zien!
Koffie drink ik dus zinsdien thuis want buiten de deur is het naar Hollandsche maatstaven erbarmelijk! Steve, eerst mijn baas nu een vriend heeft getracht verandering te brengen in de Amerikaanse smaak door zelf koffie te branden en te verkopen. Het product was zonder meer goed maar men wilde niet voor de kwaliteit betalen dus ging de business op de fles.

Bij het Hofje van Wijs ga ik graag een Kopi Luwak doen als we daar aan toekomen. Je kent het vast wel, de door de civetkat utgepoepte bonen maar daar moet je verder schijt aan hebben. Naar het schijnt de beste koffie ter wereld. Mocht je daar t.z.t. ook behoefte aan hebben voordat het bier vloeit dan hoor ik dat graag.

Hartelijke groeten vanuit Colorado.

Tom

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Jan Schaefer, rebel en hartsvriend van de Mokummers

Zijn talent om burgers én bestuurders aan te spreken bleef in Den Haag niet onopgemerkt. Begin zeventiger jaren zat hij kort voor de PvdA in de Tweede Kamer waarna hij in het Kabinet-Den Uyl (1973-1977) zat als staatssecretaris van stadsvernieuwing onder het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Dit kabinet kwam moeizaam tot stand maar geldt vandaag de dag nog steeds als de meest progressieve regering (PvdA, PPR, D66, KVP en ARP) uit de Nederlandse geschiedenis. De regering haalt net de verkiezingen van 1977 niet.

>>> ...Jan Schaefer, een naam die iedereen kent (toch?)...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL