Koning winter staat voor de deur Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Met de winter in aantocht worden de nachten kouder en zal de kachel dus meer zijn best moeten doen om uw huis warm te houden. Het is eigenlijk net als uzelf, als je een jas aantrekt die isoleert hoef je echt niet te rillen van de kou.
Wat tips om hetzelfde in je huis te doen.

Als je je huis isoleert met een paar eenvoudige ingrepen kan dat zo 15% op je stookkosten besparen, in één jaar kun je dan al terugverdienen wat je uitgeeft aan warmte-isolatie en het jaar erop verdien je dus zelfs op de uitgave! Energiebesparing

Energietips

Dicht gaten en kieren
Wat is eenvoudiger dan een gaatje dichtstoppen tegen verlies? Nederlanders en dijken, we weten wat het betekent als je een gaatje hebt waardoor iets wegstroomt. Ramen en deuren kun je eenvoudig afsluiten met tochtstrips. Voor deuren zijn er borstels die je over de lengte van de onderkant van de deur aanbrengt, de rubberen rand dicht de kier onderaan af als de deur dicht is zonder dat het belemmerd bij gebruik.

Beperk tocht via de schoorsteen
Veel schoorstenen zijn tochtpijpen, er zijn kleppen in de handel die tocht tot wel 80% vermindert. En als u een open haard heeft kunt u uiteraard een klep monteren die de pijp voor 99% afsluit als u de haard niet gebruikt.
Ook zijn er speciale schoorsteenventilatoren die naar buiten blazen waardoor koude lucht niet naar beneden zakt.

Muurisolatie
Wat met een schoorsteen kan lukt ook met muren, voor u lastiger, maar overleg met uw huisbaas of er wellicht isolerend materiaal kan worden aangebracht in de spuwmuren, zover die aawenzig zijn uiteraard.

Gebruik de zon
Klinkt misschien gek, maar de zon verwarmt ook in de winter, hij schijnt weliswaar niet altijd maar als hij zich laat zien geeft de zon dus altijd warmte af. Er zijn veel manieren om de zon te gebruiken, ik noem er twee. Je kunt de warmte van de zon opvangen via een zonnepaneel en de energie opslaan voor later gebruik of deze aansluiten op een boiler zodat je altijd warm water hebt dat je alleen maar hoeft bij te verwarmen.
Ook zijn er systemen in de handel die je via het dak aanbrengt en die in je huiskamer of andere vertrek aaankomen, middels filters en spiegels brengen deze licht in je huis.

Reinig je CV
Een goed functionerende centrale verwarming levert meer rendement. Er zijn veel tips te geven maar ook nu beperk ik mij tot twee. Zorg dat de CV schoon is zodat deze geen roet en stof opwarmt, een jaarlijkse beurt is dus zeker geen overbodige luxe. Zorg er daarnaast voor dat de radiatoren gevuld zijn anders is de CV lucht aan het opwarmen en daarmee verwarm je de kamer niet.

Leidingen isoleren
Het is zo eenvoudig als het klinkt, u gaat naar de bouwmarkt en koopt een paar meter flexibele pijp die u op kinderlijk eenvoudige wijze om uw leidingen klikt. In kelders, maar ook achter kastjes en in keukens kunt u de islatiebuizen aanbrengen en zo procenten per jaar besparen op de energiekosten.
Het water dat via een buis naar uw kranen wordt getransporteerd verliest aan warmte, zeker als de leidingen langs koude muren gaan, dat moet weer worden bijgestookt.

Thermostaat
Denk niet "he, we laten de kachel aan, dan is het lekker warm als we thuiskomen", het kost je enorm veel geld. Zorg voor een thermostaat die je kunt instellen zodat hij aangaat voordat je opstaat of thuis komt. Je merkt dan tijdens je afwezigheid niets van de kou maar bespaart wel veel geld en het is bij thuiskomst toch aangenaam warm.
Ook zijn er varianten die je via het Internet kunt bedienen.

Isolatiefolie
Een zeer eenvoudige, goedkope en uiterst doeltreffende manier van isoleren is het gebruik van materialen die je achter een bank of radiator aanbrengt. Tussen een radiator en de buitenmuur kun je folie plakken zodat niet de buitenmuur wordt opgewarmd maar de warmte de ruimte in wordt gestraald.
Ook kun je achter de bank die voor het raam staat of een kast die tegen een blinde muur staat folie aanbrengen, het scheelt altijd iets en je ziet er niets van. Voor keukens geldt hetzelfde. Als je de achterwand van je keukenkastjes los haalt en daar folie of een ander isolerend materiaal aanbrengt voorkomt dat dat de warmte die in de kastjes zit wegvloeid.

Purschuim
In holle ruimtes kun je ook schuim aanbrengen dat isoleert, je hebt slechts een klein gaatje nodig om met een spuit het schuim aan te brengen.

Glas isoleert
Je hebt het niet altijd zelf in de hand, maar dubbel glas scheelt bergen aan stookkosten. Ik ken mensen in de Jordaan die in de winter zelf voorzetramen aanbrengen om te voorkomen dat de kou via het enkele glas van de ramen het huis inkomt. Ook zijn er folies die je op ramen aan kunt brengen, het scheelt altijd want ieder materiaal dat je aanbrengt op een harde ondergrond zorgt voor een stukje extra isolatie.

Gordijnen dicht, het scheelt echt
Als u slaapt of weg bent, zelfs overdag, bespaart u procenten op de stookkosten als u de gordijnen dicht doet. Als u luxaflex heeft gebruikt u die. Besef dat warmte omhoog stijgt dus doe de lamellen dicht zodat ze naar boven staan en niet naar beneden, zelfs dat scheelt al.

Vloerisolatie
Zeker als u boven een lege verdieping woont, dus waar niet gestookt wordt zodat u kunt profiteren van optrekkende warmte, loont het om te onderzoeken of u tussen die koude ruimte en uw verwarmde huis iets kunt aanbrengen. Sneeuw Browuersgracht
Als u een nieuwe vloer laat leggen maar zelfs als het om zeil gaat kunt u extra lagen aanbrengen die isoleren. Als u een kelder of kruipruimte onder uw huis heeft kunt u warmteverlies beperken door maatregelen te nemen.
Een ervan is door bijvoorbeeld schelpen of schuim in de ruimte te laten storten.

Licht
Gloeilampen mogen niet meer verkocht worden maar velen zullen ze nog wel in huis hebben, deze produceren veel warmte, dure warmte. Vervang ze door spaarlampen of LED-verlichting.
Voor ouderwetse TL-verlichting geldt hetzelfde, er zijn moderne TL-buizen waarmee u tot 40% kunt besparen. Achter de TL-balk kunt u bovendien folie aanbrengen dat reflecteert waardoor u met minder watt lampen toekunt.
In het toilet brand bij velen de gehele dag het licht, overweeg een bewegingsmelder waarmee het licht alleen aangaat als u binnenkomt.

Scan
Een specialist kan uw huis met een infrarood scan controleren op warmteverlies, u krijgt dan een afdruk met waar de 'lekkage' van warmte zich voordoet en daar al dan niet maatregelen op nemen. Juist omdat u zelf veel kunt doen is zo'n scan wellicht het overwegen waard zodat u in ieder geval inzicht heeft in waar uw huis 'tocht'.
Vaak is dat namelijk op punten waar u het niet verwacht, denk bijvoorbeeld maar eens aan een ventilatierooster in een toilet of doucheruimte.

Energie subsidies

Middenin een crisis zou je denken dat er juist maatregelen voor kostenbesparing komen maar helaas, dat gaat niet zoals in Duitsland waar bijvoorbeeld zonnepanelen een doorslaand succes zijn. Toch zijn er nog wel mogelijkheden, helaas verandert dat zo snel dat ik daar hier niet op in kan gaan. Zoek in Google op energie subsidie voor meer informatie.

Energielabel
Woningbezitters zijn vanaf 1 januari 2008 verplicht een energielabel te laten tonen. Zo kunnen gegadigden de energiekwaliteit van een woning in hun beslissing mee laten wegen.
Een energielabel is tien jaar geldig en kan alleen door een erkend adviseur worden afgegeven.
Meer informatie over het energielabel is te vinden op website van VROM en die van Energielabel.NL

Ventileer!

Als u uw huis dusdanig afdicht dat er helemaal geen frisse lucht meer in kan komt er ook geen zuurstof meer binnen en kan er een gevaarlijke situatie ontstaan, maak dus geen luchtdichte vesting van uw huis en zorg altijd voor voldoende isolatie.


BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

De Noordermarkt is vernoemd naar de kerk, niet andersom

De Noorderkerk ligt prachtig, aan de Prinsengracht, vlakbij de Brouwersgracht, in de Jordaan. Het klassieke, stijlvolle uiterlijk van de kerk leent zich zeer goed voor diverse events.

Denk aan exclusief dineren, het houden van presentaties en recepties. De kerk is ook zeer geschikt als trouwlocatie, congressen, symposia, concerten, diners, borrels, vergaderingen, modeshows, productpresentaties en begrafenissen.

>>> NOORDERKERK

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL