Barndesteeg Amsterdam Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Jopie had een wel heel bijzonder ervaring, eerst een champagne proeverij en vervolgens een jazz-concert met op de bühne een 88-jarige zangeres. Het werd Jazzclub Amsterdam centrum meer dan bijzonder. Het is uniek dat je op zo'n onverwachte plek, een prachtig gebouw van binnen kunt bezoeken en een zeer sfeervol en intiem concert kunt meemaken.

Van klooster tot jazzclub

Jazzliefhebbers in Amsterdam komen voldoende aan hun trekken maar jazz zat en zit een beetje in een verdomhoekje en dat is niet terecht. Iedere dinsdag en donderdag kun je in de 'rosse buurt' luisteren naar jazz op hoog niveau, de Bethany's Jazz Club is een van de nieuwe plekken in Mokum waar geprobeerd wordt jazz uit de betrekkelijke anonimiteit te trekken.

Jazz is niet helemaal mijn ding, ik geef dat gelijk maar toe en velen zullen hetzelfde hebben, "jazz is saai, oubollig en voor ouwelui". Maar niets van dit alles is waar. Topjazz is een streling voor het oor maar waar het volgens mij mee begint is met 'jazz beleven'. Je moet naar een optreden om de begeestering van de muzikanten te zien, dat slaat bij een jazz-concert vrijwel altijd over op het publiek en al snel luister je door de jazz heen en hoor je de kwaliteit van een jazz-muzikant.

Ik sta open voor alles, als het maar gezellig is. Als ik naar René van Beeck ga dan heeft hij altijd wel weer een pareltje weten te vinden die hij de kans biedt zich te presenteren. Zo kunnen jonge mensen laten zien en horen wat ze kunnen en andere jongeren kunnen zo laagdrempelig in aanraking komen met de wereld van de jazz.
In november 2012 ging ik met mij Carrie naar een bijzondere plek op de Wallen, je komt er misschien niet zo snel maar nu is er meer aanleiding voor dan ooit.

Barndesteeg

Ik zal er als jongetje vaak doorheen zijn gelopen, een van mijn vriendjes woonde op de Wallen (link) en ik kwam uit de Waterloopleinbuurt. Maar ook in de jaren daarna kwam ik er, een goede vriend van mij woonde in de Barndesteeg, een straatje dat net voorbij de Nieuwmarkt de Kloveniersburgwal verbindt met de Oudezijds Achterburgwal.
Ik schreef er al eens over want wat bleek, de Barndesteeg is verkeerd geschreven en zou eigenlijk de Brandesteeg moeten zijn. De Barndesteeg zou jij kunnen kennen van drie dingen.

The Shelter
Op nummer 21 is The Shelter gevestigd, een Christelijk hotel voor jongeren, zeg maar de backpackers. The Shelter is een wereldwijd concept maar hier in de The Shelter Barndesteeg wordt er plaats geboden aan maximaal 168 personen. Er zijn gemeenschappelijke kamers, maar let wel, de jongens slapen gescheiden van de meisjes, er wordt niet gerotzooid in Gods' huis.
Er is op iedere verdieping een badkamer maar het is ook mogelijk een kamer voor 4, 6 of 8 personen te boeken.

Thai message
Ook hier geldt misschien wel 'je moet er geweest zijn om erover mee te kunnen praten', maar dan past Jopie toch. Op nummer negen in de Barndesteeg treffen we Chiang Mai, een salon waar een Thaise massage wordt gegeven. De term 'erotische massage' zou hier van toepassing zijn en de tent valt in de prijscategorie waar ook de meeste dames van lichte zeden in vallen en die gewoon achter de ramen zitten.
Enniewee, je kunt niet om het noemen van deze clyb heen, alleen al vanwege de geruchten die al jaren gaan dat sommige van de mooie dames ooit man zijn geweest, misschien is het aanschouwen van alleen dat al je de centen waard.

De Thaise Massage salon in de Barndesteeg, op de achtegrond zie je hoe de politie zich op de
Amsterdamse Wallen verplaatst, op de fiets.


Bethaniënklooster
De derde 'hot spot' in de Barndesteeg is er een met de meeste alure van de drie, een oud klooster dat stamt uit de vijftiende eeuw en vernoemd is naar Maria van Bethanië (er wordt beweerd dat zij Maria Magdalena is.) Ik bemoei me niet met geloof dus houd ik de officiele lezing aan, Maria van Bethanië was een vriendin van Jezus en wordt driemaal in het Nieuwe Testament genoemd.
Waarom dan toch zo belangrijk?

Maria kon goed luisteren en sprak wijze woorden, Jezus was onder de indruk van haar en zou haar thuis hebben bezocht. Toch wordt zij dus slechts driemaal genoemd, historici en theologen achten haar belangrijkheid voor Jezus groter dan dat haar eer wordt aangedaan in het Nieuwe Testament. Zij zou de enige vrouw zijn geweest waar Jezus inspiratie uit haalde. Waarschijnlijk zijn er evenvelen die dit anders zien maar zoals gezegd, ik houd mij daar verre van.
Het pand in de Barndesteeg is niet veel meer dan het noordelijk overblijfsel van een kloostergebied in de Middeleeuwen. Oorspronkelijk was het Bethaniënklooster groter en besloeg delen van de Oudezijds Achterburgwal, Oude Hoogstraat en de Kloveniersburgwal.

Het klooster viel onder de orde van de 'Zusters Augustinessen' en vormde een opvanghuis voor vrouwen die spijt hadden van hun bandeloosheid. Vanaf de bouw van Het Begijnhof het klooster in 1450 had het deze functie maar al snel veranderde dit toen het een proveniershuis werd, als je geld had kon je je inkopen en zo lang als je leefde hoefde je geen huur te betalen, ook in eten en drinken werd voorzien.
Wel moest er gewerkt worden en gezamenlijk deden de twee honderd vrouwen het huishouden. Mannen waren in dit klooster niet welkom maar er zijn ook voorbeelden van proveniershuizen voor mannen. Een ander bekend (er) voorbeeld van een proveniersvoorziening is het BEGIJNHOF waar vandaag de dag nog altijd maar alleen vrouwen mogen wonen.

Het klooster leed onder de omwenteling waarbij het Protestantisme terrein won op het Katholicisme. Gaandeweg de tijd werden delen van het klooster verkocht, 1578 vormde een dieptepunt voor het klooster toen de stad het gehele terrein in bezit nam, de vrouwen die er toen nog woonden werden in het Begijnhof ondergebracht. Steeds meer werd er van het klooster gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.
Het pand aan de Barndesteeg is het enige dat is overgebleven, deels wordt het dit Rijksmonument gebruikt als woonruimtevoorziening voor jongeren en deels als bar/ concertzaal.

Rita Reys
En dan ben ik aanbeland bij mijn uitje. Op 29 november 2012 trad Rite Reys op met haar combo waar ook haar zwager Ruud Jacobs in speelt, Ruud is de broer van Pim die getrouwd is geweest met Rita. Rita is 88, zij verloor Pim (die eigenlijk Willem heette) al in 1995 aan de gevolgen van kanker. Het Bethaniënklooster is een officiële trouwlocatie maar naast concerten en bruiloften kunnen de zalen ook gehuurd worden voor vergaderingen, presentaties, proeverijen, culinaire evenementen en try-outs.
De kelder is zeer bijzonder, deze stamt uit 1447. Iedere dinsdag en donderdag vinden hier jazz-concerten plaats.

Weetjes: drie gerelateerde straten
De Bethaniënstraat ligt twee straten verder, richting de Munt dus als je daar heen wilt lopen laat je de Nieuwmarkt achter je en passeer je de Koestraat. De Bethaniëndwarsstraat is een zijstraat van de Bethaniënstraat en komt uit in de Oude Hoogstraat. De Koestraat verwijst overigens naar de koeien die door de nonnen werden gehouden, geslacht en bereid.

Bloedstraat
Noordelijker, dus richting het Centraal Station, passeer je de Bloedstraat. Deze straat heeft niets met het klooster of de koeien van de nonnen te maken, hier stond ooit een klooster voor mannen. Deze broeders boden onderdak aan een bloedraad. Bloedraden hebben slechts kort bestaan, zo'n acht jaar rond het jaar 1570 als reactie op onder andere de beeldenstorm.
De Bloedraad was een bijnaam voor de Raad van Beroerte die recht sprak. In de praktijk werd iedereen die voor de Raad kwam veroordeeld tot of langdurige gevangenschap, verbanning of in het ergste geval tot de galg.

Uitje MokumsNL

Zoals gezegd, Jopie had een leuk uitje, hieronder wat foto's zodat je een idee krijgt van de sfeer van zo'n avond.


BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Wie was Montel? Of was het een toren in Zuid-Frankrijk

Waarom de Montelbaanstoren heet zoals die heet is niet zeker. Een wellicht voor de hand liggende verklaring kan zijn dat een verdedigingsfort doorgaans 'kantelen' bevat die aanvallen van vijanden moet weerstaan, deze kantelen waren vierkante blokken bovenop torens en muren. De Montelbaanstoren had een ronde gesloten bovenkant.

Geen 'kanteel' maar een 'monteel', naar de vorm van de maan.

>>> MONTELBAANSTOREN

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL