Plein, brug, straat. Wat is het eigenlijk? Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


De Munt is een plek die dicht bij mijn ouderlijk huis ligt, ik zal er zo'n duizend keer overheen zijn gelopen zonder mij te realiseren hoe bijzonder deze plek eigenlijk is. Niet alleen vanwege de Munttoren want er is meer.

Het Muntplein is de officiële naam van dit plein dat diverse straten met elkaar verbindt. De Kalverstraat, het Rokin, de Nieuwe Doelenstraat, Amstel, Reguliersbreestraat, Vijzelstraat en de Singel komen allen uit op de Munt, daarmee is dit plein een van de drukste pleinen van de stad en een belangrijke verkeersader.
Maar dat het plein vernoemd is naar de Munttoren is pas sinds 1917, daarvoor heette het plein Sophiaplein en sprak men van 'het Muntgebouw aan het Sophiaplein'.

Vrouwe Fortuna | Hildo Krop | 1948

Dames gaan voor, dus we beginnen met een vrouw die al jaren op de uitkijk staat.

eeld aan de Munt, vrouw Fortuna

Munttoren

Hét herkenningspunt is een toren die zijn naam dankt aan het slaan van zilveren en gouden munten in het jaar 1672, het bleef bij die ene keer maar de regulierspoort werd toen wel gelijk omgedoopt tot Munttoren.


Regulierspoort

In de Middeleeuwen maakte de poort deel uit van de vesting die rondom de stad was opgetrokken, toen deze functie verviel werd ook de toren met het belendende gebouw overbodig. In 1618 brandde het gebouw en de toren af waarna er op de restanten van de toren een nieuw deel werd geplaatst met daarin een klok met carillon.
Tegenwoordig is er in een kleiner huisje een winkeltje gevestigd, duizenden mensen per dag lopen nog wel onder de poort door om van de Kalverstraat naar de Bloemensingel, Vijzelstraat of de Reguliersbreestraat te gaan, of andersom natuurlijk.


Carlton hotel

Op de hoek van de Vijzelstraat/ Singel/ Muntplein is het Carlton gevestigd dat in de Tweede Wereldoorlog werd getroffen door een door de Duitsers neergehaald Engels toestel. Anne Frank schrijft hierover in haar dagboek. Het hotel maakt thans deel uit van een Spaanse hotelketen.


Muntsluis

In feite is het Muntplein een brug, de Muntsluis. Er stroomt namelijk water van de Amstel (deze eindigt formeel bij de Munt) naar het Rokin maar er is ook een directe open verbinding met de Singel. De eerste foto toont de 'uitgang' van de Amstel op het Rokin, de tweede is de verbinding met de Singel. De derde is het deel van de brug aan de Singelkant. Je kunt hier dus goed aan zien dat er water stroomt onder de Munt.
Openbare Telefooncel

Op de hoek van de (bloemen-) Singel en de Munt stond jarenlang een telefooncel, twee zelfs, met daarin nog van die muntapparaten, totaal ondenkbaar natuurlijk tegenwoordig. Later werden deze cellen vervangen door onderstaand type, sinds de komst van de mobiele telefoon worden dit soort telefooncellen voornamelijk gebruikt als aanplakzuil en niet zozeer meer als telefoon.


Trams

Er komen tal van trams op de Munt, ze komen op lijn 14 na allen vanaf het Centraal Station, vroeger ging lijn 9 over de Amstel maar die route is verlegd naar de Amstelstraat en heeft de oude tramrails plaats gemaakt voor een fietspad.
De lijnen die richting het Rembrandtplein gaan komen door de Reguliersbreestraat, dat leidt nog wel eens tot gevaarlijke situaties, met name toeristen zijn er niet op bedacht dat er wel een eens gevaarlijk monster op je af kan komen maar gelukkig zitten de beste trambestuurders van Mokum op deze lijnen en zijn ze erg voorzichtig en oplettend.


Vroeger was er ook een tramhalte midden op de Munt, die is weggehaald nadat iemand om he tleven is gekomen. Achter het tramhokje om reden er namelijk ook trams die de Vijzelstraat in moesten, iemand kwam tussen een tram en het tramhokje in waarop belsoten werd de tramhalte weg te halen. Het was ook wel wat veel van het goede want er was immers al een halte voor de Vroom & Dreesman en een in de Reguliersbreestraat.
Als je dan met de 4 wilde moest je rennen want die stopten nou net weer niet voor V&D, de 16, 24 en 25 juist weer wel, uiterst verwaarrend dus.

Tegenwoordig stoppen de 4,9,14,16,24 en 25 voor de deur bij V&D, in de Reguliersbreestraat is geen halt meer.

Hotel de l'Europe

Dit luxe hotel ligt op de hoek van de Nieuwe Doelenstraat, de Amstel en de Munt. Het hotel is ooit in handen gekomen van Freddy Heineken die hier toch al heel vaak kwam. De bar van het hotel is sinds 1998 naar hem vernoemd, Freddy's Bar, de Heineken groep is nog steeds eigenaar.
'Geheim' restaurant

Tussen aanhalingstekens, want zo geheim is het restaurant dat ik wil bespreken niet en toch weet nauwelijks iemand er van. Aan de Munt zit een uniek eersteklas restaurant, al jaren. Het heeft zelfs een privé-vertrek waar je intiem kunt dineren met enkele gasten of gezellig met je partner.
Je hebt er zelfs een rookkamer, deze is zo afgeschermd van andere ruimtes dat er dus toestemming is om hier te roken. En het mooiste is, je hebt er een prachtig uitzicht!

Verklappen welk restaurant dit is zou eigenlijk niet mogen, want het heeft al jaren een zeer goede reputatie en aanloop. Adverteren doen ze niet, en als u NIET doorvertelt dat u hier gegeten heeft vinden ze dat allerminst erg. Toch ga ik je vertellen waar het is en hoe het heet. 'Incanto' is een Italiaans restaurant, geen pizzeria, ik zeg het er gelijk maar bij, We hebben het hier over een toprestaurant waar chef Simone Ambrosin uit Venetië de scepter zwaait.
Incanto is verdeeld over drie verdiepingen, als ik je zeg dat de rookkamer op de bovenste verdieping ligt en uitzicht biedt over de Bloemenmarkt, het Muntplein en het Rokin hoef ik je niet uit te leggen hoe bijzonder deze plek is en in trek bij velen die het liever 'voor zichzelf' willen houden.

De keuken van Simone is typisch Italiaans. De ingang bevindt zich aan de Amstel, nummer 2. Verder zoek je het zelf maar uit. Als je wilt mail ik je een telefoonnummer waarmee je kunt reserveren, maar houdt er rekening mee dat Incanto al jaren waanzinnig populair is bij een grote schare 'incrowd' waardoor het nooit nodig is geweest om ruchtbaarheid te geven aan haar bestaan.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Woningboer Ymere

Natuurlijk, Ymere biedt ook mogelijkheden om te klagen maar zelf geven zij al aan dat als je niet tevreden bent over de afwikkeling je je tot een geschillencomissie kunt wenden, alleen is die commissie ook van Ymere. Door de aanhoudende stroom aan klachten lijkt de organisatie binnen Ymere totaal verlamd te raken.

Wij ervaarden dat medewerkers zeer snel op hun teentjes zijn getrapt en dat afspraken niet worden nagekomen. Tot overmaat van ramp liegen medewerkers ook nog eens en schuiven ze de problemen af op collega's.

>>> YMERE

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente
WEBRING

copyright 2024 MokumsNL