Van taartjes tot ander snoepgoed Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Zo sta je een fliaal van een lekkere banketbakker te fotograferen, zo wordt je eraan herinnerd dat er achter de taartjes van Arnold Cornelis een heel bijzonder verhaal schuil gaat. Arnold Cornelis
Hoe een taartjesbakker miljonair werd van geheel 'andere' handel.

Arnold Cornelis

Wie kent hem niet? Nou, ik niet, ja, de overheerlijke gebakjes, maar het verhaal achter de oprichter van deze winkelketen is veel spannender dan de gebakjes doen vermoeden.
Als je naar de site van deze koekenbakker gaat en op 'historie' klikt krijg je een paar leuke foto's te zien, een verhaal zit er ongetwijfeld ook vast aan baas Arnold en zijn bedrijf, maar dat wordt ons onthouden, misschien wel zo verstandig. Maar MokumsNL zou MokumsNL niet zijn als we dat dan maar hier doen. Directe aanleiding was echter niet de foto die wij maakte, maar een berichtje van Tom, mijn Mokumse gabber in de Verenigde Staten.

Als je zoekt op Arnold Cornelis dan denk je, hè, dat is toch een respectabele man? Hij schrijft zelfs stukken over criminele jongeren, filosofeert over cultuur en gaf onder andere les in Gent en Amsterdam, maar hij zou in 1999 zijn overleden. Het jaartal 1999, zijn naam, een link tussen België en Nederland en zijn visie dat 'de maatschappij een leerproces' is lijken allemaal te kloppen, dit moet wel dé Arnold Cornelis zijn die we zoeken, maar niets is minder waar.
Er zijn twee mannen die Arnold Cornelis heetten, beiden zijn overleden, de een in 1999 (geboren in 1934), de ander in 2014. 'Onze' Arnold is geboren op 4 april 1940. Die 'andere' Arnold Cornelis overleed dus in 1999, de banketbakker uit Amsterdam is degene die we moeten hebben.

IRT

Het Interregionaal Recherche Team
Het IRT krijgt verregaande bevoegd- en vrijheden, eindverantwoordelijk is uiteraard de regering. Maar wat zich daar tussenin allemaal afspeelt is voor velen onbekend, tot op de dag van vandaag. Na de dood van Bruinsma komt Etienne Urka in beeld als 'logische' opvolger van de Dominee, om de sluwe Urka te ontmaskeren financiert het IRT drugstransporten om zo de organisatie rondom Urka bloot te leggen en onschadelijk te maken.
Maar de rechercheurs doen en laten wat hen goeddunkt, ze worden in het milieu gezogen en niemand weet eigenlijk nog of het allemaal wel kosjer is wat daar gebeurt. Er wordt een laag tussen de minsiteries en het IRT geschoven, een driemanschap bestaande uit hoofdcommissaris Nordholt, burgemeester Van Thijn en Vrakking, hoofdofficier van Justitie.
Al snel zien zij dat zij totaal geen grip hebben op het team en constateren dat de groep rondom Urka alleen maar rijker is geworden met behulp van de door het IRT gefinancierde transporten. Het IRT wordt in 1993 per direct opgeheven. Als reden wordt gegeven dat men zich niet kan verenigen met de werkwijze van het team. Een jaar later wordt er een parlementaire enquête 'opsporingsmethoden door het IRT' ingesteld.

IRT commissie

De opdracht was helder; breng de georganiseerde criminaliteit in beeld, zijn de gebruikte opsporingsmethoden geoorloofd en effectief, welke rol speelde het IRT en was er sprake van voldoende controle? IRT affaire
In haar eindoordeel was de commissie (Commissie-Van Traa) onomwonden duidelijk, de organisatie functioneerde niet goed en men accepteerde geen commentaar. Bij de controle werd er door de bevoegde instanties niet of nauwelijks samengewerkt. De onder- en bovenwereld zouden niet in grote mate in elkaar overlopen maar de gebruikte methoden waren verre van geoorloofd en dus ook onwenselijk. Wat de verdere conclusies en maatregelen waren vergt teveel van het papier, maar de invoering van de wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden in 2000 zegt genoeg.

1997
Een van de betrokkenen bij het IRT zou Arnold Cornelis zijn geweest, en dat in een periode dat er dus nauwelijks inzicht was in wat de groep deed. De ontmaskering van Cornelis begint bij onze zuiderburen. Napoleon De Meyer smokkelde in juni 1997 een flinke partij cocaïne België binnen, in de isolatiewanden van koelcontainers. Napoleon produceerde vruchtensappen maar leed verliezen, Arnold Cornelis zou hem volgens de Belgische justitie hebben benaderd om cocaïne vanuit Venezuela naar West-Europa te smokkelen. Napoleon werd gepakt en tot vijf jaar cel veroordeeld, ook moest hij acht ton betalen.
Als onderdeel van de deal met de Belgische justitie lokte Napoleon de Nederlandse banketbakker naar België.

Arnold Cornelis wordt in België gearresteerd, maar twee maanden later alweer vrijgelaten, hij zou betrokken zijn geweest bij de drugstransporten, waarom hem geen strobreed in de weg werd gelegd en alweer zo snel werd vrijgelaten door de Belgen is altijd een raadsel gebleven.
Niet veel later pakt de Nederlandse politie hem toch op, hij hoort op 21 mei 1999 veertien jaar cel tegen zich eisen, zijn bijnaam is dan al de 'taartman', die zou zijn overgenomen vanuit zijn rol binnen het IRT. Saillant detail is dat de tenlastelegging zijn oorsprong vindt in België. Met plaatselijke companen (De Meyer en de Venezolaan Carlos Corvaia zou hij 1600 kilo cocaïne hebben gesmokkeld.

Cornelis verweert zich, hij stelt dat hij samen met twee Belgische ondernemers inderdaad vruchtensappen importeert, maar dat die dienen als ingrediënt voor zijn yoghurttaarten. De twee Belgische criminelen krijgen in de IRT-periode de bijnamen Sapman 1 (Napoleon De Meyer) en Sapman 2 (Carlos Corvaia.) Later staan de rechercheurs Langendoen en Van Vondel terecht voor hun aandeel in de IRT-kwestie, zo zouden zij onder andere de saptransporten hebben gefinancierd. Of de taartman zichzelf van IRT-medewerker opgewaardeerd had tot leider van een criminele organisatie is nimmer zeker geworden.
Cornelis wordt tot negen jaar cel veroordeeld.

Daar blijft het echter niet bij, hij kan ineens vervroegd vrijkomen, dat speelt al in 2003, een deel van de resterende straf wordt hem kwijtgescholden wegens goed gedrag en de rest mag hij met een electronische enkelband uitzitten omdat hij zijn bedrijf verder moet runnen. Voorwaarde is wel dat hij een miljoen Euro betaalt die hij verdiend zou hebben aan de drugstransacties. Uiteindelijk wordt dit bedrag verlaagd tot 8 ton, Cornelis betaalt en de zaak lijkt hiermee beslecht.

Einde verhaal
Niet helemaal, op mijn zoektocht kwam ik allerlei kruisverbanden tegen, zelfs het Koningshuis werd genoemd, maar niet als betrokkenen, zijlings speelt er iets rondom de kleedster van Beatrix, maar onderzoek wees uit dat er geen enkele aanleiding was om de banden tussen Cornelis, deze dame en/ of het Koningshuis te verbreken. Opmerkelijk was wel wel dat in dit verband ook de namen van dames vielen die frequent circuleerden in criminele kringen rondom Willem Endstra en Willem Holleeder.

Rapport
Het volledige (doorzoekbare) rapport en toelichtingen en krantenartikelen lees je HIER., het is een website van het NRC.

Weetje 01
In 2009 kwam de film 'Taartman' uit, gebaseerd op het verhaal rond Arnold Cornelis. Het is een komische misdaadfilm van vijf kwartier waarin Jaap Spijkers de hoofdrol speelt onder regie van Annemarie van de Mond.
Ben van Bommel is een gepassioneerd banketbakker en zet hiermee de traditie van de familie voort. Als hij door een belastingschuld zijn zaak dreigt te verliezen, doet een goede vriend een voorstel. Het afleveren van tien kilo coke lijkt de oplossing.

Terug naar de taartjes

Arnold Cornelis patisserie/ confisserie heeft drie vestigingen in Amsterdam; Elandsgracht 78, 1e Constantijn Huygensstraat 78 en Van Baerlestraat 93. Alle denkbare taartjes en gebakjes kun je hier kopen en uiteraard kun je alles laten maken wat je maar wilt. Arnold Cornelis is ondanks alles altijd een begrip in Amsterdam gebleven en zeker de vestiging in de Jordaan mag zich verheugen in een grote klantenschare waaronder vast ook wel enkele oud-bekenden uit de IRT tijd.




Weetje 02
In hetzelfde jaar dat de film uitkomt (2009) krijgt banketbakker Arnold Cornelis een zilveren award voor zijn gevulde amandelspeculaas. Daarmee is Cornelis de beste banketbakker van Amsterdam.
Het kan verkeren.

Arnold Cornelis overleed 30 januari 2014. Op het overlijdensbericht van de familie stond ondermeer: "hij is met een zonnetje op zijn gezicht heengegaan." Arnold ligt begraven op Zorgvlied (6 februari 2014) en liet een vrouw en vijf kinderen na.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Aziatische films

CinemAsia Film Festival is in 2003 opgericht om de Aziatische cinema in Nederland te promoten en stimuleren en biedt een platform voor Aziatische Nederlanders en media professionals op dit gebied. Door de programmering wordt geprobeerd Aziatische migranten in de filmidustrie meer zichtbaarheid te geven om een tegenwicht te bieden aan de stereotype beelden in de media.

Het festival is uniek omdat het het enige festival in Europa is dat werkt met Aziatische programmeurs, medewerkers, vrijwilligers, stagiaires en filmmakers met als doel de promotie van Nederlands-Aziatisch leiderschap in de creatieve, media, film en televisie-industrie.

>>> CinemAsia

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL