Een borrel ok, maar die kater Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Vol goede moed spreek je af in de stad en je neemt je voor; 'ik word niet dronken, deze keer'. Al rap zwakt dat af naar 'minder dronken dan de vorige keer' totdat je dronken bent en er nog een neemt om het Dronken, hoezo, ik zie jullie allebei heel helder 'af te leren'.
Gezien mijn omvermogen om veel drank tot mij te nemen blijven mij schaamteloze episodes bespaard, maar als ik niet oppas word ik toch zwak, ziek of misselijk, in het ergste geval alle drie tegelijk.

De een wordt sneller dronken dan de ander, hoe kan dat?
Nu heb ik mijn doctoraal op een halve wereldreis na gemist maar ik ben ook niet gek, ik heb me eens goed laten onderzoeken omdat ik tijdens het nuttigen van alcoholische versnaperingen altijd eerder mijn taks bereikte dan mijn mede kroegaanbidders.
"U heeft vet om uw lever, dat wordt veroorzaakt door alcohol en zorgt er tevens voor dat de alcohol maar beperkt toegang heeft tot uw lever", huh? Tja, waarom de een wel en de ander niet en of er iets aan te doen was, dat wist de arts ook niet.
De beelden die ik mocht aanschouwen spraken verder voor zich.

Sindsdien drink ik niet meer. Maar ook niet minder. Wel ben ik op zoek gegaan naar oplossingen want sinds dat ik drink, zal zo rond mijn 12e zijn geweest, ik weet het, ik was een ongeleid projectiel dat alleen tussen zijn derde en twaalfde levensjaar van de fles af is geweest.
Gezonde en door alcohol aangetaste lever Waar was ik, oh ja, sinds dat ik drink word ik onpasselijk. Als ik teveel drink word ik behoorlijk misselijk, dat dieptepunt openbaart zich doorgaans net naast mijn bed want ik ben altijd voldoende bij zinnen om de emmer klaar te zetten. Ik kan er zelfs de klok op gelijk zetten want tussen de 3.59 en 4.01 uur na mijn laatste borrel komt de tsunami.
Verdere details bespaar ik je.

Wat is dan die kater, waar uit zich dat in?
Het menselijk lichaam is simpelweg niet in staat om grote hoeveelheden alcohol af te breken in dezelfde tijd als dat je het erin kiepert. Één glas alcohol heeft een afbrekingsproces van een uur, een avondje stappen betekent dus dat je tot ongeveer twaalf uur de volgende dag nodig hebt om enigszins te herstellen.
Doordat het lichaam hard moet werken om de alcohol af te breken worden andere functies buiten werking gesteld, zoals het afbreken van afvalstoffen, die blijven dan te lang in het lichaam achter met als gevolg een kater en op de lange termijn bij veelvuldige herhaling van deze grappenmakerij: blijvende schade aan diverse organen.

Alcohol die niet op tijd kan worden afgebroken komt in het bloed terecht, het moet toch ergens heen. Omdat het bloed ook door je hersenen stroomt richt het daar eveneens schade aan. Het schakelt een deel uit waardoor je de controle over jezelf verliest.
Dit uit zich door harder en/ of onverstaanbaar praten, niet meer stevig op je benen kunnen staan en je sociale vaardigheden nemen af. Vervelend voor je omgeving, zelf merk je er niets van.

Zelfoverschatting is een veelvoorkomend verschijnsel bij mensen die de symptomen van Korsakov hebben maar daarover straks meer.

Waarom na vier uur?
Wat ik begrepen heb is dat de werking van alcohol na vier uur op zijn hoogtepunt is. Dat betekent dat als je acht uur drinkt je halverwege goed last begint te krijgen van je eerste borrel en vier uur na de laatste dit tot een hoogtepunt gestegen is waarna het weer afneemt.
Je lichaam kan dat in feite niet aan maar er zijn figuren die dermate getraind zijn dat ze voldoende weerstand opgebouwd hebben zodat ze er weinig last van hebben. Dat is uiteraard maar schijn want je lever en hersenen worden wel degelijk aangetast.

Hoofdpijn
De alcohol is niet direct, maar wel indirect verantwoordelijk voor hoofdpijn, dezelfde avond of de volgende dag. Het lichaam moet hard werken en verbruikt daarbij veel vocht, een bijverschijnsel van veel alcohol nuttigen is uitdroging. Daarom is het drinken van water tijdens de kroegentocht zeer aan te raden.

Het overgeven
Alcohol moet afgebroken worden, als je eerst eet moet de alcohol door die brei heen en zal dus een langere weg afleggen, bij grote hoeveelheden drank is dat gunstig. Een lege maag 'schrikt' namelijk van een Dronken en overgeven overdosis alcohol en zal krimpen, het beetje eten dat er in de maag zit wordt er dan weer uitgeperst, wat leid tot overgeven.
Dit verklaart gelijk waarom het geen zin heeft om veel te drinken en dan 's nachts een patatje te gaan eten. Dat komt er geheid weer uit en verkleint de kans op een kater niet. Kijk in het uitgaansgebied 's morgens maar eens in de buurt van een snackbar.

Het ene drankje is het andere niet
Zuivere drank is beter dan licht-alcoholische. In een mixje zit cola of een ander zoet goedje en verdunt de alcohol maar het zijn juist de toegevoegde kleur- en smaakstoffen die de kans op een kater vergroten.
Cognac is beter dan een rode Martini. Om over bruine rum maar te zwijgen. De goedkope varianten van sterke drank zijn doorgaans chemisch bereid en verhogen daardoor de kans op dronken worden en dus een kater.

Dit verklaart deels ook waarom sommige mensen van het drinken van whisky niet en wat biertjes wel dronken worden.

Drink dus bij voorkeur heldere of zuivere drankjes. Een goede whiskey is beter dan een goedkope en blijf ver weg van de 'nep Bacardi's' die je met name in Spanje vaak ziet. Lekker goedkoop maar oh wat een troep is dat.

De mythe: vet eten gaat een kater tegen
Het lichaam ziet vet als langzaam afbreekbaar voedsel. Als je je lijf dus aan de gang zet om een vette hap af te breken terwijl je ook nog eens een sloot alcohol wilt wegwerken speel je Russisch roulette.
Jan de Wandelaar Maar eten op zich is wel zeer verstandig, drinken op een lege maag veroorzaakt namelijk maagkrimp en daardoor een hogere kans op overgeven.

Door elkaar drinken, (n) ergens goed voor
Als je snel dronken wilt worden sla je wat 'chupitos' (shotjes) achterover, bij voorkeur een mierzoet sterk drankje als een 'Jägertje'. Succes verzekerd, alleen, het is niet goed voor je, het vergroot de kans op overgeven, schade aan je lever en hersenen en natuurlijk een kater.

Korsakoff, nee, dat is geen wodka nee. En het is Korsakov, aangenaam
Korsakov is een syndroom, het wordt een ziekte genoemd maar in feite is het dat niet. Het is het onvermogen dingen te onthouden, met andere woorden, het is een geheugenstoornis die ongeneesbaar is en daarom dus ook geen ziekte want ziektes zijn te bestrijden, beperken en soms zelfs te genezen, dat gaat je met een geheugenstoornis niet lukken.

De Russische psychiater Sergej Korsakov legde het verband tussen een gebrek aan vitamine B1 en geheugenverlies. B1 wordt afgebroken door alcohol maar een tekort kan ook ontstaan door ondervoeding of eenzijdig voedsel.
Daarom zijn ouderen extra gevoelig voor geheugenverlies.

B1 zit in bier dus bier is goed. Toch? Tot op zeker hoogte. In bier zit ook alcohol en dat is bij flinke inname minder goed. Bijkomstig nadeel is dat naarmate je meer bier drinkt je lichaam ook meer vitamine B1 wil. In feite ben je dus niet verslaafd aan de alcohol maar aan de vitamine die in bier zit. Het kan raar lopen.

De grootste mythe: melk
Of melk zowiezo al goed voor je is betwijfelen steeds meer mensen, ik drink geen melk meer. Als je gevarieerd eet krijg je voldoende calcium binnen. Maar melk wordt wel gezien als anti-kater middel. Ten dele is dit waar.
Als je 's middags een halve liter melk drinkt legt dat een wandje aan in je maag, hierdoor ontstaat een vergelijkbaar effect als dat je Norit slikt. Alleen melk spoelt zo weer weg als je veel eet of drinkt. De werking is dus beperkt. Sommigen denken dat het helpt als je tijdens of na het uitgaan melk drinkt maar dat is onzin. Melk bevat namelijk vetten en die zijn niet bevorderlijk voor je algehele toestand tijdens en na een avondje doorzakken.

Frankrijk
Ik moet even Frankrijk noemen. Waarom? Omdat daar meer gedronken wordt dan in Nederland maar de Fransman heeft een geheel ander patroon.

Ten eerste
Hij drinkt water bij het eten en vaak ook bij het nuttigen van alcohol.
Ten tweede
Hij drinkt zuiverder, zowel de wijn als de cognac moet van goede kwaliteit zijn.
Ten derde
Hij drinkt gespreid, niet in één keer maar over de gehele dag
Ten vierde
Goed eten en drinken Hij eet gevarieerd en vers, dus neemt automatisch meer vitamine B1 tot zich
Conclusie
Ook al komt het syndroom van Korsakov in Frankrijk minstens zo vaak voor als bij andere Europeanen, toch heeft de Fransman minder last van de gevolgen ervan.
Les
Eet en drink gevarieerd, gezond (zuiver), verspreid over de dag, niet van alles door elkaar en drink water!

Anti-kater pil
Voor aan wie bovenstaande niet besteed is of gewoon eens in de zoveel tijd een alcoholische uitspatting heeft is er een goed alernatief. De Russen (wie anders dan de notoire wodka drinkers) vonden een pil uit die zeker een kater zou kunnen beperken, misschien zelfs wel voorkomen. De samenstelling van die pil is voornamelijk cysteïne wat ook in rauwe eieren zit.
Daarom nemen sommigen 's morgens een rauw ei om toch snel de dag weer te kunnen hervatten na een avondje stappen.

Die anti-kater pil is een wassen neus want er is een veel betere oplossing voor handen die ook nog eens goedkoper is. Waarom ik dit aanbeveel is omdat de anti-kater pil ook tijdens het drinken ingenomen moet worden en dat kan nooit een goede zaak zijn.

Aan de pil
Er is een methode om het dronken worden uit te stellen en de kater te beperken. Eet 's middags goed, niet te vet. Probeer vitamine B1 binnen te krijgen. Neem na het eten een halve liter water met een pil. Welke is het beste? Ik beschrijf er eerst drie.

Aspirine
Aspirine verdund het bloed, dat doet alcohol ook dus er zitten aan aspirine risico's. De laatste tijd komen er berichten in de pers dat aspirine kanker zou helpen voorkomen. Zo worden er wel meer voorkomende werkingen toegeschreven aan aspirine.
De kans op een hersen- of maagbloeding is echter groter, voor mijn doel dus niet de beste optie. Een half aspirientje per dag zou normaal gesproken geen kwaad moeten kunnen zullen de meesten zeggen. Mee eens.

Ibuprofen Paracetamol
Paracetamol is een veel geslikte pil bij pijn. De lever is een orgaan dat negatief zou kunnen reageren op deze pijnstiller die ook in combinatie met codeïne of caffeïne voorkomt. De werkzame stof werkt dan langer.
Alcohol wordt door de lever afgebroken dus deze pil heeft niet mijn voorkeur.

Ibuprofen
Met deze pijnstiller zijn we aanbeland bij de anti-dronken en anti-kater pil bij uitstek. Naast het stillen van de pijn remt het ook ontstekingen, er gaat een ontspannende werking van uit. Zoals ik al beschreef krimpt de maag van alcohol, hetzelfde gebeurt met de lever.
Door 'vooraf' een middel in te nemen dat de maag en de lever meer capaciteit geeft zal het afbraakproces later beginnen en langer aanhouden. De kans dat de alcohol in het bloed komt is zeker niet kleiner maar de mate waarin dit gebeurt wel.
Norit Omdat Ibuprofen de maagwand kan aantasten bij veel en langdurig gebruik is het zaak deze pil met veel water in te nemen maar dat was toch al de bedoeling, immers, het uitdrogende effect van alcohol moet geremd worden.

Norit
Vroeger slikte men 's middags tien Norit tabletten, dat legt een wandje aan in de maag waarin de alcohol terechtkomt en wordt afgebroken voordat het naar de lever gaat. Ten dele is dit waar maar Norit bevat stoffen die bijwerkingen hebben. Bovendien verstop je van Norit, je ontlasting wordt er erg stevig van.
Je voelt je dan ook snel vol, geen aanrader als je aan het bier gaat of mixjes drinkt. Als je het bij borrels houdt kan dit wel een goede oplossing zijn.

NOOIT NAAST ANDERE MEDICIJNEN ZONDER DE HUISARTS TE RAADPLEGEN
Als u andere medicijnen gebruikt kan het gebruik van een van bovenstaande vrij verkrijgbare pillen een averechts effect hebben.
Bijvoorbeeld als uw lichaam teveel vocht vasthoudt moet u geen Ibuprofen slikken want die bevordert dat juist. Kortom, raadpleeg altijd uw arts als u medicijnen slikt.

NOOIT TIJDENS OF DIRECT NA HET DRINKEN!
Wat je ook slikt, doe het nooit tijdens het drinken want dat heeft een averechts effect.

Geen dokter in de zaal Concluderend. Vooraf een Ibuutje, achteraf een Paraatje
's Middags een Ibuprofen en zo nodig 's morgens een Paracetamol zonder toevoegingen is de beste remedie tegen al te dronken worden en een 'hanghover'.
Een gevarieerd eetpatroon en zuivere alcoholhoudende drankens nuttigen is beter dan de snelle, vette hap en gekleurde drankjes. Drink veel water, geen melk, zowel voor als tijdens het drinken van alcohol.

DISCLAIMER
Je snapt dat Jopie Loos dit allemaal uitvoerig heeft getest, gedurende vele jaren, maar dat dat nog geen garantie is dat jij 's morgens weer monter opstaat. Ik ben geen arts en baseer me op geen enkel wetenschappelijk onderzoek.
Het is de ervaring en logica die mij ertoe aanzette u deze tip te geven. Er zit ook een stukje eigen belang bij. Ik ben die a-socialen in de stad meer dan zat. Misschien dat ik er op deze manier aan toe bijdraag dat het uitgaansleven gezellig blijft.

Alcohol richt schade aan. Het tast de sociale vaardigheden van de mens aan. Drink dus liever niet of met mate(n.)

PROOST!
Hopie Loos (zeg maar Jopie)

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Telefoon blokkade bij diefstal

Als je telefoon gestolen wordt is de kans dat je die ooit nog terugziet uitermate klein maar je kunt hem via je operator dan wel alsnog onklaar laten maken door het registratienummer van het toestel door te geven.

Ga alsvolgt te werk hiervoor......

>>> Mobiele telefoon gestolen? Blokkeren

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2023 MokumsNL