Willem Holleeder Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Verderop meer over de achtergronden van Willem Holleeder.

Op 27 januari 2012 werd Willem Holleeder in de vroege ochtend vrijgelaten uit de Rotterdamse gevangenis De Schie. Er gaan de wildste geruchten over in welk Jordaans café een 'welkom thuis feest' gegeven zou gaan worden. Grappen en grollen doen natuurlijk gelijk de ronde: 'party Willem Holleeder zal wel in Papeneiland zijn, want zoveel vrienden heeft Willem niet meer'.
En ach, Willem drinkt al bijna tien jaar alleen maar water!

In 'De Wereld Draait Door' toonde Peter R. de Vries op 27 januari een aantal foto's van Holleeder die hij eerder die dag in het Gooi had ontmoet. Een aantal dingen die De Vries zei vielen op:

 1. Holleeder wist niets van de komst van De Vries, deze had de ontmoeting via een familielid geregeld.
  Dit is opmerkelijk, het betekent dat ook het familielid geen direct contact had met Holleeder, maar dat dit 'via via' gaat of dat Holleeder zelf 'inbelt' op gezette tijden, Holleeder heeft dus geen mobiele telefoon.
 2. De Vries schiet direct foto's, naar eigen zeggen twee
 3. Aanvankelijk is Holleeder hier niet van gediend maar laat het verder voor wat het is, dit duidt er op dat hij daar niet lang zal zijn, mocht iemand dus de plek herkennen dan doet dat verder niet ter zake. Op het Internet circuleren foto's die meerdere settings tonen (ook bij RTL4) maar ook genummerd zijn tot, minstens, zeven. Tijdens het item in DWDD zien we inderdaad maar twee foto's, maar in de studio is een tijdje een foto te zien geweest met op de achtergrond duidelijk een gebouw, mensen die de omgeving kennen moeten dat huis herkent hebben. Deze foto staat nergens op het Internet en werd door de DWDD ook niet op televisie getoond.
 4. Holleeder had volgens De Vries geen bodyguards bij zich
  Opmerkelijk is dit misschien niet als Holleeder inderdaad alleen een kennis en/ of familielid verwachtte, maar het kan ook betekenen dat Holleeder erg zeker van zijn zaak is of simpelweg geen bodyguards heeft.
 5. De Vries zegt dat Holleeder nergens op in wilde gaan, behalve zijn gezondheid, later bleek dat dat niet klopte
  Holleeder zei dat hem verlofdagen waren geweigerd, hij zei dit omdat hij zich eraan gestoord had dat hem lafheid werd verweten door geen verlofdagen te hebben aangevraagd. Pas toen Mathijs van Nieuwkerk hier naar vroeg vertelde De Vries dat die dus geweigerd waren, vreemd dat hij (de Vries dus) hier niet zelf mee kwam.
 6. Holleeder liet weten dat zijn hart nog maar voor 25% werkt en dat de artsen hun eerste levensverwachtingsprognose hadden bijgesteld, maar dat het ook zo met enkele weken afgelopen kan zijn.
  Later bleek dat Holleeder met name De Vries te woord wilde staan om te zeggen dat hij de komende jaren geen interviews zal geven. Het ene moment praat hij over 'weken te leven' en vervolgens over 'jaren geen media'.
 7. Er is twintig minuten gesproken tussen De Vries en Holleeder, waar heb je het dan al die tijd over?
  Komt De Vries later nog met meer informatie en wilde hij nu niet alles prijsgeven of is De Vries, zoals wel eens wordt gezegd, inderdaad te close met de onderwereld en zegt hij niets behalve dat Holleeder een zwak hart heeft.
 8. Holleeder toont De Vries zijn medicijnen, een heel pakket, dat sleep je toch niet overal mee naar toe?
  Als je medicijnen gebruikt zorg je dat je de belangrijkste bij je hebt, ben je op doorreis dan heb je ook wel wat kleren bij je of andere zaken. Holleeder zal dus niet ergens waar hij had afgesproken met De Vries een woning hebben want dan had hij daar ook gewoon zijn medicijnen wel laten liggen, in ieder geval neem je niet de 'hele apotheek' (zoals De Vries het noemde) mee voor een wandelingetje in het bos.
 9. Er waren meerdere familieleden van Holleeder aanwezig, dat lijkt op een afscheid
  Als Holleeder naar Amsterdam zou gaan en daar enige tijd zou verblijven, waarom waren er dan meerdere familieleden aanwezig op de plek in Het Gooi waar Peter R. de Vries en Willem een ontmoeting hadden? Het blijft gissen, maar is Willem zijn leven dan toch niet helemaal zeker en vertrekt hij per direct naar het buitenland? Kunnen w eons niet voorstellen.
 10. Op het eind van het gesprek zijn ze de weg kwijt, Holleeder grapt tegen De Vries: "jij bent hier de speurder".
  Dit wijst er op dat Holleeder de buurt niet kent, of hij verblijft er dus bij vrienden of er is iets voor hem gehuurd, of (wat ik denk) hij er daar de afspraak had maar verder niets, in ieder geval is hij er geen kind aan huis.
Conclusie
Holleeder is niet in de buurt van de woning waar hij gaat wonen, hij heeft al zijn medicijnen bij zich dus lijkt het erop dat hij die in het Gooi heeft opgehaald en zich voorbereid om met zijn familieleden naar Amsterdam te gaan.
De Vries vertelde niet alles wat er gezegd is, ook het verhaal van het verlof wil hij aanvankelijk niet vertellen.
Het lijkt er niet echt op dat Willem Holleeder een tijdje naar het buitenland vertrekt, dan had hij Bas van Hout en Peter R. de Vries ook niet gebeld maar was met stille trom vertrokken.

Het sterke gerucht ging door het centrum van Amsterdam dat er een feestje op handen was maar daar is nadien niets van gebleken. Wel is Holleeder in café 't Smalle gesignaleerd met Auke Kok die eerder al een boek over de jonge jaren van Willem Holleeder schreef en jeugdvriend van Willem.

En even voor de goede orde, ik heb alles uit de 26ste hand, ik ken niemand en ik weet niks, ik luister alleen goed en verzin er soms wat bij.

Waarom Holleeder (nog) niet is aangehouden voor vermeende liquidaties

In de media gaat het verhaal dat er onvoldoende bewijs zou zijn tegen Willem Holleeder. Echter, er is wel bewijs maar het is allemaal indirect bewijs, het zogenaamde 'directe' bewijs, een technisch bewijs, is niet voor handen. Wel kunnen twee getuigenissen van verschillende mensen die hetzelfde beweren, gebruikt worden om iemand te veroordelen.
In beide gevallen (technisch bewijs of divers indirect bewijs) zal het OM meer onderzoek moeten laten verrichten door politie en justitie. Omdat de liquidatiezaak (het Passage-proces) al drie jaar loopt wil het OM eerst de huidige verdachten opsluiten en wellicht een deal met hen sluiten. Holleeder komt dan op straat maar kan nergens heen. Hij zal zeer waarschijnlijk, hangende het onderzoek, het land niet uit mogen. Als de liquidatiezaak dan is afgewikkeld bestaat de kans dat Willen Holleeder zich alsnog moet verantwoorden.
Hem nu bij de zaak betrekken zou te veel tijd kosten.

Het OM heeft weinig aan de verklaringen die Peter la Serpe, kroongetuige in het liquidatieproces, heeft afgelegd over Holleeder. Het is met name La Serpe die Holleeder een grote rol toedicht. Peter (zijn eigenlijke naam is Guiseppe maar in de ondergrondse wandelgangen wordt hij 'Vieze Peter' genoemd) legde hierover reeds in 2006 een eental voor Holleeder belastende verklaringen af maar bij het uitblijven van een gewaardborgde toekomst voor Peter en zijn familie trok hij een deel van zijn beweringen weer in.
Overigens is het wel opmerkelijk dat La Serpe zijn eigen rol niet meer ontkent, hij was bij tenminste een moord (Kees Houtman) aanwezig en dan druk ik mij voorzichtig uit.

Artikel 6 EVRM
Er is een dringende reden voor het Openbaar Ministerie om Holleeder niet aan te houden. In het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden staat dat een ieder recht heeft op een eerlijke en openbare behandeling van zijn zaak, binnen een redelijke termijn. Tevens dient een verdachte over voldoende tijd en faciliteiten de beschikking te krijgen ter voorbereiding van zijn verdediging.
Bijzonder is ook dat de verdachte, of zijn advocaat, het recht heeft om de getuigen die hem aanwijzen als (mede-) verdachte te horen. Omdat Peter la Serpe op voet van oorlog leeft met het OM zal dat moeilijk gaan temeer hij een deel van zijn verklaringen heeft ingetrokken.

Als Holleeder bij het proces wordt betrokken zal dat een onredelijke tijd vergen van de reeds beschuldigden in het Passage-proces, die zouden dan mogelijk op vrij voeten komen waardoor ook de zaak tegen Holleeder flinterdun zou worden. Met eenmaal veroordeelde kroongetuigen is het makkelijker zaken doen.

Het is dus Europese regelgeving die een vervolging nu van Willem Holleeder in de weg staan. Niets meer, niets minder. De verwachting is dat Holleeder zeker nog twee jaar vrij man zal zijn, een eventueel hoger beroep in het Passage-proces moet worden afgewacht.

Wie is Holleeder

Willem Holleeder werd op 29 mei 1958 geboren te Amsterdam, zijn bijnaam is 'de neus' je mag éénmaal raden waarom. Hij groeide op in de Tweede Egelantiersdwarsstraat. Tweede Egelantiersdwarsstraat

K-buurt versus de Banne (en meer)
Hij was van jongsaf aan al niet van de straat weg te slaan, hij vormde in de Kinkerbuurt een knokploeg met zijn compaan Frans Meijer met wie hij in 1983 bierbrouwer Freddy Heineken en diens chauffeur zou ontvoeren.
Het leverde hen 35 miljoen gulden op waarvan meer dan 90% werd teruggevonden. Naar verluidt zou Holleeder zijn deel zo goed verstopt hebben dat dat later de basis vormde voor meer criminele activiteiten. Zelf zei Willem erover dat Frans Meijer het geld verbrand had.

Voor de ontvoering kreeg Holleeder elf jaar gevangenisstraf aan zijn broek. Zijn vader was ooit werkzaam voor Freddy Heineken totdat hij ontslagen werd. Hij raakte aan de drank en pleegde zelfmoord.

Cor van Hout, partner in crime
Na zijn vrijlating zocht hij zijn jeugdvriend en mede Heineken ontvoerder Cor van Hout weer op, totdat ze ruzie kregen hielden zij zich bezig met drugstransporten en afpersingen. Iets waarvoor hij vervolgd werd. Cor van Hout werd vermoord in Amstelveen.

Willem Endstra was eerst Holleeders' financiële partner en later slachtoffer, zo oordeelt justitie.
Endstra werd vermoord omdat hij loslippig werd, onder andere in het programma van Harry Mens babbelde Endstra er lustig op los. Ook zou hij de opdrachtgever zijn geweest voor een aanslag op Holleeder waarvoor Van Boxtel (Big Willem) wegens betrokkenheid uit de Hells Angels werd gezet.

Dat Holleeder samen heeft gewerkt met eerst Van Hout en later Mieremet en toen de Hells Angels toont volgens sommigen aan dat hij een kopstuk was maar het zou net zo goed kunnen zijn dat hij ook maar een pion is. Als je alle gebeurtenissen van de afgelopen twee decennia er eens goed op na leest is er één naam die telkens terugkeert: Stanley Hillis.
Maar Hillis was weg en leek weg te blijven, je zou kunnen stellen dat iemand niet voor eeuwig onder kon duiken tenzij hij nog gewoon in Amsterdam woonde maar een metamorfose had ondergaan in een ver en vreemd land.
In 2011 werd Hillis inderdaad in Amsterdam aangetroffen, dood achter het stuur van zijn auto.

De achterbankgesprekken die Endstra voerde met justitie over onder andere Holleeder zijn integraal gepubliceerd. Navrant detail is dat Hillis een minstens even grote rol wordt toegedicht als Holleeder maar dat Hillis door jusitie nooit is aangemerkt als verdachte. Werd hij gezocht voor grotere zaken? Werkte hij samen met justitie? Zat hij tot kort voor zijn dood 'safe' in een ver land?
En is Hillis wel dood?

Holleeder zou in dit scenario de eerste luitenant zijn van Hillis.

Na zijn arrestatie, begin 2006, werd Holleeder een jaar later tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens afpersing van vastgoedhandelaren, dit vonnis werd bijna twee jaar later in hoger beroep bekrachtigd. Justitie baseerde zich voornamelijk op verklaringen van Willem Endstra.

Als politie, justitie en journalisten niet kunnen ontrafelen hoe dit werkelijk zit kan ik het uiteraard ook niet. Een ding staat vast, veel criminelen en hun handlangers zijn dood of gepakt, er lopen er slechts enkelen nog vrij rond, alleen weet niemand waar ze zijn.

Wie zijn de slachtoffers?
Dat dit rijtje op deze pagina staat impliceert niet dat Holleeder er iets mee te maken heeft. Het is een actuele pagina, vandaar de vermeldingen.
Sam Klepper geliquideerd 10 oktober 2000
Bertus Lüske geliquideerd 17 augustus 2003
George Plieger geliquideerd op 14 januari 2003
Willem Endstra afgeperst en geliquideerd 17 mei 2004
Evert Hingst geliquideerd 31 oktober 2005
John Mieremet geliquideerd 2 november 2005
Kees Houtman afgeperst en geliquideerd 2 november 2005
Thomas van der Bijl geliquideerd 20 april 2006
Peter Petersen afgeperst en geliquideerd op 3 maart 2009
Rolf Friedlënder, Jan-Dirk Paarlberg en John Wijsmuller zouden zijn afgeperst maar zij zeggen dat dat niet klopt, zij leven nog


Lees ook
   STANLEY HILLIS (dood, of toch niet?)

   DINO SOEREL (gepakt in De Jordaan)

   STEVE BROWN (in ruste)


BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

De Dam

Het stadhuis van Amsterdam staat op de Dam, hoe vaak heeft u dat niet gehoord?

Maar hoe komt de Dam eigenlijk aan haar naam en waarom wordt de dodenherdenking jaarlijks op de Dam gehouden?

>>> meer over de Dam in Amsterdam

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL