Lijn 3 brengt je naar De Otter Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Amsterdammers weten minder van hun stad dan je zou denken, vraag maar eens waar de Zoutkeetsgracht (link) is en waarom die zo heet en hoe je er komt? Maar goed, Jopie weet ook niet alles en daarom schrijf ik ook alles op, zodat ik het terug kan vinden en jij je kennis van de stad kan bijspijkeren.

Als het op molens aankomt denk ik altijd aan de molen bij de Dappermarkt en die bij de Amstel. De een liet je links liggen als je naar de markt ging en de ander rechts als je langs de Amstel ging fietsen. Me afvragen over het hoe en waarom is er eigenlijk nooit bij geweest. Ik denk dat Molen De Otter Amsterdam Nederlanders iets te nuchter zijn voor tradities.
En toch...ineens schoot een andere molen me te binnen. Als ik vroeger naar mijn opa en oma fietste kwam ik langs een molen, maar schiet mij maar lek, ik had geen idee meer waar dat nou was. Maar ik heb hem gevonden.

Houtzaagmolen "De Otter" in Amsterdam

Er dreigt een zwarte wolk aan de horizon, zo'n beetje een van de oudste en laatste houtzaagmolens dreigt de strijd tegen de urbanisatie te verliezen. Maar eerst wat geschiedenis.

De Otter is een houtzaagmolen aan de Kostverlorenvaart in Stadsdeel Westerpark en werd gebouwd in 1631. Het type 'paltrokmolen' waartoe De Otter behoort kent in Nederland nog vijf van deze molens maar de oudste is De Otter. In 2006 stopte de laatste molenaar met zijn werk omdat de wieken nog amper van hun plaats kwamen door het wegvallen van de wind door de vele hoogbouw in de nabije omgeving.
Anno 2012 verkeert de molen in een slechte staat, niet zo slecht dat verplaatsing en een nieuwe restauratie niet meer mogelijk is maar belendende gebouwen zijn inmiddels zo slecht dat voor het behoudt van de molen gevreesd moet worden als Stadsdeel Westerpark niet over de brug komt.

Wat jaartalletjes
1631
Oprichting van de 'Zaagmolencompagnie' de Otter was de eerste van twaalf molens die werden gebouwd.
1638
Ontbinding van de 'Zaagmolencompagnie'. De Otter wordt door Barend Willemsz Prins gekocht en later doorverkocht aan Adriaan Claesz die op zijn beurt de molen doorverkoopt aan de gebroeders Gelepey. Vele eigenaren volgen.
1817
Gerrit van der Bijl koopt "De Otter". De molen staat nog steeds op het bedrijfsterrein van de firma die deze naam draagt.
1991
De eigenaren dragen De Otter over aan de 'Stichting Houtzaagmolen de Otter'
Tussen september 1994 tot september 1996
De stichting start de restauratie.
1998
Diverse nieuwbouwplannen worden door Stadsdeel Westerpark gepresenteerd maar ieder bezwaar ertegen wordt afgewezen. Enorme betonnen kolossen verschijnen rondom de molen.
2006
Door de vele hoogbouw wordt de molen veel wind ontnomen en kan niet of nauwelijks meer draaien. In augustus van dit rampjaar dient de laatste molenaar zijn onslag in. Er is geen werk meer voor molenaars op De Otter.
2006 - 2012
Zie onder

Westerpark is en blijft halsstarrig

Ondanks tal van adviezen mag de molen niet verplaatst worden naar Uitgeest, Stadsdeel Westerpark wil niet opdraaien voor (een deel) van de kosten en wil de molen behouden voor het gebied.

De Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg (ARM) en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) adviseerden om de molen te verplaatsen maar toch verwerpt Stadsdeel Westerpark telkens de plannen. Al zou het stadsdeel niets bij hoeven dragen, dan nog weigeren zij mee te werken, er is namelijk een vergunning nodig en zelfs die weigert Westerpark te verlenen.
De Raad van State dwong het stadsdeel opnieuw aan tafel te schuiven bij de eigenaar (Stichting Houtzaagmolen De Otter) maar dat leidde wederom tot een patstelling. Er kwam onderzoek naar de draai-vaardigheid van de molen, nog voordat het rapport ter tafel lag liet het stadsdeel al weten zich niets aan te zullen trekken van de uitkomst.
De broodnodige monumentenverklaring wilde Westerpark voor deze bijna 400 jaar oude molen niet geven. In 2011 oordeelde de rechter echter dat die verklaring afgegeven moest worden maar zoals wel vaker, de ambtenarij is eigenwijs en stapte nu zelf naar de Raad van State. Die oordeelde in 2007 dat De Otter verplaatst mocht worden dus de Stichting zag het beroep dat door Westerpark werd aangetekend met vertrouwen tegemoet.

Nieuwe domper, RvS draait
Eind 2011 deed de Raad van State uitspraak in het beroep, het stadsdeel werd in het ongelijk gesteld maar de eigenaar mag er niet van uitgaan dat de vergunning beschouwt mag worden als zijnde afgegeven. Dus kon de stichting Houtzaagmolen De Otter opnieuw naar de Commissie Bezwaar en Beroep van de gemeente Amsterdam waar men niet al te beste verwachtingen van had.

En dat bleek al snel bewaarheid, de Commissie stelde het stadsdeel in het gelijk door de vergunning te weigeren. Dat de molen door de bebouwing niet meer kan draaien en dus verplaatst moet worden is een vaststaand feit dat door meerdere rechters en de RvS is onderschreven. Toch blijft de Stichting volharden. Na jaren getouwtrek is de bodem van de kas bereikt en beraadt het zich op eventuele volgende stappen.
De vrees bestaat dat Stadsdeel Westerpark liever de Stichting kapot procedeert dan dat het meewerkt aan het behoudt van een historische molen.


Helaas, alleen de buitenkant kun je nog bekijken

Ik zou haast zeggen, doe het snel want voor we het weten zakt deze molen door zijn hoeven, de Centrale Stad en Stadsdeel Westerpark zien graag nieuwbouw en hebben weinig oog voor vier honderd jaar historie.

Neem lijn 3 (link) en stap uit op de halte 'Hugo de Grootplein'. Loop naar de Frederick Hendrikstraat, dat is richting het noorden.
Aan het eind ga je links de Gillis van Ledenberchstraat in, aan het eind zie je de molen.

Links
Geheugen van West

Molen De Otter moet blijven (actiesite)

Stichting Houtzaagmolen De Otter

Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Dak- en thuislozen kind van de rekening in Mokum

Het is geen politiek statement om te zeggen dat je voor gelijkheid bent, je wilt dat mensen niet meer lijden. Iedere Boeddhist zal beamen dat persoonlijk welzijn begint bij het mogen maken van eigen keuzes, mits, uiteraard, je er niemand mee schaadt. Verreweg de meeste dak- en thuislozen zijn angstig om zich te binden, om een huurcontract aan te gaan. De drempel bij een koffiehuis dat speciaal voor hen is ingericht kent een lage drempel waar ze wel gemakkelijk overheen stappen, mede omdat ze er gelijkgestemden ontmoeten.

Door hen dat te ontnemen zal hun persoonlijk welzijn zeker niet toenemen, misschien is dat wel een omstandigheid die haaks staat op de gedachte die zit achter het verstrekken van miljoenen subsidie aan een ambtsopleiding Boeddhisme. Een Boeddhist is geduldig, hij zal geen overhaaste bezuiniging doorvoeren maar willen vooral ook willen weten wat op langere termijn de gevolgen zijn.

>>> Dak- en thuisloos in Amsterdam

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL