Rapenburg en de Rapenburgerstraat Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Ja, ik ben een stadsnomade, zo eentje die te vaak verhuisd is maar de stadsgrenzen nooit overschreden heeft uit angst niet meer terug te kunnen. Van Noord tot Zuid, van Oost naar West, ik heb het allemaal gezien. Niet dat het overal even fijn was maar toch, Amsterdam blijft Amsterdam.

Ik was zeventien, had net mijn eigen woninkie, gekraakt hok nog wel en de bouwval zelf tot een paleis verbouwd. Ik bel die eigenaar op en zeg tegen hem "ik heb je woning betrokken maar ik wil wel huur aan je betalen zodat ik een woonvergunning kan aanvragen". Tot mijn stomme verbazing zegt ie "prima, ik kom vanavond lang". Voor tweehonderd pieken in de monat had ik een appartementje met aparte slaapkamer, bad en wc in de keuken maar mensen, mensen, wat een feest. Prachtig uitzicht en midden in een volksbuurt.

Maar ik zit er goed en wel net vijf maanden, vergeten te registreren bij de gemeente dus officieel woonde ik nog bij mijn moeder, krijg ik een woning aangeboden! Het moet niet gekker worden, ik was net een maand achttien en mijn tweede woning diende zich al aan. En raad eens wat, spiksplinternieuw. Vlakbij de Oude Schans, op Rapenburg.
En ook hier, wat een uitzicht, over het water. Leuke buurvrouw ook, hoe ze heette ben ik vergeten.

Rapenburg
Rapenburg is een eiland dat ontstaan is door een stuk van het IJ droog te leggen, net als Uilenburg en Valkenburg, ook van die aparte stukjes stad. Rapenburg
Rapenburg is al ruim vier honderd jaar oud, waarom het zo heet is onbekend. Het zou kunnen dat het komt van de bewoners die hier goedkope groenten verbouwden die rapen werden genoemd. Ik woonde één huis van de hoek van de Peperstraat, zowel Rapenburg als de Peperstraat zijn kleine straatjes die eigenlijk alleen aan de achterzijde aan 'waterige' tijden doen denken. Zoals gezegd, ik had een riant uitzicht, ik waande mij dikwijls kapitein op een schip.

Maar ook de naam Peperstraat en Foeliestraat doen nog herinneren aan de tijd dat Amsterdam ooit een wereldhaven was.
De WIC, VOC en tal van houthandelaren oefenden hier hun bedrijvigheid uit, tot 1978 heeft hier nog een grote houthandel met roots uit een ver verleden gezeten. De grootste straat die aan de oostzijde grenst behoort niet echt tot het grondgebied van Rapenburg en heet toch de Rapenburgerstraat, vernoemd dus naar het naastgelegen (schier-) eiland Rapenburg.

Anekdote
Ik woonde naast een pandje op Rapenburg waar onderin een Spaans restaurant zat, ik ben gek op mediterraans eten, vandaar mijn voorliefde voor Spanje, ik kwam graag bij die toreador. Het voedsel was altijd prima en na de Sangria rolde ik zo weer mijn flatje en bedje in.
Zit ik op een verjaardag, zegt een vent die ik verder niet ken. "Wat ik laatst meemaakte. We moesten wat herstellen in de keuken van een Spaans restaurant. Hangt er een briefje op de deur dat als je de keuken in wilde je eerst hard op de deur moest slaan. Waarom? Vraag ik aan de eigenaar, zegt ie "kijk maar door het raampje", ik ram op die deur, zie ik meerdere grote ratten wegschieten in allerlei hoeken en gaten."
Drie keer raden welk Spaans restaurant dat was, welke gemeentelijke instantie ik de volgende dag belde en welke tent er een week later gesloten werd.
Manuel heb ik nooit meer gezien. Ik hou nog steeds van Spaans eten maar klop wel eerst op de keukendeur voor ik tot bestellen overga.

Rapenburgerstraat
Dit straatje ligt niet op Rapenburg en komt er zelfs niet op uit. Verscholen achter de uiterst saaie Valkenburgerstraat die vanaf de stad naar de IJtunnel leidt. De Waterloopleinmarkt moest eind zeventiger jaren wijken voor de Stopera en werd tijdelijk verplaatst naar de Valkenburgerstraat/ Rapenburgerstraat, een groot succes werd dat niet.
Op de te strak geasfalteerde straat stonden witte lijnen getrokken waar de marktkooplui geen centimeter buiten mochten komen. Er hing ook totaal geen sfeer. Uiteindelijk is besloten de markt dan maar langs de Stopera terug te plaatsen, ambtenaren wilden dat liever niet maar het was een compromis voor het feit dat de markt flink was ingekort en tanende was.

Bekende buurtbewoners
Andries van Wezel
Andries van Wezel werd geboren in de Rapenburg-buurt, hij kwam uit een arm Joods gezin. Hij leerde het vak van diamantbewerken en werkte zich op tot juwelier. Hij ging kunst verzamelen en liet zijn gehele collectie na aan het Rijksmuseum toen hij in 1921 overleed.
Veel van zijn stukken worden daar nog altijd tentoongesteld.

Kerwin Duinmeijer
Op 20 augustus 1983 stak de toen 16-jarige skinhead Nico B. de 15-jarige Antilliaan Kerwin Duinmeijer dood. Deze moord zou de geschiedenis ingaan als de eerste racistische moord na de Tweede Wereldoorlog. Kerwin kwam veel in de Rapenburgbuurt.
Beeld Vondelpark Ieder jaar wordt zijn dood herdacht en wordt er stilgestaan bij het aanwakkerende racisme. In het Vondelpark staat een beeld ter nagedachtenis aan Kerwin.

Sientje
Sientje Abram werd op 23 februari 1931 in de Rapenburgerstraat geboren, op 10 september 1942 werd zij door de nazi's in Auschwitz vermoord. Zij is een van de 331 vermoorde kinderen uit de Rapenburgerstraat.
Guus Luijters schreef er een prachtig boek over: Sterrenlied.

De Valkenburgerstraat is nu totaal volgebouwd met woningen en winkels, ik kom er nooit. Het is er kil maar de mensen die er wonen zullen het als een echt en hecht buurtje ervaren. Die kennen de buurt niet van vroeger dus dat snap ik ook wel.

Weetje
Op de hoek van de Peperstraat en Rapenburg zit een winkel die voor de film 'De IJssalon' gebruikt werd als locatie. Het pandje waar ik in woonde was nieuwbouw en moest daarom tot vier meter hoogte worden betimmerd met hout omdat het niet in het straatbeeld pastte van de Tweede Wereldoorlog.
Meer over de IJssalon Koco kun je lezen op de site van De Dokwerker.

Jodenbuurt
Rapenburg was geen chique buurt in de oorlog, het was meer de achterbuurt van de Jodenhoek. Er woonden veel arme gezinnen, vaak met meerdere of grote gezinnen op een kleine woning.

Als voorbeeld van de wreedheden, begaan door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog, hieronder de namen van de mensen die op Rapenburg 80 II woonden en werden vermoord:

Ruben Neeter
Geboren 22 april 1902
Vermoord in Sobibor, 4 juni 1943
Vader

Sara Neeter-Smeer
Geboren 16 september 1905
Vermoord in Sobibor, 4 juni 1943
Moeder

Samuel Neeter
Geboren 16 juni 1927
Vermoord in Sobibor, 4 juni 1943 (15 jaar)
Zoon

Louis Neeter
Geboren 30 september 1928
Vermoord in Sobibor, 4 juni 1943 (14 jaar)
Zoon

Alida Neeter
Geboren 11 april 1931
Vermoord in Sobibor, 4 juni 1943 (12 jaar)
Dochter

Isrëel Neeter
Geboren 8 augustus 1935
Vermoord in Sobibor, 4 juni 1943 (7 jaar)
Zoon

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Mart Smeets

Smeets is professioneel basketballer geweest en niet onverdienstelijk ook. Grotere faam maakt hij dus door het presenteren, maar ook zijn boeken vinden gretig aftrek bij een groot publiek, Smeets weet altijd handig in te spelen op actualiteiten of maakt die zelf.

Bekend zal zijn dat Smeets een vriendje is van Lance Armstrong, de fietsende ex-kankerpatiënt die tijdens zijn operatie niet verdoofd werd maar per ongeluk een commercieel virus ingespoten kreeg waardoor hij vanaf zijn rentree in de wielersport over een super verkooptalent bleek te beschikken.

>>> MART SMEETS

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL