Ajax is de naam, in heel Europa... Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat

BREKING 15 december 2011

Enige tijd geleden sprak MokumsNL met een werknemer van Ajax, dat gebeurt wel vaker want deze man is al jaren een kennis van mij. Op de dag dat de RvC het inmiddels zeer omstreden besluit nam om onder andere Louis van Gaal aan te stellen als directeur, bracht de OR van Ajax een brief naar buiten waarin de bezorgdheid van het personeel (200 mannen en vrouwen) werd overgebracht. Er zou een 'dringende' behoefte zijn aan structuur, het personeel wist niet meer waar het aan toe was.
Mij kwam ter ore dat deze brief NIET door de OR alleen geschreven is maar in samenspraak met een of meerdere leden van de RvC. Ook het moment van naar buiten brengen van de brief zou in 'gezamenlijk' overleg zijn gebeurd.

Het kwalijke aan deze handelswijze is niet dat er een brief samen wordt geschreven met de RvC, ook niet dat het moment van publicatie wordt geregiseerd, maar met name dat de in de brief onder het personeel vermeende aanwezige onrust niet strookt met de werkelijkheid.
Het personeel stoort zich aan de opstelling van de OR en het negeren van Johan Cruijff. De OR van Ajax heeft geprobeerd dit brandje te blussen maar komt er niet langer mee weg dat er geheuld wordt met de RvC.
Naar verluidt zal er een persbericht door de OR van Ajax worden uitgebracht en zullen er vervroegde verkiezingen voor een (deels) nieuwe OR worden uitgeschreven.

MokumsNL heeft deze informatie uit zeer betrouwbare bron maar zal deze nimmer noemen.

Eerder

Opmerkelijk, het Algemeen Dagblad, een krant die stevig met de poten in de Rotterdamse blubber staat, had voorinformatie van 'iemand' bij Ajax over het feit dat Cruijff gepasseerd is bij de Ajax benoeming van Louis van Gaal tot Algemeen Directeur van Ajax.

Ook de NOS lijkt een lijntje te hebben lopen naar de mooiste voetbalclub van Nederland, want toen niemand nog maar iets wist kon de staatstelevisie al melden dat er een aardverschuiving aan de gang was bij Ajax.

Wat vooraf ging
Ajax is een voetbalclub, maar ook een beursgenoteerd bedrijf, naast de supporters, clubleden en voetbalclub Ajax is er ook nog een BV Ajax dus moet er ook een directie en raad van commissarissen worden aangesteld.
Zie het als twee kapiteins op één schip, vroeg of laat gaat dat fout, tenzij er goede afspraken zijn gemaakt en iedereen met zijn neus dezelfde kant op kijkt.

Laten we het voetballende gedeelte 'AjaxV' noemen en het bestuurlijke, de zakelijke kant, 'AjaxZ'. Er is een moment (met data strooi ik niet want dan snapt niemand er straks nog wat van) waarop 'AjaxV' besluit een bepaalde kant op te gaan, Johan Cruijff is zich dan al geruime tijd aan het roeren via zijn column in dagblad De Telegraaf, hij ziet de club afglijden en kan niet langer zijn mond houden, het kost Martin Jol uiteindelijk de kop.
Voorafgaand aan dit debacle heeft Marco van Basten al de handdoek in de ring gegooid, later zou Marco zeggen "te vroeg", kortom, Van Basten zag later dat hij vol had moeten houden, maar op het moment zelf was zelfs 'coole' Marco niet opgewassen tegen de mysterieuze krachten die zich nu eenmaal van tijd tot tijd meester maken van Ajax.

De ledenraad van Ajax behoort tot 'AjaxV', zij zetten de lijnen uit, aan de hand van Cruijff is voor de benadering gekozen die Johan voor staat.

Voor een goed overzicht van de structuur bij Ajax, zeg maar: 'wie is wie' klik je HIER.

De manier van Johan Cruijff
Cruijff zegt: "als je geen geld hebt om spelers te kopen zodat je op termijn weer aan de Europese, dus niet de Nederlandse, maar de Europese top, staat moet je spelers opleiden in de hoop dat er ieder jaar een of twee doorbreken naar het eerste elftal."
Johan verwacht van het eerste elftal dat ze altijd winnen, de rest is opleiding. Ook zegt Cruijff: "ieder mens heeft een rechter en een linker hersenhelft, 'zien is doen' doe je met de rechterhelft, 'leren en toepassen' met de linker. Daarom is er ook een fundamenteel verschil in denken en tot uitvoer brengen tussen bestuurders en voetballers."

Cruijff zegt hiermee eigenlijk dat je van een voetbalclub geen beursgenoteerd bedrijf kunt maken.

De aanpak van Cruijf is dus gericht op die een of twee spelers per jaar die door moeten breken, dat kan niet als je een groepsgewijze aanpak voor staat, je moet naar de afzonderlijke kwaliteiten kijken, die verder ontplooien en van de diverse individuen een groep smeden.
Hoe Van Gaal dat doet en bij Ajax wil toepassen kom ik straks op. Eerst terug naar de ledenraad, het belangrijkste orgaan binnen 'AjaxV'.

De ledenraad laat optekenen (belangrijk want dit is het uitgangspunt voor latere beslissingen) dat de visie van Cruijff de juiste weg is want Ajax heeft veel minder geld te besteden dan andere Europese topclubs dus als je je daar aan wilt meten zul je uit een ander vaatje moeten tappen.
Het gevolg van deze beslissing is dat onder andere Keje Molenaar op zoek moet naar een nieuwe Raad van Commissaren (RvC) omdat de oude een andere filosofie aanhangt. Hetzelfde geldt voor de directie.

Eerst moet er een RvC worden aangesteld want 'AjaxZ' moet opnieuw worden opgetuigd, de RvC is het enige orgaan dat een nieuwe directie kan benoemen en ontslaan. Zorgvuldigheid is geboden, er treed een club aan onder leiding van Stefan ten Have die één opdracht meekrijgt, 'vorm een team zodat Cruijff en zijn mensen de wensen van de ledenraad kunnen uitvoeren.'

Een directie bestaat uit een deel dat 'AjaxV' vertegenwoordigd en een deel dat de taken van 'AjaxZ' vervuld. Een RvC is in feite niets meer dan een controlerend orgaan van de directie, die de dagelijkse gang van zaken rond een bedrijf, in dit geval dus Ajax, voor zijn rekening neemt.
Een vereniging heeft een voorzitter maar een BV moet nu eenmaal een directie hebbem, het 'speelse' van de voetbalclub met een almachtige praeses heeft een te laag democratisch en controleerbaar gehalte, taken moeten gescheiden worden en bovenal inzichtelijk zijn.
Het technische gedeelte is bij Ajax in handen gelegd van Johan Cruijff die binnen de RvC met Edgar Davids ook die kant voor zijn rekening neemt. De aanstelling van een directie is in feite niet iets waar Johan zich mee zou moeten bemoeien, maar er is nog iets pikants besloten door de ledenraad.

Functie Technisch Directeur vervalt
In het verleden is het te vaak tot botsingen gekomen tussen de technisch directeurt (TD) en de hoofdtrainer, dat zie je al tientallen jaren. Die functie (TD) komt dus in de nieuwe plannen niet meer terug.
Doordat er geen TD meer zal zijn is het nog belangrijker dat er een goede algemeen directeur (AD) komt die breed gedragen wordt in de organisatie. Het moet dus iemand zijn die een voetbalhart heeft, uiteraard een dat klopt voor Ajax, maar wel iemand die dezelfde visie heeft als die de club voorstaat, immers, de AD heeft de dagelijkse leiding en moet zorgen dat alles op rolletjes loopt zodat de trainers, van de 'F' jes tot en met het eerste elftal, hun werk kunnen doen.

Ik maak een sprongetje, nadat ik de voetbalvisie van Johan in grote lijnen heb neergezet is het van belang om te weten hoe Louis van Gaal (link) dat ziet.

De manier van Louis van Gaal
Als je je wilt meten met de besten in Europa zul je een sterk en hecht collectief moeten smeden, de spelersgroep is ondergeschikt aan het belang, dus moet je ervoor zorgen dat binnen die groep alle Louis van Gaal neuzen dezelfde kant op staan.
Als er een radar wegvalt vul je die op met een nieuwe speler. Die breng je vervolgens de tactiek bij en als één man ga je de strijd aan.

Van Gaal zegt hiermee; als je de juiste spelers bij elkaar zet ontstaat er vanzelf een onverslaanbaar collectief.

Louis richt zich dus op een groep, maar kun je een groep van twaalf-jarigen tien jaar bij elkaar houden, die dan kampioen laten worden en het jaar erop de volgende lichting? Nee, maar dat onderkent Van Gaal ook. Hij vult een bestaande groep spelers aan met een of twee anderen die beter zijn. Tot zover eigenlijk niets mis mee en er zijn zeer veel overeenkomsten met de zienswijze van Johan Cruijff.

De verschillen tussen Johan en Louis
De zienswijze van Johan gaat uit van een club die niet de financiële middelen heeft om een Ronaldo, Muller of Fabregas te kopen, zelfs de categorie spelers daaronder niet. Sterker nog, ook Johan kent het mechanisme, een club als Ajax moet zijn beste spelers verkopen om te overleven. Maar laten we eerlijk zijn, als je je beste speler aan je concurrent verkoopt kun je zelf natuurlijk al geen kampioen van Europa meer worden.
Wat al helemaal een onmogelijkheid lijkt is dat je zelf een topspeler bij je concurrenten wegkoopt. Een utopie dus. Toch is Van Gaal een trainer die de gaten het liefst opvult door aankopen, 'slimme' aankopen, de parels eruit halen die anderen niet zien. Maar is dat realistisch?

Uit het verleden zijn twee dingen helder. Johan had de focus op het individu, die beter maken en inpassen in het eerste elftal, omdat de filosofie al jaren in zo'n speler zit is aanpassing geen issue, dat gaat als vanzelfsprekend. Van Gaal zocht het in verbeteringen door ergens een speler weg te halen die net even beter was als een andere pion in de bestaande groep waardoor de gehele groep beter werd.
Van Gaal smeedt ook een eenheid, de spelers moeten voor elkaar door het vuur gaan en als al die spelers gelijkwaardig zijn, dan lukt dat ook. Maar als er één is die dik boven de rest uitsteekt zal die ook meer verdienen en meer babbels krijgen. Dan kan het aantrekken van die nieuweling averechts werken. Zie hier de teloorgang van Van Gaal bij alle clubs waar hij gewerkt heeft.

Grootste nadeel van de zienswijze van Van Gaal is tegelijkertijd het gelijk van Johan Cruijff. Als de trainer vertrekt komt er een nieuwe die zijn eigen visie en mannetjes meeneemt. Johan wil dat de visie en mannetjes er al zijn en dat daar een coach bij gezocht wordt, als die dan weer vertrekt hoeft een opvolger niet telkens weer zaken te veranderen, kortom, de structuur staat er.
In normaal Nederlands: de continuïteit is gewaarborgd.


Waarom maakte Van Gaal zijn werk nooit af?
Louis van Gaal schermt met de eer dat hij altijd zijn contract uitdient, maar is dat wel zo? Laten we zijn laatste club als eerste nemen, zeker, hij dient zijn contract uit, Bayern betaalt hem tot de laatste dag uit, alleen, Van Gaal hoeft twee jaar lang niet te verschijnen. Bij AZ, zijn eerste club als trainer (jaha lieve mensen, AZ is de club waar hij ook tweemaal aan het werk is geweest) ging het niet goed.
Van Gaal werd ontslagen, in werkelijkheid lag het iets genuanceerder, hij kreeg geen nieuw contract terwijl hij daar wel op rekende. Bij Ajax behaalde hij de EC1 in 1995 maar toen hij het jaar erop een minder jaar doormaakte en Juventus de beker voor de neus van Ajax wegkaapte vertrok Louis. Later zou hij als TD terugkeren maar na wat aanvaringen met de hoofdtrainer (kijk, Ajax heeft hier dus al leergeld betaald) vertrok hij na drie maanden.

Bij het Nederlands elftal maakte hij een kapitale blunder. Als je vlak voor tijd met 2-0 voor staat en weet dat een gelijkspel dodelijk is ga je geen rare fratsen uithalen, dat deed Van Gaal toch en vervolgens werd het 2-2 en plaatste het Nederlands elftal zich niet voor de eindronde, het slechtste resultaat sinds jaren.
Louis vertrok.

Bij Barcelona was het niet anders. Louis werd afgebrand, ondermeer door Cruijff. Zeker, Louis behaalde resultaten maar had daarvoor ook een sterrenelftal tot zijn beschikking. Spelers van formaat, er werd Barca een Hollandse kolonie gesticht in Catalonië.
Maar de jeugd, dat bleef daar een zorgenkindje, daar had Cruijf moeite mee want die zag dat Barcelona dat niet eeuwig vol zou kunnen houden. Van Gaal vertrok, zijn bijnaam in Spanje is 'El Stupido'. Toch zou Van Gaal zijn wraak mogen halen, er waaide een nieuwe wind in de bestuurlijke burelen van de Catalaanse club, Van Gaal werd gezien als de verloren zoon maar al snel kwam de deceptie, Van Gaal kon zijn biezen pakken, een flinke bak geld toe, ik meen zes miljoen.

Bij AZ (zijn tweede keer daar als coach) had Van Gaal een contract tot na het jaar waarin hij AZ kampioen maakte, maar al in een vroeg stadium flirtte hij met Bayern, die kochten zijn contract af en Van Gaal verbrak daarmee zijn arbeidsovereenkomst met de club uit Alkmaar.

Zetten we dus de acht clubs op een rijtje:
AZ (wordt nauwelijks ergens genoemd maar is toch belangrijk in dit verband)
Ajax (trainer/ coach)
Barcelona
Nederlands elftal
Barcelona
Ajax (technisch directeur)
AZ
Bayern München
...dan heeft Van Gaal nergens zijn contract uitgediend zonder dat er rotzooi was. Als je de gang van zaken analyseert komt het er steeds op neer dat hij tegen problemen aanliep die niet op te lossen waren. En of dat nou zijn schuld was of die van de club, ze waren er.
Sprekend in het rijtje is de enige bestuurlijke functie die hij heeft gehad, die van TD bij Ajax. Dat duurde drie maanden, na grote onenigheid met Ronald Koeman moest hij het veld ruimen, later zou hij zeggen dat hij door Ajax zo slecht behandeld was dat hij dat nooit zal vergeten, noch vergeven en nooit meer één voet over de drempel van de ArenA zal zetten.
Over principes gesproken.

Van Gaal wordt aangesteld als AD, we schrijven november 2011
Johan Cruijff kreeg op de dag dat de beslising genomen werd Van Gaal in huis te halen om half elf 's morgens in Barcelona bericht dat er die dag om vier uur een belangrijke vergadering was, Johans' dochter was jarig dus liet hij weten dat hij niet aanwezig kon zijn.
De zes dagen ervoor was Cruijff nog in Amsterdam, onder andere sprak hij meerdere malen met Stefan ten Have die niets zei over een op handen zijnde meeting die woensdag. Cruijff vliegt op dinsdag terug naar Spanje.

Vervolgens besloten de vier overige leden van de RvC de bemoeming van Van Gaal door te zetten. Maar in de twee weken daarvoor was er al veelvuldig contact geweest tussen twee van de leden van de RvC (Edgar Davids en Stefan ten Have) en Louis van Gaal. Daar is Johan als technisch specialist in de RvC nooit in gekend.

Opmerkelijk want hij was juist vanwege die kwaliteiten door 'AjaxV', de ledenraad, in de RvC ingebracht, de vier andere leden van de RvC moesten hem ten dienste zijn maar kozen dus uiteindelijk hun eigen weg. Kan, maar dan moet je wel dat vijfde lid tijdig inlichten.
En wat te zeggen van de collegialiteit tussen Cruijff en Davids?

Edgar Davids, de judas?
Edgar Davids loopt stage bij Ajax om zich de club eigen te maken. Wim Jonk is zijn mentor maar wordt door Edgar met een mes in de rug gestoken als Edgar klaagt over bepaalde zaken op De Toekomst, dat Is Davids een Judas? klagen doet hij niet bij de betrokkenen maar binnen de RvC, waar Johan Cruijf overigens niet bij zit.
Vervolgens trekt Ten Have de conclusie dat het 'voor geen meter' loopt bij de jeugd zonder zich persoonlijk op de hoogte te stellen door te gaan kijken of bijvoorbeeld een Jonk of Bergkamp uit te nodigen. Cruijff krijgt lucht van de streek die Davids heeft uitgehaald en stapt met Jonk op Davids af die zijn eerdere uitspraken afzwakt.

Later zou diezelfde Edgar Davids Louis van Gaal polsen voor de functie van AD. Er speelden toen dingen die niet verifiërbaar waren en zijn maar ik noem ze toch.

Davids loopt stage bij Ajax maar ook bij Chelsea. Het gaat niet goed met de Londense club en zoveel is zeker dat ze op zoek zijn naar een sterke man, een coach, maar ook een manager. Het is geen geheim dat Andries Jonker de slippendrager is van Van Gaal. Jonker neemt Van Gaal veel werk uit handen, Van gaal gedraagde zich bij Bayern ook al steeds meer als opperbaas.
Deze manier van werken is de wijze waarop Engelse clubs worden geleid. Een manager die het gezicht naar buiten is en op de bank zit tijdens wedstrijden, maar de dagelijkse trainingen voor een belangrijk deel over laat aan trainers.

Chelsea ontbeert zowel een goede manager als een goede coach. Davids loopt rond bij de Londense club en wie weet, heeft hij daar gehoord dat Van Gaal in beeld is voor 2012. Bekend is dat Van gaal tot 1 juli 2012 onder contract staat bij Bayern en doorbetaald krijgt op twee voorwaaarden.
Een. Hij moet zich niet laten zien in de buurt van München
Twee. Hij mag niet ergens anders aan de slag gaan.Dan is het zaak voor Ajax spijkers met koppen te slaan dus wordt er met Van gaal een mondelinge overeenkomst gesloten, alleen de handtekening moet nog worden gezet. Aanzwengelaar van dit hele verhaal is Edgar Davids.
Nogmaals, dit verhaal wordt nergens bevestigd, ik zeg: 'nog niet'.

RvC
Doorgaans 'luistert' een RvC goed naar alle belanghebbenden en neemt vervolgens een unaniem besluit. Als je die handelswijze wilt veranderen is daarvoor ook een unaniem besluit nodig, kortom, Cruijff dient in te stemmen met het nemen van niet-unanieme besluiten, dat heeft hij niet gedaan dus gaat de RvC haar boekje te buiten.
'In het belang van Ajax', heet dat. Over de competentie van Van Gaal lijkt zelden discussie, diens kwaliteiten lijken een ieder wel genoegzaam bekend maar hierboven heb ik met feiten al aangetoond dat Van Gaal helemaal niet zo consistent en meegaand is als hij zelf zegt te zijn.

Peter R. de Vries staat te boek als een Cruijff-hater, hij vindt Johan een slecht bestuurder. Maar Cruijff is ook geen bestuurder, heeft hij ook nooit gezegd, noch ambieert hij die functie. Cruijff liet ook de laatste maanden weten dat hij de juiste mensen om zich heen moest hebben en dat alles dan vanzelf goed zou komen.
Dat Van Gaal niet meer bestuurlijke ervaring heeft dan de drie mislukte maanden bij Ajax in 2004 (!) neemt De Vries gemakshalve maar niet mee in zijn betoog.

Cruijff wilde niet toetreden tot het bestuur. Omdat hem verweten werd veel te roepen maar weinig te doen nam hij daarop zitting in de Raad van Commissarissen, een orgaan dat normaal gesproken slechts enkele keren per jaar bij elkaar komt en een controlerende taak heeft, geen bestuurlijke, daar is de door hen aangestelde directie voor.
De RvC is een instituut dat voorgedragen wordt door de ledenraad van Ajax, en benoemd door het bestuur, het zogenaamde ledenbestuur. Deze twee (ledenraad met als slotakkoord het ledenbestuur) zijn de enigen die de RvC kunnen ontslaan. Strikt genomen kan de RvC dus worden weggestuurd maar de benoemingen die door de RvC zijn gedaan kunnen pas door een nieuwe RvC ongedaan worden gemaakt.
Daarom is het ook zo belangrijk dat er sprake is van unanieme besluitvorming.

Johan Cruijff geen bestuurder?
Met zijn Cruijff Foundation laat Johan zien dat hij goed in staat is iedereen en alles te kunnen mobiliseren. Hij heeft twee kantoren waar tientallen mensen werken, Johan heeft ook daar de boel op de rit gezet en laat de uitvoer over aan anderen. Mensen die daar goed in zijn.
Maar ook bij de voetbalclub Barcelona veroorzaakte hij een revolutie. Vandaag de dag wordt Johan nog altijd op handen gedragen, het was zijn visie die Barcelona maakte tot wat het vandaag de dag nog altijd is.
Louis van Gaal kan geen goed doen in Barcelona, Johan is daar nog altijd El Salvador, 'de verlosser'.

Met de aanstelling van mensen als Frank de Boer, Wim Jonk, Bryan Roy, Dennis Bergkamp en Marc Overmars sloeg Ajax een goede weg in. Maar daar lag nog altijd het rapport van Uri Coronel. Ajax moest of een krachtige directeur hebben, of een aansprekende voorzitter, immers, de trainers waren passanten.
Coronel pleegde verraad aan zijn eigen rapport, maar moest dat uiteindelijk ook bekopen met een oneervol vertrek uit de ArenA. Maar diezelfde Coronel dicteert nog altijd. Want hij maakt onderdeel uit van het ledenbestuur dat gaat over het eventuele ontslag van de RvC.
Coronel liet al optekenen: "ik kan niet zeggen dat ik hier ongelukkig mee ben", nadat Louis van Gaal zonder Cruijff daarin te kennen gepresenteerd werd als algemeen directeur.

Bij monde van Keje Molenaar zei de ledenraad op een later tijdstip met een oordeel te zullen komen, in feite doet het er niet veel meer toe. Een icoon als Johan Cruijff is niet gekend in de benadering en benoeming van Louis van Gaal, een doodzonde in een Raad van Commissarissen, maar bij Ajax kan blijkbaar alles.

TD
De functie van technisch directeur kwam te vervallen, daar was iedereen het over eens. Danny Blind was de rechterhand van Frank de Boer maar werd overbodig in de nieuw ingeslagen weg. Blind verdient dermate veel geld dat een jobwissel niet interessant voor hem was dus werd er voor hem een technische functie gecreëerd zonder dat Frank de Boer daar last van had, iedereen tevreden. Maar met de benoeming van Van Gaal werd Danny Blind opgewaardeerd tot TD, een functie die geschrapt zou worden. Met mensen als Blind heb je geen vijanden nodig.
Immers, zonder dat Frank de Boer er van wist accepteerde zijn voormalige assistent de baan van 'baas'.

Noodzaak
Er wordt steeds gezegd dat er vanuit de organisatie behoefte was aan duidelijkheid. Er zou en moest een nieuwe directie worden aangesteld want het schip was stuurloos. Over het hoe en waarom zal nog veel gezegd en geschreven worden maar Van Gaal is aangesteld per 1 juli 2012, tot die tijd functioneert er een ad-interm. Danny Blind liep al rond bij Ajax, daar verandert de titel die hij krijgt niets aan, wat is er dus veranderd? Waarom moesten er mensen benoemt worden terwijl er aan de reeds bestaande situtatie helemaal niets veranderd?
Of was het toch omdat Van Gaal nadrukkelijker in beeld kwam voor een functie bij Chelsea?

Ondoordachte actie van RvC
Geluiden bij AEGON (hoofdsponsor Ajax) duiden erop dat deze bank/ verzekeraar niet zo blij is met het gekrakeel rondom de benoeming van een algemeen directeur. Dit wordt echter snel onder de mat geveegd, iedereen haastte zich om te verklaren dat AEGON trots is sponsor te 'mogen' zijn van Ajax.
Maar in diezelfde periode maakt Stefan ten Have een afspraak met de directie van De Telegraaf, de 'spreekbuis' van Johan in De Telegraaf is Jaap de Groot, wat daar wordt neergepend wordt gezien als schadelijk, het liefst ziet Ten Have natuurlijk dat de column van Johan gestopt wordt maar snapt ook wel dat dat niet haalbaar is, als de toon wat geminderd kan worden is dat zeer welkom.
Ten Have zit daar volgens latere zeggen op persoonlijke titel. Maar, wat doen de andere drie leden van de RvC daar dan en waarom wordt het contract dat Ajax met De Telegraaf heeft aangehaald?

De directie van de krant van wakker Nederland is ontstelt en reageert direct afwijzend. Tijdens het onderhoud wordt te verstaan gegeven dat Jaap de Groot en Johan Cruijff volledige vrijheid hebben en houden om te zeggen wat ze willen.
Tot overmaat van ramp voor Ten Have en de drie andere leden van de RvC bevestigd De Telegraaf dit per e-mail. Die is gericht aan de RvC maar dat kan naturlijk niet want Johan was er niet bij, dus laat de RvC dit corrigeren. De Telegraaf doet dit omdat achteraf niet meer valt vast te stellen hoe de vier zich heb aangekondingd/ voorgesteld.
Wonderlijk blijft het natuurlijk dat ze spraken over het media-contract tussen de club Ajax en de krant De Telegraaf.

Maar ook de nieuwe versie van het bevestigingsbericht van De Telegraaf bevalt de RvC niet, opnieuw past de krant het bericht aan maar natuurlijk lekt dit uit, Johan vraagt om een kopie van de e-mailwisseling die gericht zou zijn aan 'De Raad van Commissarissen van AFC Ajax' maar dat hebben de vier andere leden al netjes weg weten te poetsen.
Drie en een halve week lang vraagt Cruijff om de mail waarvan Johan al een kopie heeft, ongetwijfeld via Jaap de Groot. Maar Johan wil de inhoud zelf niet openbaar maken, praatte er zelfs niet over. Pas toen Wilfred Genee er met Keje Molenaar over sprak die verbaasd was dat Genee wist van de diverse mailtjes kwam het verhaal naar buiten en sprak ook Johan openlijk over de brief (wat waarschijnlijk dus alleen een e-mail is) die toen al bijna een maand oud was.

Maar Ten Have heeft ondanks herhaalde toezeggingen nog altijd Johan Cruijff niet ingelicht.

De rol van AEGON
Nergens is er bewijs dat AEGON achter de actie van de RvC zit, de enige aanwijzing is dat iemand bij AEGON zich dus liet ontvallen niet zo gelukkig te zijn met het rumour, op zich kan ik me daar wel wat bij voorstellen. Maar het is ook niet ondenkbaar dat Ten Have door AEGON is aangezocht met het media-contract tussen Ajax en De Telegraaf in de hand de directie van De Telegraaf onder druk te zetten.
En adverteert AEGON ook niet bij TMG? De holding van onder andere De Telegraaf?

Later zou Römer hierover zeggen dat hij en de drie andere leden van de RvC niet als RvC bij de Telegraaf zaten en dat het antwoord van De Telegraaf een mailtje zou zijn. Maar dit mailtje moest op verzoek van Ten Have dus tweemaal worden herschreven, vervolgens stopte Ten Have het mailtje in een diepe la.
Reden waarom Ten Have het bericht niet aan Cruijff laat lezen? Dat vroeg De Telegraaf. Wat een kul, als er één partij op de hand van Cruijff is, is het De Telegraaf wel.
In werkelijkheid vroeg De Telegraaf om het bericht niet openbaar te maken, over Cruijff is niets gezegd. Maar omdat er dingen in staan die over Cruijff gaan wil Ten Have het bericht niet officieel aan Johan geven.

Als je Ten Have en Römer beluistert bekruipt mij het gevoel dat ze telkens iets uitleggen. Als ik Johan hoor wordt er om meer uitleg gevraagd. Maar de onderste steen lijkt nog niet boven. Als je veel hebt uit te leggen wordt je ook ongeloofwaardig, waar de waarheid ook ligt. Johan legt niets uit, die beschrijft. En toch zal het Johan niets opleveren.
MokumsNL was aanvankelijk neutraal maar kan nu niet anders dan de kant van het kamp Cruijf kiezen, simpelweg omdat de RvC wel erg veel aan het uitleggen is en er steeds meer drek uit de beerput komt opborrelen.
Welke rol speelt AEGON en hoe warm was de belangstelling van Chelsea voor Van Gaal en 'hoorde' Davids daarvan bij Chelsea? Ik ben benieuwd hoe lang Davids nog stagiair is bij de Londense club nu dat Van Gaal daar in ieder geval niet als manager aan de slag zal gaan.

VERGEET DE SUPPORTERS NIET HEREN BOBO'S!!!

Ajax pagina's op MokumsNL:
    AJAX     DE STRUCTUUR VAN DE CLUB VAN RVC TOT DIRECTIE EN BESTUURSRAAD
    AJAX     IS OUDER DAN WERD GEDACHT (1893 IPV 1900)
    AJAX     HOE JOODS IS DE CLUB EIGENLIJK? WAAR KOMT DAT 'JOODS' VANDAAN
    AJAX     NOSTALGIA
    AJAX     KAMPIOEN 2011 FOTO'S MUSEUMPLEIN VANAF EEN DAK
    AJAX     JOHAN CRUIJFF
    AJAX     CRUIJFF PERIKELEN
    AJAX     EDGAR DAVIDS DAT HEEFT ZO'N JONGEN TOCH NIET NODIG
    AJAX     DE STRIJD OM DE MACHT
    AJAX     IS EEN STRAAT IN...ROTTERDAM, GEEN HOND WIL ER WONEN
    AJAX     EXPERIENCE
    AJAX     LIEDEREN


BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Internet criminelen

Virus op je computer
Ik zei het al, je kan een virusfilter en firewall geïnstalleerd hebben gekregen op je pc, toch zijn er mogelijkheden om in te breken. Ik ga er van uit dat als je zelf of door een ander software hebt laten installeren om inbraak via het Internet op je computer te voorkomen dat die software automatisch wordt bijgewerkt.

Het is net als met medicijnen, als je die drie jaar laat liggen kunnen ze hun werking verliezen.

>>> ...meer over cybercrime...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL