Nieuws uit de stad Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Op deze pagina kan van alles komen te staan maar het is niet mijn bedoeling een tweede Parool of Telegraaf te worden want die doen dat meer dan goed. Amsterdam is vaak in het nieuws, mij gaat het op deze pagina puur om bijzondere nieuwsfeiten. Ik zocht naar het woord dat het beste dit blaadje kan omschrijven en ik denk dat dat 'mijlpalen' is.

Amsterdam Noir

Onlangs viel bij mij het boek 'Amsterdam Noir' op de mat, ik moest gelijk even aan Steve Brown denken die bijna dagelijks bericht over de stad en Amsterdam Noir ons deelgenoot maakt van zijn, vaak, ongezouten mening. Onder de kop 'Amsterdam Noir' publiceert Steve.
Maar in dit geval betrof het een uitgave van de Dienst Ruimtelijke Ordening van de Gemeente Amsterdam.

Nachtburgemeester MIRIK MILAN nam het eerste exemplaar in ontvangst van een boek dat de lezer meeneemt in een verkenningstocht langs allerlei duistere en verborgen zijdes van Amsterdam. Zaken waar we soms liever onze ogen voor sluiten, maar die ook bij de stad horen.
Maar ook zaken die verborgen zijn voor de stadsbewoners; want wat gebeurt er eigenlijk 's nachts in Amsterdam? Of op verlaten plekken in de stad? En wat zit er eigenlijk onder de grond? De stad bruist en is vol dynamiek door de grote hoeveelheid mensen, infrastructuur en voorzieningen. Alles komt aan de orde, het is een fraai boek waarin eindelijk eens een kant van Amsterdam zichtbaar wordt gemaakt die we wel kennen maar die ons doorgaans in flarden wordt gepresenteerd.

Het boek maakt deel uit van 'Nieuwe Openingen', een reeks waarmee de DRO een inspirerende bijdrage wil leveren aan het debat in het vakgebied. Amsterdam Noir is te verkrijgen in een aantal Amsterdamse boekhandels, waaronder de Stadsboekwinkel in het Stadsarchief en Atheneum Nieuwscentrum.
De prijs is 18,50 euro. Het boek is ook ONLINE in te zien en te downloaden.

Malafide verhuurders beboet

De gemeente heeft in december 2012 voor bijna drie ton aan boetes opgelegd aan twee mannen die zonder vergunning woningen hadden omgebouwd zodat ze Illegale kamerverhuur Amsterdam aangepakt als kamers verhuurd konden worden. De eigenaar werd beboet maar ook de 'tussenpersoon' die bemiddelde bij de verhuur van de kamers. Als er een brandgevaarlijke situatie is of er wordt overlast bezorgd aan buren grijpt de gemeente in.
Het 'Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag' (link) stelde vast dat er woningen werden opgekocht en de bewoners 'vriendelijk' werd verzocht te vertrekken waarop een aantal van hen hun beklag deed. Er werd een woning van nog geen honderd vierkante meter aangetroffen waar zeven studenten woonden.

Individuele verhuur van kamers is toegestaan maar het systematisch negeren van de regels uiteraard niet. Navrant in deze zaak is dat de gemeente alsnog met de eigenaar om de tafel zal moeten voor een nieuwe bestemming omdat onteigening niet mogelijk is. Ondertussen zijn met name studenten de dupe want zij staan op straat.

800.000 inwoners!

Eerder dan verwacht is in Amsterdam op 1 december de 800.000-ste inwoner geboren, hij heet Alex. Amsterdam is niet alleen de hoofdstad van Nederland maar tevens de grootste stad van het land. Rotterdam telt 600.000 inwoners, Den Haag 500.000 en Utrecht is met 300.000 inwoners de vierde stad van het land.

Het is veertig jaar geleden dat Amsterdam voor het laatst 800.000 inwoners had. Met de opkomst van steden als Lelystad, Purmerend, Hoorn en Almere vertrokken veel Amsterdammers naar eens-gezins-woningen vanwege 'het tuintje', de parkeerplaats en de ruimte.
De ouders van de nieuwe Mokumse spruit zijn overigens afkomstig uit de provincie, dat dan weer wel [|:-)

In 1959 woonden er meer dan 850.000 mensen in Amsterdam, naar verwachting wordt dit aantal rond 2025 weer gehaald. Na 1959 zette de daling in, slechts enkele keren nam het inwonersaantal toe maar pas de laatste jaren gaat het weer echt voorspoedig. Voornaamste redenen voor deze sterke groei zijn de uitbreiding van de stadsgrenzen, het geboortecijfer bij nieuwe Amsterdammers gemiddeld wat hoger ligt dan voorheen en studenten na hun studie in Amsterdam blijven wonen.

Amsterdam moet je bezoeken in 2013

Lonely Planet is een toonaangevende reisgids die door veel globetrotters wordt geraadpleegd en vertrouwd. Als zij zeggen "daar moet je zijn", dan zijn er hele volksstammen die dat advies opvolgen.

In oktober 2012 berichtte Lonely Planet dat Amsterdam in 2013 in de top drie staat van steden die je 'moet' bezoeken. De reisgidsen van Lonely Planet worden veel gelezen en hun website heeft miljoenen bezoekers per maand. Toen zij meldden dat alleen San Francisco boven Amsterdam was geëindigd in de lange lijst van beste steden om in 2013 te bezoeken ging er toch wel wat gejuich op in de burelen van het ATCB (zeg maar de VVV van de stad.)

Positief voor de stad is dat het Stedelijk en Rijks Museum volgend jaar weer open gaan en dat de grachtengordel 400 jaar bestaat en dat ook dat breed uitgemeten en gevierd wordt.

Iedereen kan een taxibedrijf in Amsterdam beginnen

In augustus kwam er een vreemd bericht naar buiten. Iedereen stoort zich regelmatig, en helaas ook in toenemende mate, aan de mentaliteit van veel Amsterdamse taxichauffeurs. De overheid stelde vervolgens enkele maatregelen op die de wildgroei aan taxibedrijven moest inperken.

Vanaf 1 oktober 2012 is het echter weer zeer eenvoudig een taxibedrijf in Mokum te starten. Het is niet langer verplicht een examen af te leggen. Dit was nu juist de maatregel waarmee de overheid dubieuze ondernemers wilde weren. Er is weinig ruchtbaarheid gegeven aan deze ommezwaai, misschien is het moment waarop deze beslissing werd gecommuniceerd (augustus, midden in de zomervakantie) niet toevallig gekozen.

Minder sociale huurwoningen

In mei 2012 bleek dat er in Amsterdam steeds minder sociale huurwoningen worden verhuurd. Hiervoor zijn drie redenen te noemen. Vele woningen worden nadat een huurder is vetrokken opgeknapt en boven de huurgrens getrokken. Huurwoningen wordne verkocht en er worden minder nieuwe woningen gebouwd dan dat eroude worden gesloopt.

In veel andere Europese steden is de verhoudng tussen koop- en huurwoningen totaal anders dan in Amsterdam waar huren ja decennia heel normaal is. In het buitenland koopt men al sind smensenheugenis liever een woning.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Grachtengordel Vijfje

De achterzijde toont het restant van de wereldkaart, het logo van de UNESCO, het teken van de muntmeester (Maarten Brouwer) en die van het munthuis.
Een schets van de grachtengordel van Amsterdam en de tekst: 'Grachtengordel Amsterdam 2012' completeren de achterzijde, en oh ja, er staat uiteraard op hoeveel de munt aan waarde vertegenwoordigd: vijf euro, opmerkelijk hieraan zijn twee dingen.

In het Nederlands en euro zonder hoofdletter!

>>> ...grachtengordelvijfje...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente
WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL