C&A 'is toch voordeliger' Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Mooi bedrijf, C&A, sommigen zeggen "daar kom ik niet, mij te cheap", anderen vinden het prettig om er te shoppen omdat je er alles kunt vinden tegen een zeer redelijke prijs. C en A
Maar heeft niet iedere medaille twee kanten dus ook die van C&A? Vast wel.

Dat C&A wel eens een ruimere invulling geeft aan het begrip moraliteit komt misschien omdat het bedrijf zich altijd wil onderscheiden en wel moet opvallen om dat onderscheid doorlopend te accentueren, het publiek moet steeds de aandacht worden gevraagd en dan sneeuwen waarden die we zo standaard vinden misschien wel eens een beetje onder.
Op mijn andere site De Dokwerker ga ik dieper in op de rol die C&A speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog, hier op Mokums houd ik het luchtiger hoewel er best wel wat pikants tussen zit, en dan heb ik het niet over de lingerie.

Clemens en August (C&A)

Als je ze in 'hun' tijd op straat zou tegenkomen was de kans op herkenning uiterst klein, wat net zo ondenkbaar is is dat je weet wie Clemens is en wie August, en tja, wie heet er nou August? Laat ik iemand kennen die zo heet en zelfs iemand die Clemens heet, maar dat zijn twee totaal andere figuren dan de Clemens en August van C&A, de winkel waar je moet zijn voor goedkope maar toch behoorkijke kleding waarmee je voor de dag kunt komen.

Brenninkmeijer
Kijk, die naam doet bij menigeen al een belletje rinkelen, 'de Brenninkmeijers', je hoort het wel eens op radio of televisie of leest over de tycoons in de krant. De familie Brenninkmeijer is gearriveerd, laten we zeggen, 'ze hebben goed geboerd'. De familie wordt geacht de rijkste van Nederland te zijn, jammer voor de fiscus misschien dat ze hun holdingmaatschappij in Zwitserland hebben ondergebracht, maar dat terzijde.
De familie Brenninkmeijer is ondernemend, dat zijn ze, zullen ze wel blijven ook en zijn ze dus ook altijd geweest.
Het Amsterdamse spoor lijdt straks naar een brandje aan het Damrak, maar eerst duiken we even een andere geschiedenis in.

De broers Clemens en August Brenninkmeijer zijn al meer dan een eeuw dood, August (geboren in 1819) overleed in 1892 en Clemens (geboren in 1818) in 1902.

In 1841 ontketenden deze twee Duitse broers een revolutie in modeland want zij gingen confectiekleding verkopen, oftewel, standaardkleding in diverse maten. Ze verkochten nog niet in eigen winkels maar het bedrijf heette wel gelijk al C&A, iedereen sprak erover. Confectiekleding was niet gebruikelijk in die tijd, je liet je kleding op maat maken en als je daar het geld niet voor had droeg je lompen, er lag dus een grote markt open voor de beide broers want ineens konden veel meer mensen er netjes bijlopen.
Al regelmatig verkochten zij hun kleding in Friesland totdat zij in 1861 een winkel openden in Nederland. De filialen volgden elkaar in rap tempo op maar het zou nog tot 1911 duren voordat de eerste Duitse vestiging werd geopend. In 1922 volgde Engeland. Tegenwoordig zijn er in zestien landen filialen van C&A te vinden, waaronder in China.
Het moederbedrijf (Cofra) beperkt zich al lang niet meer tot confectie.

Vestigingen landen top tien
Duitsland - 450
Nederland - 131
België - 127
Frankrijk - 121
Spanje - 108
Oostenrijk - 87
Zwitserland - 78
Polen - 59
Hongarije - 39
Portugal - 36

Uit het Verenigd Koninkrijk heeft C&A zich volledig teruggetrokken. In 2012 opende het bedrijf haar eerste Servische vestiging.

Rijkste Nederlanders
Hoewel dus een Duits-Nederlandse familie waarvan de moederbedrijven al lang niet meer in ons land gevestigd zijn behoort de familie Brenninkmeijer volgens de Quote 500 tot de vermogendste Nederlanders. Naar verluidt hebben Erik Brenninkmeijer en zijn familie voor 22 miljard aan vermogen.
Om aan te geven hoe rijk zij zijn: het Heineken imperium bezit 'slechts' vijf miljard.

C&A is toch voordeliger
Jarenlang was dit de slogan van de winkelketen.

C&A Amsterdam in de fik

Aan het Damrak vestigt de kledingigant zich in 1912, volgens velen is de winkel zo modern en apart dat er met recht gesproken mag worden Damrak van 'de mooiste winkel van het land'. Ook het hoofdkantoor wordt er gevestigd en de winkel wordt een enorm succes. Maar in 1963 slaat het noodlot toe als er op 16 februari brand uitbreekt.
's Morgens was er van het pand niets meer over, ondanks de inzet van al het voorradige brandweermaterieel en -personeel brandde de gehele voorraad op en stortte het pand in als een kaartenhuis. De schade was enorm, er waren geen gewonden of slachtoffers.
Prachtige foto's (als je hier al van mag spreken bij een allesverwoestende brand) vind je HIER (externe link.)

Lange tijd had C&A een noodwinkel totdat het nieuwe pand klaar was. Het huidige gebouw wordt door velen als een vervuiling van de straat gezien, zeker als je ziet hoe fraai het afgebrande gebouw was dat ooit door Berlage was ontworpen.

Pand C&A wordt gesloopt

Op 25 augustus 2012 werd bekend dat het pand waarschijnlijk toch plaats gaat maken voor een fraaier gebouw. Lees er HIER meer over.
Twee architectenbureau's werken plannen uit voor een gedaanteverandering van het C&A-gebouw tussen Damrak en Nieuwendijk. Inmiddels zijn de plannen door de Commissie voor Welstand en Monumenten in twee vergaderingen besproken. De betreffende bureau's zijn Robert A.M. Stern Architects en Rijnboutt Architecten.

Rozengeur en manenschijn met een donker randje

Het gaat het concern voor de wind, ze slaan nieuwe wegen in, niet altijd met evenveel succes maar het concern kan tegen een stootje. Wat schadelijker kan zijn is als het publiek het laat afweten. C&A waakt daarvoor maar soms is er toch wel eens een wanklankje te horen. Zo is met name kinderarbeid funest als vast komt te staan dat kleding in de rekken van de winkelketen gemaakt is door kinderhandjes in landen als India.
Een kwart miljoen kinderen in alleen al Noord-India worden gedwongen te werken maar door de consument daarvan op de hoogte te stellen hopen verschillende organisaties dat de consument de artikelen links laat liggen. De 'Schone Kleren Kampagne', is bedoeld om een gedragscode te ontwikkelen waarin kinderarbeid verboden wordt en andere arbeidsrechten gerespecteerd.

C&A weet niet altijd door wie de kleding die zij verkopen gemaakt wordt omdat zij de inkoop en fabricatie uitbesteden, de familie Brenninkmeijer erkende echter dat zij toch echt de eindverantwoordelijken zijn en maatschappelijk verantwoord dienen te ondernemen.

C&A is een bedrijf dat de controverses dus niet schuwt en dat leidt niet zelden tot verrassende combinaties. Zo heeft Frans Molenaar een kledinglijn ontworpen voor C&A en huurt het concern al jaren met succes Jan Smit in voor campagnes, overigens is de kledinglijn van Smit ook te koop bij deze kledingzaak.

Eigen personeel roert zich soms ook
Er is niet alleen zorg om wat er in een ver buitenland gebeurt. Door de grootte van C&A staat het vooraan als het gaat om de beloning van winkelpersoneel, er wordt altijd gekeken naar wat het concern doet. In 2011 waren de medewerkers van C&A boos waarna zij sociale media inzetten om kenbaar te maken dat zij zeer ontevreden waren over de beloningsstructuur.
Sinds 2008 zouden zij geen loonsverhoging meer hebben gehad.

Eind goed al goed !?
C&A is een bedrijf dat al meer dan een eeuw voorziet in een behoefte, dat er dan wel eens iets mis gaat hoort daar misschien wel bij, wel is het zaak dat het concern de voelsprieten binnen de samenleving op scherp houdt en de geluiden omzet in nieuw beleid. Jopie loopt zo nu en dan graag eens door C&A en slaagt er eigenlijk altijd wel.
C&A en Wehkamp hebben de krachten inmiddels gebundeld, de kleding van de winkelketen is nu ook via deze postordergigant te bestellen. Of C&A jou iets te bieden heeft is aan jou.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

FC Amsterdam

Dries Roelvink speelde niet of nauwelijks in het eerste van de club maar is qua naam de bekendste Nederlander die ooit voor de club speelde. FC Amsterdam was een samensmelting van drie Amsterdamse verenigingen (DWS, de Volewijckers en Blauw-Wit) die in 1972 kansen zagen na de zegetocht van Ajax door Europa die drie jaar geduurd had.

Blauw -Wit voetbalde tot die tijd in de schaduw van het Olympisch Stadion, door de fusie 'promoveerde' het zichzelf tot de hoofdgrasmat maar de Amsterdammers lieten het afweten. Zelfs Ajax had in die tijd nog wel eens moeite om het stadion vol te krijgen dus hoe je een arena met een capaciteit van dik veertig duizend 'gezellig' moet krijgen was de grote vraag.

>>> ... lees meer over FC Amsterdam...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL