Van zwart naar wit Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


In een grauw verleden heb ik een constructie gezien met verzekeringspolissen waarbij er geld werd gestopt in een polis die vervolgens werd afgekocht en waarbij de belastingdruk naar een ander land werd Zwart geld verlegd maar waar vervolgens helemaal geen belasting werd geheven.

Om welke constructie dat precies ging en welke landen (een was uiteraard Nederland) doet er verder even niet toe, feit is wel dat ik op een gegeven moment benaderd werd door een crimineel die hier wel wat meer over wilde weten.

Zo ver kwam het allemaal niet want de constructie die ik kende was op zich volstrekt legaal en werd vooral gebruikt door topmanagers. De leemte in de wet is later gedicht waardoor die route in ieder geval niet meer kon, maar het is duidelijk dat er veel zwart geld in omloop is en om dat uit te kunnen geven is het handig als er geen vragen worden gesteld.

Overheid neemt maatregelen
In 2008 presenteerde het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) een rapport over dreigingen aangaande het witwassen van zwart geld. Het 180 pagina's omvattende rapport kun je HIER bij MokumsNL downloaden.

Onder andere valt er te lezen dat het witwassen via het Internet nog in de kinderschoenen staat maar ik hoorde tien jaar geleden al een methode om op kinderlijk eenvoudige wijze geld wit te wassen. Er werd in een Oostblokland een website geëxploiteerd waarop vanuit Nederland aankopen werden gedaan, het geld werd baar geld in Oost-Europa en overgemaakt naar het zogenaamde moederbedrijf in Nederland onder het mom dat er al belasting was betaald.
De aangifte in Polen (een van de landen waar dit gebeurde) werd uiteraard nooit ingediend en voordat de Poolse fiscus aan de deur stond was de vogel al gevlogen.

Zeer recentelijk hoorde ik dat een klein Amsterdams webdesignbedrijf betrokken was geraakt bij een zelfde soort zwendel want anders kun je het uiteraard niet noemen. Tips geven hoe je geld moet witwassen is net zo illegaal als het verdienen van zwart geld dus ook MokumsNL zal zich hier verre van houden. Er zijn echter wel al enkele alom bekende methodes, die bespreek ik dan ook.

Een veel voorkomende methode is een bedrijf opzetten en diensten laten leveren waarvoor betaald wordt om vervolgens netjes belasting af te dragen, het lijkt dan alsof de inkomsten uit het bedrijf afkomstig zijn maar in werkelijkheid is er veel minder verkocht dan wordt aangegeven.

Probleem is de inkoop, als het om de horeca gaat moet je dus ook je inkoop verhogen, doe je dat ook daadwerkelijk dan verdampt je zwarte geld, je moet dus aan inkoopfacturen zien te komen die niet met echte leveringen te maken hebben. Het voordeel zal duidelijk zijn. Je betaalt belasting over de verkopen minus de inkopen, het nadeel is dus dat je belasting betaalt maar het voordeel is dat er geen geld is uitgegeven aan de inkoop terwijl je dat wel suggereert.
Het voordeel weegt op tegen het nadeel, je zou zeggen, wat schiet je er dan mee op? Dat is dat het zwarte geld ineens wit is geworden en dus gewoon uitgegeven kan worden.

In de dienstverlenende sector is het nog eenvoudiger, daar komt denkwerk en handenarbeid aan te pas en geen daadwerkelijke inkoop. Een autopoetser bijvoorbeeld heeft nauwelijks investeringen maar krijgt betaalt voor zijn werk.
In een casino kan het net zo gaan. Je zet op zwart en rood evenveel geld, je wint altijd en gaat met je fiches naar de kassa en hup, je zwarte geld is wit.

Ook zijn er landen die geen openheid van zaken geven aan de Nederlandse fiscus, met de komst van de EU is dat wel steeds minder houdbaar maar wat nog altijd voorkomt is dat geld bij een buitenlandse bank wordt Koffer vol met geld gestald en dat de 'eigenaar' ervan zichzelf geld leent.

Het komt ook voor dat goederen tegen extreem hoge prijzen worden doorverkocht, soms zelfs op een en dezelfde dag. Wat ook kan is zelf voor bankje spelen, er zijn landen waar het opzetten van een bankfiliaal kinderspel is. Ik hoef je niet uit te leggen dat er dan geen cent overblijft voor de fiscus en dat zwart geld weer 'schoon' is.

Huizenmarkt
Iedereen heeft vast wel eens gehoord van het gesjoemel met onroerend goed. De explosieve waardestijging van huizen leek lange tijd een zeer lucratieve mogelijkheid om geld wit te wassen. De overheid zit uiteraard ook niet stil.
Banken die meewerken aan het witwassen van geld kunnen mede-verantwoordelijk worden gehouden. De banken hebben richtlijnen opgesteld toen de Wet ter Voorkoming van Witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) van kracht werd in 2008. Deze richtlijnen kun je HIER bij MokumsNL downloaden.

Het witwassen van geld is voorbehouden aan mensen die hun geld op oneerlijke wijze hebben verdiend. Al jarenlang is Spanje een van de landen waar veel zwart geld omgaat, iedereen doet er aan mee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op het moment van schrijven (oktober 2011) 28% van alle huizenverkopen in Barcelona door Russen worden gedaan die met contant geld aan komen zetten.

Nederland
Ik heb een keer aangifte gedaan van digitale diefstal, althans, geprobeerd om aangifte te doen. Vooropgesteld, de dienstdoende agenten waren zeer behulpzaam maar ik moest wel eerst uitleggen wat digitale diefstal was en hoe dit gebeurd was.
Uiteindelijk heb ik zelf de aangifte geschreven, die vervolgens naar de politie gemaild en toen die deze onverkort op een PV hadden gezet kwamen ze bij mij langs voor een handtekening. Daarna heb ik er nooit meer iets van gehoord dus justitie kon er blijkbaar ook niets mee.

Politie en justitie dachten in 2008 nog dat cibercrime in de kinderschoenen stond terwijl ik toen al jaren daarvoor gehoord had hoe bekende Amsterdamse criminelen hun geld witwasten via het Internet. Waarschijnlijk denkt men op ambtelijk niveau vandaag de dag nog altijd dat het allemaal wel meevalt.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Nepgeld

Ik heb een nepeuro in mijn maag gesplitst gekregen, pas dus op want iemand vertelde me dat ze die al eens eerder had gezien.

Het gaat om een Keniaanse munt die natuurlijk geen drol waard is maar verdacht veel lijkt op een 'een Euro munt'. Hij is net zo groot, alleen iets dunner en lichter.

>>> Munten die lijken op de Euro

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2023 MokumsNL