't Schaep in Mokum Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


De oorsprong van dit blaadje ligt voor velen ver voordat ze geboren werden. En toch kijken we al jaren met veel plezier naar een serie die eigenlijk geen vervolg kon hebben maar wat er door het enorme succes toch kwam. En wat zelden lukt, iedere keer is het weer leuk: 't Schaep!

Geschiedenis

't Schaep met de 5 pooten
In de herfst van 1969 verschijnt er een door Eli Asser geschreven komische serie op de Nederlandse televisie, het muzikale wonder HARRY BANNINK schrijft de muziek. 'We benne op de wereld om mekaar...', 'Vissen', 'Het zal je kind maar wezen', 'Als je maar gezond bent' en 'As je mekaar niet meer vertrouwen ken' zijn klassiekers die menigeen moeiteloos mee zal zingen.
In de Amsterdamse Jordaan is een bruine kroeg gesitueerd die de thuisbasis vormt voor de buurt waar de waan van de dag wordt besproken en alle grote politieke problemen 'even' worden opgelost. De impact van de serie was destijds groot en is dat altijd gebleven, getuige het vervolg dat er de laatste jaren aan is gegeven maar daarover straks meer.
Er zijn van 't Schaep met de 5 pooten slechts acht afleveringen gemaak waarvan slechts enkele beelden bewaard zijn gebleven.!

Bekende namen destijds waren Piet Römer, Leen Jongewaard, Willeke van Ammelrooy, Adèle Bloemendaal en Kees Brusse. Een echt vervolg op de succesvolle reeks liet bijna veertig jaar op zich wachten.

Als er één schaap over de dam is...

In 2006 werden de acht afleveringen opnieuw verfilmd, ditmaal met Carry Tefsen en Georgina Verbaan (deze Haagse woont in Amsterdamse) maar ook niet-Amsterdammers als Pierre Bokma (is zelfs geen Nederlander!) en Marc-Marie Huijbregts kregen een belangrijke rol. Een pluim moet uitgaan naar Loes Luca die als Rotterdamse een perfecte Mokumse neerzet. Omdat deze remake net zoveel succes had als het origineel kon een vervolg niet uiblijven.

De Amsterdamse clan trok naar de kust om er een camping te runnen, de bezetting van 't Vrije Schaep was dezelfde maar de liedjes uiteraard nieuw. Herkebare deuntjes uit die tijd maakten ook van deze serie een groot succes. Wel zijn we zo'n vijftien jaar verder waardoor het verhaal herkenbaarder werd voor een groter publiek. Deze formule werd ook gehanteerd bij 't Scpaanse Schaep dat zich afspeelde in Spanje. De serie die in de winter van 2010 werd uitgezonden ging over een klein hotel aan een Spaanse Costa.
De muziek was opnieuw zeer herkenbaar en vanzelfsprekend zomers.

Het enige dat vervelend was aan deze serie was het uitzendmoment, een deel voor en een deel na de kerst waardoor velen de draad kwijt raakten. Maar ook daar vond de KRO wat op, de nieuwe serie stond gepland voor december 2012 maar start nu op maandag 7 januari om tien over tien. Er komen acht afleveringen.

't Schaep in Mokum

Het avontuur in Spanje zit erop, we schrijven enkele jaren later in de tijd, we zijn weer terug in Mokum, de Jordaan. Wellicht herinner je je nog dat 'Opoe', gespeeld door Carry Tefsen, op het eind van de vorige serie kwam te overlijden maar niet getreurd, ze is op miraculeuze wijze uit de as herrezen.
De jaren 80, de Kroning van Beatrix, de krakersrellen vanwege de aanleg van de metro en de niet te stuiten opkomst van het softdrugstoerisme komen allemaal voorbij, de personnages blijven echte Jordaners, de liedjes zijn weer eigentijds, zo zingt Georgina Verbaan een Nederlandse vertolking van een lied van Cyndi Lauper, je weet niet wat je ziet en hoort, zo leuk als ze dit doet.

André van Duin speelt in drie afleveringen van 't Schaep een rol!

Meer info van de KRO vindt je HIER.

Rolverdeling vaste cast 't Schaep in Mokum:
Pierre Bokma - Kootje
Loes Luca - Doortje
Marc-Marie Huijbregts - Lukas
Carry Tefsen - Opoe Withof
Georgina Verbaan - Lena
Jenny Arean - Riek
Bianca Krijgsman - Greet
Laus Steenbeeke - Huipie
Ton Kas - Arie


Afleveringen 2013

Eerste aflevering
Opoe is dood, maar dan is daar André van Duin als God, er is wel plaats in de hemel maar opoe kan niet gemist worden dus moet zij terug, alleen, wel als engel en zoals het een engel betaamt kan niet iedereen haar zien. Dat zorgt voor verwarring.
Het huis van Riek en Ton brandt af waardoor de clan na wat misverstanden en een kleine ruzie toch hechter tot elkaar komt. Lena heeft een kleine spruit, de vader speelt geen rol in deze serie.

Tweede aflevering
Opoe verschijnt aan een ieder waarvan zij wil dat die haar ziet, hilariteit alom. Lena zet de bloemetjes buiten en dat valt niet helemaal goed bij Lukas. Er ontstaat wat wrevel als een Egyptenaar de baan inneemt van Riek maar dat wordt heel praktisch opgelost. De jaloezie van Lukas op Lorenzo, de baby van Lena, slaat om in liefde als de twee besluiten om samen te gaan wonen en dat slaat op zich weer in als een bom.

Derde aflevering
De moeder van Lukas verschijnt ten tonele, net als de rol van Lukas gespeeld door Marc-Marie. Zij weet niet dat Lukas van de mannenliefde is en lijkt verheugd dat hij samenwoont met Lena. Als de aap uit de mouw komt is het hek van de dam.
Uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht, 'als je maar gelukkig bent', maar toch verdwijnt moeder Lukas als een dief in de nacht.

Vierde aflevering
Kootje zit met zijn vingers in het stopcontact en krijgt een stroomstoot waarna hij ook nog eens door een auto wordt aangereden. Kootje is van slag en dan verschijnt ook aan hem Opoe Withof. Er moet zelfs een psychiater aan te pas komen om hem weer op de been te helpen maar het is uiteindelijk de 'helpende hand' die confuus het café verlaat.

Vijfde aflevering
Jannie, de verloren gewaande zus van Arie Balk duikt op, die zou wel eens haar deel op kunnen eisen van de erfenis die Arie en zijn vrouw Riek op hebben gemaakt. Ook opent er een coffeeshop in de buurt en Lena gaat spacecake voor ze bakken. Dat verhoogd de sfeer in 't Schaep.

Zesde aflevering
Lena 'denkt' dat ze weer zwanger is maar dat brengt volgens Lucas huisvestingsproblemen met zich mee, en dan is daar Levi Polak, de sluwe makelaar die een leuk stukje grond in Almere te koop heeft, als Door en Kootje daar nou eens gingen wonen, dan waren alle problemen opgelost. Door breekt haar poot en zit onder de medicijnen als ze een zeer aanlokkelijk aanbod krijgt van Levi.

Zevende aflevering
'Geen woning geen kroning', dat zegt veel over het moment waarop deze en de volgende, de laatste, aflevering zich afspeelt. Het huis van Arie en Riek wordt gekraakt en de 'verloren' gewaande dochter van Kootje speelt daarbij een belangrijke rol. Opoe mag eigenlijk niet meer naar 'beneden' om adviezen te geven, wel om te kijken of alles goed gaat, daar geeft Opoe zo haar eigen invulling aan.

Achtste aflevering
Helaas, de laatste alweer. Deze aflevering breid een eind aan de kraak van de woning van Arie en Riek en brengt Kootje en zijn dochter dichter bij elkaar.

Laten we hopen dat er weer snel een vervolg (of speelfilm?) komt!
BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

SWIFT

De Plantage is een buurt die ik nu goed ken, een deel van de Joodse buurt ligt hier, daar weet ik veel van dus ook dat er in het verlengde van het Wertheimpark een sportvereniging gevestigd is: SWIFT. Aan de Plantage Parklaan 20 tref je Korfbalvereniging a.s.v. SWIFT, een zeer actieve club op een prachtige plek met een mooi kunstgrasveld.

SWIFT heeft negen vertegenwoordigende elftallen!

>>> KORFBAL IN HARTJE AMSTERDAM

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL