Kostbaar: bezoekje aan de hoeren Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Ok, ik kom uit een hoerenbuurt, heb jarenlang rondgezworven op de Wallen, ik had er jarenlang mijn beste vriend wonen, liet er een tattoo zetten, ging er regelmatig uit met mijn veel te vroeg overleden gabber Willem en heb er inmiddels zelfs een familielid wonen.
Enige kennis heb ik dus wel als we het over de Wallen gaan hebben.

De gemeente heeft tientallen jaren geleden de prostitutie gedoogd, later zelfs min of meer gelegaliseerd door panden aan te wijzen met als bestemming 'prostitutie'. En ach, de regering haalde hoererij ook al uit het wetboek van strafrecht dus het kon. Maar ineens kan het niet meer. De gemeente draait de klok terug en is panden aan het opkopen om ze een andere eigenaar en bestemming te kunnen geven. Door het bestemmingsplan te wijzigen zullen veel raamexploitanten de tent moeten sluiten.
De Oudezijds Achterburgwal heeft niets te vrezen maar bijvoorbeeld het Singelgebied en de Oude Kerk wel. Als ik rondom de kerk in Antwerpen loop en de gezellige terrasjes en restaurantjes zie kan ik me ook wel wat voorstellen bij de gedachten die door de hoofden op het stadhuis gaan.

Project 1012
Zo tegen de 200 ramen zullen moeten sluiten, dat is al in volle gang. Het blijven naaikamers maar dan anders, waar eens dames van lichte zeden hun handel aanprezen en uitstalden zitten nu al een aantal beginnende couturiers. Je moet maar op het idee komen, op zich moet je al een verdorven geest hebben om nu juist deze beroepsgroep in een voormalig peeskamertje te zetten.
Maar ik kan ermee leven. Zeker als ook het aantal coffeeshops wordt teruggebracht tot normale proporties. Als ik (u zult hetzelfde wel eens meemaken) in het buitenland ben begint men steevast over cofffeeshops met de bekende gebaren erbij alsog men een joint van drie kilo heen en weer zwaait.

Onderdeel van project 1012 is ook om de veiligheid te vergroten. Praktisch op iedere hoek van de straat hangt wel een camera en er lopen voldoende wijkagenten rond. Maar je kunt ook doorschieten, zoals de gemeente nu gedaan heeft met de sekswinkels.
Die rekenen juist in de avonduren op klandizie maar zijn nu verplicht om tien uur de deuren te sluiten. Dat betekent dat veel winkels rolluiken voor de ramen hebben, de lichten uit zijn en er ook geen personeel meer werkt. Daar wordt het een stuk stiller en donkerder van op straat, dat bevordert de veiligheid niet echt. Wat de precieze reden van deze maatregel is weet ik niet, de noemer 'veiligheid' kan ik simpelweg niet geloven.

Inmiddels worden prostituees en raamverhuurders compleet gek van de controleurs die de gemeente hen op hun dak stuurt. Een aantal malen is zelfs gevraagd naar namen van klanten. Als ze dat al weten worden dat een Seksshop Wallen heleboel Jan Jansens, Mark Ruttes, Willem-Alexanders en Job Cohennetjes want wie gaat nou zijn echte naam opgeven als je betaalde seks afneemt.

Desgevraagd liet de gemeente weten dat de controles er voor de vrouwen zelf zijn. Er zou vaak sprake zijn van gedwongen prostitutie en door de vrouwen aan een veredeld derdegraads verhoor te onderwerpen kan dit aan het licht komen en worden aangepakt. Ik denk dan, kan dat niet anders? Volg zo'n vrouw als ze uitgewerkt is, doe een inval en kijk dan wat er over blijft van de legaliteit. Bitter weinig lijkt mij, maar die opsporingsmethoden zijn blijkbaar niet toegestaan.
Maar nu worden er controleurs op kosten van de burger op pad gestuurd met een heilloze missie. En worden er sekswinkels gesloten die juist voor wat levendigheid zorgen. En maken raamprostituees plaats voor legale naaisters.
Hoe zinloos is dat?

Straks moet die ene overgebleven prostituee het geld verdienen voor drie want haar collega's zijn om de een of andere reden van straat gehaald. Haar pooier wil geld zien, hoe maakt niet uit. Langer werken en hogere prijzen dus.

Maar er is meer 'goed' nieuws
Als je als ondernemer je geld hebt verdient met het uitbuiten van vrouwen en daarmee een pandje hebt gekocht dan krijg je van de gemeente subsidie als je een andere bestemming aan je 'winkeltje' geeft. Of natuurlijk een hoge prijs voor je pand, als je maar opkrast.
Wat die lui met hun geld gaan doen laat zich raden, het spel begint gewoon opnieuw. Decennia terug begon de prostitutie op straat en in schimmige hotelletjes en busjes achter het Centraal Station.

Drugsgebruik en hoererij zijn zo lang getolereerd in Amsterdam dat we nu eenmaal de naam hebben en die niet meer zo makkelijk kwijtraken. "Als je hier drukt komt het daar naarboven", dat zei ooit eens een welzijnswerker tegen de gemeente toen junks van straat werden gehaald. Buurtbewoners van de Nieuwmarkt weten waar ik het over heb dat er vandaag de dag nog voldoende portiekjes en achteraf straatjes zijn waar gedeald wordt, openlijk seks wordt bedreven voor een habbekrats en hard-drugs gebruikt worden.

Daar sluit de gemeente de ogen voor, ze gaat voor de grote schoonmaak aan de voorkant maar vergeet hoe smerig de stoep aan de achterzijde is. Het lijkt wel op het softdrugsbeleid in Nederland. Aan de voorkant gedogen en belasting heffen maar het verbouwen, importeren en verkopen aan de tussenhandel hard aanpakken.
Ook daarmee gaat de prijs onnodig omhoog want de producenten willen dezelfde winsten behalen. Wanneer komt men in Amsterdam tot het gezonde verstand dat je niet aan de voordeur moet bellen maar de achterdeur moet intrappen om iets grondig aan te pakken.

Lees ook:
HOERTJES LIJDEN HONGER
en
DE AMSTERDAMSE WALLETJES


Jointje

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

De Overval

Het is koud, de mensen hebben honger en in het Huis van Bewaring te Leeuwarden zit op 8 december 1944 nog altijd een grote groep mensen uit het verzet vast.

Besloten wordt om hen er met een groep van twintig man uit te halen. De Gestapo is alom aanwezig en fors in de meerderheid, de actie moet dus goed gepland en geruisloos uitgevoerd worden.

>>> ...meer over deze uiterst succesvolle film uit 1962...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL