Ajax is wat ouder dan we dachten Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


De huidige bestuurders van AFC Ajax zullen gek opkijken want ik geloof best dat ze er niet van op de hoogte zijn dat Ajax langer bestaat dan vaak gedacht. Ajax zou opgericht zijn op 18 maart in 1900 maar feitelijk is dat niet juist. Zeker, het huidige Ajax, zijn statuur, is inderdaad in 1900 als zodanig ingeschreven maar de geschiedenis van de mooiste club van Nederland gaat toch echt verder terug!

Allereerst de mythe over de naam
Toen Ajax werd opgericht (dat was in 1893 en niet in 1900 maar daarover straks meer) is er gekozen voor een aansprekend figuur uit de Griekse mythologie. Ajax was namelijk een studentenvereniging, een voetbalclubje van studenten die les kregen in oude geschiedenis waaronder, uiteraard, die van de Romeinen en de Grieken.
Nu zijn er twee helden in de Griekse geschiedenis beschreven die dezelfde naam hebben, de Grote en de Kleine Ajax, maar het staat niet vast of deze twee misschien niet één en dezelfde figuur waren! Maar oké, als je de afbeeldingen bekijkt van deze 'twee' helden zijn er verschillen te ontdekken.

De afbeelding van Ajax 1 (de Grote) lijkt niet echt op de figuur die in het Ajax logo heeft gestaan dat zo'n twintig jaar geleden is vervangen door het huidige (de elf lijntjes die samen de 'kop' van Ajax vormen.)
Deze Griekse held vocht in de Trojaanse oorlog (zo'n 1100 jaar voor Christus) maar stierf uiteindelijk doordat hij in zijn zwaard viel, zelfmoord is niet uitgesloten, sterker nog, dat is zeer aannemelijk!
Kleine Ajax was minder bekend maar vocht eveneens in de Trojaanse oorlog, naar verluidt zelds een enkele maal met zijn bekendere naamgenoot. Ajax II zou aan zijn einde zijn gekomen door een straf van een Godin Oude logo Ajax omdat hij de tempel van Athene binnen was getreden, iets wat voorbehouden was aan Goden.

Het woord 'mythologie' zegt het al, want wat is een mythe? Een mythe is een verhaal over een God dat van mond tot mond is overgeleverd. De verhalen kunnen verzonnen zijn of later 'aangedikt'. Maar omdat Goden niet alleen waren zijn er helden omheen ten tonele opgevoerd. Als je dus niet in Goden gelooft is ook de rest onzin.
Maar over de Trojaanse oorlog is zoveel bekend dat we toch wel mogen aannemen dat die echt ooit een keer heeft plaatsgevonden, dat we niet precies weten wanneer moeten we maar voor lief nemen.

Held, welke held?
De heldendaden zullen de aanleiding zijn geweest voor de studenten om hun club 'Ajax' te noemen. Maar dan de afbeelding? Zoals gezegd, de tweede held lijkt meer op het oude Ajax embleem dan de eerste Ajax, maar de poses waarin Ajax 1 is afgebeeld lijkt wel weer sprekend op hoe het oude Ajax logo de Griekse held toonde.
Het lijkt er dus sterk op dat er een vermenging plaats heeft gevonden van de twee helden om tot één afbeelding in het logo te komen. Doordat er ook twee helden in de Griekse mythologie voorkomen met dezelfde naam maar dat er vaak verondersteld wordt dat hem om één en dezelfde figuur gaat mogen we aannemen dat de bedenkers met de vernoeming een ondubbelznnige bedoeling hadden.
Zo wilde de studentenvoetbalvereniging aangeven dat Ajax sterker was dan andere verenigingen doordat er eigenlijk sprake was van samensmelting van twee krachten.
Tegenstanders moesten hierdoor geïmponeerd raken!

18 maart 1990
Een historische dag in het Nederlandse voetbal want formeel werd toen de Amsterdamse Football Club Ajax opgericht. Vanaf dag één tot op de dag van vandaag heet de club zo.
Maar in 1893 was er al een voetbalclub die Ajax heette, 'de Footh-Ball Club Ajax te Nieuwer Amstel'. De naam is verkeerd geschreven maar dat was uiteraard niet de bedoeling, de club heette Football Club Ajax maar een of andere sukkel maakte een fout bij de inschrijving.

Een van de studenten geschiedenis die samen met wat vrienden het clubje oprichtte was Floris Stempel, het feit dat hij de eerste voorzitter was van de op 18 maart 1900 'opnieuw' ingeschreven Amsterdamsche Football De eerste Ajax voorzitter Club Ajax (alleen Amsterdamsche was toegevoegd aan de oude naam) geeft al aan dat de historie van Ajax in nog een eeuw eerder ligt dan we dachten.
Maar er is meer!

ROOD WIT
De clubkleuren van beide elftallen zijn en waren rood en wit. Er werd door het oude Ajax gespeeld op een wijde dat niet in de gemeente lag, later trok de gemeente Amsterdam het gebied bij de stad, daardoor kon Ajax in 1900 'Amsterdamsche' toevoegen aan de clubnaam.
De gemeente wilde echter woningen bouwen op het stuk grond (waar heb ik dat MEER gehoord) dus de club moest wijken. Ajax viel min of meer uit elkaar, spelers zochten elders onderdak en betaalden hun contributie niet meer. Nieuwe aanwas was er al helemaal niet.

AFC
Hoewel Ajax dus in 1893 al bestond en de naam Football Club hanteerde besloten enkele voetballers in 1895 de Amsterdamse Football Club (AFC) op te richten, daaronder zaten voornamelijk spelers van het voormalieg Ajax. De clukleuren werden Rood Zwart, zoals bekend waren dit de kleuren uit het wapen van Amsterdam. AFC bestaat nog altijd en is formeel dus de oudste voetbalclub van Amsterdam.
Gevolg was dus ook dat Ajax niet zomaar de naam kon veranderen, de naam Ajax moest worden toegevoegd omdat er al een Amsterdamsche Football Club was.

1900
De drie oprichters van weleer troffen elkaar in de Kalverstraat. Voetbalteams werden door heel Nederland opgericht en Amsterdam kende inmiddels de AVB (Amsterdamsche Voetbal Bond) en dus AFC. Floris Stempel besloot met zijn maten AFC Ajax op te richten en in te schrijven bij de AVB.
Ajax werd nooit kampioen van Amsterdam maar presteerde boven verwachting voor zo'n jonge ploeg.

Floris Stempel
Floris is Amsterdammer en richtte dus samen met twee vrienden al in 1893 de eerste 'versie' van Ajax op. In 1900 werd hij de eerste voorzitter van AFC Ajax.
Stempel bleef voorzitter tot 1908, zijn opvolger was zijn compaan van het eerste uur Chris Holst. Twee jaar later verdronk Stempel door een scheepsramp.

1902
Ajax huurt een grasveld in amsterdam Noord, veel meer was het niet. Beter dan in de eeuw daarvoor, maar het bleef behelpen. Toch werd Ajax door de voorloper van de KNVB (de NVB) toegelaten tot de Stadion De Meer nationale competities, echter, hoewel velen denken dat Ajax altijd in de hoogste divisie heeft gespeeld klopt dit niet.
Toen de hoogste divisie 'Eredivisie' ging heten speelde Ajax in de, toen, hoogste divisie dus ging het gelijk in de Eredivisie spelen maar daarvoor speelde het in lagere divisies.

1907
Opnieuw moet Ajax verhuizen, het gehuurde veldje wordt aangewezen voor woningbouw, van 1911 tot tot 1934 speelt Ajax op het Christiaan Huygensplein en verkast dan naar waar jaren later de 'gouden jaren' worden beleefd: Stadion De Meer.

1908
Ajax fuseert met een andere club uit Noord-Holland. Deze club (Holland) is sterker dan Ajax maar weet telkens niet door te dringen tot de hogere regionen. De reglementen van de NVB blokkeerden zo ook een doorgroei van Ajax, het voert te ver om uit de doeken te doen hoe dat precies zat maar Ajax had maar één optie: een fusie met voetbalclub Holland.
De samensmelting legt de basis voor latere successen. De club gaat verder onder de naam Ajax.

Formeel is Ajax dus een fusieclub!

1911
Kampioen; dus in de eerste klasse! De rest is bekend, of niet, maar daar kom ik wellicht nog wel eens op. Met dit blaadje wilde ik iets toevoegen aan de zeer rijke historie van AFC AJAX. Velen betwijfelden dat Ajax reeds in 1893 bestond maar dat is toch echt zo.
De eerste voorzitter en bestuursleden van AFC Ajax waren dezelfde kwajongens die in 1893 het eerste Ajax oprichtten. Met recht kunnen we nu dus zeggen dat niet AFC maar AFC Ajax de oudste club van Amsterdam is.

Ajax pagina's op MokumsNL:
    AJAX     DE STRUCTUUR VAN DE CLUB VAN RVC TOT DIRECTIE EN BESTUURSRAAD
    AJAX     IS OUDER DAN WERD GEDACHT (1893 IPV 1900)
    AJAX     HOE JOODS IS DE CLUB EIGENLIJK? WAAR KOMT DAT 'JOODS' VANDAAN
    AJAX     NOSTALGIA
    AJAX     KAMPIOEN 2011 FOTO'S MUSEUMPLEIN VANAF EEN DAK
    AJAX     JOHAN CRUIJFF
    AJAX     CRUIJFF PERIKELEN
    AJAX     EDGAR DAVIDS DAT HEEFT ZO'N JONGEN TOCH NIET NODIG
    AJAX     DE STRIJD OM DE MACHT
    AJAX     IS EEN STRAAT IN...ROTTERDAM, GEEN HOND WIL ER WONEN
    AJAX     EXPERIENCE
    AJAX     LIEDEREN


BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Taakstraffen hebben alleen zin als...

De overheid stelt dat het tot uitvoer brengen van een taakstraf de samenleving minder geld kost maar het is maar net hoe je dat bekijkt. Die gevangenis staat er toch en het toezicht op het uitvoeren van een taakstraf niet, daar moet je mensen voor opleiden en in dienst nemen.

Maar goed, ik kan er een eind in meegaan dat een taakstraf ten opzichte van een vrijheidsstraf voordelen biedt voor de dader en de samenleving. Alleen twijfel ik sterk over de manier waarop je dit zou moeten doen.

>>> ...lees meer over taakstraffen...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL