N8burgemeester Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Isis van der Wel werd in 2010 benoemd tot Nachtburgemeester van Amsterdam. In die rol zette zij zich in voor het nachtleven in Amsterdam. Isis is een succesvol DJ en geëngageerd, woont in Amsterdam en geniet met volle teugen Nachtburgemeester Amsterdam van het Amsterdamse nachtleven.
Deze ervaringsdeskundige vormde, zoals het betaamt, het klankbord voor de gemeente. Maar niet alle burgers hadden daar wat aan.

Amper twee jaar later geeft Isis het stokje door, Mirik Milan mag de eer van de nacht hoog zien te houden, zijn aanstelling ging geruisloos voorbij want een kort onderzoekje leerde mij dat niemand weet wie de nachtburgemeester is, niemand weet wie Mirik Milan is en niemand weet wat een nachtburgemeester eigenlijk doet.
Straks kom ik terug op een rapport uit 2011, dat ging over het uitgaansleven in Amsterdam.

Mirik Milan

Op 1 maart 2012 was de Melkweg de plaats van handeling, Isis trad af en Mirik trad aan. Amsterdam had een nieuwe nachtburgemeester, een man die een behoorlijk steentje heeft bijgedragen aan de hoofdstedelijke cultuur. Mirik organiseert culturele evenementen, Isis kent hij van enkele samenwerkingen.
Mirik vind dat Amsterdam een te eenzijdig aanbod heeft als het gaat om het nachtleven. Het liefst ziet Milik een 24-uurs culturele economie.

DJ Isis had de wind mee, de vertrutting en het rapport waar ik straks dus nog op terug zal komen, maar met name de sluimerende homofobie in de stad zette zij op de agenda. Conreet bereikte zij niet heel veel maar zij legde wel de basis voor ruimere openingstijden, iets waar dus ook Mirik zich sterk voor wil maken maar hij heeft daarnaast ook oog voor diversiteit en (internationale) uitstraling.
Nachtburgemeester ben je helaas maar kort, daar waar de 'dagburgemeester' jaren kan sleutelen aan nieuw beleid moet de nachtburgemeester het doen met twee schamele jaartjes, in de ambtelijke mallemolen is dat erg kort, maar goed, daar waar de ene en de andere nachtburgemeester elkaars visie delen kunnen er toch doelen bereikt worden.

In meerdere opzichten denk ik dat Mirik Milan verder zal kunnen komen dan zijn voorgangers, hij wil buurtbewoners betrekken in zijn idealen maar vindt ook dat we trots moeten zijn op de stad en dat uitstraling alleen niet genoeg is maar wel het begin, van over de landsgrenzen moet men Amsterdam 'zien zitten'.
Mirik wordt "doodziek" van platte housefeesten, geluidsoverlast en opstootjes kan hij (en wij met hem) missen als kiespijn omdat dit op den duur de uitstraling van de stad zal aantasten. "De nacht is zoveel meer", zegt Mirik. Jongeren moeten meer betrokken zijn en dat kan door een gevarieerder aanbod, alleen met passie kan iedereen verder en vooral ook: met elkaar verder.

Mirik vraagt zich af waar Amsterdam op het internationale speelveld staat, een sterk cultureel verleden, creatieve talenten in de broedplaatsen en technologische kennis zijn aanwezig, het moet alleen nog meer samenkomen. De techniek en de social media spelen een steeds grotere rol maar steden als Berlijn, Lissabon, Parijs en San Francisco zijn ons steeds een stap voor. Goed voorbeeld is het Light Festival dat letterlijk nog in de kinderschoenen staat, getuige de botenparade op zaterdag 15 december 2012 wat werkelijk een aanfluiting was.
Zelfs in Jerusalem doen ze dit beter, zo verzekerden twee Israeliërs mij zaterdag.

Volgens Mirik zijn we iets te voorzichtig, durven we niet genoeg. Goed voorbeeld van hoe het moet is de mentaliteit onder Ajax supporters die de laatste jaren danig veranderd is. De sfeer in de ArenA is omgeslagen van 'altijd kritiek, fluiten en rotzooi trappen' naar 'wij zijn Ajax, wij zijn de beste'.
Mirik: "Durf te dromen. Weg met het geknoei in de marge. Samen met gemeente, bedrijfsleven, vastgoedondernemers en woningbouwverenigingen moeten de broedplaatsen, de creatieven en de kunstenaars laten zien waar Amsterdam voor staat en waar deze stad goed in is! Zodat dit mooie stadse dorp een plek van wereldfaam wordt waar de creatieve industrie graag naartoe komt. Waar je vooral als mens trots op bent en van geniet."
Wat ik mis zijn de buurtbewoners maar ik snap hem wel, je moet een basis leggen en die goed verkopen, dan is het halve werk al gedaan.

Mooi streven verdient brede steun Waar Mirik Milan, nachtburgemeester van Amsterdam tot begin 2014, zich breder inzet dan zijn voorgangers is ook respect op zijn plaats. Ook al ben je misschien niet altijd even gelukkig met het nachtleven, als er diversiteit en betrokkenheid ontstaat zal op de duur iedereen zich nog meer dan ooit 'thuis' voelen in Amsterdam.
Het eerste succes is daar! Eind december 2012 las ik dat Amsterdam zich kan meten met steden als Lissabon en Parijs op basis van het toeristenbezoek per aantal inwoners. Amsterdam wordt druk maar nog niet te druk dus een goede regulering kan wonderen doen. Ik zie in de plannen van de nachtburgemeester zeer belangrijke handvatten, als je het culturele aanbod varieert krijg je vanzelf een breed bezoekersaanbod, niet alleen de coffeeshop-bezoekers of housefeestgangers, maar ook mensen die 's nachts naar de bioscoop willen, om maar wat te noemen.

Het tweede dat ik las sluit hier naadloos op aan. Er komen tien zaken die 24 uur per etmaal open mogen gaan, en daarvan mogen er maar drie een club zijn. De gemeente heeft er inmiddels vijf aangewezen, de ijoever lijkt daarbij de winnaar te worden. Ook club Trouw en het Westerpark mogen open. Er kan dus gedanst worden, zo lang je wilt.
De komende maanden zullen we zeker meer gaan vernemen van de plannen en ere wie ere toekomt, Isis heeft hard ingezet op ruimere openingstijden en met Mirik Milan als nieuwe nachtburgemeester en zijn streven naar meer kwaliteit om een breder publiek te trekken lijkt de nachtrust van de gemiddelde Amsterdammer eerder gewaardborgd dan bedreigd. De 'die-hards' zullen de locaties die niet in woonwijken liggen goed weten te vinden wat andere plekken weer ontlast.

Mirik op het web

Volg Mirik Milan via TWITTER of de website van 'Nachtburgemeester van Amsterdam'.

Wat is uitgaansgebied?
In een publicatie van stadsdeel Centrum heb ik eens gelezen dat bijvoorbeeld de Elandsgracht uitgaansgebied is terwijl de bewoners daar totaal anders over denken. Alsof geluidsoverlast bij de hoek van de straat ophoudt.
Als je een flatje huurt op het Thorbeckeplein moet je niet zeuren over de late sluitingstijden van de horeca. Maar in een buurt als de Pijp kun je toch moeilijk overeind houden dat de buurt zit te wachten op nog ruimere openingstijden.

Hoe men tot de definitie 'uitgaansgebied' is gekomen weet ik niet, hoe deze wordt toegepast om te bepalen of een buurt leef- of uitgangsgebied is, lijkt nog onduidelijker. Onderzoeken onder buurtbewoners leveren niet veel op. Of er wordt te weinig mee gedaan, dat kan natuurlijk ook.
Maar toen ineens lag er een nachtrapport 2011 voor mijn neus. Er staan wat opmerkelijke feiten in, daar kom ik zo op.

Nachtmonitor Amsterdam
Is er eigenlijk wel op een deugdelijke manier onderzoek gedaan naar de ervaringen van buurtbewoners? Nee. Isis kon in haar rol als nachtburgemeester niet veel vinden dus Housefeest werd het hoog tijd voor een grondig onderzoek. Volgens mij zijn er echter wel rapporten maar niet zelden blijkt daaruit dat de gemiddelde Amsterdammer helemaal niet zo blij is met dat 'opwaarderen' van hun leefbuurt tot een stapbuurt.

Uitgangspunten van het onderzoek in 2011 waren onder andere 'wie gaat er uit, waar gaan ze dan heen, wat is je ervaring, is het veilig, hoeveel geef je uit, krijg je voldoende informatie over drugs'? Het uiteindelijke rapport (link) is gebaseerd op de meningen van ruim tweeduizend deelnemers aan een enquete die alleen via het Internet was in te vullen. Daarmee vallen er natuurlijk aardig wat mensen af en 2.000 is representatief ook onvoldoende.
Het doel van het rapport was helder: meer inzicht verschaffen in de belevingswereld van 'stappend Amsterdam'. 'Niet-stappend' Amsterdam is niets gevraagd, en dat zie je terug in het profiel van de gemiddelde deelnemer aan de enquete.

Profiel deelnemers
Tweederde was man, Amsterdammer, rond de dertig en hoog opgeleid. Slechts één op de tien was homo.

Enkele conclusies
- homo's waarderen het Amsterdamse uitgaansleven minder hoog dan hetero's
- moderne muziek (house etc.) is veruit het populairst
- Gay Pride wordt als een van de populairste evenementen genoemd
- bijna iedere ondervraagde vindt het essentieel dat er afterparty's worden georganiseerd
- de huidige regelgeving wordt als te streng ervaren
- de drankjes zijn te duur
- het terrasbeleid en de openingstijden zouden versoepeld moeten worden
- cameratoezicht juicht men toe
- softdrugs, XTC en cocaïne worden door een op de twee ondervraagden gebruikt tijdens het uitgaan
- men wil drugstesten en meer informatie over drugs op feesten
- driekwart bezocht minstens één festival in Amsterdam
- iedereen komt wel eens in een bar en in een club
- bars worden beter gewaardeerd dan clubs
- de helft vindt het rookverbod prima, de andere helft niet
- iedereen kent wel iemand die drugs gebruikt maar overwegend denkt men dat die persoon daar goed mee om kan gaan

Doorsnee opmerkingen die gemaakt worden
Amsterdam heeft wat van zijn glans verloren en zou een voorbeeld moeten nemen aan Berlijn. Sluitingstijden worden gezien als betutteling, evenals het terrasbeleid.

CONTRA
Aan buurtbewoners wordt niets gevraagd, het aantal respondenten is zeer laag en te eenzijdig, alleen mensen uit de doelgroep komen aan het woord. Waar wonen deze mensen zelf? Ze gaan hoofdzakelijk op vrijdag en zaterdag uit en werken doordeweeks. Hoe zouden zij het vinden als er onder hun raam de gehele week herrie was?
Dit rapport lijkt de opmaat tot meer overlast voor buurtbewoners. Een breed onderzoek naar wat anderen vinden zal hoogstwaarschijjnlijk leiden tot een aanscherping van het terrasbeleid en kortere openingstijden, is dat misschien de reden dat er een nachtburgemeester is die vooral de stem van de dertigjarige goed in de slappe was zittende drugsgebruikende hetero man is?

PRO
Amsterdam is aan het vertrutten, regels worden steeds verder aangescherpt terwijl andere steden het tegenovergestelde doen. Berlijn, maar ook Rotterdam zijn plaatsen waar het er allemaal wat losser aan toe gaat.
Het rapport laat goed zien wat de gemiddelde stapper wil. Men kent wel degelijk de eigen grenzen en verantwoordelijkheden. Voor eventuele overlast maakt het niet uit of een club om vier uur of om zeven uur dicht gaat en afterparty's moeten volledig worden vrijgegeven omdat die doorgaans een besloten karakter hebben.

Conclusies die IK trek
Er worden drugs en alcohol door elkaar gebruikt. Roken vind de een prima, de ander niet, die verhouding is hetzelfde als rokers en niet-rokers die totaal niet uitgaan. Meer veiligheid wordt op prijs gesteld, zowel door middel van camera's, deurbeleid als informatie over drugs en het testen daarvan op feesten.
Zowel de leeftijd, de sekse, de opleiding als de seksuele geaardheid wijken af van de gemiddelde Amsterdammer.

Eind 2012 zijn de indicatoren gunstig, geconcentreerd nachtleven en een scherper toezicht op sluitingstijden elders, slechts tien zaken mogen 24 uur per etmaal openblijven waarvan er maar drie een club mogen zijn.
Heikel punt in mijn ogen is het drugsgebruik, niet dat dat verboden moet worden maar er mag wel een beter toezicht op de kwaliteit komen en daar heb je gelijk het dilemma. Wie gaat er toezicht houden op iets dat in feite verboden is? De overheid mag dit niet doen want daarmee faciliteert het drugsgebruik wat in de EU op weerstand en problemen zal stuiten maar je laat ook de lsgaer niet zijn eigen vlee keuren.
De volgende stap voor de nachtburgemeester lijkt me een moeilijke maar noodzakelijke.

Mirik Milan werd herkozen als nachtburgemeester van Amsterdam en is dat ten tijde van het schrijven van dit blaadje (oktober 2016) nog steeds.

Lees hier meer over de BURGEMEESTER VAN AMSTERDAM

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Scheldwoord: sekreet

1866. Cholera heerst in Europa, een ziekte die door een bacterie wordt veroorzaakt die zich thuisvoelt in vuil water, zoals een beerput. Cholera is op zich niet levensbedreigend maar kan wel nare symptomen vertonen. De bacterie is goed te bestrijden door de hygiëne op peil te brengen.
In 1867 werden in Duitsland de eerste Latrinenreinigungsmaschinen ingezet. De cholera-epidemie werd erdoor teruggedrongen. In Nederland werd dit enkele jaren later overgenomen. Het Duitse woord 'Latrine' werd hier vervangen door 'sekreet', zoals velen het toilet toen noemden.

>>> SEKREET

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL