Kraken en de kraakbeweging Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Kraken is het zonder toestemming van de eigenaar in gebruik nemen van onroerend goed. Sedert 1 oktober 2010 is kraken bij wet verboden, er staat een maximale gevangenisstraf van een jaar op. Kraken gaat door Als er bij het kraken of de ontruiming intimidatie of geweld wordt gebruikt is de maximale gevangenisstraf twee jaar.

Op de dag van de invoerng van het verbod (1-10-2010) kwam het tot ernstige ongeregeldheden in de binnenstad van Amsterdam. Enkele honderden krakers en sympathisanten verzamelden zich op het Spui om te demonstreren tegen het kraakverbod.
De tocht verliep via de Dam en het CS door de stad. Er werden bivakmutsen gedragen en spandoeken waren verzwaard met houten balken. Omdat de sfeer na zes uur grimmiger werd en er met flesssen en stenen naar de ME werd gegooid greep de politie in. Ondanks elf arrestaties bleef het lang onrustig in de stad. De balans aan de zijde van de politie was vijf gewonden, onder wie drie paarden.

2011, nieuw protest tegen de anti-kraakwet
Krakers kondigden aan op 1 oktober 2011 opnieuw een protestmars te gaan houden. Doordat deze dag op een zaterdag viel en er dan veel winkelend publiek in de stad is wilde de gemeente de demonstratie wel toestaan, mits die wordt gehouden op één plek, namelijk het Waterlooplein. De krakers gaven aan hier geen gehoor aan te zullen geven en verzamelden toch op het Spui om van daar naar krakersbolwerk Vrankrijk te lopen.
Stokken, flessen en bivakmutsen waren verboden. Doordat er toch een spandoek met stokken werd meegedragen greep de ME hard in en verrichtte enkele arrestaties.

2012, escalatie?
"Verbieden hoort niet bij Amsterdam", zo meldt de burgemeester maandag 3 oktober in De Telegraaf. "een volgende keer zullen we nog meer voorwaarden stellen". De VVD Amsterdam wil toekomstige betogingen echter verbieden, daar voelt Van der Laan niets voor. Balans 2011: 17 betogers gearresteerd, geen noemenswaardige gewonden, voor zover bekend.

Overigens hoeft het niet persé een huis te zijn dat gekraakt wordt. Dat kan ook een Kraakbeweging kantoor, kerk, caravan, boot of terrein zijn.
Kraken was toegestaan als een object minstens een jaar leeg stond, met de nieuwe anti-kraakwet is daar dus een einde aan gekomen.

De Nederlandse kraakbeweging
In 1964 staat de sanering van een deel van Kattenburg op stapel, de woningen zouden niet langer geschikt zijn voor bewoning maar sloop blijft lang uit. Studenten trekken er in.
In 1969 ging het pas echt los toen woningen in de Nieuwmarktbuurt moesten wijken voor de metro. Provo's (linkje) zetten via een aanvankelijk door de gemeente gesubsidieerd krantje aan tot verzet en bezetting van de huizen.

Geen woning, geen kroning
Met veel geweld werd in 1980 een tweemaal gekraakt pand aan de Vondelstraat ontruimd. Het felle verzet tegen de politie werd gebroken door de inzet van tanks wat bij de bevolking slecht viel. Nederlanders wilden dat de woningnood en leegstand werd aangepakt.
Toen Beatrix op 30 april 1980 tot koningin gekroond werd kwam het tot rellen tussen de alom aanwezige politie en de krakers en sympathisanten. De veldslag (stenen rookbommen) ging veel krakers te ver en verlieten de kraakbeweging. De sympathie van het Nederlandse volk was voorgoed verdwenen.

Civielrechterlijke zaak
De aanscherping van de wet komt voort uit het onvermogen van de politie om op te treden tegen huisvredebreuk. Als een object minder dan twaalf maanden leeg staat mag het niet gekraakt worden, gebeurt dat toch dan denk je de politie in te kunnen schakelen maar niets is minder waar.
Je moet naar de rechter om een ontruimingsbevel te halen. Daarmee kun je terug naar de politie om er uitvoer aan te laten geven.
Krakersbolwerk Vrankrijk Maar ook het feit dat krakers na een uitspraak door een rechter een pand opnieuw kraken is veel mensen (en politici, ook al zijn dat ook mensen uiteraard) in het verkeerde keelgat geschoten.

Begin november stonden er wat ontruimingen op stapel maar alleen die in een civielrechterlijke zaak werden bevolen konden uitgevoerd worden want de nieuwe anti-kraakwet zou in strijd zijn met Europese wetgeving die zegt dat je als bewoner bij een 'dreigende uithuiszetting' de mogelijkheid moet hebben een rechter om een uitspraak te vragen.
Degene die deze wet opstelde was blijkbaar vergeten dat een bewoner na huisvredebreuk geen bewoner maar een inbreker is. Slordigheidje in de EU wet waar de lidstaten zich toch aan dienen te houden. Wat rest is dus dat iedereen die zijn object wil laten ontruimen naar de civiele rechter moet om dan met een exploot naar de politie te gaan om dat ten utivoer te laten brengen.

Leegstand, natuurlijk, aanpakken
Leegstand is schandalig en mag wat mij betreft 'beloond' worden met kraak maar als je je eigen huis wilt verkopen in deze moeilijke tijden loop je dus het risico dat het gekraakt wordt en je de krakers er vervolgens niet meer uitkrijgt.
Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van het kraken.

Vrankrijk
Een van de bekendste kraakpanden in Amsterdam is Vrankrijk (link). Het pand aan de Spuistraat 216 werd gebruikt als woon en werkruimte. Het café werd gedoogd door de gemeente Amsterdam hoewel het geen vergunning had.
Nadat een bezoeker hardhandig Vrankrijk uit was gezet en daarbij zeer ongelukkig ten val was gekomen besloot de gemeente alsnog het café te sluiten.

Op zich kun je stellen dat Vrankrijk in een bepaalde behoefte voorzag. Er was wekelijks een krakersspreekuur en ach, misschien was het café ook wel prima zo. Ieder zijn plek. Ook is er een concertzaal met alternatieve optredens.

In de zomer van 2011 werd bekend dat het doek definitief gevallen is voor Vrankrijk, alle procedures zijn doorlopen, er is geen beroep meer mogelijk.

Lees meer over Vrankrijk: HIER

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Amsterdamse stadsdelen

In 1981 worden de stadselen Noord en Osdorp ingesteld, ze krijgen er een verregaande vorm van eigen bestuur. Zes jaar later volgen De Pijp, Watergraafsmeer, Buitenveldert en Zuidoost. Het duurt tot 1990 alvorens Westerpark, Oud-West, Oost, Zeeburg, Bos en Lommer, De Baarsjes, Zuid, Rivierenbuurt, Geuzenveld/ Slotermeer en Slotervaart/ Overtoomse Veld een stadsdeel met eigen raden worden.

In 2002 wordt Amsterdam-Centrum na een omstreden referendum een eigen stadsdeelraad. De 'centrale stad' blijft ook bestaan.

>>> ...meer over de stadsdelen van Amsterdam (zo lang ze nog bestaan)...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL