Oplichters actief in Amsterdam Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Tips en trucs
Op deze pagina zal ik nieuwe oplichterstrucs plaatsen maar ook trucs die al jarenlang werken en steeds weer terugkeren omdat mensen erin blijven trappen. Vooral ouderen zijn vaak de dupe van oplichterspraktijken omdat ze willoos, goedgelovig en onwetend zijn.
Helaas is het niet uit te roeien, zolang er nog mensen zijn die erin trappen zullen er altijd oplichters rondlopen en helaas, naarmate dat de armoede toeneemt en de grenzen verder open gaan zullen er steeds meer kanslozen in dezelfde vijfer gaan vissen.
De verwachting is dus dat de trucs toe zullen nemen maar ook het aantal slachtoffers.

Achterruit beplakt

Op dure auto's plakken onverlaten, helaas, het zijn vooral vaak weer Oostblokkers, een sticker of papier dat je uitzicht beneemt als je achter het stuur zit en door je spiegel wilt kijken. Maar, je zit dan al in de auto met de sleutels in het slot, vaak loopt de motor dan zelfs al. Je stapt vervolgens uit om de sticker of het papier te verwijderen en vliegensvlug springt er een kruimelaartje in je auto om ermee vandoor te gaan.
In veel gevallen liggen al je spullen ook nog eens in de auto, alles weg. Pas dus op als je in de auto zit er er iets op je achteruit geplakt zit.

Vreemde telefoontjes

Tip van een lezer:
Op Mokums waarschuw je voor oplichters die je opbellen. De laatste paar dagen heb ik daar ook last van. Niet opgenomen maar wel even het landnummer gecheckt. 00142 begint het mee. Het blijkt om oplichters te gaan waarschijnlijk vanuit India, 00142 bestaat n.l. niet.
Ik heb van de week een nieuwe virusscanner geïnstalleerd en heb daarbij mijn telefoonnummer ingevuld voordat ik kon downloaden. Zou het kunnen....?

Advies Mokums:
Neem niet op als je vanuit het buitenland gebeld wordt maar geen idee hebt wie dat zou kunnen zijn. En als je iets 'gratis' download en je telefoonnummer moet invullen is dat geen zuivere koffie, want wat moeten ze met je nummer? Vul gewoon iets niet bestaands in als het niet anders kan.

Gratis sleutelhanger

Mij bereikte het volgende bericht. Maar pas op, het kan alle kanten uit.
Er zouden Roemenen zijn die sleutelhangers weggeven aan mensen waarvan ze vooraf hebben afgelegd waar ze wonen en dus weten dat er wat te halen valt. Als je de sleutelhanger aanpakt kunnen ze die volgen en zo weten wanneer je van huis bent om vervolgens in te breken.
MAAR PAS OP, IS DIT BERICHT WEL ECHT?
Later zei iemand dat juist het mailtje gevaarlijk is. Er zou een virus in zitten en omdat je het mailtje uit goedheid doorstuurt zou zo het virus zich razendsnel verspreiden.
ENNIEWEE
Stuur het bericht niet door maar stel, iemand geeft je zomaar een sleutelhanger, pak hem gewoonweg niet aan, ook al lijkt het oh zo betrouwbaar.

Heeft u een vuurtje?

En ja hoor, het werkt nog steeds. Carrie en ik komen uit de film en worden door twee mannen aangesproken in gebrekkig Duits en gebrekkig Engels door elkaar, of Carrie een vuurtje heeft. Daarvoor hoeft ze haar tas niet open te doen dus geeft ze het, vervolgens vraagt een van de twee Oost-Europeanen om het VVV, toen wisten we wel hoe laat het was.
Een van de twee hield mij aan de praat, de ander probeerde dichter bij Carrie en haar tas te komen, ze had eerder door dan ik wat er zou kunnen gebeuren en trok aan mijn jasje, toen gingen ze er allebei vandoor. Uiteraard zonder tas.

Kort na twee eerdere meldingen kreeg ik bericht dat ook de politie genoemd wordt in mailtjes in pogingen u op te lichten:
Betaal niet!
Zeer onlangs werden er mailtjes verstuurd die van politie lijken te komen. In de e-mail staat dat de domeinnaam van de geadresseerde in beslag genomen zou zijn vanwege een onderzoek. Om de naam weer terug te krijgen moet er ruim 150 euro op een bankrekening worden gestort.
Deze oplichtingmail is voorzien van het logo van de politie Gooi en Vechtstreek. De politie verstuurt nooit dergelijke mails, en wijst u er dan ook nadrukkelijk op vooral niet te betalen. De politie onderzoekt de zaak.
Toevoeging Jopie: dit kan dus ook in onze regio gebeuren! PAS DUS OP!!!

Pakje aan de deur

Iemand bestelt op uw adres een pakje, hij weet wanneer het bezorgt wordt en gaat op de hoek staan wachten, vervolgens belt hij na aflevering bij u aan en zegt dat het verkeerd bezorgt is en dat hij 'uw buurman' is. Vervolgens geeft u het pakje en krijgt na verloop van tijd aanmaningen. Omdat het pakje op uw adres is afgeleverd moet u betalen.
Wat ook gebeurt is dat het een pakje voor uw buren is dat bij u wordt afgeleverd omdat de buren er niet zijn, in dit geval lijkt het erop alsof de bezorger onder éém hoedje speelt met de oplichter maar daarvoor is nog onvoldoende bewijs. Het gaat hierbij om postbezorgers van naam dus pas altijd op als u een pakje aanpakt voor buren waarvoor u moet tekenen.

Beller die alleen maar 'ja' wil horen

Iemand belt u en stelt een paar vragen, het enige antwoord is 'ja'. Dan krijgt u ineens rekeningen, dat is op basis van een telefoonafspraak. Als u niet binnen een week reageert hangt u hiervoor. Ze hebbben uw 'ja' achter een andere vraag geplakt waardoor het lijkt dat u een overeenkomst bent aangegaan.

'Helpdeskmedewerker' belt, maar of hij ook echt wil helpen?

Misschien komt dit wel al vaker voor maar ik hoor er nu (28 september 2012) voor het eerst over. U wordt gebeld door de helpdesk van een computerbedrijf. Dat kan UPC zijn maar net zo goed iemand van Telfort, KPN of zelfs Microsoft. Het gaat hierbij om iemand die zich uitgeeft als medewerker van een van deze bedrijven maar dat dus niet is.
Zij melden u dat er een probleem is met uw computer, vervolgens vragen zij u om inloggevens, ook kan het zijn dat zij vragen u een klein programma te installeren dat zij u 'gelijk wel even toezenden' per e-mail.

In beide gevallen bent u zwaar de klos. Zij nemen op afstand de computer over en kunnen alles wat zich op uw computer bevindt bekijken en dus stelen. Dat kunnen onschuldige vakantiekiekjes zijn maar ook uw gehele e-mail adressenbestand of bankgegevens.

EEN BEDRIJF ALS KPN, ZIGGO OF MICROSOFT ZAL U NOOIT BELLEN MET DE MEDEDELING DAT ER IETS MIS IS MET UW COMPUTER.

Geldautomaten

Criminelen plaatsen voor de sleuf waar uw geld uit moet komen een voorzetstukje dat niet van echt is te onderscheiden, als u geld tapt rolt dat niet uit de machine maar het rolt zich op in het voorzetstukje.
Ze hopen dat u denkt dat de machine stuk is en weg gaat of dat u bij de bank naar binnen loopt. Vervolgens halen zij het voorzetstukje en uw geld weg. Omdat er een opname tot stand is gekomen krijgt u van uw bank NIETS terug.

Ga dus nooit weg van de machine maar bel het nummer op het apparaat! Stuur eventueel iemand anders naar binnen!

Mijn opa en oma

Toen ik nog vaak bij mijn opa en oma logeerde (beiden zijn inmiddels overleden) kwam er op een dag een man aan de deur die tapijten verkocht, je betaalde voor een tapijt en kreeg ook een tapijt, alleen, je betaalde veel en veel te veel. Maar er werd dus wel iets geleverd maar man, man, man wat werd je opgelicht.
Waar zijn die tijden gebleven? Dat je een oplichter nog vertrouwen kon?

Mijn opa was niet zo gek om geld aan iets uit te geven wat ie niet nodig had, er lag immers al zo'n fraai kleedje op de vloer. Maar later bleek de tapijtelier bij de buren meer succes te hebben gehad.

Zelf ben ik een keer opgelicht voor 200 gulden. Een vage kennis kwam met een vriendje aanzetten die een leuke deal had, ik geloofde de babbel en trapte met open ogen in een truc, beiden heb ik nooit meer terug gezien, ook het geld uiteraard niet.
Sindsdien ben ik op mijn hoede, maar toch. Je geest is niet zo verderfelijk als dat van een crimineel dus lijkt het gilde de gegoede bruger altijd een stap voor te blijven.

Gevonden voorwerpen met telefoonnummer erop

De laatste tijd vinden mensen op straat een sleutelbos of portemonnee, kan net zo goed iets anders zijn maar het gaat om het duidelijk zichtbaar aanwezig zijn van een boodschap, ongeveer als deze:
als u deze sleutels vindt, wilt u mij dan bellen op nummer: 123456789
let op: het kan dus ook om iets anders dan sleutels gaan en bovenstaand nummer is niet echt,
er staat een ander nummer dat u kunt bellen


Wat er gebeurt als u belt is het volgende. Een computersysteem herkent uw nummer en aansluiting, als u ophangt omdat er niemand aan de lijn komt is het voor u al te laat, over uw rekening kan er nu gebeld worden.
En dat kan oplopen.

Verhuur van nepwoningen

Er doen zich meerdere situaties voor, ik noem een veel voorkomende maar ook een andere die steeds weer terugkeert.

Er staat een advertentie op het Internet of in een krantje dat er een kamer of woning te huur wordt aangeboden, de prijs is vaak schappelijk.

kamer, 375 euro per maand, eigen keuken

Je belt en spreekt af en neemt een kijkje. Als je besluit hem te nemen betaal je een maand borg en huur en tekent een huurcontract, vervolgens krijg je een setje sleutels maar die blijken niet te passen.
Dit herhaalt zich op hetzelfde adres meerdere malen, als je 'geluk' hebt tref je meerdere opgelichten.

Een tweede versie is dat iemand op vakantie is en zijn woning verhuurt, die verhuurt vervolgens de woning meerdere malen door aan anderen en laat zichezelf niet meer zien. Als de eigenaar terugkomt treft hij anderen in zijn woning aan.
Deze variant komt ook voor met een oplichter die met je voor de deur staat maar de verkeerde sleutel bij zich heeft, als je naar zijn 'kantoor' gaat komt hij je op straat tegen en zegt dat het kantoor wateroverlast heeft en neemt je mee naar een koffiehuis. Daar regelt hij een huurcontract maar je snapt het al, tot een daadwerkelijke verhuur komt het nimmer.

Bankgegevens

Lieve mensen, een bank belt of mailt nimmer om uw gegevens te checken, zij zullen altijd een brief sturen met een nummer dat u kunt bellen of een kantoor dat u kunt bezoeken.

wij willen uw gegevens controleren, geef uw pincode op

Geef NOOIT uw pincode af aan iemand die u daar telefonisch of via een e-mail bericht om vraagt.

Schoorsteenvegers en geizer schoonmakers

De verhalen zijn te over, schoorsteenvegers die aan de slag gaan en 'ineens' grote problemen tegenkomen in uw kachelpijp, "helaas mevrouwtje, dat gaat wat meer kosten". Schoorsteenvegers Veelvoorkomend trucje is ook dat de roset op uw schoorsteen vervangen moet worden, u gaat dat allemaal niet controleren dus gaat u akkoord.

Bel uw huisbaas voor een goede schoorsteenveger, gelooft u mij, u bent altijd beter af dan die lui die langs de deuren lopen met van die kleine briefjes dat zij de beste en goedkoopste zijn. En als het even goed tegenzit halen ze ook nog uw huis leeg.
Altijd de huisbaas bellen dus! Ook als u geizerproblemen heeft.

0088 nummers

Men belt u maar vervolgens gaat UW meter lopen.
...lees verder...

Nep Euro's

Let hier op!
...lees verder...

Zakkenrollers

Tien tips om te voorkomen dat iemand met zijn fikken in je zakken zit.
...lees verder...

Let op met je mobiele telefoon

Tien tips om te voorkomen dat iemand met zijn fikken in je zakken zit.
...lees verder...

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Gepantserde auto Stanley Hillis

Maar het gewicht van een gepantserde auto is doorgaans minstens 30% meer dan een standaard uitvoering. In dit geval is dat niet zo, de auto weegt nagenoeg hetzelfde dus is er hier wel sprake van een gepantserde auto? In ieder geval gaat het om gepantserd glas en wellicht bevindt zich in de deur aan de bestuurderszijde een loden plaat.

Gezien de vele berichten hieromtrent gaan we er maar vanuit dat dit echt een gepantserde auto van Stanley Hillis is geweest.

>>> ...lees meer over Stanley Hillis...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL