Vrankrijk Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Een bolwerk van verzet, zo mag je Vrankrijk door de jaren heen wel noemen. Aan de Spuistraat 216 werden tijdens de Tweede Wereldoorlog al snode plannen gesmeed om het de Duitse bezetter zo lastig mogelijk te maken. Na de Vrankrijk oorlog trekt De Telegraaf in het pand maar daarna wordt er veel gespeculeerd met het pand. Dat is een doorn in het oog van Amsterdamse krakers die in de stad al veel panden bezet hebben om het huisjesmelkers moeilijker te maken grof geld te verdienen met het doorschuiven van onbewoond staande panden.

Na zeven jaar leegstand besluit een groep jonge autonomen in 1982 het pand te kraken, later zouden ze met behulp van sympathisanten het gebouw aankopen. Er worden ruimtes verhuurd en onderin wordt een café geëxploiteerd waarvoor vergunning is gegeven. Toen die na vijf jaar niet verlengd lijkt te gaan worden besluiten de krakers de activiteiten nog meer dan voorheen af te schermen voor de buitenwereld. Het sterke gerucht gaat dat een mol van justitie geïnfiltreerd is in de kraakbeweging en ook regelmatig in Vrankrijk komt.

De krakers krijgen hier lucht van en worden nerveus. Dit leidt tot een vervelend incident in 2008 met verstrekkende gevolgen als een bezoeker blijvend invalide wordt geslagen door mensen die woonachtig of werkzaam zijn in Vrankrijk. De krakers weigeren informatie te verstrekken over de betrokkenen, de gemeente vermoedt dat een personeelslid betrokken is geweest bij de ernstige mishandeling.
Als dat waar is zal het café gesloten worden, zo weten ook de krakers. Ze proberen de boel te sussen door het slachtoffer financieel te compenseren maar het strafrechterlijk onderzoek loopt dan al en de gemeente ziet haar kans schoon om van het krakersbolwerk af te komen.

Hoe het precies zat met die vechtpartij is mij niet bekend. Wel weet ik dat het slachtoffer een zeer hoog alcoholpromillage had toen hij in het ziekenhuis werd behandeld. Dit doet uiteraard niets af aan de ernst van de verwondingen die hem zijn toegebracht.
Het meest kwalijke is wellicht dat het slachtoffer hevig bloedend op straat is achtergelaten na het incident, van het gemeentehuis heb ik begrepen dat dit een ernstig plichtsverzuim is geweest van het barpersoneel dat hulp dient te bieden aan iedereen die dat nodig heeft. Brief Cohen aan Vrankrijk

In het verleden zijn er vaker incidenten geweest. Er verblijven veel krakers uit andere landen maar ook is er een lid van de Baskische afscheidingsbeweging ETA gesignaleerd, waarschijnlijk ook door de undercover agent die binnen de gelederen van de krakers zijn informatie verzamelde.

Job Cohen sommeert
Voormalig burgemeester Cohen sluit de deuren van Vrankrijk, later wordt dat versoepeld maar er mag geen café meer worden gerund omdat er nog altijd niet is vastgesteld wie de daders waren van de mishandeling.
De gemeente verordent dat de drankvoorraad wordt verwijderd en het bargedeelte afgetimmerd. Van tijd tot tijd inspecteert de gemeente de ruimte. Op 9 februari 2009 blijkt dat er toch drank aanwezig is en dat het bargedeelte weer vrij toegankelijk is.
Ondanks dat diezelfde dag de krakers alsnog voldoen aan de eis van de gemeente valt dan eigenlijk het doek definitief. De gemeente controleert regelmatig en dreigt met algehele sluiting van het pand als er niet wordt voldaan aan de eisen van de gemeente. Halszaak zal dus blijven dat de gemeente wil dat Vrankrijk de namen geeft van alle bij de vechtpartij betrokken medewerkers van Vrankrijk.

De kraakbeweging kraakt
Sinds kraken bij wet verboden is dreigt er tweespalt binnen de kraakbeweging. Een deel wil radicaliseren en een andere groep wil de vreedzame weg blijven bewandelen. Krakers hebben nog wel het recht een procedure te starten maar gezien de jurisprudentie zal er vrijwel altijd in het nadeel van de krakers vonnis worden geveld omdat de rechters niet meer om de wet heen kunnen.

Aan de ene kant kun je volhouden dat het speculeren met huizen even misdadig is als huisvredebreuk. Kraken is altijd een goed middel gebleken om het speculanten lastig te maken te profiteren van de woningnood. En Kraken eigenlijk moet iedereen toch toegeven dat als er geen woningnood zou zijn het kraken en de toerenhoge huur- en koopprijzen van Amsterdams onroerend goed al lang tot het verleden zouden behoren.
Maar wet is wet en als een meerderheid in het parlement besluit dat kraken illegaal is dan kan de samenleving niet anders doen dan zich daarbij neerleggen. Maar krakers noemen zich niet voor niets autonomen.

Autonoom
Krakers zijn voor een vergaande vorm van zelfbestuur. Helaas past dat niet in een democratie zoals de meeste Nederlanders die zien. Uiteraard steunt geen enkele politieke partij de door krakers nagestreefde autonomie in het bijzonder, maar ook niet die van andere burgers in het algemeen.
Iedereen dient zich aan de wet te houden, ook al pakt dat voor sommigen niet altijd even prettig uit.

Toch hebben krakers veel bereikt. In de buurt waar ik ben opgegroeid zijn oude panden gekraakt en door de krakers opgeknapt. Later kregen zij woonvergunningen. Aan de ene kant kun je zeggen dat ze hebben voorgedrongen bij het verkrijgen van woonruimte maar aan de andere kant weet je niet wat er met die huizen zou zijn gebeurd als ze er niet in waren getrokken. Waarschijnlijk zouden er nu peperdure appartementen staan die jij en ik ook niet kunnen betalen.

Nieuwe ronde nieuwe kansen. Of toch niet?
Volgens politie en justitie zijn er mogelijk nog mensen in het bestuur van Vrankrijk werkzaam die betrokken zijn geweest bij de vechtpartij waarbij iemand blijvend invalide is geslagen. Vrankrijk weigert de namen te geven van betrokkenen maar ook om een verklarng af te geven dat iedereen die werkzaam is bij Vrankrijk en dus bij toerbeurt achter de bar zou kunnen staan, niet bij het incident betrokken is geweest.
Indirect zou dit een daderwijzing kunnen betekenen en Vrankrijk staat op het standpunt dat het niet hoeft mee te werken aan het zoeken naar de dader of daders.

Hierop besloot burgemeester Van der Laan op 21 juli 2011 dat Vrankrijk definitief geen nieuwe horecavergunning krijgt. Wat er nu met het pand gebeurt is onzeker, de krakers zijn nog altijd eigenaar van het pand maar hebben de opbrengsten uit het café nodig om de kosten te dekken.

Nieuwe ronden nieuwe kansen, augustus 2011
Hoewel er geen horecavergunning is heeft Vrankrijk toch weer de deuren geopend voor het publiek. De gemeente wees opnieuw het verzoek om een horecavergunning af waartegen de krakers bezwaar hebben aangetekend. Dat ze ondertussen gewoon open zijn gegaan zal de zaak wellicht geen goed doen maar ach, ook dat zijn de krakers wel gewend.

De stad heeft ook veel aan de krakers te danken, loop maar eens door de STAALBUURT

Lees hier meer over KRAKEN

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Stedenmaagd van Amsterdam

De stedenmaagd staat voor de stad Amsterdam. Amsterdam heeft niet als enige een stedenmaagd, vooral steden die divers zijn aan culturen gebruiken een stedemaagd (mag met en zonder 'n' in het midden) als personificatie van de stad.

Een stedenmaagd is een vrouw, een maagd, die staat voor de diversiteit in de stad, los van religie en andere overtuigingen. De stedenmaagd wordt altijd afgebeeld als een statige dame, zittend als een koningin op haar troon, haast goddelijk.

>>> ...lees hier meer over de Stedenmaagd...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL