Wat moet dat heen met de horeca? Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


De een noemt het een verregaande vorm van vertrutting, de ander een welkome verademing. Er lijkt geen gulden middenweg te vinden voor de aanpak van de overlast door de Amsterdamse horeca omdat iedereen overlast anders interpreteert. Horeca Regels Amsterdam
Er worden regelmatig onderzoeken gehouden en daaruit blijkt steeds dat er twee groepen bestaan.

Rumour en een beetje overlast hoort bij de grote stad

Als je in Amsterdam woont weet je dat je zo nu en dan eens wakker kunt worden van wat overlast, als je dat vervelend vind tmoet je maar in een hutje op de hei gaan wonen.

Tja, de bewoners die in een rustige straat woonden totdat er zich een café vestigde en de gemeente de sluitingstijden verruimde denken daar natuurlijk anders over.

Een stad heeft woon- een uitgaansgebieden, dat moet je gescheiden houden

De leefbaarheid van een stad komt in het gedrang als je toestaat dat er in een rustige straat een aantal horeca ondernemingen worden gevestigd die tot diep in de nacht open mogen blijven.

Ach, de regelgeving is duidelijk, zullen de voorstanders zeggen: "dat bezoekers zich misdragen is nadat ze de tent verlaten hebben, daar kunnen wij niet veel aan doen".

Standpunten zijn uitgewisseld

In grote lijnen gaat het om het bovenstaande, de een wil rustig kunnen slapen en de ander wil graag in zijn eigen buurt een hapje en een drankje kunnen nuttigen. Waarom zijn deze twee, ogenschijnlijke, uitersten niet combineerbaar?
Dat zijn ze inderdaad niet, dat is mijn stellige overtuiging, als je al jaren in een straat woont waar gehandhaafd wordt en je dus om twaalf uur rustig je bedje in kunt duiken is het onverteerbaar als ze 's nachts lallend over straat gaan en je portiek onder zeiken omdat de kroegen tot drie uur open mogen blijven.
En de uitgaanders willen niets anders dan gezellig tot in de kleine uurtjes genieten van hun welverdiende vrije weekend. Wat kan daar nou op tegen zijn, behalve dan wat zure buurtbewoners.

Uitgangspunten Amsterdam

Horecabeleid vrijgegeven voor inspraak
Het is niet eenvoudig te doorgronden wat het bestuur van de stad nu precies voorstaat maar als je wat verslagen van vergaderingen bij elkaar gooit komt er toch iets overzichtelijks uit. Terrasbeleid moet worden nageleefd

Men wil kwalitatief hoogwaardige horeca, er wordt onderkend dat de horeca de motor voor de lokale economie is maar dat prettig wonen en de levendigheid niet in het gedrang mogen komen. Een toename van culturele horeca bevordert de kwaliteit en deze samensmelting zal een positief effect hebben op de lokale economie van een buurt.

Het ontwikkelen van nieuwe uitgaansgebieden is niet nodig, bovendien moet de nadruk liggen op kwaliteit, niet op kwantiteit. Voor hotels wordt een uitzondering gemaakt, Amsterdam heeft een tekort aan hotelbedden waardoor het huidige aanbod ook te duur is.
En tenslotte, er moet meer ruimte komen voor vernieuwing en de administratieve lasten moeten worden teruggedrongen. Horecazaken die zich goed gedragen zullen minder geconfronteerd worden met controles, zaken die het slechter dan gemiddeld doen zullen vaker beoordeeld en beboet worden.
Het 'three strikes you're out' principe gaat gelden.

VHA Verenigde Horeca Amsterdam

De Amsterdamse horeca voelt zich vogelvrij verklaard door de nieuwe regels van de gemeente waarbij burgers meer zeggenschap krijgen. Als er drie klachten binnen korte tijd over een horecazaak binnenkomen wordt je gelijk gesloten, dit 'three strikes you're out' principe moet eigenaren ertoe bewegen ook maatregelen te treffen en te handhaven voor wat er zich voor zijn deur afspeelt.
Met name het terrasbeleid is veel bewoners een doorn in het oog. Volgens het stadbestuur is het juist de bedoeling dat er onderling afspraken worden gemaakt en alleen als men er samen niet uitkomt de gemeente wordt ingeschakeld. De horeca vreest echter dat het nooit iedereen naar de zin te maken is en dat één bewoner dus de macht heeft om een zaak te laten sluiten.

De VHA is een nieuw initiatief van zo'n vijfitg horeca ondernemers die het meer dan zat zijn dat ze steeds met nieuwe regels worden geconfronteerd. Acties en stakingen worden niet uitgesloten. Waar je aan moet denken is dan de vraag, maar dat het de ondernemers hoog zit is wel duidelijk.
Maar bewoners klagen al jaren, zijn dat dan steeds dezelfden en betreft het een klein groepje? MokumsNL geeft hier geen mening over, net als dat wij geen oordeel geven over de nieuwe nota. Wat wij wel graag willen opmerken is dat er buurtcomité's zijn diie voort zijn gekomen uit VVE's. Veelal betreft dit de zogenaamde 'nieuwe' Amsterdammers. Tegen hen zeggen we: "wist je waar je aan begon toen je in Amsterdam kwam wonen of vindt je dat het nu de spuigaten uitloopt".

In beide gevallen kun je niet anders doen dan met elkaar in gesprek gaam. Dat betekent dat de bevindingen van een buurtcommité breed gedragen moeten worden en dat horeca ondernemers in een buurt ook een comité zullen moeten vormen. Je kunt simpelweg niet volstaan met een actiegroep die vijftig ondernemers vertegenwoordig die over meerdere buurten verspreid is.
En sluit dit ook niet aan op het voornemen van de gemeente om buurten er onderling uit te laten komen? Als afspraken op papier worden gezet en ook worden nageleefd kan er wellicht veel meer dan nu.

Horeca punaises

Sinds jaar en dag dienen horeca ondernemers hun terras binnen de door de gemeente aangebrachte markeringen te plaatsen, dat betekent soms dus dat het een wel erg klein terrasje wordt, zoals hier aan de Haarlemmerdijk.


De gemeente gaat handhaven, maar wat dan?

Het is volstrekt niet helder welke criteria er exact gelden, dat komt mede doordat de ene buurt de andere niet is. De Elandsgracht kan bijvoorbeeld bestempeld worden als uitgaansgebied maar geldt dat dan ook voor de vele straatjes waar de meeste horeca gevestigd is en dus ook veel bewoners overlast ervaren?

Er is wet- en regelgeving waaraan een ondernemer zich dient te houden maar dat zijn regels die van algemene aard zijn. Ik noem ze, maar de belangrijkste zal worden: 'hoe ga ik met mijn buurt om, en dat is iets wat voor ondernemers en bewoners geldt'. Kortom, op micro-niveau kent iedereen elkaar en zullen er afspraken gemaakt moeten worden, als dat lukt zal de gemeente zich meer afzijdig houden dan ooit.

Geluidsapparatuur in horeca-inrichtingen
Om overschrijding van de geluidsnormen te voorkomen, moeten horecabedrijven voor alle vormen van muziek gebruik maken van een eindversterker met een begrenzer.

Ontheffing geluidsvoorschriften horecabedrijf
Als er meer geluid wordt gemaakt dan toegestaan moet daarvoor een ontheffing worden aangevraagd. Three strikes you're out

Terrasvergunning
Voor het inrichten van een terras bij je horecabedrijf is een vergunning vereist.

Exploitatievergunning horecabedrijf
Iedere onderneming waar eten of drinken wordt verkocht die ter plaatse kunnen worden geconsumeerd dient te beschikken over een exploitatievergunning.

Drank- en horecawetvergunning
Deze landelijke vergunning is vereist als er alcoholische dranken worden verkocht die ter plaatse kunnen worden genuttigd.

Aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten
U heeft toestemming nodig om kansspelautomaaten te plaatsen in een horecazaak, behendigheidsautomaten vallen hier niet onder.

Omgevingsvergunning
Deze is niet altijd vereist maar u kunt er vanuitgaan dat als u meer dan vijfitg mensen tegelijkertijd wilt ontvangen u deze nodig heeft indien u een deel van het gebied rodnom uw horeca-onderneming wilt betrekken bij een activiteit, wat het terras dus ook is..

Meer informatie

De nota die je hieronder ziet is een stuk dat ik kreeg maar waarvan ik geee officiële versie kon vinden maar het geeft wel goed aan waaraan de gemeente denkt. De andere link gaat naar de gemeente, maar vreemd genoeg zul je daar de horecanota niet aantreffen.

NOTA HORECABELEID

LINK NAAR DE GEMEENTE PAGINA OVER HORECA


BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Berget Lewis

Berget Lewis heeft een zeer krachtig volume dat zij voor het eerst aan het grote publiek liet horen toen zij deel uitmaakte van Total Touch, de formatie rondom broer en zus Oosterhuis (trijntje en Tjeerd.)

Nadat Trijntje een andere weg in was geslagen werd Berget een veel gevraagde zangeres bij tours met o.a. De Dijk, Candy Dulfer, Ruth Jacott, The Golden Earring en Karin Bloemen.

>>> ...meer over Berget lees je hier...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL