Senol Tuna Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Net als Stanley Hillis (link) zijn er wel meer criminelen die de juridsche dans wel eens ontspringen, Senol Tuna was ook zo iemand, maar uiteindelijk haalde toch iemand de spreekwoordelijke trekker over.

Toen Willem Endstra nog leefde en loslippig werd op de achterbank van een auto van justitie deed hij ook een boekje open over Senol Ayhan Tuna die de uitvoerder zou zijn van de afpersingspraktijken van Willem Holleeder (link), Senol Tuna die daar ook voor veroordeeld is. Tuna, echter, kwam met de schrik vrij. De bewijzen tegen hem waren te dun om verdere vervolging met de kans op een veroordeling door te zetten.
Senol Tuna liep de laatste jaren als vrij man over straat, het oppakken en trachten hem te veroordelen werd door justitie blijkbaar als een te lastige opgave gezien, de aandacht richt zich al jaren op de top van de onderwereld: Willem Holleeder, Stanley Hillis, Mink Kok en Dino Soerel.

Na zijn optreden in het zondagochtendprogramma van Harry Mens tekende Willem Endstra zijn doodvonnis. Het was toen al bekend dat hij een infiltrant/ informant van justitie was en dat hij grote financiële problemen kende doordat hij geld van criminelen belegd had in huizen die op dat moment onverkoopbaar waren.
Endstra werd op 17 mei 2004 voor zijn kantoor aan de Apollolaan doodgeschoten.

Endstra 'lapte' diverse criminelen erbij terwijl hij zelf als 'bankier van de onderwereld' onderdeel uitmaakte van een georganiseerde criminele bende die een stevige greep had op de bovenwereld. Afpersingen waren aan de orde van de dag, uiteindelijk werd ook Endstra afgeperst en dus vermoord.

Terug naar Tuna
Senol Tuna is een Turk die geweld als hobby had. Endstra noemden hem 'een beetje gek'. Hij was kooivechter maar ook in de gevangenis liet hij zich niet onbetuigd waardoor hij zowel binnen als buiten de gevangenispoort angst inboezemde en daarmee respect afdwong. In 1998 werd hij veroordeeld tot vier jaar cel omdat hij vermoedde dat zijn handlanger in een cocaïnezaak tegen hem zou gaan getuigen en die vervolgens vermoordde.
Een andere lezing van wat er toen gebeurde is dat Tuna af zou hebben gerekend met een concurrent in het drugsmilieu. Dit is aannemelijker als je dit tegen het licht houdt van de omstandigheden rondom zijn dood maar daarover straks meer.
Na het uitzitten van zijn straf zou Tuna 'DE SCHOONHEID' zijn begonnen, een wasserette in de Lange Leidsedwarsstraat op nummer 79 te Amsterdam (zie de foto), maar die staat op naam van zijn zoon Ametcan Tuna die overigens grote gelijkenis met zijn vader vertoond. Van de wasserette wordt gezegd dat er meer wit wordt gewassen dan alleen de was maar vader en zoon zijn daar nooit voor vervolgd.

Saillant detail is dat de domeinnaam die bij de winkel hoort, geregistreerd is via een bedrijf uit Eindhoven waar Senol dus vermoord is aangetroffen. De geruchten dat criminele Eindhovenaren betrokken zijn bij zijn Wasserette dood zijn hardnekkig.

Tuna werd door Endstra tijdens het vijfde 'achterbank' gesprek dat hij voerde met justitie genoemd als de lijfwacht van Holleeder en dat hij, Tuna dus, hem, maar ook vastgoedhandelaar John Wijsmuller zou hebben afgeperst.
15 mei 2003
Endstra zegt tegen Jan van Looijen, chef van de CIE dat John Wijsmuller zo bang is dat hij naar het buitenland wil vluchten maar eerst nog wat met Willem moet regelen. Wijsmuller en Endstra bespraken dit volgens diezelfde Endstra door de telefoon en hij bevestigd nogmaals dat de afperser en bedreiger Senol Tuna is. Endstra leeft niet lang genoeg om het na te vertellen, laat staan te bevestigen voor een rechter.

Toch werd Tuna opgepakt en geconfronteerd met bandopnames waarop te horen was dat Wijsmuller werd geïntimideerd die dit afdeed als "Turken zijn nu eenmaal wat temperamentvoller". Over de contacten zei Wijsmuller dat het om zakelijke overeenkomsten ging die geen enkel crimineel karakter hadden. Maar voor het overgrote deel wist Wijsmuller zich maar weinig te herinneren tijdens zijn verhoor als getuige in het afpersingsproces.
Tuna zelf ontkende en werd uiteindelijk vrijgelaten omdat er dus te weinig bewijs was. Wijsmuller heeft altijd volgehouden dat hij niet door de heren is afgeperst of mishandeld.

Tuna was al eens in beeld geweest bij justitie toen onderzoek werd gedaan naar witwaspraktijken waar de in 2005 vermoorde advocaat Evert Hingst een rol bij zou hebben gespeeld. Het onderzoek vond zijn einde met de dood van Hingst, Tuna kwam verder niet in beeld.

Het afpersingsproces tegen Willem Holleeder eindigde op 21 december 2007. Met het door Holleeder verloren hoger beroep op 3 juli 2009 moest Holleeder definitief tot januari 2012 de bak in, zo oordeelde de hoogste rechter. Enkele andere verdachten werden eveneens veroordeeld, alleen Senol Tuna werd vrijgesproken

3 oktober 2011
Bij de Brabantse bossen van Spoordonk vlakbij de A58 aan de Kattenberg, een afgelegen straatje, wordt een uitgebrande auto aangetroffen, in de kofferbak treft de politie het stoffelijk overschot aan van een man. Aan de hand van DNA tests werd op 11 oktober een zeer gelijkend profiel in de DNA database van justitie gevonden, het zou gaan om de 47-jarige Enol Tuna die dus ooit veroordeeld was waardoor zijn DNA was opgeslagen.
Op vrijdag 14 oktober werd bevestigd dat zijn lijk in de uitgebrande auto is aangetroffen.

De achtergrond van de moord zal ongetwijfeld meer versies opleveren maar een ervan is.
Tuna had nog wat tegoed na de moord op een concurrende drugshandelaar.
Hoewel Tuna zijn straf had uitgezeten voor de moord op een handelaar was Tuna alleen in Amsterdam zijn leven zeker. Op 'vreemd' terrein wordt iemand niet snel vermoord waarop Senol naar Brabant werd gelokt en vermoord waarop zijn lijk werd verbrand om sporen van de daders uit te wissen.
Volgens John van den Heuvel is Tuna in het Amsterdamse gewaarschuwd omdat het zou gaan om een groep uiterst gewelddaige criminele Turken uit een woonwagenkamp in de buurt van Eindhoven die nog een appeltje met Tuna te schillen zou hebben.

Senol Tuna waande zich onaantastbaar, immers, hij kon vrijelijk zijn gang gaan en ook justitie legde hem geen strobreed in de weg. Wat wel opmerkelijk is, is dat de nationale recherche op 13 oktober een aantal woningen en bedrijfspanden in Amsterdam is binnengevallen. Of daar iets bij gevonden is aan belastend bewijs of een aanwijzing in de richting van mogelijke daders is niet bekend.
Senol Tuna werd ook genoemd in het liquidatieproces, niet te verwarren dus met het afpersingsproces. Ook hierbij zal Tuna dus niet vervolgt en veroordeeld worden, immers, hij is dood. Willem Holleeder zit 'veilig' in de gevangenis. Je kunt je afvragen wat beter is voor Willem Holleeder, aangehouden worden in zijn cel voordat hij vrij komt en vervolgd worden voor een reeks liquidaties of hem in januari 2012 daadwerkelijk in vrijheid stellen.

Mogelijke link met Holleeder
Je moet altijd oppassen voordat je criminelen aan elkaar linkt, een veroordeelde heeft zijn straf uitgezeten en is dan net zo'n vrij man als jij en ik. Maar soms lopen er lijntjes die bijzonder zijn. Ook zijn er wel eens aanwijzingen die wel heel erg een bepaalde richting opwijzen. Laat ik mij hier beperken tot iets opmerkelijks.
Drie jaar voor de afpersingszaak rondom Holleeder hield de poltie op één en dezelfde dag drie mannen aan. Ze bleken op exact dezelfde plek in hun auto, waar normaal een airbag zit, vuurwapens verstopt te hebben. Holleeder was een van de gearresteerden die toen in het gezelschap was van Dino Soerel (link), die de eigenaar van een van de twee auto's was. De andere arrestant, die dus op een andere plek in Amsterdam maar wel op nagenoeg hetzelfde moment, werd opgepakt was Senol Tuna.

Hoe wist de politie waar ze moesten zoeken in de auto en waarom werden Holleeder, Soerel en Tuna op dezelfde dag opgepakt?

Complot
Er kan altijd een diepere oorzaak zijn voor het feit dat iemand wordt vermoord, zeker rondom de dood van Stanley Hillis zijn er zoveel onduidelijkheden en evenvele versies dat je je afvraagt wat politie en justitie allemaal uitvreten.
Zeker, het meeste zal de openbaarheid niet halen. Rondom Hillis zijn er teveel vragen, daar moet meer achter zitten. Maar hetzelfde kan het geval zijn bij Senol Tuna. Als hij betrokken was bij liquidaties en concurrenten van hem zouden hier weet van hebben en hem als handlanger van Holleeder zien dan is het Amsterdamse kamp er bij gebaat Senol het zwijen op te leggen.

Met de dood van Tuna blijkt eens temeer dat er een nieuwe lichting zware criminelen is opgestaan.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Tassenmuseum

Door de eeuwen heen heeft de tas veel verschillende functies gehad. In museum Hendrikje ontdekt u dat er achter elke tas een verhaal zit, over veranderingen in de mode, de emancipatie van de vrouw en het gebruik van nieuwe materialen.

U ziet bruidsbuidels, heupzakken, aalmoezentassen, schooltassen, avondtasjes en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, en Vuitton, maar ook een tas van Madonna ontbreekt niet.

>>> ...meer over het tassenmuseum...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL