Van Marwijk. man, man, man Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


(Onderaan diverse updates na gespeelde wedstrijden en einde toernooi)
Zo nu en dan mag ik graag eens even wat roepen, ik heb weer zo'n akelig moment. Nadat ik enige tijd geleden Barcelona in amper twintig minuten een club op zag rollen die in de Nederlandse competitie moeiteloos mee zou kunnen strijden om de prijzen bekroop me het angstige gevoel dat we in Nederland aan voetbal-hoogmoedswaanzin leiden.
Wij Amsterdammers bluffen graag, maar zo langzamerhand lijkt het erop dat de gemiddelde Nederlandse voetballer liever naast, dan met zijn schoenen aan loopt.

Aankopen zijn niet altijd zo succesvol als we willen geloven
Tja, geef ze een paar centen, een dikke auto en wat blonde bimbo's en 'a star is born'. Althans, dat lijken steeds meer voetballers te denken. Het gedragspatroon dat bij deze nieuwe, snel verworven status hoort wordt moeiteloos geabsorbeerd. Waren er tijden dat niemand meer bij Ajax wilde voetballen, sinds de grote roerganger (#14) en Frank de Boer zich nadrukkelijk met de club zijn gaan bemoeien lijkt de wind te zijn gedraaid en waaien er steeds meer figuren mee.
Clubs als AZ en Heerenveen overvragen voor middelmatige spelers waarvan Miralem Sulejmani het exponent is. Want laten we eerlijk zijn, bij de Friese club speelde hij groots, maar in het Ajax systeem wist hij maar zelden tot dezelfde grote hoogtes te stijgen. Deze duurste binnenlandse aankoop aller tijden raakte eerder dit jaar geblesseerd en weet je het nog, sindsdien draaide Ajax beter dan ooit en verloor geen wedstrijd meer met als beloning de tweede schaal op rij.

Maar Sulejmani is nog eens een buitenlander ook, niet discriminerend bedoeld, maar op zijn plaats kunnen Nederlanders prima uit de voeten. Maar ook buiten Amsterdam loopt er veel talent. Revelatie van het afgelopen seizoen is zonder meer weer een speler van Heerenveen, Luciano Narsingh. Hij wil en mag naar Ajax, maar dat gaat wel een paar centen kosten.
Ook shopt Ajax bij AZ, Simon Poulsen staat in de belangstelling van De Boer. En oudgediende Cristian Chivu leek hem ook wel wat. Maar wat gebeurt er? Geen van deze drie zal ooit bij Ajax spelen. Geldkwestie, Poulsen durft zelfs te stellen dat Ajax geen stapje hogerop is. Tja, moet je als club de naam van een speler die eigenlijk niet wil nog wel in de mond nemen?

Ajax is zich dus danig aan het roeren op de transfermarkt maar concreet is er nog niets, we wachten toch niet weer tot de slotdag als alles en iedereen al vast ligt en het EK de marktwaarde van spelers heeft opgekrikt? Misschien kunnen we ons beter richten op wat we hebben, als er één ding is bewezen na het wegvallen dit jaar van de aankopen (Boerigter, Sigthorsson en Sulejmami) is dat de eigen kweek het zo slecht nog niet doet.
Theo Janssen haalde dan wel de eindstreep maar laten we ook over hem nuchter blijven, hij is geen moment de schim geweest van de voetbaler van het jaar 2011.

Oogstrelend voetbal
Maar goed, Ajax kijkt wel om zich heen en koestert met de terechte liefde voor De Boer het aanvallende spelletje zoals we daar ook zo van genieten bij Barcelona. Er was een tijd dat Bert van Marwijk ook wilde spelen als de Catalaanse club, die wens kon niet worden omgezet in daden op het veld, maar toch haalde het Nederlands elftal de finale van het WK in 2010.
Weinigen herinneren het zich misschien, maar eigenlijk speelden we daar maar één goede wedstrijd (tegen Italië, daarna kwam er veel geluk (Frankrijk en de loting) bij kijken. In Amsterdam zijn we niet vies van geluk maar je moet ook realistisch blijven. De hoofdreden dat de cup niet meeging naar Nederland was dat Robben een verkeerde keus maakte (zeer herkenbaar voor de gemiddelde Bayern supporter) waardoor de Spaanse keeper nog net een grote teen tegen zijn inzet kreeg. En wat te denken van Huntelaar? Die had toch al veel eerder de wei ingestuurd moeten worden?
Bert van Marwijk bleef echter volhouden dat 'het' moment van Van Persie aanstaande was, helaas, Robin wilde wel, maar kon niet. Faalangst, ik zeg het maar zoals ik het zie. Van Marwijk lijkt te zijn blijven steken in een Go Ahead Eagles, AZ, MVV en Fortuna Sittard mentaliteit, de top(!)clubs waar hij ooit voor speelde.
Weg met die middelmatigheid Mijnheer van Marwijk!

En wat nu! Huntelaar scoort iedere pot, Van Persie heeft een groots seizoen achter de rug maar in de laatste wedstrijden van zijn club Arsenal stond hij ook droog en pas toen het Engelse kampioenschap beslist leek kwam hij weer op dreef. Huntelaar was, is en blijft scherp. De afgelopen week bleek dat Klaas-Jan nog altijd de overtuiging heeft dat Nederland met hem wel kampioen was geworden, hij had iets meer vertrouwen moeten krijgen van de bondscoach, Bert van Marwijk.
De geschiedenis lijkt zich te gaan herhalen. Ajacieden die tweemaal achter elkaar kampioen zijn geworden mogen thuis op de bank het naderende EK gaan kijken terwijl een opgebrande Kuyt, het broekie Willems en 'superspits' Van Persie de klus moeten zien te klaren. Als je een optelsom maakt zijn we niet veel verder dan in 2010, daarom verliezen we misschien ook wel van Bayern.
Dat werd afgedaan als 'dit soort wedstrijden doen er niet toe', maar waarom speel je ze dan? Waarom staat Van Marwijk dit soort compensatiepotjes toe als het imago van het Nederlands Elftal een deuk oploopt?

De Denen zullen denken, 'wat die Duitsers kunnen gaan we ook doen'. En dan komen we de voor ons onverslaanbare Portugezen en torenhoge favoriete Duitsers ook nog eens tegen. En die potjes moeten we winnen met spelers die zelf al twee jaar niets gewonnen hebben. Oudgedienden als Bouma, van Bommel en Kuyt hebben een reputatie, maar daar win je geen oorlogen (meer) mee.
En als Van Marwijk zo behoudend is als hij uitstraalt houden we ons hart vast. Urby Emanuelson is het meest sprekende voorbeeld van hoe het NIET moet mijnheer Van Marwijk, deze in Italië gerijpte opkomende back is precies wat we nodig hebben, ik dacht dat u dat na het verlies tegen die Manschafft en Bayern door had gekregen.

Hoop doet leven
Natuurlijk hoop ik dat Nederland kampioen wordt, en natuurlijk hopen we met zijn allen dat vooral Duitsland het niet wordt. Maar ik hoop ook dat u, mijnheer Van Marwijk, uw biezen pakt als het dit keer weer niet lukt want zeg nou zelf, er is slechts één doel: kampioen worden, al wat daarna komt doet er niet toe.
U bent nu ruim vier jaar bondscoach, de hoogste tijd voor een prijs vindt u niet? Nu nog de juiste keuzes maken.
Voor, tijdens, maar ook na het toernooi.

Zure naschriften

Verlies tegen Bulgarije
De dag nadat ik dit stukje schreef vond de heer van Marwijk het nodig om in de Amsterdam ArenA met zijn team te verliezen van Bulgarije, zo snel had hij mij nu ook weer geen gelijk hoeven geven! Incidentje, hoop je dan.

Nederland altijd slecht op toernooi na goede prestatie
Radioprogramma 'Echte Jannen' wist een dag later te melden dat na ieder goed toernooi Nederland teerde op dat succes door spelers uit dat toernooi voor te trekken in de hoop dat het kunstje minstens herhaald zou worden. 1976, 1980 en 1990 wezen helaas uit dat dat dramatisch afloopt.

Verlies tegen Denemarken
Één sterk moment van de Denen, gecombineerd met een zwak moment van de Nederlandse verdediging en dat Stekelenburg zijn benen niet bij elkaar kon houden betekende al vroeg in de wedstrijd dat Nederland tegen de Denemarken tegen een achterstand aankeek.
Vervolgens mistte Van Persie zowel in de eerste als in de tweede helft twee flinke kansen en mocht Huntelaar pas twintig minuten voor tijd invallen.

Robben is meester in het maken van verkeerde keuzes
Robben zette zijn falen van de WK finale 2010, de bekerfinale tegen Dortmund en de EC finale tegen Chelsea voort door voorspelbaar te spelen en te schieten als hij af moest geven en een voorzet te plaatsen als hij zelf had moeten schieten. Over het maken van verkeerde keuzes zijn we wel wat gewend van Robben maar zijn sterrenstatus is nu toch wel afgenomen tot amateur-niveau.

Van Bommel zakt door de mand
Bij de NOS lieten ze wat feitjes zien, Van Bommel bleek tegen de Denen de helft zo productief als in andere wedstrijden en Oranje liet het na het eerste kwartier in de eerste helft en na het eerste kwartier in de tweede helft danig afweten. 'Pap in de benen' zo leek het. Maar ja, wie verzint het dan ook om tijdens alle drie de wedstrijden op afstand te logeren zodat je telkens met een vliegtuig naar de wedstrijd moet.
Een spelersgroep hoort via zijn aanvoerder aan te kunnen geven wat er speelt, welke zienswijze de groep heeft. Is het dan op zijn minst niet vreemd dat de aanvoerder familie is van de bondscoach en te boek staat als een anti Ajax-man? Niet gek dat er weinig doorsijpelt van wat er in de spelersgroep leeft en dat Ajax, toch al twee jaar de kampioen van Nederland, nauwelijks iets in heeft te brengen.
Van Bommel had voor het toernooi al aangegeven dat het zijn laatste kunstje zou worden, tja, dan is de beleving er toch al niet meer?

Verlies tegen Duitsland
Vervelend om gelijk te krijgen over een angstige voorspelling, nog vervelender moet het zijn om ongelijk te hebben. Tenzij je Bert van Marwijk heet natuurlijk, dan zeg je gewoon dat enkele spelers niet fit waren en sommigen te weinig inzet toonden. Bij Bert Maalderink gaf Van Marwijk al eens toe dat hij eigenwijs is, tja, dan zal hij de lijn van de laatste jaren doortrekken en Huntelaar de naderende WK-kwalificatie zeker laten stellen om vervolgens tijdens de eindronde Van Persie, Afellay, en Robben de boel weer te laten verknallen.

"Er moet wat veranderen"
Goh, Van Marwijk heeft het licht gezien, na de van Duitsland verloren pot haastte de bijna ex-bondscoach van Nederland zich om te stellen dat er iets moest gebeuren. Maar Mijnheer Van Marwijk, het zooitje ongeregeld dat u op het gras zette tegen de Duitsers had ook al verloren van Denemarken!

Kansen tellen is ook een kunst
Volgens Bert van Marwijk heeft Nederland helemaal niet zo slecht gespeeld tegen Denemarken en hebben we pech gehad, hij telde maar liefst vijftien kansen voor Nederland.
Maar mijnheer Van Marwijk, de herhalingen mag u niet meetellen hoor! Wij telden slechts vijf opgelegde kansen, de rest waren 'balletjes over en naast', dat zijn mogelijkheden, geen kansen. En weet u, het kan mij geen bal schelen hoe het Nederlands elftal speelt, dat is een mythe die de KnvB graag uitdraagt maar wij supporters willen een prijs zien. Als daar goed voetbal bij komt kijken is dat mooi meegenomen maar het gaat in eerste instantie echt om de prijzen.

Verlies tegen Portugal
Ok, we zijn niet goed genoeg. Oranje is uitgeschakeld op het EK 2012, zelfs Christina Ronaldo en consorten hadden weinig moeite om onze spelers te kijk te zetten en met de volle winst aan de haal te gaan.
Jack van Gelder stelde een vraag en Van Marwijk kon het weer niet opbrengen om normaal te reageren, 'dat wil je graag horen', gaf hij als repliek op de vraag of hij als bondscoach zou opstappen, een meer dan terechte vraag. Maar daar dacht Bertje dus anders over, die legt vooral de schuld bij anderen.

Van de Wiel haalde duidelijk zijn niveau niet maar het leek ook wel of hij 'met de rem erop' speelde, Greg was duidelijk niet in zijn hum en aan het spel van een aantal andere speles was ook zichtbaar dat het er dit keer niet in zat. Met nul punten een toernooi verlaten is dermate 'dun' dat het allereerste dat een bondscoach zou moeten zeggen is "ik heb gefaald, ik stap op", nee, Bertje wacht nog even terwijl hij toch moet beseffen dat zijn positie na zijn falen onhoudbaar is.

En misschien irriteert zijn arrogante houding nog wel het meeste, helaas kon het ook eigenlijk niet goed gaan als je al van een clubteam (Bayern) niet kunt winnen maar dat het zo dramatisch zou verlopen had toch niemand verwacht. De smet die Van Marwijk op het Nederlandse voetbal heeft geworpen kan alleen door een nieuwe frisse trainer en dito ploeg worden weggewerkt.

Plan B

Bij Studio Sportzomer verwoordde op 10 juni Gert-Jan Verbeek, trainer van AZ, de situatie eigenlijk nog het beste: "Bert van Marwijk heeft geen plan B", dumpBERT lijkt ons het enige denkbare plan.

Beerput
Het behoeft geen betoog dat er behoorlijk veel is misgegaan, Oranje behaalde het slechtste resultaat ooit, de spelers en technische staf dropen met de staart tussen de benen af na het ontluisterde verlies tegen Portugal. Eindverantwoordelijke is dan toch altijd de coach, maar die probeerde de smart te delen door enkele spelers de zwarte piet toe te schuiven.
Zo moesten vooral Huntelaar, Van der Vaart en Heitinga het ontgelden, toevalig ex-Ajax, of toch niet zo toevallig want Van Bommel, familie van Van Marwijk, bleef buiten schot. Die hield de eer aan zichzelf, waarschijnlijk had hij wat voorinformatie want hij stelde zijn positie beschikbaar, definitief afzeggen was er dus nog niet bij.

Diverse media wisten te melden dat het behoorlijk gerommeld had bij Oranje en dat die beerput nog wel zou worden opengetrokken. Omdat Van Marwijk zich nergens liet zien of horen werd zijn positie onhoudbaar toen bleek dat zeven spelers niet meer op een uitnodiging hoefden te rekenen, waaronder de eerder genoemde drie ex-Ajacieden.
Op 27 juni kon Van Marwijk niet anders dan toch de handdoek in de ring gooien. Ongetwijfeld zal deze middelmatige coach die op het WK 2010 enorm veel geluk aan zijn zijde had een feitenrelaas de wereld inslingeren zodat zijn blazoen een beetje kan worden opgepoetst maar laten we eerlijk zijn, alleen met een top-elftal wist hij een beker te winnen met Feyenoord, voor de rest overheerst in de voetbal- en trainerscarrière van Bert van Marwijk de middelmatigheid.

Aan Bert van Oostveen, directeur KnvB lag de moeilijke taak een trainer te zoeken die boven de grijsheid uit weet te stijgen. In Louis van Gaal lijkt hij de juiste man te hebben gevonden. Danny Blind wordt een van zijn assistenten.

Ruud Hesp, Wim Rip, Egid Kiesouw en Alfred Schreuder zijn dooe Van Gaal al op een zijspoort gezet. Van Gaal zal zijn eigen staf samenstellen.

Is dit alleszeggend?
In een Spaanse badplaats hing de Nederlandse driekleur ondersteboven.


BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Stedelijk Museum Amsterdam

Het museum bevindt zich aan het Museumplein in Amsterdam, vlakbij het Rijksmuseum en naast het van Goghmuseum, een unieke kans om vijf eeuwen kunsthistorie te bewonderen!

Het oorspronkelijke gebouw van het Stedelijk Museum is de afgelopen jaren volledig gerenoveerd, en is tevens uitgebreid met een futuristische nieuwe vleugel naar het ontwerp van Benthem Crouwel Architekten. Het Stedelijk heeft nu meer ruimte dan ooit om de beroemde collectie permanent te exposeren in het historische pand, en cutting edge tentoonstellingen te presenteren in de nieuwbouw.
De opvallende nieuwe vleugel, die als bijnaam 'de badkuip' heeft gekregen, biedt plaats aan publieksvoorzieningen als entree, winkel, en restaurant met terras waar u terecht kunt voor koffie, lunch en diner.

>>> ... lees meer over het Stedelijk...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL