Nationaal ballet en opera Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Deze pagina gaat over het Muziektheater dat 'kleeft' aan het Stadhuis van Amsterdam op het Waterlooplein

Eerst maar eens foto's van hoe het was, het veranderde en wat het uiteindelijk geworden is.

Foto 1
Amstel 1, zo werd het imposante gebouw op de hoek van de Zwanenburgwal en de Amstel genoemd. Amstel 1 was het eerste gebouw in een reeks grote panden met diverse bestemmingen. Hier gezien vanuit een inmiddels afgebroken huis aan de Zwanenburgwal.


Foto 2
Dit is de trap die de ingang vormde van het pand Amstel 1.


Foto 3
Alle panden die op het Waterlooplein stonden en grensden aan de Amstel moesten wijken voor het nieuwe stadhuis annex muziektheater. Dit was de aanblik na de sloop.


Foto 4
En waar gesloopt wordt verschijnen de hijskranen om er te bouwen.


Foto 5.
En zo ziet het er dan uit als de bouw klaar is, deze foto is genomen vanaf de Magere Brug.


Op 23 maart 2013 opende het muziektheater haar deuren voor het Amsterdamse publiek. Nu ben ik altijd al voorstander geweest van het betrekken van de burgerij bij grote projecten dus met groot plezier maakte ik van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen. Het is de nieuwe algemeen directeur van het opera, Els van der Plas ballet en muziektheater Els van der Plas die sinds haar aantreden per 1 augustus 2012 een frisse wind laat waaien.
Zo luncht zij met kleine groepjes personeelsleden om ze goed te leren kennen maar ook om te luisteren, naar wat goed gaat, maar ook naar wat minder goed gaat en dus beter kan. En dus ook wordt het publiek betrokken bij haar pogingen het theater nog beter op de kaart te zetten.

In een interview zei Els ooit: "Ik verheug me om dit culturele topinstituut samen met Pierre Audi (red: operadirecteur) en Ted Brandsen (red: balletdirecteur) te continueren en verder te ontwikkelen. Tevens kijk ik er naar uit om met de teams van de drie te fuseren instellingen (red: Het Muziektheater Amsterdam, De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet) de uitdagingen voor de komende jaren aan te gaan".

Els van der Plas in gesprek met Chazia Mourali >>>
Dit gesprek vond plaats aan het eind van de open dag op 24 maart 2013 >>>
Helaas was toen 80% van het publiek al de zaal uit >>>

Historie

In de volksmond heet het gebouw de Stopera, een samentrekking van STadhuis en OPERA. Maar ook synoniem voor STOP OPERA, onder deze naam werden er vele acties gevoerd om de komst van het nieuwe stadhuis/ muziektheater te voorkomen.

Foto 6.
Hier een van de vele protesten op het plein, ik wil er niet teveel bij stilstaan dus laat ik het bij deze ene foto. Het is een paalzitter, hij 'woonde' op deze paal en deed zijn behoefte in een emmer die hij vervolgens liet zakken. Gaandeweg 'gunde' hij zichzelf enkele uurtjes rust per dag en daalde af van zijn troon.
Aanvankelijk had hij veel aandacht maar toen duidelijk werd dat de gemeente geen krimp gaf en de plannen zou doorzetten werd zijn kamp en een later opgericht nomadenkamp geruimd en kwam er een groot hek te staan rondom het bouwterrein. Wel zijn er nog regelmatig bouwmaterialen gestolen en machines vernield maar het gebouw kwam er.


Foto7.
Uiteindelijk opende op 23 september 1986 het Stadhuis en het Muziektheater de deuren. Er waren twee architecten betrokken bij de bouw, voor het Muziektheater was Cees Dam verantwoordelijk. Met name de binnenstraten moesten een open uitstraling en samensmelting te zien geven van beide gebouwen, helaas lukt dat niet echt naar mijn mening als 's avonds en in het weekend die straten gesloten zijn.
Architectonisch hoogtepunt van het Muziektheater aan de Amstelzijde is de gebogen voorzijde, de hoofdingang ligt ook aan deze kant maar ook via de binnenstraten en de ondergrondse parkeergarage is deze bereikbaar. De gevel is voor een groot deel gemaakt van glas waardoor er een ruimtelijk effect ontstaat als je binnen over de promenade loopt, hieronder kun je dat goed zien.


Foto 8.
Uitzicht vanaf het 'balkon' van het Muziektheater, links op de hoek café 't Hooischip, rechts een kleine witte brug, de Walter Süskindbrug, rechts daarvan, over de Amstel, de Magere Brug. Geheel rechts, zeg maar net boven het 'Hot Dog karretje' de Blauwbrug dat in de Tweede Wereldoorlog de toegang was tot de Jodenhoek.
De twee grote torens die je in de verte ziet vormen de Nederlandse Bank aan het Frederiksplein.


Tijdens de open dag waren er ook activiteiten voor kinderen, uitstekend idee, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, maar ook van nieuwe media zoals YouTube werd gebruik gemaakt. Op zo'n dag zie je mensen van allerlei pluimage, je kan niet goed inschatten of de gemiddelde doelgroep hier rondloopt of juist nieuwsgierigen
die alleen vandaag een kijkje komen nemen maar ook tijdens de masterclass in de zaal zag ik ouders met kinderen. Je kunt niet vroeg genoeg in aanraking komen met cultuur en als het nog eens van hoge kwaliteit is ook dan kun je dat alleen maar toejuichen.
Ondanks 1600 zitplaatsen is de zaal intiem, de afstand tot het podium lijkt overal kort en sommigen geven er zelfs de voorkeur aan liever op het balkon plaats te nemen dan beneden in de grote zaal.

Het Muziektheater Amsterdam (zo wil het genoemd worden dus vanaf nu doe ik dat ook en graag) is bij uitstek geschikt voor het organiseren van een evenement, dat kan in de zaal of met gebruik van de ruim opgezette foyer waarbij uw gasten dus kunnen genieten van het geweldige uitzicht over de Amstel. In het Muziektheater Amsterdam worden congressen, filmpremières, recepties, productpresentaties en diners gehouden, dat kan al vanaf vijftig personen. Als maximum wordt het aantal zitplaatsen in de zaal aangehouden, 1600.
Het Muziektheater Amsterdam is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (trams en metro's), maar beschikt tevens over de in 2012 tot beste verkozen parkeergarage van Nederland. De catering is hier uiteraard in goede handen want alles wat in één adem genoemd wordt met het Muziektheater Amsterdam heeft kwaliteit.

Exclusieve arrangementen
Ook kunt u rondom een ballet- of operavoorstelling in het Muziektheater Amsterdam een evenement voor uw personeel of relaties organiseren, daarvoor hoeft u uiteraard niet een hele voorstelling af te huren, via de organisatie krijgt u goede plaatsen en kan er in overleg met u een programma op maat worden samengesteld, al dan niet met hapjes, drankjes, een diner tot aan een persoonlijke inleiding aan toe.
Rondleidingen achter de schermen zijn zeer speciaal en uniek, ze geven een wel heel bijzonder tintje aan uw evenement. Bel (020) 551 81 23 voor informatie.

Foto 9 en 10.Foto's Muziektheater Amsterdam

Het Muziektheater Amsterdam is dus de thuisbasis van Het Nationale Ballet en De Nederlandse Opera maar ziet het ook tot haar maatschappelijke taak educatieve programma's op te zetten voor kinderen, jongeren, studenten én volwassenen. Hieronder tref je meer foto's aan van de open dag op 23 maart 2013, maar allereerst een video.
BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Panorama foto's van Mokum

Panorama foto's van de stad Amsterdam

>>> Panorama fotografie

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente
WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL