Let op! Fraude via het web is eenvoudig! Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Lieve mensen, we denken "dat overkomt mij niet" maar het kan iedereen overkomen, 'iemand maakt je geld afhandig via het Internet'.

Inleiding
Je hebt een computer die verbonden is met het Internet, maar degene die hem voor je geïnstalleerd heeft is ook niet gek, die heeft ervoor gezorgd dat de computer veilig is. Tegen virussen (software om rare fratsen uit te halen op je pc), spam (e-mail waar je helemaal niet om gevraagd hebt) en hackers (mensen die rond willen neuzen of erger op je computer.)

Al dit soort activiteiten wil je niet, hoeft ook niet, maar wat je ook doet om het tegen te gaan, er zijn per dag tienduizenden die het slachtoffer worden van Internet criminaliteit, ook al heeft je kleinzoon, vriendje of buurman er alles aan gedaan om dat bij jou te voorkomen. Het kan helaas toch gebeuren dat je het slachtoffer wordt van een Internet-crimineel.

Het is al ingewikkeld genoeg dus ik beperk me nu tot twee veel voorkomende vormen.

Virus op je computer
Ik zei het al, je kan een virusfilter en firewall geïnstalleerd hebben op je pc, toch zijn er mogelijkheden om in te breken. Ik ga er van uit dat als je zelf of door een ander software hebt laten installeren om inbraak via het Internet op je computer te voorkomen die software automatisch wordt bijgewerkt naar de laatste versie.
Het is net als met medicijnen, als je die drie jaar laat liggen kunnen ze hun werking verliezen.

Daarnaast moet je zelf geen dingen doen die ervoor kunnen zorgen dat ondanks al je moeite er toch een virus op je computer terechtkomt. Een virus is niets anders dan een programma, net als Word, waarmee je brieven schrijft, maar dan om zonder dat je het merkt in je computer te zitten.
En als het daarbij blijft is het nog niet eens zo erg maar dergelijke programma's (die virussen dus) zijn in staat om je eigen bestanden (foto's, muziek, documenten) te verwijderen. Ook kunnen dergelijke programma's jouw computer gebruiken als server. Een server verleent toegang aan derden, als dat zonder jouw toestemming gebeurt is er dus een hacker (iemand die zonder jouw toestemming in jouw pc zit) actief die zich voordoet alsof jij het bent.

Een hacker kan dus van alles uitvreten op jouw pc, maar ook uit jouw naam mailen, vanaf jouw pc. Maar dus ook inloggen op sites waar jij komt. Als dat de Libelle of De Telegraaf is valt daar mee te leven maar het kan ook jouw bank zijn.
Als je je bankgegevens op je pc hebt staan en een hacker vindt ze kan hij handelen alsof hij jou is. Vraag het dus na als je het zelf niet kunt checken. Van alle beveiligingsmogelijkheden die er zijn bestaan er goede gratis versies dus laat ze erop zetten als je twijfelt.

Er zijn veel mogelijkheden om een virus op je computer te zetten. Het kan zelfs al als je een website bezoekt van een Internet-crimineel. Dat zijn doorgaans obscure sites, maar het kunnen ook sites zijn waar je iets zoekt, dat kunnen sites met muziekjes, plaatjes of programma's zijn. Vaak bevinden deze sites zich niet in Nederland en hebben ook geen of zeer slechte Nederlandse teksten.

Bezoek geen vreemde webesites en als er een waarschuwing in beeld komt klik je die weg door op het kruisje rechtsboven te klikken, klik niet op 'ja' of 'nee', de uitkomst is namelijk vaak hetzelfde, ze schieten direct je computer in.

Maar via een mailtje kan een virus ook bij je bezorgd worden. Als er een bijlage bij een e-mailbericht zit kan daar een programma in verstopt zitten, dat zie en merk je niet, maar zodra je de bijlage opent nestelt het programma zich op je computer.

Open dus niet zomaar alles waar een bijlage bij zit, zeker niet als het bericht afkomstig is van iemand die je totaal niet kent.

Nepwebsites
Een vorm van oplichting via het Internet die steeds vaker voorkomt is die via sites die er precies hetzelfde uitzien als die van jouw bank. Het is een exacte kopie, alleen, het is NIET altijd de website die je verwacht.
Op dit soort sites kom je niet zomaar terecht, in de meeste gevallen gebeurt dit doordat je een mailtje hebt ontvangen van iemand die sterk op jouw bank lijkt. Het enige dat ze vragen is of je in wilt loggen via de link in het mailtje. Ze willen dat je je gegevens controleert.
In dit soort gevallen leidt de link in het mailtje dus naar een nepwebsite die lijkt op die van jouw bank, door erop te klikken en in te loggen en je gegevens in te vullen verstrek je de Internet-criminelen alles wat ze nodig hebben om geld van je rekening te halen.

Een bank zal NOOIT via e-mail vragen door te klikken naar hun website en ze zullen ook NOOIT via het Internet vragen je gegevens in te voeren. Alleen als je rechtstreeks op je bank inlogt en je daar alleen je bankrekening en het nummer via een zogenaamde tan-lijst (cijferlijst waar vanaf je telkens een ander nummer haalt om in te loggen) of token (rekenmachine-achtig apparaatje waar je je pas in doet om in te loggen) invult en er ergens een slotje op de pagina staat ten teken dat je een veilige verbinding hebt is het veilig.

Reageer dus nooit op een verzoek in een mailtje of op een website om al je gegevens in te vullen ter controle, een bank doet dat altijd per brief dus ook nooit telefonisch.

Als je niet zeker van je zaak bent, sluit het scherm dan af. Als je een mailtje krijgt dat je niet 100% vertrouwt, twijfel dan niet, gooi het weg en bel je bank. Als je niet zeker weet of je pc wel goed genoeg beveiligd is vraag je een buurman, familielid of vriend.
Veel mensen zijn tegenwoordig handig genoeg om een programma te installeren waarmee voorkomen kan worden dat jij het slachtoffer wordt van Internet-criminelen.

Phishing
Misschien heb je hier wel eens van gehoord, het is een Engelse term die staat voor 'vissen', het komt er op neer dat iemand op de een of andere manier aan het 'vissen' is naar je persoonlijke bankgegevens.
Hierboven heb je daar wat voorbeelden van gezien.

Dan nog iets waar je op moet letten
Als je in wilt loggen bij je bank of denkt dat je aan het inloggen bent moet je een veilige verbinding hebben, dat weet je niet altijd, ergens op je site in de browser staat een slotje maar iedere bank heeft ook een kenmerkend iets, dat is dat de verbinding niet via HTTP (zoals gebruikelijk is voor een normale website) maar via HTTPS!
Die toegevoegde S staat voor 'secure' (veilig.) Hieronder zie je een aantal voorbeelden van banken wat je te zien krijgt als je daar wilt inloggen, als je bij je bank inlogt en er staat iets anders in de adresbalk: WEGWEZEN!
BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Illegaal vuurwerk, levensgevaarlijk

De politie vraagt iedereen om de komende tijd alert te zijn op de aanwezigheid van gevaarlijk illegaal zwaar vuurwerk, dat mogelijk de komende tijd op verschillende plaatsen zal opduiken. Als mensen weten waar dergelijk vuurwerk ligt opgeslagen, wil de politie dit graag weten.

Meld dit bij de politie op 0900 8844, of bij M (Meld Misdaad Anoniem) op 0800 7000. De politie vraagt dit in verband met de veiligheid in uw directe woon- of werkomgeving.

>>> ...meer over illegaal vuurwerk...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2023 MokumsNL