Willem Endstra Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Willem Endstra leefde van 'fout' geld
De in 2004 voor de deur van zijn kantoor aan de Apollolaan vermoorde bankier van de onderwereld, Willem Endstra, is rijk geboren en zette het werk van zijn opa en vader voort door te handelen in huizen. Aan het geld dat Endstra erfde en belegde kleeft echter wel bloed.
Opa Endstra verkocht tijdens en na de oorlog huizen die hij in bezit had genomen van Joden die het leven hadden gelaten in de concentratiekampen. Vaak betaalde hij een kleine vergoeding, geld waar de Joden overigens niets meer aan hadden.

Willem was half Duits, het is dan ook niet verwonderlijk dat het juist zijn familie was die de Duitsers op veel terreinen ter wille was. Het familiekapitaal groeide onder Willem flink, maar aan het begin van de negentiger jaren werd zijn naam steeds vaker in verband gebracht met topcriminelen die wegen zochten hun zwarte geld wit te wassen.
Endstra kocht en verkocht dikwijls op één en dezelfde dag (A - B - C - tjes) panden in Amsterdam en wastte zo geld schoon. Steeds meer vermogenden klopten aan bij Endstra, maar toen sommigen hun geld opeisten kon Endstra niet leveren. Daarmee luidde hij min of meer het einde van zijn leven in.

John Mieremet (later zelf vermoord in Thailand) deed een boekje open in De Telegraaf over Endstra die op 16 mei bij Harry Mens op televisie nog even het vege lijf wilde redden wat precies 24 uur zou lukken want de volgende dag werd Endstra vermoord.
Overigens zag justitie nimmer aanleiding om Endstra te vervolgen. Of de zogenaamde achterbankgesprekken daar iets mee te maken hadden laat zich raden.

Endstra was een informant van jusitie
Willem Endstra kwam dus pas echt goed in het nieuws toen dagblad De Telegraaf hem bestempelde als 'bankier van de onderwereld'. In feite was dat nog niet eens het ergste voor hem, juist het feit dat door alle commotie steeds meer criminelen hun beleggingen terug wilden brak Endstra danig op.
Volgens bronnen worstelt de familie Endstra nog steeds met de nalatenschap van Willem, zo goed en zo kwaad als hij kan probeert de broer van Willem, Haico Endstra, alles te regelen.

Endstra was zo bang voor zijn leven dat hij zich door justitie liet overhalen loslippig te worden. Endstra vertelde honderduit over talloze dubieuze transacties, maar vooral over afpersingspraktijken en liquidaties die aan Holleeder toegeschreven konden worden.
Willem Holleeder zou later veroordeeld worden voor afpersingen, maar niet voor liquidaties.

De gesprekken die Endstra voerde met de CIE zijn opgenomen en uitgetypt en verschenen in artikelen en in boekvorm. Bijzonder in dit licht is nog dat ook Endstra aantekeningen had gemaakt van de gesprekken, maar die zijn nooit meer teruggevonden, naar verluidt zijn die uit het huis van Endstra gestolen. Pas na zijn dood werd bekend dat hij informant was van de CIE.

Wie perstte Willem af
Er zijn veel lezingen die de ronde doen maar feit is dat Endstra Holleeder als afperser aanwees en dat Endstra als beste oplossing zag hem (Willem Holleeer dus) uit de weg te laten ruimen. Hij benaderde de president van Endstra met Holleeder op een bankje op de Apollolaan de Amsterdamse Hells Angels, Willem van Boxtel, die echter weigerde. Toch kostte Van Boxtel dit hem zijn positie binnen de MC omdat de 81'ers hem niet meer vertrouwden. Immers, hij had hen in moeten lichten. Van Boxtel verliet de MC 'bad standing', wat inhoudt dat hij afstand moest doen van al zijn emblemen waaronder de tattoos die naar de club verwijzen.

Het plan zou zijn dat Holleeder werd opgeblazen tijdens een bezoek aan de Hells Angels, dat daar waarschijnlijk ook enkele Hells Angels het leven zouden laten werden Endstra en Van Boxtel zwaar aangerekend.
Het kwam dus niet zo ver. Holleeder verdween later achter de tralies voor afpersing, mede op basis van verklaringen die Endstra had afgelegd.

Tijdens een van de laatste gesprekken die Holleeder voerde met Endstra om meer geld zou Holleeder hebben gezegd dat hij 'niet anders kon'. Dit zou er op kunnen duiden dat ook Willem Holleeder mensen boven zich had staan.
Misdaadjournalisten zijn het er nooit over eens geworden hoe de hiërarchie precies in elkaar zat in de Amsterdamse onderwereld. Ik denk dat Soerel (opgepakt maar inmiddels weer vrij) en Hillis (geliquideerd) aan het hoofd stonden en dat Holleeder een van hun belangrijkste mannen in het veld was. Holleeder is lang bevriend geweest met Senol Tuna die bekend stond als een van de gewelddadigste criminelen van Amsterdam.

Een van de 'uitvoerders' van Holleeders praktijken was dus de begin oktober 2011 geliquideerde Turk Tuna die door Endstra bestempeld werd als 'een beetje gek', maar ook als een van de afpersers van Amsterdamse vastgoedhandelaren.
Er kwamen voor de moord op Endstra meerdere verdachten in beeld, maar geen van hen bleek ook maar iets met de moord te maken te hebben. Op 17 oktober 2011 werd bekend gemaakt dat de dader alsnog gevonden is, een Rus die in Polen is aangehouden.

Weetje
Op 8 november 2002 liet Moszkowicz, oud advocaat van Endstra, aan zijn nieuwe advocaat weten dat hij meerdere malen met zijn toenmalige cliënt door de CIE was ontboden omdat Endstra gevaar zou lopen waarop Dader aanslag Endstra overleden de CIE steevast meedeelde dat Endstra wel zelf maatregelen moest treffen. Uiteindelijk zwichtte Endstra voor de druk die de CIE op hem uitoefende en voerde hij in de periode 20 maart 2003 tot en met 28 januari 2004 15 gesprekken met de CIE.
Pas anderhalf jaar na de bezoeken van Endstra met zijn toenmalige advocaat aan de CIE en slechts enkele maanden nadat Endstra voor het laatst met de CIE had gesproken werd hij geliquideerd.

De CIE wilde altijd dat Endstra eerst aangifte deed tegen Holleeder voordat ze hem zouden beschermen maar dat durfde Endstra niet. Willem Endstra werd op 12 januari 1953 in Amsterdam geboren en stierf door een kogel in het hoofd op 17 mei 2004.

Dader

Als een man sterft is er ook iemand die de trekker heeft overgehaald, dat hoeft niet direct ook de opdrachtgever te zijn geweest, sterker nog, in het criminele milieu is het eerder gebruik dan uitzondering dat je iemand inhuurt om het vuile werk te doen.
De schutter die Willem Endstra zou hebben omgelegd is een 47-jarige Rus zijn, Namik A. Aanvankelijk waren er wat bekenden van de Amsterdamse politie in beeld als mogelijke daders, maar die zaak bleek zich op drijfzand te bevinden. En ineens was daar Namik, de man werd in Polen opgepakt en uitgeleverd. Zijn zaak zou voor komen maar voor het zover was kreeg de Rus een dodelijke hersenbloeding. Hierdoor werd de behandeling van de zaak tegen hem uiteraard stopgezet maar het onderzoek naar de mogelijke opdrachtgevers ging door.

Het zal mij benieuwen of we hier ooit nog iets van horen.
De Telegraaf bracht het nieuws (zie afgedrukte artikel) op 18 oktober 2011 op de voorpagina dat de zaak Endstra vermoedelijk snel opgelost zou zijn.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Paleis van de Weemoed

Als Brabander wordt je dikwijls vereenzelvigd met 'het goede leven'. En dat is René ook wel aan te zien, de gezelligheid straalt er van af. Dat zette hij om in een theaterrestaurant in Boxtel. Maar toen René Het Paleis van de Weemoed had gezien wilde hij dat concept het liefste daar uitrollen.

Dus zegde René een paar jaar geleden zijn rustig voortkabbbelende leventje vaarwel om horeca-ondernemer te worden in uitgerekend Amsterdam.

>>> ...meer over Het Paleis van de Weemoed...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2023 MokumsNL