Schulden nemen toe, ook hier Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Iedereen merkt het, de lasten worden zwaarder en de baten minder. Met andere woorden, je houdt steeds minder geld over aan het eind van de maand. Of zoals 'Loesje' het ooit eens treffend zei "ik hou aan De Euro het eind van mijn salaris steeds een stukje maand over".

Schulden top vijf
Ik dacht dat de huur en de ziektekostenpremie het grootste probleem zouden vormen voor de gemiddelde Amsterdammer, dat ligt iets anders. Hier de top vijf:
>>> energie
>>> verzekeringen
>>> huur
>>> zorg
>>> online kopen

Ruim een op de vier Amsterdammers heeft een betalingsachterstand bij een van de energieleveranciers. Dat is fors. Die achterstand kan bestaan uit 'een maand achterlopen' tot structureel niet hebben kunnen betalen en aangewezen zijn op een betalingsachterstand.
Het afsluiten van de gasmeter behoort tot een van de dwangmiddelen die energiemaatschappijen hebben om u te dwingen in te lopen op de schuld. In de zomer is het afsluiten aan de orde van de dag, in de winter wordt er meer naar de huiselijke omstandigheden gekeken.

Energiebedrijf Bij verzekeringen ligt er een nuance op de loer. Wat is namelijk het geval. Iedereen heeft een inboedelverzekering nodig. Maar het is gelijk het eerste waar op bezuinigd wordt, alleen, je komt vaak niet van die verzekering af.
Je denkt dat je de verzekering eigenlijk niet nodig hebt maar door het doorlopende contract moet je aan je verplichtingen blijven voldoen.

De huur is een lastige, veel mensen krijgen huurtoeslag maar doordat je die op je rekening gestort krijgt is het verleidelijk daar iets anders mee te doen dan waarvoor die subsidie bedoeld is. Zeker als je simpelweg de maand die doorkomt is iedere euro welkom.
Huiseigenaren hebben juridisch mogelijkheden u al bij twee maanden achterstand uit huis te zetten. Nu loopt het meestal niet zo'n vaart maar de eerste huiseigenaar die niet alle achterstallige huur wil ontvangen moet nog geboren worden.

Met de zorgpremie is het vergelijkbaar. Als je zorgtoeslag krijgt maar dat is te weinig om de zorgpremie te betalen omdat je bijvoorbeeld ook nog een eigen risico hebt kan ik me goed voorstellen dat je eerst naar de supermarkt gaat en dan eens kijkt of er nog wat over blijft.
Helaas geldt ook hier dat er een procedure opgestart zal worden om de achterstallige premies bij je te gaan innen.

De postorderbedrijven varen wel bij een econonmische recessie want zij leveren tegen gespreide betaling. Tien procent betaalt niet, de rest wel maar door doorgaans niet ineens. In de rente die je moet betalen zit een stukje risicopremie dus iedereen betaalt mee aan de verliezen die veroorzaakt worden door wanbetalers.
Er zijn zwarte wijken, daar levert een postorderbedrijf alleen onder rembours. Dat 'zwart' staat niet voor de huidskleur van de bewoners maar voor de zwarte lijsten van wanbetalers die worden gehanteerd.

De Euro
Er wordt wel eens gezegd dat de Euro er nu eenmaal is en je daar niet meer over zeuren moet. Maar toch ben en blijf ik van mening dat de invoering van de Euro voor een groot deel schuldig is aan de malaise waar veel gezinnen in beland zijn.
Sinds de invoering van de Euro is de inflatie op vijftig procent gekomen, het ligt eronder maar laten we nu eens aannemen dat dat cijfer klopt. Dat betekent dat een product anderhalf maal zo duur mag zijn geworden om toenemende kosten te kunnen betalen. Ik ga er gemakshalve van uit dat de ondernemer genoegen neemt met dezelfde winstmarge als in 2002.

Nemen we een luxe broodje. Ik eet wel eens een broodje in een lunchcafé. Laatst betaalde ik voor een normaal broodje zes euro, omgerekend is dat dertien gulden. Datzelfde broodje kostte in 2002 zes Luxe belegde broodjes gulden. Dat betekent dus een verdubbeling van de prijs, met andere woorden, de winstmarge is explosief gestegen.
Niets mis mee als uw inkomen ook met dezelfde sprongen gestegen is. En daar zit hem de kruk, dat is dus niet zo. De loonontwikkeling en de daaraan gekoppelde uitkeringen is met vijftig procent gestegen, in feite dus gelijk aan de inflatie. Ook hier geldt, er zullen mensen zijn die grotere sprongen hebben gemaakt in hun inkomen maar de doorsnee Nederlander heeft het gewoon met 3 a 4 procent per jaar moeten doen.

Een rekensom is dan snel gemaakt. Als je meer dan de helft meer moet betalen maar niet meer dan de helft meer bent gaan verdienen of aan uitkering hebt gekregen dan ga je vanzelf tegen financiële gaten aanlopen.
Het is niet alleen het broodje he. Kijk naar je gas en licht rekening, dat is door de jaren heen een veel groter gat in je begroting geworden dan tien jaar geleden. Dat de gasprijs aan de olieprijs is gekoppeld is natuurlijk schandalig, zeker omdat het gas uit onze eigen grond komt.

Hoe kan het ook
Toen de Euro werd ingevoerd betaalde ik een gulden voor een zakje uien, paprika of tomaatjes. Dat was op de markt bij 'Pietje Piek', zoals we hem nog steeds noemen. Direct na invoering van de Euro vroeg hij voor dezelfde handel vijftig eurocent. Nu denk je misschien, dat is netjes maar dat is natuurlijk niet zo want de euro is tien procent meer waard dan de gulden, Pietje verhoogde dus op één dag zijn prijzen met tien procent.
Dat deed Etos ook met een flesje neusspray. En ongetwijfeld ieder ander bedrijf net zo. Kortom, er is direct bij de invoering al misbruik gemaakt van de 'goedkoop' lijkende Euro.

Ook al mochten er geen prijsstijgingen plaatsvinden, wie zegt mij dat dat dan niet een maand of een half jaar later alsnog gebeurde? Gevoelsmatig zeg ik "iedereen heeft geprofiteerd van de Euro maar bedrijven net iets meer en omdat de consument (jij en ik) aan het eind van de rit zitten betalen we al die kleine onterechte prijsverhogingen in één keer".

Pietje Piek vraagt nog steeds vijfitg eurocent, en dat is wel netjes. Hij heeft er veel klanten mee gewonnen dus moet hij het meer van de omzetsnelheid hebben. Levert ook meer winst op. Misschien een goed idee voor de horeca want als ik vijftien euro voor een stukje vlees betaal vind ik dat prima, waarom datzelfde stukje elders in een verder vergelijkbare tent twintig pieken moet kosten is mij een raadsel.
Zou daarom een prima tent als Stoop & Stoop altijd vol zitten?

Oplossing
Nou, die zie ik ook niet zo 1-2-3. Wel vind ik het een misrekening om te denken dat iemand die zorg- en huurtoeslag krijgt netjes zijn huur en zorgpremie blijft overmaken. Het systeem is corrupt en lek. De subsidie zou overgemaakt moeten worden aan de instellingen waar het bedrag uiteindelijk terecht moet komen. Postorderbedrijf
Een totaal ander systeem zou veel beter zijn maar dan ga je naar een mini-stelsel waarbij iemand één toeslag krijgt voor diverse tekorten. En of dat zal bijdragen aan een lagere totale schuld is de grote vraag.

Ook vind ik dat bedrijven die overheidssteun krijgen of kregen (banken en verzekeraars) en bedrijven die voorzien in een eerste levensbehoefte (zorgverzekeraars en energiemaatschappijen) terughoudender zouden moeten zijn in hun tarieven.
Desnoods moet de overheid maar ingrijpen.

Dat meer dan tien procent van de bevolking zwaar in de problemen zit en ng eens vijftien procent regelmatig moeite heeft met het voldoen aan zijn verplichtingen is voor een modern en rijk land als Nederland een gotspe te noemen, om maar eens in het Mokumse te blijven.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Ossenworst

Eerst maar even over de naam. Als je het over ossenworst hebt dan bedoel je eigenlijk die fabrieksworst die van de Hema tot aan de Albert Heijn verkrijgbaar is. Met flink wat mosterd proef je ook niet dat dit niet echt de vermaarde Amsterdamse osseworst is waarin de N ontbreekt.

Het onderscheid in de breidingswijze en de inhoud bepaald dus of je een ordinair ossenworstje bent of een echte Amsterdamse osseworst.

>>> ...ossenworst, maar in Amsterdam laten we die N weg...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL