GAY Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Homoseksueel = je aangetrokken voelen tot personen van dezelfde sekse, mannen die op mannen vallen, vrouwen die op vrouwen vallen. Reguliersdwarsstraat
Biseksueel = geaardheid van personen die op mannen en vrouwen vallen.
Heteroseksuelen = personen die alleen op de andere sekse vallen.

Zo, voor wie het nog niet wist een aanduiding waar we het hier over hebben. De homoseksuele man wordt een homo genoemd, de homoseksuele vrouw doorgaans een lesbiënne.

De gay-scene concentreerde zich in Amsterdam met name rond het Rembrandtplein, dat is in feite nog altijd zo maar daar kom ik straks op. De eerste gay-bar is voor velen café 't Mandje, gevestigd aan de Zeedijk. Ik besteedde er onlangs nog aandacht aan (LINK.)
Het wonderlijke is dat deze tent midden in heteroland ligt, namelijk de Walletjes en misschien kon Bet van Beeren (de eigenaresse van 't Mandje) wel zo goed gedeien omdat de acceptatiegraad hoog was. Immers, drugs en seks waren de normaalste zaak van de wereld op de Zeedijk dus waarom homoseksualiteit niet?

Bet van Beeren was overtuigd homseksueel en kwam daar ook rond voor uit. Zij dulde geen discriminatie, dan ga je maar elders vertier zoeken, zo was haar devies. Bet overleed in 1967, haar zuster probeerde de zaak draaiende te houden maar ging toch snel op slot. Over het waarom doen meerdere versies de ronde dus dat laat ik maar even voor wat het is.
Na bijna dertig jaar besluit de familie na de dood van tante alsnog een gooi te doen naar 'homo bolwerk van Amsterdam'.

Dat gaat niet eenvoudig. Deels omdat de homo-scene van Amsterdam zich elders concentreert maar ook omdat Amsterdam niet langer de homohoofdstad van de wereld is en 't Mandje simpelweg te klein is voor megaparty's en dan is er nog wat. 't Mandje is ook ondekt door hetero's.

Oeps, een hetero
Was er een tijd dat homo's met de nek werden aangekeken, er zijn gelegenheden in de stad waar je als hetero liever niet komt, 'je moet er niet om vragen', zullen we maar zeggen. Daar is niets mis mee. Zo zijn er seksfeesten in Amsterdam waar vanaf minuut één dames en heren gelijk uit de broek gaan en zich compleet overgeven aan elkaars lusten, zo mogen er ook homoseksuele feesten zijn.
Toch ging het ergens mis, Amsterdam werd minder tolerant en de buitenlandse homo ontdekte dat er meer was dan Amsterdam.

't Mandje is in 2008 weer open, voor iedereen. Carrie en ik zijn er laatst geweest nadat ik er 's middags met mijn goede vriend Anton een keer was langsgelopen en Bobby, een van de mensen van achter de bar, leerde kennen.
De latere avond was er dezelfde gemoedelijkheid als die Bobby in zich heeft. Zowel Carrie als ik hebben ons prima vermaakt. Het publiek, zo wist een stamgast mij te vertellen, bestaat op een doorsnee avond voor de helft uit homo's en de helft uit hetero's. De ongedwongen sfeer en de hoge mate van tolerantie zullen op velen een uitnodigende werking hebben.

Mijn stamkroeg zal het niet worden want die heb ik al en daar is het prima toeven maar eerlijk is eerlijk, 't Mandje is een sfeervolle kroeg en ze zijn voorvechters van een verdraagzame stad.

Was het ooit anders dan?
Gay café's als Amstel Taveerne, Le Monde, Montmartre, Moor's, Metro, Palace en chez Manfred kunnen velen zich vast nog wel herinneren. Ze waren gevestigd rond de hoek Amstel/ Halvemaansteeg tot aan het Thorbeckeplein.
Met nam de Amstel Taveerne was vermaard, haast berucht misschien wel. Kende eigenlijk ook een historie van 'homo meets hetero'. Er was niets mis mee. Op de Amstel tussen de Amstelstraat en de Halvemaansteeg liepen de heroïne hoertjes die voor een paar tientjes hun klanten meenamen naar Groenburgwal homovriendelijke buurt een van de obscure hotelletjes aan de gracht. Maar een paar straten verderop (Groenburgwal/ Staalstraat) was er gewoon een hoerenbuurt, daar stond tante Jenny voor de deur op klanten te wachten en op de gracht zaten ondermeer tante Sjaan en tante Bep voor het raam, rood lampje ernaast.

Tegenwoordig geldt de Groenburgwal als een van de mooiste grachtjes van de stad maar geloof me, dit was toch echt de plek waar de hoerenbuurt begon. Ome Joop handelde in tweedehands auto's, die waren zo gaar dat je ze nog niet weg zou durven geven, maar gelukkig had Joop geen verstand van auto's, dus verkocht hij ze bij de vleet.
Ome Joop moest wel want tante Jenny was zijn vrouw. De hoererij liep terug, ze moest het voornamelijk van de vaste klandizie hebben. Ome Joop ontsnapte graag, het liefst richting een homobar in de buurt. De Halvemaansteeg was drie minuten lopen.

Die verwatering tussen homobuurt en hoerenbuurt zette door tijdens de zestiger jaren, alles moest kunnen en gebeurde dus ook. De Kloverniersburgwal, Raamgracht, Staalkade en alle omringende straten en grachten gingen een soort van republiek met elkaar vormen. De tolerantie was groot, homo's kwamen, de hoeren gingen.
De verslaafde hoertjes werden door de gemeente opgepakt en de hotels gesloten. Er kwamen 'nette' gelegenheden voor terug, vaak gerund door homo's.

Weetje
Manfred Langer (wie kent hem niet) was mister homo-horeca. Later zou Ron van Roekel die plaats subtiel innemen door de 'mister Heineken' van de buurt te worden door zijn charmante voorkomen en ultieme Manfred Langer correctheid. Van Roekel was ooit getrouwd geweest, had een kind maar trouwde later met zijn Robbie die zelf ook uit een horeca-familie kwam.
Maar Manfred deed het ongekeerde, althans, zo leek het. Hij zou trouwen met Astrid Nijgh die een megahit scoorde in 1973 met 'ik doe wat ik doe'. Lennart Nijgh, de bekende maar al lang overleden liedjesschrijver was haar man en schreef het nummer.
Manfred en Astrid waren homoseksueel en hadden beiden een relatie, er was toen echter nog geen sprake van gelijkheid voor de wet zoals die er wel was voor getrouwde stellen van verschillende seksen. Daarop besloten Manfred en Astrid met elkaars partner te trouwen. Dat werd groots gevierd.

Met het overlijden van de oudere prostituees in de Staalbuurt stierf dat vak een langzame dood, de tolerantie bleef waar homo's prima in gedeiden. Het werkte, in deze mini-staat. De verdraagzaamheid en daarmee de acceptatie was enorm.
De Halvemaansteeg werd te klein voor de homo-scene want 'tout le monde' bezocht de bars in 'gay friendly' Amsterdam. Discotheek de It (Manfed Langer) was ook inderdaad 'IT' want zelfs hetero's kwamen er graag. Totdat AIDS zijn intrede deed. De homo-scene kreeg flinke klappen en versnipperde. De Reguliersdwarsstraat zou uiteindelijk opbloeien als 'gaiety'. Sjoerd Kooistra is inmiddels overleden mar deze homoseksuele horeca-ondernemer stampte de ene na de andere gay-bar uit de grond. Na zijn dood bleef de stad met een nare erfenis zitten want de bedrijfsleiders konden de tenten niet meer runnen.
Inmiddels kruipt de Reguliersbreestraat weer uit het dal.

Zal Amsterdam weer homo-hoofdstad worden?
Dat zit er niet in en dat is maar goed ook. De nadruk leggen op de bijzonderheid van homo zijn wordt al genoeg gedaan, je ziet het aan de Gay Pride met de Canal parade (LINK 2010 en LINK 2011) Het exhibitionisme ging de boventoon voeren en de aversie onder de anders zo tolerante Amsterdammers nam toe. Sinds de degelijkheid weer terug is omarmen de Mokummers het evenement weer. Andere organisatie, het kan verkeren.

Als je streeft naar de titel 'gay capitol' maak je onderscheid. Schep daarentegen het kader waarbinnen een doelgroep zich prettig voelt en de volgelingen komen vanzelf wel, zo ging dat bij Bet van Beeren decennia geleden ook.
De politiek moet agressie tegen homo's wel blijven aanpakken en veroordelen natuurlijk anders brokkelt de verdraagzaamheid en acceptatie af.

Reguliersbuurt
De Reguliersdwarsstraat is uitgegroeid tot een plek waar duizenden homo's elkaar opzoeken, de gemeente omarmd dat en zorgt gedurende een groot deel van het jaar voor een afgesloten stuk straat. Deze Reguliers buurt zomerafsluiting, de straatherinrichting en verscherpt cameratoezicht hebben hun uitwerking, de homo-scene is back maar die is in tal van andere Europese steden ook samengekomen, misschien wel goed dat er niet één maar meerdere homo hoofdsteden zijn. Niet iedereen is gecharmeerd van de benoeming van zijn stad tot 'homocity' en juist in de luwte gaan processen (de tweede emancipatie van homoseksuelen na AIDS en HIV) harder dan wanneer je dat krampachtig probeert te kanaliseren.

Homomonument
Op zaterdag 5 september 1987 werd midden in hartje centrum (de Westermarkt) een Homomonument onthuld. Het zijn een aantal roze driehoeken die de discriminatie van homoseksuelen verbeelden tijdens Gay Monument Amsterdam de Tweede Wereldoorlog toen homo's verplicht waren een roze driehoek op hun kleding te naaien zodat zij herkenbaar waren als homseksueel.

Als je dit monument wilt bezoeken pak je een tram of bus op het CS die stopt op de Westermarkt (bijvoorbeeld tram 13.) Lopend is het vijf minuten vanaf de Dam, vraag naar de Raadhuisstraat, die begint achter het Paleis op de Dam.

Een monument doet mensen stilstaan. De Reguliersdwarsstraat het tegenovergestelde. Beiden dragen bij tot een bredere acceptatie van homoseksualiteit.

Facebook en homo's
Het gaat te ver om Facebook van discriminatie te betichten maar opmerkelijk was het wel dat een Amsterdams bedrijf dat homofeesten organiseert door Facebook geweerd werd. Talloze pogingen om met Facebook in contact te komen mislukten.
Pas toen men op de Amsterdamse zender AT5 hun verhaal kon doen plaatste Facebook de content weer terug. Er is nog voldoende werk aan de homowinkel.

KLIK HIER VOOR DE GAYPRIDE 2010

KLIK HIER VOOR DE GAYPRIDE 2011


BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Plantagebuurt

Het verzetsmuseum rijgt de bezetting, het verzet, de bevrijding en Nederlands -Indië fraai aaneen met beeld en geluid maar ook met unieke objecten. Een aantal overlevenden van de holocaust vertellen via beeldschermen hun verhaal.

Mijn ervaring was dat ik er langer wilde blijven dan dat ik tijd had, meestal vlieg ik in een uurtje door een museum.

>>> .....lees hier meer over de Plantagebuurt.....

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL