Surinaams eten Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Surinamers horen bij Amsterdam, dat is al heel lang zo. Dat Nederland, en vooral Amsterdam, niet zo'n fraai verleden heeft met Suriname bespreek ik elders Surinaams eten (link) al uitgebreid. Tijd voor wat leuks. Uit Suriname komen de lekkerste dingen maar wat is het eigenlijk? Je hoort er wel vaak over maar wat je nou bestellen moet weten veel Amsterdammers nog altijd niet.

Omdat onbekend onbemind maakt even een opfrissertje. Dit is dus geen kookrubriek maar ik geef alleen wat suggesties wat je zou kunnen bestellen.

Masala (toevoeging)
Dit is geen gerecht maar ik vermeld het als eerste omdat dit een specerijenmengsel is dat veel gebruikt wordt bij de bereiding van Surinaams eten. De Surinaamse keuken is een grote mengelmoes van keukens, zo ook masala, wat van oorsprong uit de Indiase keuken komt.
Je kunt het kant en klaar kopen of zelf maken als je toch thuis aan de slag wilt gaan. Dit zijn de ingrediënten die er vaak in zitten:
laurier
koriander
Madame Jeanette kaneel
zwarte peper
anijs
chili
gember

Sereh (toevoeging)
Citroengras wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Het is overal verkrijgbaar en scrhik dus niet als het in een gerecht gebruikt wordt als je iets wilt bestellen. Het maakt ieder gerecht lekker fris.

Madame Jeanette (sambal)
Dit is niet zomaar een sambal. Madame Jeanette is het onderdeel van de Surinaamse sambal die je koopt in de Surinaamse toko. Er gaan onder andere uiten, knoflook, suiker en olijfolie doorheen. De basis is chilipeper, de uiteindelijke sambal is loeiheet en geler van kleur dan de meer bekende Chinese rode sambal.

Dawet (drank)
Dit is een drankje waarvan de basis uit water, melk en cocos bestaat, Je kunt voor de smaak wat citroengras (sereh) toevoegen. Uiteraard is dit ook in de toko verkrijgbaar. Spekkoek (snack)
Het meest typerende van spekkoek is dat het opgebouwd is uit diverse lagen en kleuren. Het bestaat bruine en witte suiker maar er wordt vaak cacao, gember en groene pandan toegevoegd voor de variatie en kleur.
Spekkoek is zeer moeilijk te maken en wordt daarom ook steeds vaker kant en klaar gekocht.

Baka bana(bijgerecht of snack)
Gebakken banaan, zo klinkt het ook al bijna. Je gebruikt er bakbananen voor die net wat groter en harder zijn dan wat wij gewend zijn. Je kunt ze als bijgerecht eten maar ook als lekkernij met satésaus zijn ze niet te versmaden.

Pom (broodje of klein gerecht)
Pom is een ovengerecht van wortelknollen van de tayer, een plant die in het binnenland van Suriname groeit. Meestal komt er een gekruide vulling van kip en vlees bij maar vegatarisch kan Kousenband natuurlijk ook.
Net als met rotti is pom eigenlijk de benaming van het complete gerecht, rotti eet je nooit zonder bijgerechten, hetzelfde geldt dus voor pom.
In de toko bestel je een 'broodje pom.'

Paksoi (groente)
Een groente uit de chinese keuken wat erg lekker is om ergens bij te doen. Ook siert het een schotel mooi op door de harde groene kleur en grote bladeren. Het heeft geen overheersende smaak.

Kousenband (groente)
'Lange sperciebonen' zeggen de Nederlanders. En inderdaad, daar lijkt het ook op, kouseband is een lange peul die aan een plant groeit in tropische gebieden. Kousenband smaakt iets pittiger dan sperciebonen en zijn wat dunner.
Deze groente wordt in de Indonesische en Surinaamse keuken veel gebruikt.

Saoto (soep)
Dit is een soep van kip. Soms zitten er gekookte eieren doorheen om het body te geven maar in ieder geval meestal knoflook, laurier en groenten zoals paksoi.

Pindasoep (soep of soepmaaltijd)
Hier zit vlees in of je trekt de soep van varkensstaart. Zoutvlees of spek wordt vaak toegevoegd. Je kunt er ook een soepgerecht van maken door er paksoi in te doen. Paksoi
De een koopt een pot pindakaas en de ander maalt zelf de pinda's maar uiteindelijk geef je zoals altijd bij Surinaams eten zelf een draai aan het eindproduct.
Een lekker voorafje als je in een Surinaams eethuis gaat eten.

Roti (bijgerecht)
Dit van oorsprong uit Pakistan en India afkomstige gerecht is eigenlijk geen gerecht maar een broodsoort. Tegenwoordig bestel je bij een gerecht 'naan', dan krijg je een warme, platte pannekoek van tarwemeel.
Je eet dit bij een gerecht als bijvoorbeeld kip kerrie. De Hindoestanen in Suriname eten van oorsprong rotti bij een maaltijd, dat lijkt erg veel op naan. Tegenwoordig krijg je de bijgerechten er dus 'bij' als je rotti bestelt, je moet wel zeggen welke rotti je dan wilt hebben.
Kip, kouseband, vlees en aardappelen kunnen bij (in!) de rotti gegeten worden. Zo lijkt de rotti dus ook sterk op een wrap.

Zoutvlees (gerecht)
Het wordt misschien saai maar ook zoutvlees is een onderdeel van een maaltijd. Het zijn plakjes rundvlees die in de pekel zijn gelegd, gedroogd en goed verpakt. Hierdoor is het vlees lang houdbaar.
Voor gebruik in een gerecht, bijvoorbeeld pom, wordt het vlees eerst gekookt omdat het anders te zout is. Zoutvlees kun je in Surinaamse toko's kopen maar er zijn ook slagers in buurten waar veel Surinamers wonen of winkelen (Dappermarkt) die het verkopen.

Moksi meti (gemengd vlees gerecht)
Ook hier gaat het niet om een eenduidig gerecht, de een doet het zus en de ander doet het zo. Als je naar een Surinaams eethuis gaat ligt het er maar net aan wat de kok ervan brouwt. En dat is Moksi Meti eigenlijk wel zo leuk ook, want lekker is het altijd.
Voor mij is moksi meti een bord dunne bami met drie soorten vlees: varken, kip en eend. Tegenwoordig zie je vaak dat het alleen om varken gaat wat op verschillende manieren is klaargemaakt of kip met varken (mager, tja siuw en vetspek.) Het vlees moet in ieder geval altijd geroosterd zijn en de bami kan ook rijst zijn. Ook zie je wel eens worstjes (Fa-sjong) maar dat is vanwege het gemak en het is eigenlijk ook niet Surinaams maar Chinees.
Paksoi of kousenband als groente maken een goed bord moksi meti compleet.

Bakkeljauw (ook wel batjouw of klipvisgenoemd, vis)
Net als met zoutvlees wordt de kabeljauw of failievis gedroogd en gezouten. Als het gebruikt wordt kook je de vis eerst om het minder zout te krijgen anders is het niet te eten.

Bojo (nagerecht)
Dit is een typisch Surinaams toetje dat vaak op tafel komt. Het wordt gemaakt van cassave dat je vers en uit de diepvries kunt kopen. Er gaan rozijnen doorheen en als smaakjes amandel, kaneel en vanille.
Je mengt het geheel en bakt het vervolgens. Cassave is een vervanger voor aardappel. Je kookt het altijd eerst omdat er giftige stoffen in zitten die bij een hoge mate van inname tot ziektes kunnen leiden. Niets om je ongerust over te maken want ongekookte cassave is niet te eten maar een kleine waarschuwing leek me op zijn plaats.

Baka Bana Tenslotte, Surinaams eten voor Dummys
Stuur me gerust je favoriete Surinaamse recepten op, ik plaats ze direct. Bovenstaande is bedoeld voor de Nederlanders die totaal geen benul hebben van wat er 'te koop' is in de toko's en eethuizen en op deze manier misschien wat sneller binnenlopen om wat te bestellen.

Surinaamse eettentjes

Helaas, er zijn er teveel die TE lekker zijn. Een advies geven over de een doet anderen te kort. Jopie en Carrie weten zowel op het Bijlmerplein, de Albert Cuyp als de Warmoesstraat hun weg wel te vinden [|:-)

NJANG SWIETIE (smakelijk eten)

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Chinees Nieuwjaar in Amsterdam

Programma 2011:
11.45 - 12.00 Muziek (door Liu He Men Kung Fu School)
12.00 - 12.30 Startsein
12.30 - 12.40 Inleiding voorzitter
12.40 - 12.50 Inleiding Burgemeester / Wethouder
12.50 - 13.00 Kung Fu demonstratie (Liu He Men Kung Fu School)
13.00 - 13.45 Afsluiting met vuurwerk

>>> Nieuwjaar, zo doen de Chinezen dat

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL