Musea Amsterdam: Stedelijk Museum Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Als ras-Amsterdammer heb ik moeite met het ongelimiteerd geld pompen in projecten die daardoor steevast meer kosten dan begroot. Zeker in tijden dat iedereen de broekriem moet aanhalen is het een gotspe dat er weer meer geld uitgetrokken moet worden om een eenmaal ingeslagen weg verder te plaveien.
Zo ook ging dat met het Stedelijk Museum en net als dat ik mijn bedenkingen heb bij het ooit rendabel krijgen van de NZ-lijn vraag ik me hardop af wie het in zijn hoofd heeft gehaald miljoenen in een museum te steken waar de gemiddelde Amsterdammer nooit komt en sterker nog, waar niet met zekerheid ook iets voor terugkomt. Moet je als prestige-object een museum kiezen?
Maar we kijken vooruit, het Stedelijk Museum Amsterdam is na acht jaar renovatie weer open en gedane zaken nemen geen keer dus besteed ook MokumsNL hier aandacht aan.

Onderstaande teksten en foto's zijn deels ontleend aan informatie van het museum zelf, waarvoor dank.

Geschiedenis
Het Stedelijk Museum Amsterdam, gebouwd in 1895, is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland en bevindt zich in een neorenaissance gebouw dat ontworpen is door Adriaan Willem Weissman en voor een groot deel gefinancierd werd uit private middelen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de gehele collectie overgebracht naar een bunker in de duinen, de Duitsers wisten dit wel, maar er is nooit één stuk richting Duitsland gegaan terwijl de nazi's toch bekend stonden om hun kunstroof.
In modernistische kunst waren ze wat minder geïnteresseerd, denk ik.

In 1954 werd het museum uitgebreid met een vleugel. Tijdens een inspectie van de brandweer in 2003 bleek het gebouw echter niet meer te voldoen aan de eisen waarop besloten werd het gehele musseum te sluiten en te renoveren. Dit zou een kleine vijf jaar gaan duren, maar ondermeer door gesteggel met de aannemer die failliet ging is de kunst sinds 2008 nergens meer te zien geweest omdat het tijdelijke onderkomen gesloopt werd.

Het museum bevindt zich aan het Museumplein in Amsterdam, vlakbij het Rijks- en naast het van Goghmuseum, een unieke kans om vijf eeuwen kunsthistorie te bewonderen!
Het oorspronkelijke gebouw van het Stedelijk Museum Amsterdam is volledig gerenoveerd, en is tevens uitgebreid met een futuristische nieuwe vleugel naar het ontwerp van Benthem Crouwel Architekten. Het Stedelijk heeft nu meer ruimte om de beroemde collectie permanent te exposeren in het historische pand, en cutting edge tentoonstellingen te presenteren in de nieuwbouw.
De opvallende nieuwe vleugel, die als bijnaam 'de badkuip' heeft gekregen, biedt plaats aan publieksvoorzieningen als entree, winkel, en restaurant met terras waar u terecht kunt voor koffie, lunch en diner.
In de kelderverdieping bevindt zich de grootste open tentoonstellingsruimte van Amsterdam van 1100 vierkante meter.

Collectie
De collectie van het Stedelijk Museum bestaat uit ruim 90.000 objecten en omvat schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, film- en videokunst, werken op papier, kunstenaarsboeken, toegepaste kunst en industriële en grafische vormgeving, van 1870 tot heden. Het museum bezit werken van beroemde kunstenaars en vormgevers als Karel Appel, Marc Chagall, Theo van Doesburg, Vincent van Gogh, Asger Jorn, Wassily Kandinsky, Ernst Ludwig Kirchner, Willem de Kooning, Franz Marc, Chaïm Soutine, Kazimir Malevich, Henri Matisse, Piet Mondriaan, Jackson Pollock en Andy Warhol.
Belangrijke stromingen zoals Bauhaus, Cobra en Amerikaanse kunst van na 1945 zijn uitgebreid vertegenwoordigd. Bovendien omvat de collectie topstukken van hedendaagse kunstenaars en vormgevers als Marlene Dumas, Anselm Kiefer, Jeff Koons, Mario Merz, Bruce Nauman en Ettore Sottsass.
De collectie fotografie biedt onder andere werk van Diane Arbus, Rineke Dijkstra, David Goldblatt, Andreas Gursky, Man Ray en Cindy Sherman. Het Stedelijk Museum begon als eerste museum in West-Europa met het verzamelen van videokunst en bezit nu een uitgebreide en unieke collectie op dit gebied.
De omvangrijke en gevarieerde collecties affiches en kunstboeken zijn eveneens van wereldklasse. Een groot gedeelte van het historische gebouw is vanaf de heropening gewijd aan de eerste permanente presentatie van een zeer belangrijk onderdeel van de collectie, namelijk design: van industriële vormgeving en toegepaste kunst tot grafisch ontwerp.
Een hoogtepunt in de presentatie is de complete Harrenstein slaapkamer van Gerrit Rietveld uit 1926.

Publieksprogramma
Het Stedelijk presenteert een dynamisch en multidisciplinair publieksprogramma. Het aanbod bestaat uit (kunstenaars)lezingen, filmvertoningen, boekpresentaties, interviews, performances, muziek, dansvoorstellingen, rondleidingen en interactieve evenementen - met internationaal bekende sprekers en kunstenaars.
Iedere donderdagavond, vrijdagmiddag en zondagmiddag zijn er in het Stedelijk activiteiten waarbij het publiek wordt uitgedaagd om dieper in te gaan op verrassende en spraakmakende ontwikkelingen in de moderne en hedendaagse kunst. Voor het actuele programmaoverzicht zie de WEBSITE van het museum.

Educatie
Het Stedelijk Museum heeft een uitgebreid aanbod aan rondleidingen, workshops, lezingen en cursussen voor kinderen en volwassenen. De hele dag door zijn families en andere bezoekers met kinderen welkom in het Familielab. Daar start je samen een onderzoek naar de kunstwerken op zaal met het Familiespoor, kijk je een film of maak je iets bijzonders.
Iedere zondag is het Familiedag in het Stedelijk, met speciale rondleidingen en actieve workshops met kunstenaars. Instaprondleidingen en audio-tours leiden volwassenen langs topwerken en verrassingen in de collectie-opstelling, onder begeleiding van prikkelende informatie voor oor én oog.

Adres en openingstijden

Bezoekadres:
Museumplein 10
Openingstijden:
maandag gesloten
Dinsdag en woensdag 11.00-17.00
Donderdag 11.00-22.00
Vrijdag, zaterdag en zondag 11.00-18.00

Weetje
Joop van den Ende stak via zijn foundation ettelijke miljoenen in de verbouwing van het museum.












































































BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Keizerskroon of toch Koningskroon?

Hoewel Hendrikck de Keijser dus een gele kroon als voorbeeld had gebruikt is de eerste vesie van de Keizerskroon op de Westertoren blauw geweest. Pas in 1898 werd definitief vastgesteld dat het wapen van Amsterdam getooid diende te zijn met een gele kroon omdat de Rudolfinische keizerskroon als voorbeeld had gediend.

Het duurde precies negentig jaar (1988) voordat ook de kroon op de Westertoren goudgeel geverfd werd, en dat viel niet in goede aarde. Toen de gehele kerk en toren in 2006 gerestaureerd moesten worden werd weer voor de blauwe kleur gekozen. En zo kan het dat het officiële wapen van Amsterdam nog altijd een gele kroon toont en de Westertoren een blauwe terwijl ze beiden zijn afgeleid van dezelfde kroon van Keizer Rudolph II die dus goudgeel was.

>>> ... lees meer over de Keizerskroon in het wapen van Amsterdam...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL