Sonja Barend Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Wist je dat Sonja Barend al over de 70 is! De grande dame van de talkshows. Want niemand heeft na haar nog zulke spannende televisie gemaakt als Sonja. Spannend in de zin van ondervragingstechniek, want een film kan spannend zijn, maar als Sonja haar talkshow had ging je daar even voor zitten en zeker geen film kijken op het andere net, wat ook steevast een twee sterren film of minder was.
Sonja is ééns in de vier jaar jarig, dan weet je maar gelijk dat ze op 29 februari is geboren, het jaar? 1940.

Biografie
Sonja wordt administratief medewerkster bij een bank nadat ze de MULO heeft afgemaakt maar echt voldoening brengt haar dat niet waarop ze in de avonduren de HBS gaat volgen Al snel komt zij in televisieland terecht, ze gaat aan de slag als scriptgirl. In 1966, Sonja is dan 27, wordt zij omroepster bij de VARA maar toch zou ook Sonja een paar jaar 'vreemd' gaan met de AVRO
In de jaren 72-75 deed zij daar tal van programma's waarvan de meeste legendarische 'Wie van de drie' is met onder andere Martine Bijl en Albert Mol onder presentatie van Herman Emmink (Tulpen uit Amsterdam, weet u het nog?)

"Sonja op..." werd een groot succes, welke dag van de week het ook werd uitgezonden. Sonja is controversieel, je houdt van haar of je haat haar, dat zag je ook altijd terug in de kritieken die zij de volgende dag kreeg. De kijkcijfers waren echter onveranderd hoog dus enige invloed op haar manier van presenteren had het niet. Drijvende kracht achter Sonja Barend is altijd Ellen Blazer geweest waarmee zij samen programma's maakte, Ellen was in feite de 'Sonja' achter de schermen.

Akkefietje met Paul de Leeuw
Eind 2011 zat Sonja bij Mathijs in DWDD waarin zij reageerde op het telkens mislukken van programma's die Paul maakte. Zij raadde De Leeuw aan eens een jaartje vrijaf te nemen om goed na te denken. Paul was 'not amused' dat hij in zijn eigen rode VARA huis werd afgebrand. Sonja zette vervolgens de tekst nog eens op de mail en zei dat ze het juist goed had bedoeld waarna het voor Paul klaar was en hij weer vrienden sloot met de vrouw waar hij toch nooit van had kunnen winnen.

Erkenning voor Sonja Barend

De samenwerking met Ellen Blazer leverde ook erkenning op toen in 1993 de TROS publieksprijs voor hun complete werk aan hen werd uitgereikt. Vijf jaar lang presenteerde zij met Paul Witteman 'Barend en Witteman' vanuit een van de zalen van Artis, dat werd omgedoopt tot B&W café.

Op 7 april 2012 bleek dat Nederland Sonja nog lang niet vergeten was, zij kluisterde 1 miljoen kijkers aan de buis in een documentaire die Coen Verbraak maakte: 'Sonja Barend: Vragen zonder antwoord'.
In september 2012 werd zij erelid van de NBF (Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en televisiemakers) voor haar bijdrage aan de Nederlandse tv-wereld.
Sonja Barend is Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Sonja Barendprijs
De beste erkenning voor haar vakmanschap kwam misschien wel in 2009 toen er een prijs naar haar werd vernoemd voor het beste tv-interview. Op eigen verzoek zit zij niet in de jury omdat zij niet wil meestemmen.
Matthijs van Nieuwkerk kreeg de eerste in 2009, in 2010 ging de award naar Clairy Polak, en Twan Huys werd in 2011 geëerd.
Van de genomineerden Raoul Heertje, Wilfried de Jong en Mariëlle Tweebeeke (Nieuwsuur) won laatstgenoemde. Sonja zei bij de bekendmaking van de winnaar in 'De Wereld Draait Door' opgetogen te zijn met de keuze van de jury.

Weetje 01
Sonja is vanaf 1968 drie jaar getrouwd geweest met de in 2004 overleden presentator van Bananasplit, Ralp Inbar (echte naam: Ralf Jacob Kamp.) Hij werkte voor de TROS en haalde haar in 1972 naar die omroep, dat duurde maar drie jaar, net dus als haar huwelijk met Ralph.
Zij werd door hem in 1987 ongelofelijk in de maling genomen maar dat leverde een prachtige Sonja op, in alle opzichten. Kijk zelf naar een van de mooiste stukjes televisie die ooit zijn gemaakt, ontroerend en goed voor de lachspieren.


Drie opmerkelijke momenten

Stanley Hillis
Het is midden jaren tachtig, de onlangs vermoorde Stanley Hillis maakte toen volgens velen de dienst uit in de Amsterdamse onderwereld, "niets is minder waar", zegt hij zelf en nodigt Sonja Barend bij hem thuis uit voor een interview. Het is 1985, hij zet een zonnenbril op maar door de velle lampen Stanley Hillis is hij toch goed herkenbaar. De pruik en snor helpen hem ook niet. Klaas Wilting zit in de studio als de opnames worden uitgezonden, hij is niet blij vooraf niet te zijn ingelicht dat dit wordt uitgezonden en dat Hillis dit podium krijgt waar hij bij zit.

In 2006 verzorgde Sonja een van haar laatste uitzendingen, Peter R. de Vries en wederom Klaas Wilting zijn aanwezig. Opnieuw werden de legendarische beelden van Hillis uit 1985 uitgezonden. Na de uitzending herkende een politieman Hillis waarop hij werd opgepakt.

Henk van der Meyden
Sonja had zo genoeg van de roddelrubriek Privé in de Telegraaf dat ze de voorman ervan, Henk van der Meyden, een lesje wilde leren. Daarop nodigde ze een aantal bekende Nederlanders uit maar uiteindelijk zegden die allemaal af, op één na; Jasperina de Jong.
Die gooide het echter over een andere boeg. Die zei in de live uitzending dat ze gechanteerd was door de redactie van het programma dat als ze niet zou komen er toch een item over haar zou komen dat niet positief zou uitpakken.

De ruzie die ontstond viel Sonja koud op haar dak, op zich bleef het zonder gevolgen omdat velen Sonja wel begrepen. Maar er gebeurde ook iets anders, vanaf dat moment was Henk van der Meyden breed geaccepteerd en met hem de manier van journalistiek die hij bedreef. Sonja Barend

Pedofielen
Sonja was een van de eersten die pedofilie bespreekbaar maakte, niet dat zij een voorstander was, verre van dat, maar zij vond dat de ruimte die gegeven werd aan pedofielenclub Martijn veel te ver ging. In een uitzending haalde ze twee voormannen van Martijn naar voren die wat uitspraken werden ontlokt waardoor heel Nederland kennis kon nemen van hoe een pedofiel dacht.

De mannen in kwestie konden zich een tijdlang niet op straat vertonen, hoe er over pedofilie gedacht wordt is sindsdien veranderd.

Uitspraak van Sonja
Voor straks; lekker slapen en morgen gezond weer op

Weetje 02
Sonja is NIET de zus van Frits Barend (Barend & van Dorp), dat werd wel altijd gezegd maar in werkelijkheid is hij een achterneef van haar maar beiden hebben jaren geroepen wel broer en zus te zijn. De enige andere bekende 'Barend' die wel direct familie van een van hen is is Barbara Barend, zij is de dochter van Frits.

Op 22 augustus 2006 maakt Barend bekend dat ze stopte met het maken van programma's. Op 8 oktober 2011 presenteerde Sonja nog eenmaal met veel succes haar programma 'Sonja op zaterdag'.
Sonja is niet geheel voor de buis verloren, zij is een van de gasten in het programma College Tour van Twan Huys.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Barend Barendse

Waar velen hem ook van zullen kennen zijn de spelprogramma's waar meerdere landen uit Europa aan meededen. We denken wel eens dat Europa nu ver van ons af staat maar dat was anders toen Zeskamp en Spel zonder grenzen op de buis waren en iedereen er op afstemde. Vanaf 1966 bracht de NCRV deze amusementsprogramma's op de buis, later zou de TROS het stokje overnemen.

Barend Barendse was onafscheidelijk van zijn geruite platte pet en zeer herkenbaar aan zijn tongval. Dat hij uit Amsterdam kwam en ontzettend veel van 'zijn' stad hield was overigens niet te horen, Barend sprak onberispelijk Nederlands.

>>> ...lees hier meer over ras-Amsterdammer Barend Barendse...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL