Prael Brouwerij
Hop uit de achtertuin! Een bijzonder biertje is altijd lekker en dat de bieren van Prael bijzonder zijn ontdekken steeds meer mensen. De bieren van
Brouwerij de Prael worden gebrouwen volgens een eeuwenoude traditie met biologisch geteelde mouten. Het bier wordt gebrouwen op de Oudezijds
Voorburgwal, hartje 'Red Light District'.
De brouwer heeft ook een winkel, deze is gevestigd in hetzelfde 17e eeuws grachtenpand als de brouwerij aan de Oudezijds Voorburgwal 30. De winkel is behalve
maandag verder iedere dag van de week geopend.
De brouwerij bestaat sinds 2002 maar vestigde zich in 2008 aan de Oudezijds.
Biologisch en eeuwenoud brouwproces
In het bier van Prael zit natuurlijk koolzuur dat ontstaan is tijdens het brouwproces, de granen zijn 100% biologisch waardoor er een puur, vrij bitter
bier ontstaat.
Het brouwproces begint met maischen waarbij het mout in water wordt opgelost, het mengsel dat ontstaat wordt verwarmd tot 65 graden. Hierdoor wordt
het aanwezige zetmeel in suikers omgezet en vervolgens in alcohol. Hoe langer de temperatuur van 65 graden wordt aangehouden, hoe alcoholischer het bier
zal worden.
Na het maischproces rest het beslag, een suikerrijke vloeistof dat gefilterd wordt, daarna rest 'wort'. Wort is de basis van het bier en bevat zowel
vergistbare als onvergistbare suikers.
Na dit klaren wordt het wort gekookt hop toegevoegd waardoor het bier een bittere smaak krijgt en gaat schuimen als je het tapt of inschenkt. Na dit proces
volgt er nogmaals een filtering. Uitgevlokte eiwitten en hopresten moeten er uitgehaald worden waarna het bier snel gekoeld moet worden tot vijf graden.
Na het koelen wordt gist en lucht toegevoegd. Als je een rondleiding volgt krijg je veel meer inzicht in het bereidingsproces.
Proeflokaal
Het ongedwongen proeflokaal (ingang: Oudezijds Armsteeg 26) van Prael is gezellig, een plek waar je jezelf snel thuis voelt. Je kijkt op de
brouwinstallatie en ziet dus 'live' het brouwen van ambachtelijk bier. Bij het proeven van de diverse bieren kun je hapjes bestellen.
Het proeflokaal is ook af te huren voor vergaderingen, verjaardagen, bedrijfsborrels, uitjes en bruiloften.
Leer- werkbedrijf
De Prael biedt arbeidsmogelijkheden voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Zij ervaren dikwijls een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Behoor
jij tot deze doelgroep? Bij de Prael kun je wél werken!
Naast sfeervol is het bierproeflokaal dus ook nog eens een leerplek voor mensen die hun opleiding aan de Werkleerschool
volgen. Hier doen zij ervaring op bij verschillende plekken binnen de horeca.
Weetje 01
Enkele bieren zijn vernoemd naar zangers van het Nederlandse lied, niet gek dan dat die muziek ook op staat als je in het proeflokaal bent. Zo kun je
Johnny, Mary, Heintje, André, Nelis, Willy en Willeke dus zomaar 'tegen het lijf' lopen bij De Prael.
Weetje 02
Er is een brug die iets met Prael te maken lijkt te hebben, het zou daarmee ook inhaken op de suggestie die Prael wekt door te stellen: "Brouwerij de Prael
houdt de biergeschiedenis levend. Want het brouwproces van onze brouwerij is nog hetzelfde als eeuwen geleden. Voor het industriële tijdperk. De
brouwerij heeft een moderne installatie. Maar al onze keuzes voor en na het brouwen zijn ambachtelijk."
De brug die ik bedoel is de Paerlduiker die ooit de Paerlbrug verving, en zijn naam ontleent aan brouwerij 'De Paerl' die in het midden van de
zeventiende eeuw op Wittenburg stond. Maar als je goed hebt opgelet zie je een kleine, maar essentiële, andere schrijfwijze. De een heet
Prael (de huidige brouwerij) en de andere Paerl, de 'r' dus een stukje verderop in de naam.
De brouwerij is in het weekend gesloten en het proeflokaal, net als de winkel, op maandag.
Brouwerij de Prael
Oudezijds Voorburgwal 30
Telefoon: 40 84 470
Jopie en Carrie waren op 21 maart 2013 op bezoek bij De Prael